SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA
 
A SZEF elnök a bértárgyalások alakulásáról beszélgetett Törtei Takács Kriszta műsorvezetővel.
Hallgassa meg a beszélgetést!
 
 
 
Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezete elnöke erről az ATV 21 órakor kezdődő híradójában beszélt Simon András műsorvezetőnek. Elmondta, hogy ha Orbán Viktor miniszterelnöknek nem lesz érdemi válasza levelükre, akkor nem zárja ki egy esetleges pedagógussztrájk lehetőségét 2016 januárjában.
 
A Pedagógusok Sztrájkbizottsága tagjaként a Pedagógusok Szakszervezete abban a reményben kötött megállapodást Magyarország Kormányával, hogy ezzel hozzá tud járulni a köznevelés rendszere zökkenőmentes átalakításához, működésének megszervezéséhez, az új foglalkoztatási rend bevezetéséhez. A megállapodás aláírásakor feltételezte, hogy azt a Kormány nevében aláíró Balog Zoltán – az EMMI minisztere – tevékenysége során mindent elkövet majd annak érdekében, hogy a kölcsönös együttműködés beváltsa a hozzá fűzött reményeket.
 
 
 
A Pedagógusok Szakszervezete (1068 Budapest, Városligeti fasor 10.) képviseletében i n d í t v á n y o z o m, törvényességi ellenőrzési jogkörében eljárva állapítsa meg, miszerint a Nemzeti Pedagógus Kar 2015. évi november 14-ei ülése törvénysértő módon fogadta el a Nemzeti Pedagógus Kar Etikai Kódexét, és az e tárgykörben hozott határozatát a Karnak semmisítse meg.
 
Jövőre is megkapják a bérpótlékot és a bérkiegészítést a szociális területen dolgozók a kormány csütörtöki döntése értelmében - jelentette be a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
 
Tényleg likvidálni kívánja a kormány a szociális párbeszéd jelenlegi fórumait? – egyebek mellett erre várnak választ a szakszervezetek a nemzetgazdasági minisztertől. Az ágazati párbeszéd bizottságok eltűnt húszmilliója miatt pedig büntetőfeljelentést fontolgatnak.
 
Kapcsolódó hír:
 
A kormányzat idén tavasszal kezdte meg a tárgyalásokat a szociális partnerekkel arról, hogy miként is változzon a Munka törvénykönyve. A munkáltatói érdekképviseletek a változás ellen, a szakszervezetek pedig mellette foglaltak állást. Érthető is, hiszen a 2012. július 1. napjával hatályba lépő változások elsősorban a munkáltatóknak kedveznek.
 
 
 
Az Európai Unióban a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási aránya 32,4 százalék, míg Magyarországon 23,5 százalék. A jó képességű fiatalok ne rossz diplomáért, hanem jó szakmáért küzdjenek az iskolapadokban - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára "A munkaerőpiac fejlesztési lehetőségei Székesfehérváron" címmel rendezett szakmai konferencián.
 
Miután a második negyedévben hatalmasra növekedett a bérszakadék a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bért regisztráló megyék között, a harmadik negyedéves számok a szakadék további mélyüléséről árulkodnak. Ezzel újabb történelmi rekordra nőtt a differencia.
 
Az idei akadémiai év végére befejezi az ELTE az oktatói életpályamodell kidolgozását, amely teljesítménymutatók alapján differenciált bérezést tesz lehetővé - közölte a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.
 
Újabb csoportos létszámleépítést jelentett be a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA).
 
Az ombudsman szerint a közfoglalkoztatásban több akut, rendszerszintű működési zavar és rugalmatlanság érzékelhető, a kiszámíthatatlanságot magukban hordozó elemei vannak, például a képzés figyelmen kívül hagyja a helyi igényeket, valamint lehetetlen a jó teljesítmény és a szaktudás anyagi elismerése – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.
 
 
Az ombudsman szerint a közfoglalkoztatásban több akut, rendszerszintű működési zavar és rugalmatlanság érzékelhető, a kiszámíthatatlanságot magukban hordozó elemei vannak, például a képzés figyelmen kívül hagyja a helyi igényeket, valamint lehetetlen a jó teljesítmény és a szaktudás anyagi elismerése - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.
 
 
KÖZÉLET
 
Az Európa Tanács a korrupcióellenes intézkedések megerősítését és a pártfinanszírozás jobb átláthatóságát szorgalmazza Magyarországon. Ezt tartalmazza az a kiegészítés, amelyet a testület korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) Magyarországról szóló, korábban nyilvánosságra hozott második értékelő jelentéséhez fűzött hétfőn. A strasbourgi keltezésű kiegészítő jelentés értékeli Magyarország intézkedéseit a korrupció büntetése és a pártfinanszírozás átláthatósága terén.
 
 
A kormány kérdezése után éjszakába nyúló vitára készülnek a képviselők a korrupcióról és az elszámoltatásról.
 
 
GAZDASÁG
 
Évek óta vitatkoznak a közgazdászok az alapjövedelem bevezetéséről, mely minden állampolgárnak alanyi jogon járna. Magyarországon tavaly a LÉT elnevezésű munkacsoport dolgozott ki erre tanulmányt, idén februárban pedig a A Párbeszéd Magyarországért javasolta az alapjövedelem bevezetését. A témával kapcsolatban a Mokka vendége volt Pogátsa Zoltán, közgazdász.
 
 
Aggódik a jegybank elnöke, nehogy túl gyorsan elköltsék önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításaikat az emberek. Ezért inkább oda sem adná nekik, csak járadék formájában.
 
 
Magyarország népessége drasztikusan csökken a következő évtizedekben az alacsony születésszám és a kivándorlás miatt, ami a gazdaságra is negatív hatással lesz. Ezt ellensúlyozhatná, ha az aktivitási ráta növekedne.
 
 
Megnéztük, az „átlagnyugdíj” mögött a különböző sávokban milyen arányok húzódnak meg. Ez nem mindegy, hiszen a rendelkezésre álló pénz befolyásolja a fogyasztás szerkezetét is. Mindezt figyelembe véve lehet megmondani, mennyire örömteli a miniszter bejelentése, ami szerint: a nyugdíjak 2011 óta 21,6 százalékkal nőttek, jövőre pedig újabb 1,6 százalékos emelés jön.
 
 
KÜLFÖLDI KITEKINTÉS
 
Csütörtökön és pénteken újra sztrájkolhatnak a Lufthansa légiutas-kísérői, miután az UFO szakszervezet álláspontja szerint nem kapott jobb ajánlatot az eddiginél a nyugdíjazással kapcsolatban.
 
A lengyel demokráciát féltik a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása első napjai után annak az akciónak kezdeményezői, akik a Facebook közösségi hírportálon egy Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) nevű csoportot alapítottak - számol be róla a lengyel média.
 
EGYÉB
 
A Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya idén is megrendezi adventi vásárát, amelynek célja, hogy bemutassa a közfoglalkoztatási programok során a megyében készült kiváló minőségű termékeket.
 
Még el sem készült a felcsúti kisvonat, de már azt tervezik, hogy tovább építik Bicskéig. Orbán Viktor tudhatott a tervekről, ezért csúszhatott ki a száján, hogy ha támadják a kisvasutat, meg kell hosszabbítani Bicskéig, akár Lovasberényig.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Mária nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés