SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

A kormány egy olyan jelzőrendszer kiépítését tervezi, amely segítene csökkenteni az iskolai lemorzsolódók számát

Az ATV Esti Start című műsorának vendége volt Galló Istvánné PSZ elnök, SZEF alelnök.

A kormány dönthet a minimálbérről

A multik megmondták, a többi hazai vállalkozás még nem tudja milyen béremelést ajánljon jövőre dolgozóinak. A Magyarországon működő nemzetközi érdekeltségű vállalatok az alapbérek átlagosan 2,8 százalékos emelését tervezik 2016-ra - derül ki a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) legújabb bérezési tanulmányából.

Egyeztetés a szociális ágazat képviselőivel

A kormány részéről kijelölt tárgyalófél ma újabb sztrájktárgyalást folytatott a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. Az idei utolsó találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteinek ütemezett átbeszélése.

Rosszul tanul a gyermeke? A kormány rögzítené az adatait

A Magyar Nemzet csütörtöki cikke szerint korai jelzőrendszer kiépítését tervezi a kormány, amely segítene megakadályozni a lemorzsolódást a veszélyeztetett tanulók körében.

Kritikus a helyzet a Volánoknál: 10-15 százalékos keresetfejlesztésre lenne szükség

A szakszervezetek szerint a magasabb keresetfejlesztést a gépkocsivezetői hiány és a karbantartók körében is tapasztalható elvándorlás miatt tartják indokoltnak.

Új szakszervezetet alapított Dénes Tamás

Az új orvosszakszervezet, az ápolókkal és a többi egészségügyben dolgozóval összefogva nemzeti üggyé szeretné tenni az egészségügyet. Nemzeti üggyé tennék az egészségügyet az érdekvédők Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete néven új egészségügyi érdekvédelmi szervezet alakul a jövő év elején – tudta meg a Magyar Idők. Az új szakszervezet rövidítése, a Reszasz kiejtésében az angol resuscitation, vagyis újraélesztés szót idézi, nem véletlenül, céljuk ugyanis nem más, mint újjáéleszteni a magyarországi egészségügyi érdekvédelmet. Az új szakszervezet egyik alapítója a lap információi szerint Dénes Tamás, aki a közelmúltban még a Magyar Rezidens Szövetséget vezette, majd sikertelenül szállt harcba a Magyar Orvosi Kamara elnöki pozíciójáért.

Megugrottak a prémiumok, megszaladt a közalkalmazottak bére

Októberben 4,8 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest, a közfoglalkoztatottak nélkül számolva pedig 5,6 százalékos volt a növekedés az előző havi 5,3 százalékkal szemben - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nővérhiány van, mégsem veszik fel sehova Sándor Máriát, a fekete ruhás nővért

Nincs munkája Sándor Máriának, annak a nővérnek, aki elsőként húzott fekete ruhát, hogy tiltakozzon az egészségügyi dolgozók helyzete ellen és nyilatkozott is a sajtónak a munkáját érintő állapotokról. Nemrégiben még meg is bírságolták, amit közmunkával egyenlít majd ki.

Távmunka két ünnep között: van néhány buktató

A két ünnep között számos munkáltató dönt úgy, hogy a munka-magánélet egészséges egyensúlya és a nagyobb elégedettség miatt távmunkát engedélyez a dolgozóinak. Így nem csak költségeit és adminisztratív terheit csökkentheti, a rugalmas munkavégzés miatt az alkalmazottak motiváltabbak is lesznek. Ám mivel a távmunkát érintő háttérszabályok nem minden esetben tisztázottak, a Deloitte segítségével áttekintjük a főbb rendelkezéseket és gyakorlati megoldásokat.

Egyre többen adják közmunkásnak a gyereküket – Itt a bizonyíték

A HVG figyelmeztetett arra, hogy a már nem tanköteles, 16. életévüket betöltő gyerekeket a szülők kiveszik az iskolából és közmunkásnak adják. Vagyis bebetonozzák a szegénységbe, mert ma Magyarországon nincsen nagyobb szegénységi kockázat, mint az alulképzettség, akinek nincs szakmája vagy érettségije, az jó eséllyel az egész életét nyomorban éli le.

 

 

KÖZÉLET

 

Nézőpont: Kétharmaddal nyerne a Fidesz, ha most választanánk

Ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, a kormánypárt visszanyerné kétharmados többségét - mondta a Nézőpont Intézet vezérigazgatója a legfrissebb kutatási eredményeiket ismertetve.

Vége a magyar betegek önrendelkezési jogának

Elfogadta a parlament az idei utolsó egészségügyi törvénycsomagot, amely egyebek mellett szabályozza az elektronikus adatkezelést, szigorítja az e-cigaretta használatát, a spermagyűjtést, valamint a regisztráció előtti gyógyszerek méltányossági támogatását.

 

GAZDASÁG

 

Így változnak a munkát terhelő közterhek

A személyi jövedelemadó 16%-ról 15%-ra csökken, a kétgyermekesek nagyobb családi kedvezményre számíthatnak, nem bírságolható a bevallás késedelmes benyújtása, s sok más kisebb-nagyobb változásra számíthatunk - derül ki a PwC háttéranyagából.

Nem sokat fizetnek jövőre a lakossági államkötvények

A lakossági államkötvényeknél a kamatbázis alacsony marad. Az idei átlagos infláció nulla körül lesz, az egyéves dkj-hozam az alapkamat alatt maradhat.

Így borulhat meg a teljes magyar nyugdíjrendszer

Tíz évig még nem fordul negatívba a Nyugdíjbiztosítási Alap egyenlege, 2026-tól azonban elkezdődik a hiány halmozódása. Húsz év múlva már megközelíti a 300 milliárd forintot is a hiányzó összeg, ami az összes bevétel közel 8 százaléka - mutat rá "A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról" című tanulmányban négy szakértő az általuk felvázolt nyugdíjmodell alapján. Nemcsak ijesztő ábrákat és megállapításokat vázolnak fel a jövőnkre nézve, hanem javaslatokat is megfogalmaznak.

 

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Közös migrációs stratégiát fogadtak el az EU-csúcson

Migrációs stratégiát fogadtak el a bevándorlási hullám megállítása és a schengeni vívmányok megőrzése érdekében - számolt be az uniós állam-, illetve kormányfők kétnapos csúcstalálkozójának első, csütörtöki napján Brüsszelben Donald Tusk.

 

EGYÉB

 

Nem a lakástól függ a gyerekvállalás

A lakásépítések jelentős támogatása önmagában nem javítja a gyermekvállalási hajlandóságot, munkabiztonság és kiszámítható, a mainál magasabb bérek kellenének – állítják közgazdászok és szociológusok. Többségük hibának tartja, hogy a kormány ismét csak a tulajdonszerzést és az erre képes gazdagabb családokat támogatja, egyetlen más megoldásban sem gondolkodik, holott a gazdaságnak és a lecsúszó, mozdulni képtelen lakosságnak bérlakások kellenének.

Még olcsóbb lett a diákhitel

Tovább csökken a Diákhitel1 kamata – jelentette be Bugár Csaba, a Diákhitel Központ vezérigazgatója. A következő szemeszterben a szabad felhasználású hitel 3,9 százalékos kamattal vehető fel, míg a kizárólag tandíjra költhető Diákhitel2 kamata a diákok számára továbbra is 2 százalékos marad. Utóbbi kölcsön az állami támogatás miatt ilyen olcsó, a teljes kamata 5,15 százalékos lenne.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Helga nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés