SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Átterelnék a versenyszférába a közszférában dolgozókat?

Boros Péterné SZEF alelnök, MKKSZ főtitkár több helyen beszélt a közszférát érintő bejelentett elbocsátások kapcsán.

Akárhogy számoljuk, elég durva sokk lesz a közszféra leépítése

Nagy vihart kavart az elmúlt napok bejelentése, mely szerint a következő években akár több százezer állami alkalmazottat is átterelnének a versenyszférába. A legnagyobb kérdés persze az, hogy a piac hogyan tud felszívni ennyi embert, ám mind a kormány, mind a vállalkozói érdekképviselet optimista. A szakszervezet már kevésbé.

Teljesül az álom? A létminimum közelében a minimálbér!

Eltűnt a létminimum és a minimálbér között tátongó szakadék – s már legfeljebb csak egy szűk rés látható –, amit a szakszervezetek hosszú évek óta akartak. Azonban most mégsem biztos, hogy örülnek ennek.

Fidesz: a csökkenő munkanélküliség a közfoglalkoztatásnak is köszönhető

A Fidesz célja 2016-ban is az, hogy segély helyett munkát biztosítson az embereknek, még a leghátrányosabb térségben élő, legalacsonyabb képzettséggel rendelkező álláskeresőknek is.

PDSZ: Negyedévnyi bért veszítenek a pedagógusok

 „Átlagban negyedévnyi bért veszítenek el a pedagógusok 2017-ig azáltal, hogy a kormány tavaly elszakította a pedagógusbérek növekedését a minimálbértől.” Ezt Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke válaszolta a Mediaworks megyei lapjainak kérdésére a köznevelésért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatójára reagálva. Czunyiné Bertalan Judit azt mondta: szeptembertől ismét nőnek, 3,4 százalékkal emelkednek a pedagógusbérek, ami havonta 3–15 ezer forint közötti összeget jelent az érintetteknek.

Késik a vasutas sztrájk

A Magyar Hírlap pénteki számában megjelent cikk szerint az érdekképviseletek sem állapodtak meg egymással az elégséges szolgáltatásról, nemhogy a MÁV vezetésével. Ha nem lesz megegyezés, legvégső esetben bíróság dönthet arról. Bérmegállapodás továbbra sincs az állami vasúttársaságnál.

Nem léphet munkába, aki nem tudja bizonyítani a végzettségét

Nem léphet munkába, aki nem tudja, bizonyítani a végzettségét, képzettségét, hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete (MKOE).

Kötelező az utazási költségtérítés: neked is ennyit kell fizetnie a munkáltatónak!

Változtak a szabályok, érdemes alaposan ismerned őket. A 2012. évi Munka Törvénykönyve egyértelműen rendelkezik arról, hogy minden munkáltatónak kötelessége megtérítenie a munkavállalók munkavégzéssel kapcsolatban indokoltan felmerülő költségeit, a 39/2010 (II.26.) Kormányrendelet pedig részletekbe menően szabályozza az utazásra, pontosabban a munkába járásra vonatkozó költségtérítés részleteit.

Ennyi pénzt kapnak azok, akik kiszabadulnak a közmunkás létből

Az a közmunkás jár a legjobban, aki már nem az. Azokat ugyanis, akik valódi munkahelyet találnak, elhelyezkedési támogatással is ösztönzik – közölte a Belügyminisztérium államtitkára. Pogácsás Zoltán megerősítette: a közfoglalkoztatottak béremeléséről még nem tárgyalt a kormány.

 

KÖZÉLET

 

Újra kell gondolni a nemzeti parlamentek szerepét

Mindketten erős Európát akarunk - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a David Cameron brit miniszterelnökkel folytatott csütörtöki budapesti tárgyalása után. A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor szólt a Nagy-Britanniában dolgozó magyarokról, fontosnak nevezve, hogy ne szenvedjenek el semmilyen hátrányos megkülönböztetést a szigetországban. Közölte ugyanakkor, hogy Magyarország minden olyan ésszerű brit javaslatra nyitott, amely megszünteti a visszaéléseket a szociális ellátások területén.

30 felett szingliadó, közszféra csak háromgyerekes anyáknak?

A KDNP ifjúsági tagozata egy vitaest kertében tárgyalná a 30 év felettiek körében bevezethető szingliadót, valamint azt, hogy az állami szférában vezető pozíció betöltéséhez kötelezővé tegyék-e a nők számára a 3 gyermek vállalását - derült ki egy Facebook-posztból. Ami azóta eltűnt.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/itthon/20160107_A_szingliadorol_indit_vitat_a_KDNP?s=hk

 

 

GAZDASÁG

 

Az állami statisztika szerint 9,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 9,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index 7,0 százalékkal nőtt, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás novemberben 1,4 százalékkal csökkent – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

Kapcsolódó hír: http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/lassul_a_magyar_ipar.608390.html

Óvatos monetáris szigorítást tart megengedhetőnek a Fed

Fokozatos, óvatos monetáris szigorításra ad lehetőséget az amerikai gazdaságra leselkedő világgazdasági kockázatok enyhülése, a foglalkoztatási helyzet számottevő javulása és az inflációs kilátások kismértékű módosulása - derül ki a Fed monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság (FOMC) tavaly december 15-16-i kamatdöntő ülésének szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvéből.

Erzsébet: a kártya vagy az utalvány éri meg jobban?

Az idei cafeteria nagy újdonsága, hogy már kártyán is lehet Erzsébet-utalványoknak megfelelő juttatásokat adni. A munkáltatónak ez jó, mert olcsóbb, és kevesebb adminisztrációval jár, ugyanakkor a munkavállalók néha nehézségekbe is ütközhetnek. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével sorra vettük az előnyöket és a hátrányokat.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Javult a hangulat az EU-ban

Decemberben is javult a gazdasági hangulat az EU-ban és az euróövezetben is, miközben a munkanélküliségi ráta több mint négyéves mélypontra süllyedt, ami újabb bizonyíték arra, az év végének közeledtével erősödött a gazdasági növekedés.

Túléléséért küzd Ciprasz kormánya

Nehéz lesz túlélnie a 2016-os évet Alekszisz Ciprasz kormányának. A görög kabinetnek ugyanis egy sor népszerűtlen intézkedést kell elfogadnia, miközben már csak 153 mandátuma van a 300 tagú törvényhozásban. Athén mintha nem tudna kikecmeregni a belpolitikai káoszból.

 

EGYÉB

 

Százezren magániskolások

Magyarországon mintegy 1200 óvoda, általános iskola, gimnázium, szakközépiskola, szakmunkásképző és főiskola működik 870 alapítvány, egyesület, közhasznú társaság, gazdasági szervezet és magánszemély fenntartásában.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Örs és Stella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés