3 millió biztosítási kártyát kell majd cserélni

Népszabadság, nyomtatott 2016.05.10. 4. old.  Kirúgásokkal jár az OEP darabolása

Még hónapokig nehezítheti az egészségügy működését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése. Bár legutóbb Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter befejezett kormánydöntésről beszélt, a feladatok és pozíciók újraosztása 2017 tavaszáig is elhúzódhat. Csak az látszik teljesen bizonyosnak, hogy a korábbi feladatokat húsz százalékkal kisebb bérkerettel kell megoldania az ágazatnak.

Tiltakoznak a kormánydöntés ellen

Korábbi főigazgatója szerint katasztrofális következményei lehetnek az OEP átszervezésének

2000 milliárd forint válhat láthatatlanná az OEP megszűnésével

Egyelőre inkább csak találgatások vannak az OEP megszűnéséről, bár azt már biztos, hogy a jelenlegi formában nem működik majd tovább. Ami sejthető, hogy bár a bürokráciacsökkentés a fő indok, a döntési utak inkább hosszabbodnak majd a jövőben, és a szakmai kérdésekbe is sokkal jobban belefolyhat a politika. Azt pedig senki sem tudja, ettől miért lesz jó a betegnek.

Kvóta: Az Országgyűlés elrendelte a népszavazást

Elrendelte kedden az Országgyűlés a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazást, amelyet a kormány kezdeményezett. A parlament 136 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 5 független képviselő nem voksa ellenében döntött a referendum elrendeléséről.

Mégis mivel kampányolna egy köztársaságielnök-jelölt?

A köztársasági elnök közvetlen választása időről időre visszatérő téma a magyar közéletben. Ezúttal – Áder János megbízatásának lejárta előtt egy évvel – a Jobbik dobta be az ötletet, és úgy tűnik, egyetértésre talált a többi ellenzéki párt körében.

Így emeli a fizetéseket a Tesco

A vezetők számát csökkenti a Tesco. Pálinkás Zsolt ügyvezető az Indexnek a múlt héten arról beszélt, hogy az eddigi három helyett egy vezető szint marad az áruházakban, ennek célja, hogy laposabb legyen a szervezet és a vezetők „közelebb” legyenek a vásárlókhoz és a kiszolgáláshoz, valamint, maguk is vegyenek részt abban. Hogy ez hány állást érint, arról Pálinkás egyelőre nem nyilatkozott, ám hangsúlyozták, hogy cégen belül próbálják tartani azokat, akiknek megszűnik a vezető pozíciója. Nem hazai lépésről van szó, a régióban mindenütt alaposan megnyirbálják a döntéshozók számát.

A súlyos munkaerőhiányt kezelendő – alig találni tapasztalt, szakképzett eladót, hentest, pénztárost – a vezetői posztok leépítésével párhuzamosan jelentősen emelik a béreket, követve az Auchant és a Spart. A 11 százalékos bérfejlesztés mintegy 3,5 milliárd forintjába kerül a cégnek. Az idei évre ez 6 százalék körüli bértömeg-növekedést jelent. Kevesebbet, mint amennyit a szakszervezetek korábban „nélkülözhetetlennek” gondoltak a munkaerő-elvándorlás megakadályozásához.

Jöhet a sávos vasárnapi bérpótlék: sorra zárhatnak be a boltok

A Pénzcentrum információi szerint a fix vasárnapi bérpótlék megemelése helyett elképzelhető, hogy sávos rendszerrel rendezi majd a kormány a kereskedelmi dolgozók helyzetét. A boltoknak ez komoly érvágást jelentene, így többségük nagy valószínűséggel nem nyitna ki a hét utolsó napjának délutánján.

Szabályozni kellene a vasárnapi nyitvatartást?

Az ATV Start vendége Sáling József elnök, Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete. Oktatás. Nem tudni, mentesítik-e a minősítés alól az idősebb pedagógusokat

Népszabadság, nyomtatott 2016.05.07. 5. oldal                               

Balogh Zoltán márciusi ígérete szerint átsorolják automatikusan az idősebb tanár korosztályt a nagyobb fizetéssel járó pedagógus II. kategóriába. Ennek azóta semmi jele. 18 ezer az érintetek száma.( elektronikus közlést nem találtam-szerk.)

Pedagógusok: halasszák el a kerettantervek bevezetését

Nincs idő a szeptemberi átállásig, és amúgy se értenek egyet a közismereti tárgyak visszaszorításával. Kifogásolja a Pedagógusok Szakszervezete, hogy a szakgimnáziumi kerettantervek még mindig nem jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Olcsóbban vesz nyakkendőt a kalauzoknak a MÁV

Az új formaruhához a berendelt nyakkendő ára darabonként majdnem egy ezressel lesz kevesebb.

Megint tüntetnek a taxisok

Taxis demonstráció miatt fennakadások várhatóak kedden a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi reptér felé kedd délután.

A Főtaxi nem áll be a demonstrálók mögé

Továbbra sem támogatja a Főtaxi az Uber elleni demonstrációt és arra kéri sofőrjeit, ők se vegyenek részt a város életét megbénító rendezvényen.

Mint a Főtaxi lapunknak eljuttatott közleményében olvasható:az tüntetések a tapasztalatok szerint nem a taxistársadalom, hanem inkább az Uber érdekeit támogatják. A Főtaxi ezért továbbra sem kíván részt venni a közlekedők életét nehezítő demonstrációkon, és erre kéri a taxisokat is.

Orbán a parlamentben védte Matolcsy Györgyöt

Matolcsy György jegybankelnökségét jó lelkiismerettel és teljes egészében továbbra is támogatom - mondta Orbán Viktor a parlamentben, amikor ellenzéki kérdéseket kapott az MNB alapítványainak botrányos pénzköltéséről.

Túl sokan élnek a létminimum alatt

Az ATV Start vendége Korózs Lajos országgyűlési képviselő, MSZP

Itt kutakodhat a gazdagok pénzügyeiben

A nemzetközi offshore-botrányt kirobbantó, Panama-iratok néven elhíresült dokumentumok immár mindenki számára hozzáférhetőek - jelentette be a botrányt feltérképező Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) igazgatója hétfőn Washingtonban.

Továbbállt Magyarország nagy hitelezője

Igencsak lecsökkent a néhány éve még Magyarország hitelezőjeként emlegetett Franklin Templeton portfóliójában a magyar eszközök aránya.

Vajna újabb 1,2 milliárdos hitelt kapott állami banktól a 6,7 milliárd mellé

Újabb milliárdos hitelt kapott az állami tulajdonban lévő, a magyar export finanszírozására létrehozott banktól Andrew G. Vajna kormánybiztos – derítette ki a Népszabadság.

A kaszinóbizniszben jelentős bevételekre szert tevő filmügyi kormánybiztos médiacégét, a TV2 Média Csoport Kft.-t 1,2 milliárd forinttal segítette ki a Magyar Export-Import Bank április 29-én.

Négyszázezer forint felett az átlagfizetés a közmédiánál

Az MTVA 2022 munkavállalójának átlagbére az év első három hónapjában bruttó 439 ezer forint volt.

Van elég pénz az egészségügyre?

Az ATV Start vendége Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.

Ingyen utazhatnak a mentők a BKV-n, de idáig eljutni nem volt egyszerű

Ajándékot kaptak a mentők a fővárostól: a hónap elejétől az ország valamennyi főállású mentő dolgozója ingyen használhatja a budapesti tömegközlekedést

Szociális Magyarország

Szanyi Tibor írása a „Fórum” oldalon. Te pedig hová jutottál, magyar hazám? Egyre kevesebbet adsz enni gyermekeidnek, jaj lányaidnak, fiaidnak, anyáidnak, apáidnak, ha betegség éri őket. Szellemi tespedtségedben lassan már fel sem fogod, mi történik veled és körülötted. Hamis harsonák zúgják a „sikereket”, az őrült ember és csahosai hazudnak szembe és fülbe.

Legyen erőnk megálljt parancsolni! Igaz szóval, kitárt karral, tiszta szívvel. A szociális Magyarország nem lehet ellenzékben!

„Sumákol” az Orbán-kormány, itt már nem lesz fizetésemelés

Az Orbán-kormány öt hónapja „sumákol”, és nem hajlandó döntést hozni a közmunkabérek emeléséről – állítja a Demokratikus Koalíció. Az ellenzéki párt visszamenőleges hatályú közmunkabér-emelést követel, és kezdeményezi, hogy jövőre induljon el a közmunkabéreket a minimálbér szintjére emelő korrekció. Borka-Szász Tamás, a DK szociális munkacsoportjának vezetője szerint a korábbi években már decemberben döntés született a közmunkásbérek következő évi emeléséről, most viszont ez máig nem született meg.

100 munkahely szűnhet meg a szegénypiac felszámolásával

A szegedi városháza előtt tüntettek hétfőn a Cserepes sori kereskedők. Mint arról korábban beszámoltunk, az év elejétől új ügyvezetője van a Cserepes Sori Piac Kft.-nek, aki jelentős mértékben felemelte a kereskedők által fizetendő bérleti díjat.

Megbénította Görögországot az általános sztrájk

A legnagyobb görög szakszervezetek a köz- és az üzleti szférában egyaránt akciókat hirdettek a szigorú megszorítási intézkedések elleni tiltakozásként. Görögország nemzetközi hitelezői továbbra is ragaszkodnak a megszorításokhoz, ami az eurómilliárdos csomagok feltétele volt. A legérzékenyebben az adó- és nyugdíjreformra reagálnak a választók, a szakszervezetek szerint ez már csak “az utolsó szög a koporsóba”.

- A szakszervezetek minden akciója csak a létezésüket hivatott igazolni. Semmi nem fog változni. Azok, akik ötven év után hatalomra kerültek, nem fogják kockáztatni a székeiket, erre van eszük. Bármit megtennének, az ördögnek is eladnák a lelküket – mondta egy 73 éves nyugdíjas, Konsztantinosz Andreopoulosz.

A sztrájk folytatódik, a májusi szabadnapokon tüntetések várhatók, bár a legnagyobb megmozdulásokat elhalasztották egy héttel, hogy ne ütközzenek az ortodox húsvéttal, ami a legfontosabb egyházi ünnep Görögországban.

Negyedmilliós tüntetés Varsóban a demokratikus értékekért

Negyedmillióan tüntettek Varsóban a lengyel kormány politikája ellen a hét végén. A demonstrálók az Európai Uniótól való elidegenedés és a demokratikus normák gyengülése ellen tiltakoztak. Januárban a médiatörvény megváltoztatása miatt vonultak utcára a lengyel nagyvárosokban.

Negyedmillióan tüntettek Varsóban a lengyel kormány politikája ellen. A demonstrálók az Európai Uniótól való elidegenedés és a demokratikus normák gyengülése ellen tiltakoztak. Januárban a médiatörvény megváltoztatása miatt vonultak utcára a lengyel nagyvárosokban.

Zenés demonstrációt tartottak Fischer Ivánék

Pontban ötkor megkezdte a múlt héten szombat délután a közös zenélést Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar a dugig tömött Vörösmarty téren. Ha elveszik a támogatások harmadát, negyedét, azt a zenekar nem fogja túlélni. Ezzel nem a művészetnek vagy Fischer Ivánnak ártanak, hanem Budapestnek és Magyarországnak.

Nem látják a kiutat

Egyetlen este alatt tizenegyen próbáltak végezni magukkal az Ontario állam területén élő, kétezer fős Attawapiskat közösség tagjai közül április elején. A kis településen rendkívüli állapotot hirdettek, szociális munkásokat, tanácsadókat vezényeltek a krízishelyzetbe került településre.

Orbán: Ismerjük a volt NATO-főtitkárt, ez egy öreg kommunista

Mégiscsak van kényszer-betelepítési terve a baloldalnak, noha azt mindvégig tagadták, de az Európai Bizottság 250 ezer eurós fejpénzterve, amelyet a be nem fogadott migránsok után kötelezően megfizettetnének minden uniós tagállammal, egyértelművé teszi a terv létezését – fejtette ki Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban.

Ez a menekültáradat csak a kezdet volt?

Egyre forróbb a talaj a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Félmilliárd embert fenyeget a klímaváltozás és a légszennyezettség, előbb-utóbb kénytelenek lesznek útra kelni.

Az évszázad végére a térségben 50 fokos maximumokat jósolnak, miközben a hőséghullámok időtartama és még jobban elhúzódhat: a prognózis szerint tízszer gyakrabban lesz extrém forróság, mint napjainkban. 1986 és 2005 között még évente átlagosan 16 napon volt szokatlanul meleg napközben, az évszázad közepére már 80, a század végére már 118 napon keresztül lesz extrém hőség - még akkor is, ha 2040 után csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Pénzhamisítással vádolnak egy volt fideszest

Hamis százeuróssal bukott le V. Áron Sebestyén a Keleti pályaudvarnál. A volt fideszes képviselő ellen vádemelést javasol a rendőrség.

Sokan fáztak már rá a CSOK-ra?

Az ATV Start vendége Lovas Judit közgazdász, szerkesztő, azenpenzem.hu

Kitört a polgárháború Nagykovácsiban, az önkormányzat a falu lakóit támadja

Állítólag minősíthetetlen hozzászólások miatt törölték Nagykovácsi önkormányzatának Facebook-oldaláról azt a bejegyzést, amely nem véletlenül korbácsolta fel az indulatokat: a posztban ugyanis azt sugallták, hogy a település főterére tervezett üzletközpont elleni szombati tiltakozáson nem csak a helybeliek demonstráltak.

Facebook: kész életveszély!

Magyarország minden második polgára regisztrált a Facebookra, ám ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy tudja is használni. Sokak számára keserves az ébredés: meggondolatlan közléseken úszott már el barátság, állás, kapcsolat.- Amit a Facebookon nyilvánosan ír valaki, azt minden magyar internetezőnek írja – mondja Tófalvy Tamás a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének főtitkára a Népszabadság Hétvégi mellékletében.

Drónokat tesztelt a német posta

A felső-bajorországi Reit im Winklben kialakított SkyPort központon keresztül a feladók és a címzettek januártól márciusig drónok segítségével küldhették és fogadhatták csomagjaikat – közölte a német posta csomagküldő szolgálata, a DHL hétfőn Bonnban.

Kilenc jel, hogy sose leszel gazdag

Bárki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy meggazdagodjon. Hogy önt miért nem veti fel a pénz, annak is megvan az oka. Az önerőből milliomossá vált Steve Siebold elárulta a gazdagság receptjét.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Ignác nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés