SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nincs fedezet a cafeteria kifizetésére
http://www.weborvos.hu/regionalis_hirek/nincs_fedezet_a_cafeteria_kifizetesere/222598/

Az egri kórháznak 1,2 milliárd forint szállítói tartozása van, így nem tudnak fizetni, hiába nyert pert a szakszervezet.

Együtt majálisoznak a szakszervezetek a civilekkel
http://www.168ora.hu/itthon/egyutt-majalisoznak-szakszervezetek-civilekkel-135180.html

A rendezvény szervezője a mintegy 200 ezer tagot képviselő Magyar Szakszervezeti Szövetség.
A tömeges demonstráción egyebek között „Stadionok helyett európai béreket!" követelnek a szónokok, akik a városligeti Napozóréten lépnek színpadra.

Eltitkolt balesetek
http://nepszava.hu/cikk/1054247-eltitkolt-balesetek?print=1

Megdöbbentő mértékben nőtt tavaly a munkahelyi balesetek, közöttük a halálos kimenetelűek száma. Nem véletlen, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium vonakodott kiadni a számokat, hiszen ebből kiderül, hogy megtorpant a tíz éve csökkenő folyamat – véli a vegyipari szakszervezet elnöke, aki az év elején közérdekű adatként kikérte, de csak hosszas várakoztatás után kapta meg a számokat. Az elnök szerint a kedvezőtlen változás miatt egyértelmű a miniszterelnök és a kormány felelőssége.

Ötletel a Fidesz: jöhet az újabb fizetési kötelezettség?
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/otletel_a_fidesz_johet_az_ujabb_fizetesi_kotelezettseg.596432.html

Minimális munkaerő-kölcsönzési díj bevezetését kezdeményezi Kósa Lajos.
A Fidesz ügyvezető alelnöke ezt szerdán közölte az M1 műsorában. A politikus szerint ezzel - a munkaerő-kölcsönzőkre, főleg az iskola- és diákszövetkezetre vonatkozó tervvel - meg lehetne akadályozni a kibújást a minimálbér-fizetési kötelezettség alól.

Munkaügyi perek, adóviták az új igazságügyi központban
http://www.napigazdasag.hu/cikk/41006/

Csütörtökön hivatalosan is birtokba vehetik az ügyfelek és a jogászok a budapesti igazságszolgáltatás nemrégiben kialakított székházát a második kerületi Tölgyfa utcában. Az épület a Margit híd budai hídfőjének közelében található, öt percnyire a 4-es és a 6-os villamos megállójától. Az új székházban kap elhelyezést a helyhiánnyal küszködő Fővárosi Törvényszék három alapvetően fontos részlege: a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, a szabálysértéseket intéző ügyszak, valamint a bírósági végrehajtók csoportja.

Sztrájkkal jeleznék a kormánynak, most már lépni kell
http://mno.hu/ahirtvhirei/sztrajkkal-jeleznek-a-kormanynak-most-mar-lepni-kell-1281905

Akár sztrájkot is támogatna az egészségügyben a Magyar Rezidens Szövetség a béremelésért, erről a szervezet elnöke beszélt Magyarország élőben című műsorunkban.

A diákmunka-szövetkezeteket is bevetné a munkanélküliség ellen a kormány
http://www.napigazdasag.hu/cikk/40933/

Gyakornoki rendszer kialakításáról tárgyal a kormány az iskolaszövetkezetekkel, a kezdeményezés 25 éves korig átmeneti foglalkoztatást biztosítana a pályakezdő munkanélkülieknek.

Rendkívüli felmondás próbavásárlás miatt
http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/rendkivuli-felmondas-probavasarlas-miatt

Egy pénztáros a munkáltató által végzett próbavásárlás során nem minden árut pakoltatott ki a szalagra, nem ellenőrizte az árukat, ezáltal nem ismerte fel több áru elrejtését. A munkáltató emiatt rendkívüli felmondással élt, amit a Kúria szigorú ítéletében jogszerűnek értékelt.

Munkaidőkeret és elszámolási időszak
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/munkaidokeret-es-elszamolasi-idoszak

Kétrészes cikksorozatunkban a munkáltatónak a munka törtvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) által, a rugalmasabb munkaidő-szervezés érdekében biztosított lehetőségeit vizsgáljuk. E témához kapcsolódóan a sorozat első részében áttekintjük az egyenlőtlen munkaidő-beosztás lényegét, jelentőségét, valamint az egyenlőtlen munkaidő-beosztásra lehetőséget biztosító, legelterjedtebb munkajogi intézményt, a munkaidőkeretet, ehhez kapcsolódóan a munkaviszony munkaidőkeret lejárta előtti megszűnésekor történő elszámolás kérdéskörét.

Százmilliók végkielégítésre az MTVA-nál
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/szazmilliok_vegkielegitesre_az_mtva-nal.596469.html

Összesen akár 200-400 millió forint végkielégítést is kifizethet az MTVA az elbocsátott dolgozóinak. A több mint 160 fős leépítést azonban hamarosan újabb követi - írta a Világgazdaság.

Nem kaptak fizetést, felmondott az összes idősgondozó
http://hvg.hu/itthon/20150416_Nem_kaptak_fizetest_felmondott_az_osszes?s=hk

Hétfőtől nem vállalják az időskorúak gondozását annak a martfűi humán szolgáltató központnak a munkatársai, akik január óta nem kapták meg a fizetésüket. – írja a Szoljon.hu

Lekezelő stílusban keresnek munkatársakat a cégek
http://hvg.hu/vallalat_vezeto/20150415_a_cegek_sokszor_magas_lovon_ulnek?s=hk

Annyi munkával és felelősséggel járt volna az állás, mint egy középvezetői pozíció, mégis egy gyorséttermi lánc kezdőfizetését kínálták érte – ez már-már tipikus panasz az álláshirdetésekre jelentkezők részéről. De másban is úgy érzik, emberszámba sem nagyon veszik őket, pedig a leendő munkahely az állásinterjún mutatja meg magát annak, akitől később azt reméli, profitot termel neki. A kölcsönösség a munka világában is alapelv, ha a munkáltató nagyon jó embert akar egy pozícióra, akkor magát és a cégét is el kell tudni adnia a kiválasztottnak.

Fontos határidő jár le szerdán
http://fn.hir24.hu/penzugy/2015/04/15/fontos-hatarido-jar-le-szerdan/

Most dőlhet el, hogy adómentes volt-e a lakáscafeteria. A munkáltatóknak április 15-ig kell megkapniuk a dolgozókról a szükséges dokumentumokat. Lehet póthatáridő is azonban

GAZDASÁG

Úgy szerződött a kormány 110 milliárdra, hogy nem volt meg a pénz
http://index.hu/belfold/2015/04/15/ugy_szerzodott_a_kormany_110_miliardra_hogy_nem_volt_meg_a_penz/

Szövegszerűen belefoglalta a kormányzat az M4-es autópálya építésének szerződéseibe, hogy a munkák pénzügyi fedezetét uniós forrásból biztosítják. A szerződések alapján a Strabag, a Közgép és a Colas–Swietelsky-konzorcium másfél éven át dolgozott a 40 kilométeres szakaszon, amikor két hete leállították a munkálatokat. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. levele szerint azért függesztették fel a beruházást, mert nincs uniós jóváhagyás a projekten. Időközben kiderült, soha nem is volt, a kormány mégis megvárta, hogy a cégek megcsinálják a projekt harmadát.

EGYÉB

Kismamák, figyelem! Változhatnak a gyermekgondozási díjak
http://www.penzcentrum.hu/otthon/kismamak_figyelem_valtozhatnak_a_gyermekgondozasi_dijak.1044395.html

Már július elsejétől életbe léphetnek azok a kedvező jogszabály-módosítások, amelyek tovább javíthatják a kisgyermekes családok helyzetét és ösztönzőleg hatnak a gyermekvállalásra - írja a Magyar Nemzet.

Méltányolja a nyugdíjak reálértékének emelkedését az Idősek Tanácsa
http://www.hirado.hu/2015/04/15/meltanyolja-a-nyugdijak-realertekenek-emelkedeset-az-idosek-tanacsa/?source=hirkereso

A tanács a jövőben a kiemelt feladatokkal kapcsolatos állásfoglalások kialakítására munkacsoportokat alakít.

Most a Wallenbergen a sor
http://nepszava.hu/cikk/1054366-most-a-wallenbergen-a-sor/

Iskolamegszüntetési hullám söpör végig Budapesten: a XV. kerületi Neptun iskola után most a Raoul Wallenberg Szakközépiskolát is bezáratná a kormány, tantestületét és diákjait pedig más intézményekben szórná szét. Az egyeztetésekből most is mindenkit kihagytak, az érintettekkel a döntést közölték.

Vasárnapi zárva tartás – jöhet a tescósított étlap
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/15/vasarnapi-zarva-tartas-johet-a-tescositott-etlap/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_content=napi&utm_campaign=fn_2015-04-15

Zöldség, gyümölcs, italáru és az alapvető élelmiszerek is felbukkanhatnak a szezonális éttermek, vízparti büfék, üdülőkörzetekben lévő vendéglátóhelyek kínálatában – írja a Magyar Nemzet.

Kétszer annyi hajléktalan él vidéken, mint Budapesten
http://www.origo.hu/itthon/20150415-ketszer-annyi-hajlektalan-el-videken-mint-budapesten.html

A Február Harmadika Munkacsoport felmérése szerint kétszer annyi hajléktalan ember él vidéki városokban, mint Budapesten. Öt év alatt legalább ötvenezer ember volt kénytelen hosszabb-rövidebb ideig közterületen éjszakázni vagy hajléktalanszállást igénybe venni - olvasható a Menhely Alapítvány honlapján.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Miklós nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés