Ez egy: 
Szociális Ágazati Demonstrációs Bizottság

A Szociális Ágazati Sztrájkbizottság a 2013 ősze óta tartó egyeztetések eredménytelenségére tekintettel 2015. május 11-én megszakította a sztrájktárgyalásokat a Kormánnyal. A szociális ágazat követeléseinek nyomatékosítására a Sztrájkbizottság 2015. május 29-ére, 17 órától vonulásos demonstrációt szervez, és felhívja az ágazat valamennyi dolgozóját és ellátottját, hogy részvételével támogassa azt. 

A rendezvényre mindenkit várunk, aki szociális szakokon közép-, vagy felsőfokon tanul, a szociális ellátás intézményeiben dolgozik, illetve a szociális szolgáltatásokat saját maga, vagy családtagja veszi igénybe, illetve várjuk azokat is, aki szimpatizálnak a törekvéseinkkel, követeléseinkkel szolidárisak!

A plakátokat csatoltan küldjük. A rendezvényre szakszervezetek és civil szervezetek zászlóit igen, de pártzászlókat nem várunk!

A Sztrájkbizottság követelései:
1.  Az egészségügyi dolgozói illetmény-, illetve bértábla kiterjesztése a szociális ágazatban foglalkoztatottakra (mind a szakdolgozókra, mind a kisegítő dolgozókra), jogállástól függetlenül.
2.  A szociális ágazatot érintően rendszeres érdekegyeztető tárgyalások megkezdése és folytatása a kormányzat és az ágazatban érintett érdekképviseleti szervezetek közt.
3.  A szociális ágazat egészére kiterjedően a munkaközi szünet legyen a munkaidő része.


A rendezvény célja: demonstráció a szociális ágazatban dolgozók erkölcsi és anyagi elismeréséért, az ágazati bérrendezésért.
 

Tervezett program: 
16:30 - gyülekező a Kodály köröndön (VI. kerület)
17:00 - vonulás az Andrássy út - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány u. útvonalon
kb. 18:30 - demonstráció az Alkotmány u. Kossuth tér felőli végén, beszédek, petíció, "Szociális Konzultáció"  levelek átadása
kb. 20:00 - rendezvény vége
 

A színpadi eseményre várjuk azon szakszervezetek vezetőinek a jelentkezését, aki hosszú távon is részt vennének egy szélesebb humánszférás összefogásban, és a színpadon az esemény végén kb. fél percben a mikrofonba mondanák: " XY vagyok, itt vagyunk, veletek vagyunk" és a végén egy közös kézfogóval kinyilvánítaná a jelenlegi és a jövőbeli összefogás és közös munkálkodás jegyében szándékát.


A rendőrségi bejelentés megtörtént, az engedélyeket megkaptuk. A vidékiek részvételének biztosítására buszok szervezés alatt állnak, melyhez köszönjük a SZEF anyagi támogatását!


A tüntetésre és vonulásra a következőkkel készüljetek:
- levélírás a "Szociális konzultációra" - hozzátok magatokkal vagy 22-ig adjátok postára a 1244 Bp., Pf. 766. címre  (több infó itt: https://www.facebook.com/events/1381587045473635/permalink/1381791848786488/, illetve a csatolmányban)
- fekete póló vagy felső
- a póló ujjára egy öntapadós matricára írjátok ki a "szelfi-adatokat": munkakör, életkor vagy szolgálati idő, nettó bér
- transzparensek (saját üzeneteitekkel)
- síp, dob, nádi hegedű...

Hasznos linkek:
A4 plakát ► bit.ly/szoc529_A4
A5 szórlap ► bit.ly/szoc529_A5
FB kitűző ► bit.ly/szoc529_pb
Facebook eseményoldal itt!

A  vonulási útvonal térképe is elkészült; főleg a buszokkal érkezők figyelmébe ajánljuk (jeleztük a le- és felszállási pontokat és a buszparkolót is):
Térképes leírás itt!

A demonstrációt szervezzük, részleteiről folyamatosan tájékoztatunk mindenkit. 
 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kik a szociális ágazat dolgozói?


Ők foglalkoznak a bölcsődében ellátott egészséges és koragyermekkori intervenciót igénylő gyermekekkel, illetve a védelemre szoruló gyermekekkel és felnőttekkel, a gondoskodást igénylő idősekkel és fogyatékos emberekkel, a hajléktalanokkal, a betegekkel, kirekesztettekkel, a szociális krízisben lévőkkel és a szegénységben élőkkel.

A 80-as években még elsősorban pedagógusok, egészségügyi dolgozók, védőnők, szociológusok és lelkészek dolgoztak a területen. A 90-es évektől azonban egyre nagyobb számban indultak szociális munkás képzések a felsőoktatási intézményekben és a középiskolák is képeztek szociális asszisztenseket, szociális gondozó ápolókat. Hiába nőtt azonban a szociális szakemberek képzettsége, a szakma presztízse mégis csökkent, ma is gyakran kerülnek ugyanolyan nemkívánatos státuszba, mint az általuk képviseltek, pedig munkájuk az egész társadalom számára nélkülözhetetlen.

A területen dolgozók százezreket segítenek. A legutóbbi KSH adatok szerint csak a házi segítségnyújtás során több mint 87 000 emberrel kerülnek kapcsolatba, de a gyermekjóléti szolgáltatásban részesülő 155 000 gyerek, vagy a családsegítő szolgáltatást igénybe vevő több mint 460 000 ember támogatása is az ő feladatuk.

„A szociális terület szakemberei emberfeletti munkát végeznek. Saját vállukon viszik más emberek sorsát, mégis kevés elismerésben van részük. Azt gondolom, minden olyan kezdeményezés, amely ráirányítja a figyelmet a szociális területen dolgozók kitartó munkájára, ahol a szakembereknek lehetőségük van megmutatni a szakmájuk törvényszerűségeit, módszereit, nehézségeit és ugyanakkor szépségeit, hozzájárulhat a társadalmi megbecsültségükhöz”  hangsúlyozta egy írásban  Donkó Erzsébet szociális munkás, főiskolai oktató.

Az ellátottak körüli teendők végzése nagymértékű fizikai, valamint lelki igénybevétellel járó feladat, amit az év minden napján, a nap minden órájában biztosítanak a szociális ágazatban dolgozók a hozzátartozók helyett. A szociális munka a társadalmi munkamegosztás kiemelkedően fontos, értékteremtő tevékenysége, amit azonban a társadalom nem értékel megfelelően.

A szociális ágazatban foglalkoztatottak bérszínvonala ma már olyan, hogy az ágazat önmaga „állítja elő” a szociális támogatásra szorulókat. (Az ágazat több mint háromnegyedének nettó keresete nem éri el a 2013. évi létminimumot {87.510 Ft-ot}. Emiatt tömeges elvándorlás indult a külföldi munkalehetőségek felé, hiszen a legkeresettebb európai szakma éppen a szociális-egészségügyi szolgálatot (gondozást, ápolást) végzőké. A képzett humánerőforrás-hiány egyes térségekben (jellemzően a nyugati megyékben) súlyos ellátási gondokat okoz, hiszen a külföldi lehetőségek és a – többszöri – egészségügyi béremelés a szociális pálya elhagyására ösztönzik a képzett munkaerőt.

A szociális területen dolgozókra az öregedő társadalom és a válság miatt egyre nagyobb felelősség hárul, munkájukra és annak elismerésére a közeljövőben még nagyobb szükség lesz.

     ***

Különösen bízunk a humán ágazatok összefogásában!
Számítunk rátok!
Számítunk mindenkire, az összefogásra, a humánumra és a szolidaritásra!

Budapest, 2015. május 20.

 

Szűcs Viktória, ügyvivő

Szociális Ágazati Demonstrációs és Sztrájkbizottság


 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Henrik és Roland nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés