Ismerd meg a Bölcsődei Dolgozók Szakszervezetét! 
Gyere közénk!

Ha munkahelyi problémáiddal nem akarsz egyedül maradni, vagy nem tudsz egyedül megbirkózni, vagy csak megfelelő szakágazati érdekképviseletet szeretnél, csatlakozz a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetéhez!

A munkavállalók érdekeit Magyarországon, az Alaptörvény előírása szerint a szakszervezetek képviselik. Érdekképviseletünk erejét a taglétszámunk és szaktudásunk adja!

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) a Szociális ellátás bentlakás nélkül ágazat (TEÁOR  08'- 88), ezen belül a bölcsődei ellátás szakágazat egyetlen reprezentatív szakszervezete. Tagjaink érdekeit a kormánnyal, az ágazati minisztériummal a fenntartó önkormányzatokkal és a munkáltatókkal szemben képviseljük.

Miért érdemes BDDSZ tagnak lenni?
A szakszervezeti tagság lehetőséget biztosít számodra, hogy beleszólásod legyen olyan fontos dolgokba, mint a munkahelyed biztonsága, béred alakulása, jogszabályi környezet alakulása, vagy éppen munkakörülményeid jobbá tétele. Ezeken túl számos egyéb előnye is van a tagságnak. Például részt vehetsz a BDDSZ rendezvényein, ahol megismerkedhetsz sok emberrel, bizonyos cégek kedvezményeket biztosítanak neked, de szükség esetén ingyenes jogi tanácsadást is igénybe vehetsz.

A  BDDSZ az érdekvédelmi munka területén 1989 óta több évtizedes tapasztalattal rendelkezik, jogelődje az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezete volt.
Jelenleg a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) konföderáció tagja.

Valamennyi dolgozó közül tagjaink között tudjuk szakágazatunk közel 30 %-át, akik a bölcsődei ellátásban dolgozókon túl az idősellátás, az oktatási ágazat és a fogyatékos ellátás köréből tevődnek össze. Rendszeresen részt veszünk a konföderációnkon keresztül az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) munkájában. Saját jogon, a Közalkalmazottak Országos Munkaügyi Tanácsában (KOMT), a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórumban (SZÁÉF) és alapszervezeteinken keresztül a helyi érdekegyeztető tanácsok munkájában.

Legfőbb célunk a munkahelyek megtartása, a munkakörülmények javítása és a bölcsődei dolgozók erkölcsi- és anyagi megbecsülésének kivívása. Célunk továbbá megtartani és javítani azokat a jogszabályi garanciákat, amelyek a munkabiztonságot, az ellátást és a családok gyermeknevelési feladatainak segítését biztosítják.

Fontosabb eredményeink:

 • Bölcsődei normatíva bevezetése (1997-től)  (Költségvetési törvény).
 • 25 nap pótszabadság az oktató nevelő munkát végző kisgyermeknevelők és bölcsődevezetők számára, mely kört 2013. szeptember 01-jétől kibővítettük a szaktanácsadókra, vezetőkre és intézményvezetőkre is. (257/2000. Korm. rendelet 8.§)
 • 25 nap pótszabadság az SNI-s gyermek habilitációját-rehabilitációját / gondozását-nevelését végzők, ill. konduktorok számára (amit egy hibás jogszabály módosítás miatt a gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok elveszítettek 2013-ban) de közbenjárásunkra újra jár 2013. 09. 01-jétől (257/2000. Korm. rendelet 8.§, és 16.§ 7.) bek.).
 • Hét órás csoportban eltöltött munkaidő a kisgyermeknevelőknek (SNI-s gyermekeket ellátó speciális csoportban hat óra), (257/2000. Korm. rendelet 7.§).
 • 25%-os gyógypedagógiai pótlék a sérült gyermeket nevelő-gondozó kisgyermeknevelők, gyógypedagógusok részére (257/2000. Korm. rendelet 15.§ 6) bek.).
 • Műszakpótlék (du-pótlék) bölcsődében való alkalmazása, majd a teljes szociális ágazatra vonatkozó megtartása az új Mt. 2012. július 1-i hatálybalépése után is (1997. évi XXXI. tv. 15. § 10) bek. és 1993. évi III. tv. 94/L. § 6) bek.).
 • Kisgyermeknevelők és élelmezésvezetők (szakirányú diploma és szakképesítés megléte esetén) F kategóriába való besorolása (257/2000. Korm. rendelet 2. sz. melléklet).
 • Április 21. Bölcsődék Napjává nyilváníttatása (7/2010. (II.19.) SZMM utasítás), mely 2014-től nevelés-gondozás nélküli munkanap lesz (15/1998. NM rendelet 45/A.§) - (Magyar      Bölcsődék Egyesületével közösen).
 • Lobbytevékenység a Csecsemő- és kisgyermeknevelő főiskolai (BA) szak indításáért (Magyar Bölcsődék Egyesületével közösen).
 • Helyi/Munkáltatói szintű kollektív szerződések.
 • Bölcsődei nevelés-gondozás alapprogramja és a Bölcsődei nevelés-gondozás szakmai szabályai jogszabályba emeltetése, (15/1998. NM rendelet 39.§ 5) bek.).
 • Kisgyermeknevelő munkaköri elnevezés bevezettetése 2011. január 1-jétől a korábbi gondozó/szakgondozó helyett (15/1998. Nm rendelet 1-2. sz. mellékletei).
 • Különböző mértékű közalkalmazotti bérmegállapodások, kereset-kiegészítések, pótlékok (ágazati pótlék).


Kifizetődő tagnak lenni, mert igénybe veheted szolgáltatásainkat:

 • Kedvezményes vásárlási, tankolási és szórakozási lehetőségekkel spórolhatsz a családi kasszán,
 • 24 órás élet- és balesetbiztosítást kapsz a világ összes országába.
 • Kedvezményesen köthetsz élet- és betegség biztosítást a családtagjaid számára, de kedvezményesen biztosíthatod lakásodat és gépjárművedet is.
 • Ingyenes munkajogi tanácsadást, kedvezményes peres képviseletet vehetsz igénybe munkajogi és polgári jogi ügyeidben egyaránt.
 • Kedvezményes üdülési lehetőségeket vehetsz igénybe.
 • Részese lehetsz az Alapítvány a Bölcsődei Dolgozókért által meghirdetett támogatásoknak (krízis, továbbképzés támogatás).
 • Részesülhetsz a szakszervezet által alapított kitüntetésből.
 • Értesülhetsz a honlapunk kizárólag tagjaink számára fenntartott zárt felületén és hírleveleinkből a bölcsődei dolgozókat érintő jogszabályváltozásokról, valamint a szakszervezeti élet fontos eseményeiről, aktuális kérdéseiről.

Ki lehet tagja szervezetünknek?
a) rendes tag lehet:
- valamennyi bölcsődei dolgozó,
- a gyermekjólét és gyermekvédelem,
- az egészségügyi és szociális ellátás, és az oktatás területén foglalkoztatott dolgozó; 

b) jogfenntartó tagként a fentiek köréből: 
- az a dolgozó, aki gyermeke, illetve szülője gondozása, ápolása miatt fizetés nélküli 
szabadságot vesz igénybe, 
- a nyugdíjasok, 
- a munkanélkülivé vált dolgozók; 
- azon személy, aki 1.a) pontban felsorolt szerveződési területen kívül vállal munkát, 
de korábban tagja volt a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének. 
 
c) pártoló tagként:
Olyan magyar vagy külföldi magán-, vagy jogi személyek, akik a BDDSZ célkitűzéseivel, az Alapszabályában leírt elvekkel, vagy az egyes programok céljaival egyetértenek, és pártoló tagi díjat fizetnek.
 

A belépéshez mindössze (ezen a linken elérhető http://www.bddsz.hu/node/50) „Belépési nyilatkozatot" kell kitöltened, majd ráírod a nyilatkozatra annak az alapszervezetnek a bizalmi törzsszámát, amelyik helyileg a legközelebb található hozzád (a bizalmi törzsszámot itt találod), és azt átadod a munkahelyeden lévő BDDSZ alapszervezeti titkárnak, alapszervezet hiányában keresd az Országos Irodát!

Ha nincs a munkahelyeden BDDSZ alapszervezet egyéni belépéshez, helyi alapszervezet megalakításához, létrehozásához keresd a területileg illetékes szakszervezeti titkárt, vagy az Országos Irodát. A területi titkár elérhetőségét az alábbi linkre kattintva találod meg: http://www.bddsz.hu/node/26

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Arnold és Levente nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés