Sajtó

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete testületi döntése értelmében csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumához (SZEF) tartozó 8 tagszervezet csatlakozásával létrejött sztrájkbizottság pénteken hivatalosan is tájékoztatta a sajtót, hogy sztrájkköveteléseiket összeállították, és a sajtótájékoztató után saját szervezetikben elkezdik felmérni a sztrájkkészséget. Földiák András, SZEF elnök tájékoztatása szerint a tagoknak február 28-ig kell nyilatkozniuk a sztrájkban való részvételi hajlandóságukról, és ezt követően keresik fel a kormányt a sztrájkköveteléseikkel.

Bővebb információ a főcímre kattintva érhető el.

Szűcs Viktória az Indexnek adott interjújában beszélt az elmúlt 10 év  bölcsődei férőhelyek számának alakulásáról, valamint arról, hogy a kormányzat által ígért teljes bölcsődei lefedettség megvalósulásának milyen akadályai vannak.

A címre kattintva bővebb és frissült tartalom olvasható.

A kormányzat  vasárnap bejelentette hétpontos családi akciótervét, amelynek része a teljes bölcsődei lefedettség elérése, amely keretében a kormány 2022-ig 21 ezerrel növelni kívánja a bölcsődei férőhelyek számát.

A témában a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnökét is megkérdezték. Szűcs Viktória az RTL Klubnak adott interjújában elmondta, hogy a kormány ígéretei sajnos korábban sem teljesültek. 2015-16-ban azt ígérték, hogy 2018-ra 60 ezer bölcsődei férőhely létesül. Jelenleg viszont (a férőhelyfejlesztések, illetve a 2010-es csoportlétszámemelés és az egykori családi napközik, családi bölcsődévé való 2017-es átkeresztelése után is) mindösszesen 47 ezer bölcsődei férőhely van az országban, ami a korosztály 17%-a számára elegendő.
Országosan több mint 2500 településen semmilyen fajta bölcsődei ellátás sincsen.

Szűcs Viktória is vendége volt – Berki Erzsébet és Molnár Ákos mellett - a Civil Rádió  Őrkutyák civilben című műsorának. A műsorban a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos tévedésekről; a munkajog szerepéről; a munkaügyi ellenőrzések leépítéséről; a sztrájktapasztalatokról; a jogszerű sztrájk kezdeményezésének kritériumairól beszélgetett a meghívott vendégekkel Péter Zsolt. (forrás:szakszervezetek.hu)

Az adás ITT hallgatható meg. 

"Tudatos munkavállalóként ne támogass olyan politikát, amely a saját érdekeddel ellentétes!"- mondta Szűcs Viktória, aki több szakszervezeti vezető mellett megszólal abban a rövidfilmben, amelyben az érdekképviseleti szervek vezetői beszélnek arról, hogy miért is küzdenek. 

További információ a főcímre kattintva érhető el.

Szűcs Viktóriát az Echo TV-ben arról kérdezték, hogy mi jellemzi a jó bölcsődei ellátást. Mik lehetnek azok a pozitív értékek, amelyek miatt a szülők szívesen a döntenek egy intézmény mellett? Trauma-e a korai bölcsődébe kerülés? Egyáltalán mi számít korai kezdésnek? Hogyan és miben segíti a bölcsődei nevelés a gyerekek fejlődését? Valamint: mennyire tudnak felkészülni a bölcsődei szakemberek az eltérő szociális környezetből érkező, illetve eltérő fejlettségi szintű gyermekek nevelésére? 

Az adás itt nézhető meg, illetve az Echo TV youtube csatornáján is elérhető.

A Népszava a "Ha áttételesen is, de bevallotta a kormány, hogy elbukott a bölcsődeprogramja" cikke kapcsán Szűcs Viktóriát kérdezték a Klubrádió Esti gyors rovatában a jelenlegi helyzetről: a bölcsődei szakemberek béréről, a 0-3 év közötti gyerekek ellátásának országos intézményi  lefedettségéről.

Az adás itt hallgatható meg (16:09-től 21:01-ig)

 

A Népszava cikkében beszámol arról. hogy a kormány bölcsődeprogramja nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket, ezért 2020-ra tolták ki a bölcsődei fejlesztések határidejét. A jelenlegi helyzetről, pontosabban a bölcsődei szakemberekről Szűcs Viktóriát is megkérdezték. Ő elmondta, hogy  egyre több bölcsődei kisgyermeknevelőt képeznek az országban, de az alacsony bérek miatt hamar elhagyják a pályát a fiatalok, vagy eleve el sem kezdik.

A teljes cikk itt olvasható.

2018. november 6-án a szakszervezeti konföderációk tagszervezetei együtt tiltakoztak a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A megmozduláshoz a BDDSZ is csatlakozott.

A tiltakozás oka, hogy a kormány egyeztetés nélkül döntött a cafeteria-rendszer adókedvezményeinek elvonásáról. A 2019. évi kafetéria szabályok összefoglalása itt.
A demonstráció célja, hogy a döntéshozók szembesüljenek a módosított adójogszabályok munkavállalókat érintő negatív hatásaival.

A főcímre kattintva bővebb információ olvasható.

Szeptember 5-én Szűcs Viktória nyilatkozott a Klubrádió  Szolidaritás.hu rovatának. 
A közel félórás interjúban a bölcsődei dolgozók helyzetéről, a bölcsődei férőhelyekről, illetve az érdekegyeztetésről kérdezte őt Törtei Takács Krisztina.

I. rész:   http://www.klubradio.hu/klubmp3/archiv/20180905/klub20180905-135856.mp3.    9:43-tól

Oldalak

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Béla nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés