Ez egy: 
Sajtó

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete testületi döntése értelmében csatlakozik az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottsághoz. A Szakszervezetek Együttműködési Fórumához (SZEF) tartozó 8 tagszervezet csatlakozásával létrejött sztrájkbizottság pénteken hivatalosan is tájékoztatta a sajtót, hogy sztrájkköveteléseiket összeállították, és a sajtótájékoztató után saját szervezetikben elkezdik felmérni a sztrájkkészséget. Földiák András, SZEF elnök tájékoztatása szerint a tagoknak február 28-ig kell nyilatkozniuk a sztrájkban való részvételi hajlandóságukról, és ezt követően keresik fel a kormányt a sztrájkköveteléseikkel.

Szűcs Viktória kiemelte, hogy a bölcsődei ellátásban dolgozók bére megalázóan alacsony, pedig fontos, fizikailag és mentálisan is megterhelő munkát végeznek. Az alacsony bér és a megbecsültség hiánya miatt a pálya a fiatalok számára sem vonzó.

A közszférában a bér kérdése a legégetőbb probléma, ezért a követelések kiemelt része a bérre, bérpótlékokra koncentrált.

A sztrájkkövetelések között szerepel, hogy a közalkalmazotti bértábla szórzóinak változatlanul hagyása mellett, az A1 kategóriájában 69 ezer forintról 149 ezer forintra (minimálbér), valamint B1 kategóriában 77 ezer forintról 195 ezer forintra (garantált bérminimum), illetve F1 kategóriában a 122 ezer forintról 253 ezer forintra emelkedjék az illetmény. A köznevelésben, illetve pedagógus életpálya szerinti bérezés esetében az illetményalap vetítési alapja a mindenkori minimálbér legyen.

Bérpótlékok esetében a követelések között szerepel az, hogy a pótlékalap 20 ezerről 40 ezer forintra emelkedjen, aminek következtében a gyógypedagógiai pótlék 5 ezer forintról 10 forintra emelkedhetne, illetve az ágazati pótlékok (bölcsődei pótlék, szociális ágazati összevont pótlék, kulturális pótlék) a mozgóbérek számításai alapjába kerüljenek, tehát viselkedjenek kvázi  alapilletményként.

Sajtómegjelenések:

www.demokrata.hu

www.hirtv.hu

www.medicalonline.hu

nepszava.hu

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Barbara és Borbála nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés