Események

Meghívó
A Friedrich-Ebert-Stiftung Budapest tisztelettel meghívja Önt a “Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című regionális projektjének keretében megvalósuló kerekasztal-beszélgetésére, melyet a Női Érdekérvényesítő Szövetséggel és a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével közösen szervez, és melynek címe:
 
A gondoskodás gazdaságtana és ennek növekvő jelentősége
 
A gyerekekről, a betegekről és az idősekről való gondoskodás az emberi élet integráns része és elengedhetetlen a társadalom újratermeléséhez. Nem elég a férfiakat bátorítani, hogy vegyék ki igazságosan a részüket ezekben a kötelességekben is, de olyan szociális rendszerekre van szükségünk, amelyek értékük szerint elismerik a fizetett és fizetetlen gondoskodás fontosságát, és a növekvő nyomást, amely ezekkel kapcsolatban társadalmunkra nehezedik. A szociális infrastruktúrába való beruházás ráadásul gazdasági hozadékokkal is jár. Hogyan kapcsolódik egymáshoz az egészségügy, a gyerekgondozás és az idősek gondozása? Mik a gondoskodó munka témájával kapcsolatos feminista szempontok és viták? Hogyan alakítják a gondoskodás értékéről folyó vitát a piaci mechanizmusok, az állam és a „nők kötelezettségeinek” romanticizálása? Mik lennének az előnyei annak, ha komolyan vennénk a gondoskodást és nagyobb léptékben befektetnénk bele? Mi az állam, a szakszervezetek, a piaci szereplők és a civil társadalom szerepe a változásban? Tisztelettel meghívjuk Önt, hogy portugál, francia és magyar szakértőinkkel együtt megvitassuk a fenti, valamint a témával kapcsolatos további kérdéseket.
2018. május 30. 15.30 - 20:00
Helyszín: Kossuth Klub
Budapest, VIII., Múzeum utca 7.
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, legkésőbb május 28-ig jelezze ezen a linken.
A beszélgetés Facebook eseményét itt találja.
Díjmentes gyerekfelügyeletet biztosítunk az esemény idejére. Amennyiben igényt tart rá, kérjük, jelezze a regisztrációban május 24-ig!

Eseményoldal és bővebb infó itt!

 

MAGYARORSZÁG FELFEDEZÉSE – SZOCIÁLIS VALÓSÁG 2016
Időpont: 2016. október 22. (szombat) Helyszín: OKISZ Irodaház (Budapest, XIV. kerület, Thököly 58.)

Az eseményről készült összefoglaló elérhető itt.

gondoskodás társadalmi értékéről tartott előadást Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ, a SZEF tagszervezete) elnöke. Szűcs Viktória emelkedett, tényleg áttekintő képet alkotott a gondoskodás társadalmi formáiról, de az abban dolgozók körülményeiről és jövedelmi helyzetéről is. Adatai részleteiben is igazolták az állítást; a szociális ágazat nemzetgazdasági részesedése folyamatosan csökken, s folyamat már a társadalom életminőségének romlására vezet. Nőnek a munkaterhek, nő az itt dolgozók átlagéletkora és folyamatosan csökken az átlagbérük – már a munkavállalók fősodrához képest. Pedig a többség szociális jóléte fontosabb a mindig csak átlagban emelkedő életszínvonalnál, hiszen a társadalom versenyképessége is inkább az előzőtől függ – zárta előadását Szűcs Viktória. (Prezentáció – .ppt)

A teljes előadás megtekinthető itt.

 

 

A BDDSZ Alapszervezeti Titkárok Tanácsa tagszervező továbbképzése szeptember 15-én folytatódott, ismételten Eddy Stam érkezett hozzánk az EPSU felajánlásából.
Tapasztalait átadva rávilágított, hogy összefogással képesek vagyunk leküzdeni az előttünk álló akadályokat. Nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok helyzetére és a toborzás, megújulás jelentőségére is.
 
 

Oldalak

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Dániel és Daniella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés