Ez egy: 
Kiadvány

 

A bölcsődékben  dolgozóknak óriási felelősséggel kell szembenéznie nap mint nap, hiszen a munkakörrel járó büntetőjogi, polgári jogi, gyermekvédelmi felelősség mellett a szakmai munkájuk során a jövő generációjának kiteljesedési alapjait fektetik le. A munkájuk anyagilag még sincs megbecsülve, hiszen a legtöbben kiváló szakmai tudásuk ellenére sem visznek haza nettó 90. 000 Ft-nál többet. De hogyan várhatunk el nyugodt, kiegyensúlyozott, megértő, lelkes fejlesztő nevelői munkát, mialatt a saját megélhetésük gondjaival kell megküzdeniük minden egyes nap a bölcsődei dolgozóknak?

A  BDDSZ ugyan üdvözölte a 2016 januárjától hatályba lépő diplomás kisgyermeknevelők pedagógus életpálya modell szerinti besorolását, ezáltali béremelkedését, azonban a bölcsődei dolgozók mindössze egytizedét érinti az intézkedés, bérfeszültséget okozva az ugyanolyan munkakörben dolgozók között.

A BDDSZ X. Kongresszusának állásfoglalása alapján  a BDDSZ elvárja a kormánytól, hogy a bölcsődei szakdolgozók szűk körét (11%) érintő pedagógus életpálya kiterjesztése mellett  az ugyanezen munkakörben dolgozó, de alacsonyabb végzettséggel rendelkező kollégák mielőbbi célzott felzárkóztatására tegyen lépéseket és emellett terjessze ki a pedagógus életpálya középfokú bértábláját a középfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre is. Továbbá követeli a Kormánytól, hogy rendezze a létminimum körüli béreket a gyermekélelmezési, ügyviteli, technikai és más munkakörben foglalkoztatottak esetében és részükre legalább bruttó 15 %-os keresetnövekedést biztosítson! Jelengleg elsősorban a fiataloknak van diplomájuk, hiszen a főiskolai képzés csak 2009-ben indult el, 20 éves várakozás után. A cél az, hogy minden nevelőnek legyen diplomája, és ennek az ösztönzéséhez nagyobb állami szerepvállalásra van szükség.

Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a BDDSZ X. Kongresszusának állásfoglalására reagálva, tudatta, hogy elismerik, hogy az erkölcsi megbecsülés mellett szükség van az anyagi megbecsülésre is, ezért került bevezetésre 2014. január 1-jével a szociális és ágazati bérpótlék, valamint 2015 július 1-től a bérkiegészítés. Első lépésnek nevezte a felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelőknek a pedagógus előmeneteli rendszerbe való bevonását és jelezte, hogy már felvették a kapcsolatot a felsőoktatási ágazattal és az Oktatási Hivatallal az alacsonyabb végzettségűek könnyebb diplomaszerzési esélyeivel kapcsolatban. (A csatolmányban megtekinthető a teljes válaszlevél!)

A csatolmányban megtekinthető a  Miniszterelnöki Kabinetiroda válasza is a BDDSZ állásfoglalására.

A témával kapcsolatban megjelent egy cikk is, amely a következő linken tekinthető meg: Dajkálás létminimumból

 

 

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Elza nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés