SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Tüntetésre készülnek a tanárok?

Tüntetésre készülhetnek a pedagógusok januárban, ha nem javul a helyzet a köznevelésben. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke nyílt levélben fordult Orbán Viktor Miniszterelnökhöz. A levél tartalmáról és hogy milyen esetben tüntetnek a pedagógusok, arról Galló Istvánné beszélt.

6,4%-ra mérséklődött a munkanélküliségi ráta

A KSH legfrissebb adatai alapján 2015. augusztus–októberben a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 27 ezer fővel, 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 6,4%-ra csökkent. A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 266 ezer fő volt, 115 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 64,9%-ra emelkedett.

Bérek a felsőoktatásban

Vitás lehet a felsőoktatásban dolgozók bérrendezése – véli a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Ilyen támogatást kaphatnak a munkanélküli pályakezdők

Az iskolából kikerülve sokan elveszettnek érzik magukat, hiszen általában az első munkahely megtalálása az egyik legnehezebb feladat. Bár diplomával viszonylag hamar, és nagy eséllyel találhattok munkát, érdemes körbenézni, hogyan lehet átvészelni az iskola és a munka közti időszakot. Sajnos szűkösek a lehetőségek.

Ezt kell tenni munkabaleset esetén

A munkabalesetek száma 9,4 százalékkal nőtt az első háromnegyed évben az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkafelügyeleti főosztálya. 14 247 dolgozó vált három napnál hosszabb időre munkaképtelenné munkabaleset következtében 2015 első 9 hónapjában. A tavalyi év azonos időszakában 13 022 munkavállalót ért munkabaleset. 50 munkabaleset halálos kimenetelű volt, egy éve is ugyanennyien haltak meg munkabaleset miatt.

Tíz kórháznyi orvos hiányzik az országból

Lassan több mint aggasztó a magyarországi orvoshiány, hatalmas az elvándorlás a szakmában ,és az egyetemeinken sem képzünk elég orvost, akiknek fele így is külföldiként tanul nálunk, azaz többségük szintén elhagyja az országot. Volt olyan évünk is, mikor többen mentek el, mint ahányan egyáltalán végeztek a képzésükkel.

A munkáltató fegyelmezési lehetőségei

A Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (továbbiakban Mt.) az 56.§-ában szabályozza a munkavállaló vétkes kötelezettségszegése esetén alkalmazható jogkövetkezményeket. E jogkövetkezmény alkalmazásának célja a munkahelyi fegyelem fenntartása, semmiképp sem összekeverendő a kártérítési felelősséggel, ami a munkavállaló által okozott kár megtérítését célozza.

Akkor mehet szabadságra, amikor csak akar

A legjobb munkaerőért folyó harc, valamint az Y és Z generáció igényei szülték azt a most kibontakozó újfajta munkavégzési módot, amelyben cégek szabad kezet adnak a munkavállalók egy részének, hogy akkor menjenek pihenni, amikor kedvük tartja. De a kikötés az: a munkát végezzék el. A cégek ezen nagy összeget is megspórolnak, ha nincs szabadságkeret, akkor nincs ki nem vett szabadságért járó jövedelem sem.

Tízezrek rokkantsági nyugdíj nélkül

Több mint húszezer embertől vonták meg a rehabilitációs ellátást az elmúlt két évben állapotjavulás miatt, további tízezer pedig nem ment el a felülvizsgálatra, vagyis a rokkantsági rendszer átalakítása óta összesen harmincezer ember veszítette el korábbi rokkantsági nyugdíját – derül ki a lapunk birtokába jutott adatokból. Az ügyhátralékok száma a szaktárca szerint folyamatosan csökken, de még így is harmincezer ember felülvizsgálata késik.

Mekkora béremelésre számít jövőre? Szavazzon!

Javában dúl a bércsata a szakszervezetek és a munkaadók között a jövő évi minimálbérről és bérajánlásról. Mit gondolnak közvetlenül az érintettek, a munkavállalók, azaz önök kedves olvasóink. Hogyan változik jövőre a fizetésük? Kérünk mindenkit, szavazzon az alábbi anonim kérdőíven.

Így szerződött Gaskó, Gaskó és Gaskó

Fokozható a Gaskó-sztori: találtunk egy adásvételi szerződést, amelyet Gaskó István, Gaskó István és Gaskó István kötött egymással. A szakszervezeti székházvásárlással kapcsolatban azonban nem ez az egyetlen furcsaság: a Ligának átutalt pénzeket összeadva úgy tűnik, a vasutasok kétszer vették meg tulajdonrészüket.

 

KÖZÉLET

 

Magyarország a tudásba fektet! Vagyis.. izé...

Az OECD adatai szerint Szlovákia 9, Észtország 24, Lengyelország 33, Csehország pedig 38%-kal költ többet egy tanuló képzésére, mint Magyarország.

„A társadalom szégyene” - levelet írnak Orbánnak a nyugdíjasok

Kaposvár | Az emelés ellenére sem sikerül megőrizni a nyugdíjak reálértékét, sokan szégyenteljesnek érzik az 1,6 százalékos nyugdíjemelést. A nyugdíjasok somogyi szövetsége levelet fogalmaz Orbán Viktor miniszterelnöknek, azt javasolva: ne százalékosan, hanem az országos átlagnyugdíjnak megfelelő összeggel, azaz mindenkinek egységesen 1878 forinttal emeljék meg a nyugdíjakat.

„A kormány célja, hogy jól szabályozható pedagógusok még jobban szabályozott gyerekeket neveljenek” – interjú egy aktív pedagógussal

Tóth László sosem vágyott följebb a ranglétrán, csak tanítani akart. Nem lett sem igazgató, sem oktatáspolitikus, de véleménye mindig volt, és soha nem volt rest megosztani azt másokkal. Így tett akkor is, amikor a Facebookon közölte: magára nézve nem tekinti irányadónak a pedagógus etikai kódex rendelkezéseit. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gyertyánffy István Gyakorló Iskolájának matematika-kémia szakos tanárát erről, és sok más – pedagógusokat és a jövő nemzedékét érintő – ügyről kérdeztük.

 

 

GAZDASÁG

 

Ezért nem lesz drágább a bevásárlás a kötelező foglalkoztatás miatt

A kormány egyik javaslata jelentősen megnövelné az alkalmazotti létszámot a nagyobb boltokban, többen pedig emiatt a bevásárlások meredek drágulásával riogatják a vásárlókat. Az ilyen érvelés nem csak túl egyszerű gondolkodásra vall, de – a javaslatot amúgy ellenző – szakmai véleményeknek is ellent mond. Összeszedtük, várhatóan miért nem kellene sokkal mélyebben a tárcájába nyúlnia, ha hirtelen megnőnének a bérköltségek a nagyáruházakban.

Mekkorák nálunk a jövedelmi egyenlőtlenségek?

Sokaknak felmegy a vérnyomása, ha csúcsfizetésekről, fizetéskülönbségekről van szó, főleg, ha politikusok is képbe jönnek. De tényleg olyan nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek Magyarországon? Nagyobbak-e, mint a környező országokban, vagy az EU többi részén? Valójában nem ez a problémánk.

 

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Szigorúbban ellenőrzik a feketemunkát Szlovákiában

Hadat üzent az illegális munkáltatóknak a Szlovák Nemzeti Munkafelügyelet. Hozzávetőleg 1 500 vállalkozás, főként vendéglők, ebédlők és éttermek, kiskereskedők kerülnek górcső alá. Északi szomszédunknál az illegális foglalkoztatás 2 ezertől 200 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtható. 

Fizetett ellentüntetők: van az a pénz(?)

A Pegida elleni tüntetéseket egy, német állami és szakszervezeti pénzzel is támogatott antifasiszta egyesület “erősítette”.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anasztázia és Tas nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés