SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Továbbra sincs megállapodás a jövő évi bérekről

Továbbra sem született megállapodás a jövő évi minimálbérről és a garantált bérminimumról a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF); a munkáltatói oldal bruttó 3 százalékos emelést javasolt, a munkavállalói oldal azonban bruttó 9 százalékot szeretne - közölték a munkaadói és a szakszervezeti oldal képviselői pénteken a VKF tárgyalást követően az MTI-vel.

Kapcsolódó hírek:

http://orientpress.hu/151062

http://figyelo.hu/cikkek/426682-nem-birnak-megallapodni-a-jovo-evi-berekrol

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/mekkora_lesz_az_orszagos_beremeles.606605.html

 

Gaskó arculcsapásnak tartja az ajánlatot

Továbbra sincs egyetértés a jövő évi minimálbérről és a garantált szakmunkás-minimálbérről – derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs ­Fóruma (VKF) pénteki ülésén. A munkáltatói oldal három százalékot javasol, ami azonban messze van az érdekképviseletek – a Liga Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Munkástanácsok – elképzeléseitől. A kormány egyelőre nem mondott semmilyen számot, de talán a következő fordulóra – tehát a jövő hétre – előáll valamilyen javaslattal.

Országos szinten elérhető lehet a teljes foglalkoztatottság

Belátható időn belül elérhető a teljes foglalkoztatás, ha folytatódik a gazdaság élénkítése és a foglalkoztatás támogatása. Több hónapja négymillió felett van a foglalkoztatottak száma az országban.

Kapcsolódó hírek:

http://szakszervezetek.hu/hirek/2284-cseresnyes-peter-szerint-belathato-idon-belul-elerheto-a-teljes-foglalkoztatas

 

Kivándorlás, közmunka és versenyszféra alakítja foglalkoztatás számait

A munkanélküliek száma 27 ezerrel 290 ezerre, a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra csökkent augusztus-októberben az egy évvel korábbihoz képest. A foglalkoztatottak száma 115 ezerrel, 4 millió 266 ezer főre nőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, derül ki a KSH friss jelentéséből.

Kapcsolódó hír:

http://index.hu/gazdasag/allas/2015/11/27/megint_sokat_segitett_a_kozmunka_a_kormanynak/

http://profitline.hu/hircentrum/hir/343280/Varga-Mihaly:-eredmenyesek-a-foglalkoztatast-segito-kormanyzati-intezkedesek

Életpályamodellt sürgetnek a rezidensek is

Jelenleg nem lehet az egészségügyben ágazati kollektív szerződést kötni, ezért az arról való tárgyalás súlyos kérdéseket vet fel - írja közleményében a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ).

 

KÖZÉLET

 

"Megvan a pénz a béremelésre, csak ellopják"

Amikor a kormány azt állítja, hogy nincs elég fedezet a közalkalmazotti minimálbér megemelésére vagy a szociális ágazatban dolgozók béremelésére, nyilvánvalóan nem mond igazat – hangoztatta pénteken Szombathelyen Schiffer András, az LMP társelnöke.

Kapcsolódó hírek:

http://www.hrportal.hu/c/nyolc-ev-utan-sem-valtozik-220-ezer-kozszolga-fizetese-20151129.html

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/schiffer_andras_lmp_sajtotajekoztato_szombathely

 

Kemény szakszervezeti fellépésre biztat az MSZP

Az MSZP szerint indokolt a szakszervezetek kemény fellépése a korkedvezményes és korengedményes nyugdíjért.

 

GAZDASÁG

 

Brutális adóemelést szavaztak meg a szocialisták Szegeden

Több mint 30 százalékkal emelkedik az építményadó január 1-jétől Szegeden. A szocialista városvezetés a jobboldali pártok és a szakszervezetek tiltakozása ellenére is megszavazta azt az önkormányzati rendeletet, amely számos adóemelést tartalmaz a következő évvel kezdve. Az idegenforgalmi adó 10 százalékkal nő, egy új adónem bevezetésével pedig az üres telkek után is fizetniük kell majd a szegedieknek.

 

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

A Dél-koreai kormány hadat üzent az országa szakszervezetei ellen

A szakszervezetek békésen tiltakoztak az ország munkaügyi törvényeinek reformja ellen, amikor a rendőrség útjukat állta és vízágyúval támadt rájuk, majd letartóztatott 51 aktivistát. Az egyik tiltakozót elütötte a vízágyú és azóta kómában fekszik – írja a Labour Start compaign.

 

Börtönbe zárták a munkahelyükről késő köztisztviselőket

Húsz közszolgát érintett Tanzániában a szigorú büntetés, mert két órát késtek egy fontos megbeszélésről. Számos civil szervezet felháborodásának adott hangot, mig azt átlagemberek többsége egyetértett a köztisztviselők bebörtönzésével.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés