SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Ennyi béremelést támogatnak a szakszervezetek

A kezdeményezést a Munkástanácsok Országos Szövetsége mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) is támogatja.

Kapcsolódó hírek:

http://figyelo.hu/cikkek/426783-brutto-114-500-forint---on-szerint-mi-az

http://www.hrportal.hu/hr/atfogo-berrendezest-akarnak-a-szakszervezetek-20151130.html

http://mfor.hu/cikkek/makro/9_szazalekos_minimalber_emelest_kernek_a_szakszervezetek.html

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/szakszervezetek-114500-forintos-minimalbert

http://www.ma.hu/uzlet/267467/A_szakszervezetek_a_minimalber_9_a_garantalt_berminimum_13_szazalekos_emeleset_tamogatjak?place=srss

http://magyarhirlap.hu/cikk/41622/Szakszervezeti_javaslat_az_atfogo__berrendezesre

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1389909

http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/ekkora-beremelest-akarnak-a-szakszervezetek-461768

 

„Ne tessenek riogatni” – a gazdaság túlélte azt is, amikor kétszeresére nőtt a minimálbér

A közép-kelet-európai államok nagy részében két-három, míg északnyugat-európában öt-tizenöt euró a minimálbér óránként – hangzott el egy hétfői tanácskozáson. Az alacsony jövedelmek miatt visszafogott a belső kereslet, ami visszahat a foglalkoztatásra is. Négy szakszervezeti konföderáció egységes álláspontja: jövőre tíz százalék körüli béremelésre van szükség.

Bérfelzárkoztatási program

Kordás László: stratégiai cél, hogy a minimálbér nettó értéke érje el az egy fős, egy keresős létminimum értékét.

Mekkora fizetésemelést várnak a munkavállalók? – íme az eredmények

A válaszadók közel fele semmilyen béremelést nem vár, 53 százalék viszont valamekkora növekményben bízik. Igaz, az optimisták zöme is csak 1-5 százalék közötti plusszal számol – derül ki a HelloKarrier.hu és a MonsterCares program felméréséből. Közel 1000 munkavállaló töltötte ki online kérdőívünket. Annak is utánajártunk, miként változtak egy év alatt a fizetések öt általunk kiválasztott szakmában.

Ez igen: bőkezű jutalmat oszt a dolgozóknak egy magyar cég

Összesen 326 ezer részvényt kaptak a legjobb teljesítményt nyújtó dolgozók a Richternél.

Száz kórházi dolgozó nem kapott októberi fizetést, azt tervezik, nem mennek dolgozni

A pénz a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központ több osztályán maradt el. A fizetés elmaradása a részmunkaidőben és félállásban dolgozókat érinti: ápolókat, nővéreket, betegszállítókat, adminisztrátorokat, értesült az Index.

A munkahelyi zaklatás jogorvoslatai - 2. rész

A 10 éves Egyenlő Bánásmód Hatóság szakmai sorozatának első kiadványát a munkahelyi zaklatás témakörében készítették el a hatóság munkatársai. A munkaviszony jellegéből és a munkahelyek hierarchikus szervezeti felépítésből adódóan a foglalkoztatásban a zaklatás előfordulási aránya – egyéb területekhez képest – igen magas. A zaklatással kapcsolatos ügyek többsége a foglalkoztatáshoz kötődik az EBH esetjogában is. Cikksorozatunk második részében a munkahelyi zaklatás felelősségével foglalkozunk és megtudhatja azt is, ki lehet az áldozat és a zaklató?

 

KÖZÉLET

 

Életveszélyes orvoshiány vár ránk

Van aki azért megy el, mert több pénzt keres, van aki jobb nyugdíjat akar, de olyan is van, akinek a munkakörülményekből van elege. Csak az egyetemek és kórházi központok képesek ma megtartani a jó orvosokat Magyarországon. A vidéki orvosok megállíthatatlanok, de már a nagyobb városok kórházai is egyre nehezebb helyzetben vannak.

PM: Tömeges kilépéshez vezethet, ha eltörlik a katonák túlmunkájának felső határát

A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint hatalmas kilépési hullámot okozhat, ha az Országgyűlés eltörli a katonák túlmunkájának jogszabályban meghatározott felső határát – mondta budapesti sajtótájékoztatón a párt társelnöke. Szabó Tímea arról beszélt, hogy az Országgyűlés kedden szavaz a honvédségi törvény módosításáról.

Döntöttek: indulhat az aláírásgyűjtés a magyar kormány ellen

Jegyzékbe vette az Európai Bizottság azt az állampolgári kezdeményezést, amely arra szólítja fel az unió javaslattevő-végrehajtó intézményét, hogy kezdeményezze Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatti eljárás megindítását.

Másfél hete nincs telefon és internet a Kliknél

Másfél hete nem működnek a vezetékes telefonok és internetezni sem lehet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központban, pusztán azért, mert a központ új épületbe, a Nádor utcából a Bajcsy-Zsilinszky útra költözött - írja az Index.

 

 

GAZDASÁG

 

Fejenként 2-3 milliót utalnak haza a külföldi magyarok: 40 ezret is spórolhatnak

Tavaly csaknem 1000 milliárd forintot utaltak haza a külföldön élő magyarok, ami fejenként 2-3 millió forintot jelent. Egy ekkora nemzetközi utalásnak nagyon komoly költsége van. Indult viszont nemrégiben egy trendi cég, amely rendesen alátett a bankoknak: akár 40 ezer forintot is spórolhatunk vele. Mutatjuk a részleteket.

 

Vége a szénkorszaknak, nagy változások jönnek - miből lesz áram Magyarországon?

Sok erőművet kell majd leállítani a következő 10-15 évben, és bár a fogyasztás nem nő, ezeket pótolni kell majd - még akkor is, ha az egyébként is jelentős importot tovább növeljük. Nem várhatjuk ölbe tett kézzel, amíg a paksi bővítés elkészül, és a szénre sem érdemes alapozni - a gáz lesz a legfontosabb energiahordozó.

 

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Sztrájkolhatnak a Cargolux pilótái

Sztrájkba léphetnek a luxemburgi székhelyű Cargolux pilótái, ha hétfőig nem sikerül megállapodást kötnie a cég vezetésének az pilótákat képviselő szakszervezetekkel.

A terrorveszély miatt félnek a radikális muszlim közalkalmazottaktól Belgiumban

A Le Soir belga napilap derítette ki, hogy Liege-ben, ahol közismerten sok radikális él, feketelistát készít a rendőrség a veszélyesnek ítélt közalkalmazottakról. Azt a rendőrség elismerte, hogy többtucatnyi radikális iszlamista van a helyi, állami alkalmazottak között.

MAJDNEM EGYMILLIÓAN AKARNAK KÍNAI KÖZTISZTVISELŐK LENNI

930 ezren vizsgáztak, hátha nyugdíjas állásuk lesz. De egy sikeres vizsga még kevés.

 

EGYÉB

 

Megtiltották a részvétet a buszsofőröknek

Megtiltotta Fekete Antal, a Dél-alföldi Közlekedési Központ (Dakk) Zrt. vezérigazgatója, hogy a buszsofőrök szolidaritásukat fejezzék ki a párizsi terrorcselekmények áldozataival.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés