SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Mekkora béremelés lesz jövőre? - Új fejlemények

A bértárgyalások december 3-i fordulója után is igen távol áll egymástól a munkáltatói és a munkavállalói oldal elképzelése a jövő évi a minimálbér és bérminimum-emelés mértékéről. Ha nem lesz közeledés, a szakszervezetek lépést ígérnek.

Tárgyalnak ugyan, de senkinek sem tetszik, amit a másik mond

A szakszervezeteknek a minimálbér nyolc-kilenc, a szakmunkás bérminimum 13 százalékos emelésére vonatkozó javaslata a vállalkozók szerint tárgyalási alapnak sem jó. A korábban ajánlott három százalék viszont tudnának többet is adni, ha a munkavállalói oldal enged. A kormány továbbra sem mondott be semmilyen számot.

Sztrájk vagy megállapodás?

A munkáltatók és a munkavállalók minden év végén igyekeznek megállapodni a minimálbér jövőre esedékes összegéről. A munkavállalók most 9%-os emelést akarnak, a munkáltatók 3%-ot ajánlanak. Az eredmény nyilván valahol a kettő között lesz, ha nem tudnak megállapodni, a kormány dönt. Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal képviseletében és Kordás László, a munkavállalók képviseletében.

FDSZ: a kormány több felsőoktatási oktatói bérbesorolást változatlanul hagyna

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

Versenyképes béreket szeretnének a felsőoktatásban

Versenyképes béreket, európai színvonalú finanszírozást, méltó munkafeltételeket szeretne a felsőoktatásban az Oktatói Hálózat. Petíciójukat már több mint 1500-an írták alá - adja hírül az Edupress.hu.

Munka rákkeltő anyagokkal, napi 12 órában - ki akadályozza meg?

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszüntetése után az intézményrendszer szétaprózott. Ezt követően a munkaügyek és a munkavédelem felügyelete a kormányhivatalok hatáskörébe került. amelyek kevesebb pénzt és erőforrást tudnak mozgósítani a szabályok betartatása érdekében.

Idén még nem kaptak fizetést a szociális szolgáltató alkalmazottai

Megeshet, hogy egy fillért sem látnak majd elmaradt bérükből a Magyarországi Iszlám Közösséghez köthető Humán Szolgáltató Központ egykori dolgozói, mivel korábbi munkaadójuk belső egyházi jogi személyként nem tartozik a csődtörvény hatálya alá, így a dolgozók egy forintot sem kaphatnak az állami Bérgarancia Alapból – tudta meg a Magyar Nemzet. A szolgáltató több száz gondozónőt alkalmazott, országszerte több ezer embert láttak el.

Miben más a fogyatékos munkavállaló? Elkötelezettségben

A cégek egyre nyitottabbak a megváltozott munkaképességű dolgozók alkalmazása iránt, ugyanakkor a témával foglalkozó szakértők szerint az érintettek sokszor “beragadnak” a támogatott munkahelyekre, ami senkinek nem jó. Mindkét oldalon sok a félelem, pedig mindkét félnek megérné a nyitottság.

Munkaviszony létesítése és megszüntetése írásba foglalás nélkül

Az Mt. főszabálya, hogy a jognyilatkozatokat alaki kötöttség nélkül tehetik meg a felek, és ettől csak fontosabb esetekben tér el. Azaz, általában véve jognyilatkozatot, akár szóban, akár ráutaló magatartással is lehet tenni. Kiemelt jelentőségére tekintettel mind a munkaviszony létesítése, mind annak megszüntetése azonban írásbeli formához kötött, amelynek elmaradása érvénytelenséghez vezet, vagy legalábbis vezethet, ahogyan azt az alábbiakban látni fogjuk.

BKK feketelista: tagadás, nem cáfolat

2015. december 2-án szakszervezetünk, a Magyar Taxisok Szakszervezete által nyilvánosságra hozott tény, hogy a BKK taxis divíziójának vezetője feketelistát működtet, amellyel az azon szereplő taxis vállalkozók gépkocsijainak minősítését gátolja, válaszra sarkallta a BKK-t, amelyben azonban cáfolni nem, csak tagadni képes a feketelista létezését - olvasható a Magyar Taxisok Szakszervezetének Profitline.hu számára megküldött sajtóközleményében.

A kéményseprők fizetése jelenleg attól függ, hogy mennyit szednek be a lakosságtól - ez tarthatatlan

A sokszor még a minimálbért sem kereső kéményseprők mintegy harmada felmondhat karácsony előtt, amennyiben nem történik a jövőjüket érdemben meghatározó döntés a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 2016. január 1-jét követő sorsáról. Jelenleg nem tudják, hogy januártól hol és milyen formában kell majd dolgozniuk. „A felelőtlen halogatás tragédiákhoz vezethet és a kéményseprő ipar közszolgáltatás totális bedőlését eredményezheti" - mondta a HR Portálnak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke még a múlt héten. Azóta a törvényt elfogadták, amivel bár nem elégedettek a kéményseprők, de a felmondásukat visszamondták.

 

KÖZÉLET

 

Az út szélén hagyták az álláskeresők felét

Október végén a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 334,4 ezer álláskeresőt regisztrált, ami több mint 60 ezer fős csökkenés egy év alatt. Ellátást azonban sokan nem kapnak.

Jövőre átalakul az ellátás – Bölcsődei aggályok

Új bölcsődei modell jön létre, az érdekvédők szerint a mini-, munkahelyi és családi bölcsődék esetében át kellene gondolni, hogyan biztosítják majd a megfelelő tárgyi és személyi feltételeket.

ÁSZ: javult a korrupciós kockázatok kezelése

Budapest – Javult a korrupciós kockázatok kezelése a magyar közszféra intézményeinek körében, miközben a korrupciós kockázatok évről évre csökkennek, egyre több intézménynél emelkedik a kontroll kiépítettsége – derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) legfrissebb integritási felméréséből.

Pénteken akár fel is függeszthetik a schengeni határokat

Görögországot akarja Brüsszel sakkban tartani azzal, ha pénteken az EU bel- és igazságügy miniszterei rábólintanak Schengen két éves felfüggesztésére. A Financial Times birtokába került ugyanis egy dokumentum, mely szerint holnap ez a kérdés lesz napirenden a miniszterek között.

 

GAZDASÁG

 

A szűk esztendők miatt vásárolnak most az emberek

4,5 százalékkal nőtt októberben a kiskereskedelmi forgalom. A szakértő szerint a háztartások azért tudnak többet vásárolni, mert nőtt a foglalkoztatás, a reálbérek, a devizahitelek elszámolása miatt sokan pénzhez jutottak. Az emberek egyre kevésbé óvatosak, most pótolják az elmúlt években elmaradt fogyasztást.

ELSŐSORBAN A LIDL ÉS AZ ALDI JÁRNA ROSSZUL A FOGLALKOZTATÁSI KVÓTÁVAL

Mentesülnének a kiskereskedelemben tervezett kötelező foglalkoztatási kvóta alkalmazása alól azok a nagyáruházak, amelyekben van csemegepult – írja a Magyar Idők. Azaz a 400 négyzetméteresnél nagyobb boltokat üzemeltető vállalatok közül csak az olyan önkiszolgáló jelleggel működő diszkontláncokra vonatkozik majd a szigorítás, mint mondjuk a Lidl, Aldi vagy a Penny Market.

Megjelent a nyugdíjrendelet

Megjelent a nyugellátások és számos más ellátás jövő januári, 1,6 százalékos emeléséről szóló kormányrendelet a szerdai Magyar Közlönyben.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Ismét sztrájkolnak a görögök

Görögországban az állami és a magánszektor dolgozóit tömörítő két nagy szakszervezeti tömörülés tagjai 24 órás sztrájkba léptek csütörtökön.

Uniós vizsgálat a McDonald’s ellen

Vizsgálatot indított a McDonald’snak nyújtott luxemburgi adókedvezmények ügyében az Európai Bizottság. A szakszervezetek szerint a cég egymilliárd euró adó megfizetését úszta meg.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Mária nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés