SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Bod: a jelenlegi bérezés felerősíti az elvándorlást

Hosszú távú bérmegállapodást akar a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A szervezet alelnöke szerint ez azért is szükséges, mert a közszolgálatban dolgozók jelentős részének 8 éve nem volt béremelése. Bod Péter Ákos egyetemi tanár szerint a jelenlegi bérezés fenntarthatatlan, mert felerősíti az elvándorlást.

Nem kérnek a kormány ígéretéből, tüntetnének, sztrájkolnának a tanárok

A Pedagógusok Szakszervezete hétvégi kongresszusán úgy döntöttek, jövőre sztrájkkal, tüntetéssel indulhat az év, ha a kormány nem változtat alkalmazásuk feltételein.

A közszférában még nem kapott mindenki fizetést

Az új, központosított illetményszámfejtő rendszer, a KIRA bevezetése miatt közalkalmazottak tízezrei várnak még a novemberi fizetésükre.

Kapcsolódó hír:

http://www.atv.hu/belfold/20151204-szazezrek-fizetese-csuszik/hirkereso

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194120

Módosították a rendvédelmi dolgozók szolgálati törvényét

Elfogadták a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény módosítását

Problémás a szakképzési centumok finanszírozása

A tanárok egy része továbbra is elégedetlen a szakmai közoktatás működésével. A Pedagógusok Szakszervezete a miniszterelnöknek küldött levelében azt írja: gondokat látnak a szakképzési centrumok költségvetési támogatása körül, a szakképző iskolák pénzügyi helyzete továbbra is bizonytalan.

A bölcsisnénik nyomorogjanak csak tovább!

Pár nappal ezelőtt a szakállamtitkár nagy csinnadrattával jelentette be, hogy jövőre akár 40-60 ezer forinttal is többet vihetnek haza a diplomás bölcsődei dolgozók. Erre fel is derült a szívünk, mert ki érdemelné meg jobban a pénzben is kifejezett megbecsülést, mint azok, akik egész nap gondoskodnak a pici és sok-sok gyámolításra szoruló gyermekünkről. Akik megtanítják őt önállóan enni, aludni, vécére menni, addig pedig tisztába teszik őket és etetik, altatják, öltöztetik. Nehéz és fontos a feladatuk, mindenki tudja ezt, akinek gyereke van.

Kordás László: a bérfelzárkóztatás növeli a gazdaság versenyképességét

A mai alacsony bérszínvonal gátja egy nagyobb arányú gazdasági növekedésnek Magyarországon, ezért fontos a bérek felzárkóztatása, ami pozitívan hatna a belső fogyasztásra, ezáltal a gazdaság versenyképességére is - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke pénteken.

Kapcsolódó hír:

http://figyelo.hu/cikkek/426998-vegre-egy-gazdasagi-program--amit-mindenki-tamogatna

http://magyarhirlap.hu/cikk/42016/Kordas_Laszlo_A_berfelzarkoztatas_noveli_a_gazdasag_versenykepesseget

 

Állásokat veszélyeztet a rezsicsökkentés

Összefogott négy szakszervezet a rezsicsökkentés miatt veszélybe került közműszolgáltatói munkahelyeken dolgozók megmentésére. Az erről szóló megállapodást és a cselekvési tervet pénteken közös sajtótájékoztatón ismertették.

Kapcsolódó cikk:

http://figyelo.hu/cikkek/426994-a-rezsiharc-kirugasokhoz-vezet

http://mno.hu/tarsadalom/szakszervezetek-kuzdenek-a-rezsicsokkentes-aldozataiert-1317452

http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/szakszervezetek-fogtak-ossze-a-kozmuszolgaltatoi-munkahelyekmegovasaert-61632.html

Leépít és kiszervez, de a nyári olimpiára új stúdiót épít az állami média

Újabb kiszervezésekre készül az MTVA vezetése, úgy tudjuk, a 129 fős csoportos leépítés részeként elküldik a reklámértékesítéssel foglalkozó munkatársak és a műszaki gárda egy részét. Idén közel 10 milliárd forint ment el az M1 hír- és az M4 sportcsatorna elindítására, a 80 milliárdos büdzsé is úgy elég, hogy az MTVA február óta nem fizeti a hiteleit, így 8-9 milliárd forintja maradt pluszban.

DSZ: a kormány több felsőoktatási oktatói bérbesorolást változatlanul hagyna

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) sajnálattal állapítja meg, hogy a kormány nem kíván változtatni az oktatói-kutatói bérrendszerben több kategória keresetén.

ÍGY ÉLNEK ÁLLAMI KÖLDÖKZSINÓRON A SZAKSZERVEZETEK

Idén is irdatlan állami támogatást kaptak. De nem panaszkodhatnak a munkaadói érdekképviseletek sem. Évi 100-200 millió forint a tarifájuk.

Korrupciós képzésre küldenék a közszféra dolgozóit

Korrupciós képzésre küldené az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a közszféra dolgozóit, illetve a veszélyeztetett – a kísértésnek jobban kitett – munkakörökben gyakrabban váltogatná az alkalmazottakat. Az ÁSZ ötödik alkalommal elkészített integritásfelmérése szerint rendszeressé kellene tenni a korrupciós kockázatelemzést az állami szférában, és a szervezetek nagyobb hangsúlyt fektethetnének a megelőzésre is – írja a Világgazdaság.

Kirúgják az alkalmazottakat a Kliknél, hogy közmunkásként vegyék vissza

Egyre gyakoribb, hogy elbocsátják a közalkalmazottakat a Klik-hez tartozó oktatási intézményeknél, hogy közmunkásként vegyék vissza őket – írta a Világgazdaság.

Szolgálati idő nyugdíjhoz: más az idő és más a mérték

Hiába érezzük, hogy bizonyos éveink duplán számítanak, a nyugdíjra készülve bizony szembesülnünk kell vele, hogy vannak olyan évek, amelyek még csak egyet sem érnek. Mások viszont igen, megint mások: is-is. Hogy is van ez? Winkler Róbert nyugdíjszakértő megmondja.

 

 

KÖZÉLET

 

Éger István: Az egészségügy helyzete nemzetbiztonsági kockázatot jelent

- Azonnali bérrendezésre, és legalább öt évre előre tervezhető életpályamodellre van szükség az egészségügyben - véli dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara újraválasztott elnöke.

PM: Forma-1-rendezés helyett az ország problémáit kellene megoldani

A gyermekéhezés felszámolására, valamint az egészségügy, az oktatás és a közszféra fejlesztésére fordítaná a Párbeszéd Magyarországért (PM) azt a 145 milliárd forintot, amit a kormány a következő tíz évben a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Magyar Nagydíjának megrendezésére kíván költeni.

Az MSZP a miniszterekkel fizettetné ki az elmaradt béreket

Az MSZP azt javasolja, hogy minden miniszter a saját vagyonával álljon helyt az általa irányított területen dolgozó emberek fizetésének késedelme vagy elmaradása miatti károkért.

 

GAZDASÁG

 

TÖBB SZÁZEZER GYERMEK ÉHEZIK

Évente 31,96 milliárd forinttal kerülne többe az, ha a legrászorultabb gyerekek a hétvégeken és a szünidőben is naponta legalább egyszer kapnának meleg ételt, de ebből az összegből már a leghátrányosabb helyzetű várandós nők is élelemhez jutnának.

Pár hónap alatt felélhető az átlag magyar nyugdíj-megtakarítása

Mindössze 202 ezer forintot tesz ki a magyar lakosság egy főre eső nyugdíj-megtakarítása. Figyelembe véve, hogy az állami nyugdíjak kapcsán egyre több kétely merül fel, ennek nagyságát mindenképpen növelni kell a jövőben. Az öngondoskodás tehát nem megkerülhető, aminek jelenleg három típusa érhető el. Hogy melyek ezek, és melyik kinek ajánlott, kiderül az alábbiakból!

10 perc alatt százezreket spórolhatsz: csak ilyen számlát kell nyitnod

A TBSZ számla nyitásával egy átlagos takarékoskodó magyar család 5 év alatt 200 ezer forintot spórolhatna meg, ennek ellenére még mindig kevesen választják ezt a konstrukciót. A kedvezmények maximális kihasználásához persze nem árt tisztában lenni a számla sajátosságaival.

Hétszer tehetősebb az átlag svájci, mint az átlag Magyar

A most következő számoktól minden magyarnak kinyílhat a svájci bicska a zsebében. A svájci és a magyar jegybank adatait összevetve ugyanis kiszámítottuk, hogy egy átlag svájci 17-szer gazdagabb, mint egy átlag magyar, és megtakarításaikért a svájciak 7-szer annyit tudnának vásárolni, mint a magyarok. A svájci lakások jóval többet érnek, mégis kisebb a lakások jelentősége a svájciak vagyonán belül, mint nálunk – írja a Portfolio.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Kérés nélkül is átvehetné a tagországok határvédelmét a Frontex

Az Európai Unió olyan intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné, hogy az uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex beavatkozzék egy tagállam határvédelmébe és az ottani határ őrzésébe - közölték uniós tisztviselők és diplomaták pénteken a tagországok bel- és igazságügyi minisztereinek brüsszeli tanácskozása kapcsán.

Szakszervezeti vezetőket tartóztattak le a kommunista Kínában

Dél-Kínában a rendőrség őrizetbe vett három embert, akik a munkások jogaiért akartak fellépni. Az ország déli részén, ami a világ egyik legfontosabb ipari központjának számít, egyre nagyobb az elégedetlenség a munkakörülmények miatt, ezért a Kommunista Párt minden szerveződést igyekszik felszámolni.

Belgrád: több mint 14 ezer embert küldenek el a közszférából

Több mint 14 500 embert küldenek el a következő két hónapban a szerbiai közszférából - hozta nyilvánosságra a belgrádi kormány döntését a Večernje novosti című szerb napilap pénteken.

 

EGYÉB

 

Egy szempillantás alatt eltűnhet a szegények fele Magyarországon

Jövőre eltűnhet a létminimum alatt élő emberek fele, de nem azért, mert hirtelen mindenki meggazdagszik. A KSH csavar egyet a számítási modellen.

Országszerte véglegesítették az új fix traffipaxok helyét, itt a lista

Valamennyi fix telepítésű traffipax (hivatalosan Véda közúti intelligens kamera) felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség – írta a Zsaru Magazin.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Mária nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés