SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

A pedagógusok sztrájkja az egész közszférát magával ránthatja

A közoktatás szerinte immár tarthatatlan helyzete miatt a Pedagógusok Szakszervezete azonnali tárgyalásokat kezdeményez a kormánnyal. Ha nem születik megegyezés, az utcai demonstrációtól, sőt, a sztrájktól sem riadnának vissza. A visszajelzések alapján a tanárok többsége nem elégedett a beharangozott lépésekkel, és sokkal keményebb hangvételt követel a szakszervezettől. Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke szerint egy esetleges sztrájk az egész közszférát magával ránthatja, mindenekelőtt azonban a pedagógusok mögé kell állítani a társadalmat, és tárgyalni kell. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke, Mendrey László szerint bár jobb lenne a közös szervezés, támogatja a Gallóné által vezetett szakszervezet törekvéseit, ugyanakkor sztrájkra pillanatnyilag semmi esélyt nem lát.

Kapcsolódó hír:

http://www.atv.hu/belfold/20151208-sztrajkot-fontolgat-a-pedagogusok-szakszervezete/hirkereso

Gyakorlati megoldásokkal a nők és férfiak kereseti különbsége ellen

A WITA-GAP (With Innovative tools against gender gap -  Innovatív eszközökkel a nők és férfiak keresete közötti különbség ellen projektet az Amszterdami Egyetem Munkaügyi Kutatóintézete vezeti, a WageIndicator alapítvánnyal együtt. A WageIndicator.com magyar nyelvű honlapja a www.berbarometer.hu.

Székely Tamás: Lélegeztetőgépre szánja a kormány az ÁPB-ket

„Az ágazati szakszervezetek szerepe meg fog erősödni a konföderációkéval szemben, ezért a hangsúlyt az ágazati együttműködésre kell helyezni” – mondta a Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke. Székely Tamás, aki a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöki tisztét is betölti, ezért is tartja aggasztónak, hogy a kormány el akarja lehetetleníteni az ágazati párbeszéd bizottságok munkáját. A szakszervezetek.hu-nak elmondta: Brüsszelben az Európai Parlament képviselőihez fordult, mert úgy látja, a kormányzat lélegeztetőgépen fogja tartani az ÁPB-ket azért, hogy a nemzetközi számonkérés során felmutathassa, teljesíti uniós kötelezettségét a szociális párbeszéd terén.

Munka Törvénykönyve: a legfontosabb módosítások

A Munka Törvénykönyvét érintő változások mellett a közszolgálatra vonatkozó joganyagot, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is módosították. Némiképpen szigorodnak a felmondási szabályok, erősödik a munkavédelem – írja Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési vezetője.

Augusztus óta tartozik az Emmi a dolgozóinak

Augusztus óta nem fizetik ki a túlórapénzeket az Emberi Erőforrások Minisztériumában, értesült az index. Információik szerint a kifizetések elmaradása a EU-s források kezelését végző három főosztály alkalmazottait érinti. Úgy tudják, hogy körülbelül száz embernek tartoznak, nagyjából 20 millió forinttal.

Mérési problémák a foglalkoztatás számai körül

Súlyos mérési problémákra hívta fel a figyelmet a foglalkoztatás és a beruházások számaival kapcsolatban a Költségvetési Felelősségi Intézet ügyvezetője, aki szerint 200 ezerrel lehet felülbecsülve a versenyszférában foglalkoztatottak száma, írja a Portfolio.

A munkába járást is a munkaidőbe számolnánk

A magyar munkavállalók jelentős része támogatná, ha a munkába járás is a munkaidő részének számítana, derült ki a Profession.hu, több mint hatezer válaszadós, nem reprezentatív felméréséből, melyet az Index idézett.

Könnyebben számolható el a szakképzési járulék

A gyakorlati képzést vállaló munkáltatók kedvezőbb feltételekkel fordíthatják saját dolgozóik képzésére a szakképzési hozzájárulást – derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Sok dolgozó ki sem bír szállni a mókuskerékből

Több munkavállaló még a szabadnapjain is dolgozik, már amikor szabadnapja van, mert sokan nem mehetnek el két hétnél hosszabb szabadságra – legalábbis ez derül ki olvasóink válaszából. Minden kilencedik dolgozó maga képtelen arra, hogy néhány napra hátrahagyja a munkáját. Húszból egy melóst még a szabadsága alatt is dolgoztat a főnöke. Vannak olyanok is, akiknek minden egyes szabadnapjukról a felettesük dönt – márpedig ez jogszabálysértő. A túlórázók fele hoppon marad. Nem csoda, ha az alkalmazottak jelentős többsége örülne a korlátlan szabadság intézményének.

A munkahelyi zaklatás jogorvoslatai - 3. rész

A 10 éves Egyenlő Bánásmód Hatóság szakmai sorozatának első kiadványát a munkahelyi zaklatás témakörében készítették el a hatóság munkatársai. A munkaviszony jellegéből és a munkahelyek hierarchikus szervezeti felépítésből adódóan a foglalkoztatásban a zaklatás előfordulási aránya – egyéb területekhez képest – igen magas. A zaklatással kapcsolatos ügyek többsége a foglalkoztatáshoz kötődik az EBH esetjogában is. Cikksorozatunk harmadik részéből megtudhatja, hogy a Btk. szerint mi minősül zaklatásnak és az is kiderül, mit jelent pontosan a mobbing.

 

 

A kormány tönkreteszi a vidéki foglalkoztatást

Az öt meghirdetett mezőhegyesi földrészlet közül mindössze egyre akadt jelentkező a keddi, békéscsabai árverésen. Egy mezőgazdasági pilóta vette meg az 54,5 hektáros területet, amelyet korábban bérlőként művelt. Kedden még öt, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. haszonbérletében álló földterületet hirdetettek meg Békéscsabán, egyetlen megvételére sem regisztrált senki. Mondhatnánk sikerre vitték az ellenzéki pártok közös tiltakozásukat, amit a mezőhegyesi földárverések kezdetére szerveztek.

„Az orvosok többet is kereshettek, mint a miniszterelnök”

Még sosem volt olyan élénk érdeklődés az aneszteziológusok bére iránt, mint amióta a Szent Imre kórház orvosigazgató-helyettese milliós jövedelmeket említve nyugtatta az orvosok felmondása miatt aggódókat.

 

KÖZÉLET

 

Drámaian nő a kivándorlás - Hihetetlen a Fidesz magyarázata

Már 70 százalékkal nőtt azoknak a magyaroknak a száma, akik Nyugat-Európában vállalnak munkát. A valós szám még ennél is magasabb lehet – véli Sík Endre is, azonban a Tárki vezető kutatója szerint nincs realitása annak, hogy Nagy-Britannia hazaküldene több százezer magyart. Ennek köszönhetően egyelőre nem áll fenn az a veszély, hogy a hazautalások összege, amely már 3 százalékát adja a magyar gazdaságnak hiányozzon a költségvetésből.

Orvoslás és nővérlés

Amikor már maguk a vezető főorvosok, professzorok, klinikaigazgatók is azt mondják, hogy olyan súlyos az egészségügy általános helyzete – beleértve a munkakörülményeket, a kórházak épületeinek állagát, az egészségügyet szolgáló gépek sok helyen való elavulását –, hogy azt már sürgősségi ellátással kell orvosolni, akkor végképp nem értem, miért vacillál a költségvetés.

Rákosi-korszakba repítő Orbán-rezsim

Nagyjából a Rákosi-korszakba viszi vissza az országot ez a rezsim. A DK-s Varju László szerint egyes politikai vezetők hatalmi tébolyban szenvednek, ezért fordulhat elő, hogy magánszórakozásaikról élőben számolnak be médiumok, a sportcsarnokban pedig a Fidesz kvótaellenes petíciójának aláírására buzdítanak. Sőt, Kósa Lajos már telefonon figyelmeztet a menekültelosztás veszélyeire. Mindez vélhetően Rogán Antal tudtával történik, aki a kormány mellett a Fidesz kommunikációját is irányítja.

 

GAZDASÁG

 

Nagyobb a baj, mint gondolnánk - Kipukkad a magyar lufi

Jelentős mértékben kiszolgáltatott a magyar gazdaság az uniós támogatásoknak – olvasható a Költségvetési Felelősségi Intézet legújabb elemzésében. A vállalati beruházások csökkenek, a foglalkoztatási helyzet rosszabb lehet a hivatalos statisztikáknál, amint kifutnak az uniós támogatások, kilukadhat a magyar növekedési lufi. Amennyiben beindul a Paks 2 beruházás, úgy búcsút mondhatunk az államadósság-csökkenésnek.

Csúnya számok jöttek az államháztartásról - Az uniós pénzeken csúszott meg a hiány

Hozta a formáját a novemberi államháztartás, 154,5 milliárd forintos hiányt keletkezett, így a deficit megközelítette az ezer milliárd forintot. A magas hiányért az erőltetett uniós kifizetések okolhatók. A december azonban még hozhat meglepetéseket - pozitív és negatív értelemben is.

Az uniós pénztől függ a gazdaság

Sokkal rosszabb a hazai munkaerőpiac helyzete, mint a statisztikák mutatják, egy felmérés szerint ugyanis közel 200 ezer fővel van felülbecsülve a versenyszektorban dolgozók száma. A vállalati beruházások csökkennek, és minden jel arra mutat, hogy az uniós támogatások nélkül alig nőne a magyar gazdaság.

Nagy a baj: hét magyar cégből hat nem venne fel új dolgozókat

Nem változott érdemben a magyarországi munkaadók munkaerő-felvételi kedve, mivel hasonlóan 2015 negyedik negyedévéhez, 2016 első három hónapjában is a megkérdezett vállalatok 14 százaléka tervez létszámbővítést a Manpower legfrissebb előrejelzése szerint.

Brutálisan drágulnak a gyógyszerek - mi lesz a szegényekkel?

Hatalmas különbségeket lehet tapasztalni patika és patika között, ami az árakat illeti. De az általánosságban elmondható, hogy összességében drágultak a gyógyszerek, méghozzá nem kis mennyiséggel.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Széteshet az EU az Európai Parlament elnöke szerint

Széteshet az Európai Unió, és támogatóinak nagyon erősen küzdeniük kell azért, hogy ez ne történjen meg – mondta egy keddi német lapinterjúban az Európai Parlament (EP) elnöke.

Fellélegezhetnek a dolgozók: nem csökkennek a prémiumok

Sokként érte a BMW dolgozóit, hogy a cég csökkenteni akarta a dolgozói prémiumokat. Most véget ért a nyugtalankodás időszaka, az IG Metall szakszervezet és a munkáltató megállapodtak és így a megszorítások témája lekerült a napirendről.

SZERBIÁBAN TÍZEZREKET BOCSÁTANAK EL

Az elkövetkező két hónapban közel 15 ezerrel, a jövő év végéig pedig összesen 35 ezerrel csökkentik a közszféra alkalmazottainak számát Szerbiában, az ágazatban bevezetett létszámstopot, azaz felvételi tilalmat pedig a jövő évre is meghosszabbították.

 

EGYÉB

 

A netes kiközösítéstől félnek leginkább a diákok

Az oktatási jogok biztosa szerint az iskolai erőszak arányai nem, de formái változtak az utóbbi időszakban.

Aáry-Tamás Lajos kedden az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti meghallgatásán kifejtette: évente 1500-1600 panasz érkezik hivatalához, a nagyságrendben tavaly sem volt változás.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Vilma nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés