SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

PSZ: a szakmai egyeztetésen semmilyen érdemi megállapodás nem jött létre

A Pedagógusok Szakszervezete cáfolja az EMMI közleményét, miszerint eredményes szakmai egyeztetés történt a minisztériumban 2016. január 12-én.

Oktatás: a fogtündér és a kritikus tömeg

Napról napra gyarapszik azoknak a tanároknak, tantestületeknek, szülőknek, diákoknak és szakmai szervezeteknek a száma, akik névvel és sok esetben személyes véleményükkel is ki mernek állni az oktatási rendszer súlyos gondjaira rámutató miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara mellett.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/2953-iskola-tavol-a-gyerektol

http://index.hu/belfold/2016/01/14/nem_lehet_figyelmen_kivul_hagyni_a_hangunkat/

Az újévben is folytatódik a sztrájktárgyalás a szociális kormányzattal

A kormány részéről kijelölt tárgyalóféllel január 14-én újabb sztrájktárgyalás fordulóra került sor a szociális ellátások területén több ezer munkavállalót képviselő szakszervezetekkel. Az idei első találkozón folytatódott az ágazati kollektív szerződés tematikus fejezeteinek ütemezett átbeszélése.

EGÉSZSÉGÜGY – Összefogás nélkül nincs változás

Politikai elemzők szerint elképzelhető, hogy a kormány által lenézett, kisemmizett, átvert társadalmi csoportok egymásra találnak. Ha így lesz, az egymás érdekeit felismerő, támogató és segítő ágazatok lesznek azok, amelyek meghátrálásra, visszakozásra kényszeríthetik a kormányt. Hogy ebben az összefogott társadalmi erődemonstrációban játszanak-e egyáltalán és mekkora szerepet a szakszervezetek, az nagyon kétséges. Vizl Péterné, az Egészségügyben Dolgozók Független Szakszervezete (EDFSZ) elnöke szerint a szakszervezeti tehetetlenség legfőbb oka, hogy külön utakon járnak.

30 százalékos leépítés várható a közigazgatásban - hetilapszemle

A Figyelő arról ír, hogy a vállalkozók támogatják a közszféra karcsúsítását, a Heti Válasz pedig interjút közöl Marion Smithszel, a Kommunizmus Áldozatai Alapítvány ügyvezetőjével.

Demonstrációt szervez a Munkástanácsok Országos Szövetsége

Hallgassa meg

Demonstrációt szervez a Munkástanácsok Országos Szövetsége, ha nem rendeződnek a közalkalmazottak bérkifizetési problémái. Bár kisebb számban, de a januári kifizetéseknél is vannak elmaradások, a szövetség elnöke a klubrádiónak azt mondta, választ várnak az államkincstártól, hogy mikorra várható, hogy az új bérszámfejtési rendszer hiba nélkül működjön. Palkovics Imre szerint az államnak helyt kell állnia a bérkifizetések elmaradásából származó károkért. 

Fizetések a közszférában. Valami még mindig nem stimmel

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) azonnali egyeztetést kezdeményez a Magyar Államkincstárnál (MÁK) a közszféra bérkifizetéséről, mert a tagság továbbra is problémát jelez - mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kapcsolódó hírek: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/kiakadtak-a-szakszervezetek-a-kesesek-miatt-63234.html

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2956-mak-kozos-cel-hogy-a-kozszferaban-dolgozok-idoben-kapjak-meg-beruket

http://www.stop.hu/belfold/a-mak-hangsulyozza-kozos-cel-hogy-a-kozszferaban-dolgozok-idoben-kapjak-meg-beruket/1393195/

Az Állami Tisztviselői Kar létrehozásáról egyeztetett a Közszolgálati Érdekegyeztető Fórum

Ismét ülésezett a Közszolgáltató Érdekegyeztető Fórum, hogy mielőbb megállapodás születhessen a Kormány, az önkormányzatok és az érdekvédelmi szakszervezetek között arról, miképpen válhat lehetővé a modern, szolgáltató állam kereteibe illeszkedő, a szakmai képzettséget és teljesítményt elismerő állami tisztviselői kar megújulása.

A szakszervezetek tavasszal több ágazatban is országos sztrájkot ígérnek

Hosszú idő után aktivizálódni tűnnek a szakszervezetek, amelyek tavasszal több ágazatban is országos sztrájkot ígérnek, ha nem sikerül megegyezni az idei béremelésről – írja a Magyar Idők.

Folyamatosak az egyeztetések a köznevelés terén

A Köznevelésért Felelős Államtitkárság hivatalos szakmai egyeztető tárgyalópartnere a pedagógusok köztestülete, a Nemzeti Pedagógus Kar, a köznevelésben dolgozó munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos kérdésekben pedig a pedagógusok reprezentatív szakszervezete.

Partnerségi irodát nyitott Németország legnagyobb szakszervezete és a Vasas Győrben

Internacionális partnerségi irodát (TPI) nyitott Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség Győrben, a tanácsadással és képzéssel foglalkozó iroda működésével a magyar munkavállalók érdekeinek erősödését remélik - hangzott el az iroda megnyitása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón csütörtökön Győrben.

 „CIVILEK” IS RÉSZT VESZNEK A SZTRÁJKOK SZERVEZÉSÉBEN

Hosszú idő után aktivizálódni tűnnek a szakszervezetek, amelyek tavasszal több ágazatban is országos sztrájkot ígérnek, ha nem sikerül megegyezni az idei béremelésről.

Az alapoktól építenék újjá a Ligát

„Jelen pillanatban a Liga Szakszervezetek történelmének egyik kritikus pillanatát éli át. Nehéz döntéseket kell meghozni annak érdekében, hogy a sikeres működés feltételeit megteremtsük” – írták Gaskó Istvánnak az elnökségi tagok, kezdeményezve az elnökségi ülés összehívását.

Sztrájkolhatnak az áruházi dolgozók

A kiskereskedelemben dolgozó árufeltöltők, pultosok, kasszások 15-20 százalékos béremelést akarnak idén elérni, és ezért akár összefogva, egységes sztrájkot is hirdethetnek, tudta meg a Magyar Idők szakszervezeti forrásokból.

 

KÖZÉLET

 

Itt rendnek kell lenni, rendet kell tenni

Széleskörű összefogást sürget az LMP a közlekedési ágazat "súlyos, rendszerszintű problémáinak" megoldására: a szakma képviselőivel, az érintett szakszervezetek mindegyikével, az ellenzéki pártokkal és az önkormányzatok szövetségeivel közösen kényszerítenék cselekvésre a kormányt.

„A betegek vakon repülnek a rendszerben, és a mázlifaktor a legfontosabb a gyógyulásukban”

„Ha egy nyolcágyas kórterembe kerülnének a döntéshozók egy állami kórházban, akkor rájönnének, hogy mekkora baj van!” – a műtéti várólistákról minden szereplő kicsit mást gondol: a szaktárca, az orvosok, a szakszervezetek és a betegek is. Vannak olyan szakemberek, akik jobbnak látják a helyzetet, míg mások szerint katasztrófa fenyeget.

A Fidesz-frakció szeint Hiller Istvánt miniszterként nem érdekelte a pedagógusok sorsa

A Fidesz-frakció szerint Hiller Istvánt oktatási miniszterként nem érdekelte sem a pedagógusok sorsa, sem a párbeszéd, az MSZP kormányzása alatt személyesen készítette elő több tízezer pedagógus elbocsátását és fizetésük csökkentését a pedagógus szakszervezetek értesítése nélkül.

 

GAZDASÁG

 

Összeszedtük mi mennyi 2016-ban

Mennyi 2016-ban a minimálbér, a garantált bérminimum, a közfoglalkoztatási-, közalkalmazotti-, közszolgálati bér? Mennyi a családi pótlék, a GYES, a maximum GYED összege? Mennyi közterhet fizetnek a munkavállalók és a munkáltatók? Mire számíthatnak az álláskeresők? Milyen adókedvezményekkel számolhatunk és hogy alakul a szociális ellátások összege? Összegyűjtöttük!

Kapcsolódó hír: http://ado.hu/rovatok/ado/mi-mennyi-2016

Balog Zoltán tippeket adott a nagyvállalatoknak foglalkoztatásügyben

Az emberi erőforrások minisztere szerint a társadalmi felelősségvállalást fontosnak tartó nagyvállalatok is adhatnának munkát azoknak, akik jelenleg közfoglalkoztatottként dolgoznak vagy a hátrányos helyzetű csoportokhoz tartoznak. Balog Zoltán erről egy a felzárkózást szolgáló tanácsadó, konzultációs testület megalakuló ülésén beszélt csütörtökön a Parlamentben.

Rendkívüli bejelentést tett Lázár! (2.)

A kormány a mai ülésén úgy határozott, hogy idén az uniós támogatások kifizetési célját 2048 milliárd forintban határozza meg, és ha ez sikerül, az ebben a munkában részt vevő államigazgatási kollégák 12 havi célprémiumot fognak megkapni - jelentette be a mai Kormányinfó tájékoztatón Lázár János. A Miniszterelnökség vezetőjének talán ennél is nagyobb horderejű bejelentése az, hogy szavai szerint 2018 végére-2019 elejére az összes 2014-2020-as uniós pénzt ki szeretné fizetni a kormány a pályázóknak. Ez még a Portfolio által ősszel kalkulált legambiciózusabb kifizetési forgatókönyvnél is intenzívebb kifizetési pályát jelent. 

 

 

EGYÉB

 

Magyarul Balóval 2016-01-14

10 millió az államtól ingyen és hozzá még 10 milliós kedvező hitelt is – új építésű lakásra ha van három gyereke vagy megígéri, hogy lesz. És ha megfelel a szigorú – de sokak szerint igazságtalan – feltételeknek. Hogy kiknek kedvez és kiknek elérhetetlen a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, már látszik. Ami nem látható: hogy mibe kerül a költségvetésnek. Politikai vita a CSOK-ról. 

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anasztázia és Tas nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés