SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

 „A nyomort is ki lehet bírni” – újabb petíciót adtak át a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók

Nem gyógyít és nem ápol beteget, nem tanít gyereket, de közszolga, és nyomorog, ki az? – akár így is szólhatna a találós kérdés, melyet feltehetően kevesen tudnának megválaszolni, a közgyűjteményi és közművelődési dolgozók kilátástalan helyzetéről ugyanis méltatlanul kevés szó esik manapság. A levéltárosokat, múzeumi restaurátorokat, vagy könyvtárosokat is tömörítő érdekvédelmi szervezet napra pontosan egy éve nyújtotta be petícióját az Emberi Erőforrások Minisztériumához, azonban ennyi idő is kevés volt ahhoz, hogy érdemi változás történjék, ezért újra benyújtották követeléseiket – gyakorlatilag változatlan formában.

Kapcsolódó hírek: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/berukert-demonstraltak-az-emminel-1324654

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/3048-azonnali-bertargyalast-kovetel-a-kozmuvelodesi-dolgozok-szakszervezete

http://inforadio.hu/hirek/belfold/azonnali-bertargyalast-kovetelnek-a-kozmuvelodesi-dolgozok-791898

http://www.dehir.hu/belfold/azonnali-bertargyalast-kovetel-a-kozmuvelodesi-dolgozok-szakszervezete/2016/01/20/

http://adozona.hu/munkajog/Fukar_kezek__azonnali_bertargyalast_kovetel_DFMRTY.aspx#rss

http://mno.hu/tarsadalom/bertargyalast-kovetelnek-a-kozmuvelodesi-dolgozok-1324626

Válasz a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének mai demonstrációjára

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága ismeri és érti a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének problémáit, hiszen az elmúlt egy évben folyamatosan egyeztetett a kulturális területet képviselő érdekképviseletekkel a bérkérdésről.

Kapcsolódó hírek: http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=195503

http://gyorplusz.hu/article/nohet_a_kulturalis_teruleten_dolgozok_bere.html?rss

http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/emmi-keszul-a-javaslat-a-kulturalis-berrendezesrol-791986

http://www.hirado.hu/2016/01/20/emmi-mar-keszul-a-kulturalis-berrendezesre-vonatkozo-javaslat/?source=hirkereso

Már a tantermekben is érezni, valami megmozdult az oktatásban

Újabb iskola diákközössége csatlakozott az oktatási rendszer esztelen átalakításai ellen felszólaló miskolci pedagógusok megmozdulásához. A budapesti Teleki Blanka Gimnázium tanulói tizenkét pontban rögzítették követeléseiket, valamint az ország valamennyi iskolájának diákjait is összefogásra buzdítják. Lapunknak nyilatkozó gimisek elmondták: az osztálytermekben is érezni, valami megmozdult az oktatásban.

Kapcsolódó hír: http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/gallo-istvanne-egyebek-mellett-az-iskolaigazgatok-korabbi-jogkorenek-visszaallitasahoz-koti-a-kormanyzattal-valo-megegyezest-ellenkezo-esetben-pedagogustuntetes-es-sztrajk-jon/

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/a-lazado-tanarok-melle-allnak-a-diakok-is-1324668

Balog Zoltán: Elkerülhető a pedagógussztrájk

Elkerülhető a pedagógussztrájk, ezt mondta a Tényeknek Balog Zoltán Emberi Erőforrás miniszter. Szerinte még a héten elkészülhet a terv a minisztériumban, hogy hogyan csökkentsék a pedagógusok adminisztrációs feladatait. Országszerte több tantestület írt levelet az oktatási kormányzatnak az elmúlt hetekben a leterheltség, a tankönyvek minősége, és a KLIK-en átfutó nehézkes beszerzési rendszer miatt. A sztrájkot februárra szervezné a Pedagógusok Szakszervezete, ha nem lesznek alapvető változások.

És téged ki fog gyógyítani, amikor már nem lesz lejjebb a magyar egészségügynek?

Folynak a sztrájktárgyalások a kormány és az egészségügyi szakszervezetek között, csak erről kevesen tudnak. Azonnali béremelés és súlyos forrásbevonások kellenek a kórházaknak, az alapellátásnak pedig vérfrissítésre van szüksége. Sorolhatnánk még a problémákat, de foglalja inkább össze Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Ki fizet az egri kórház dolgozóinak?

Több száz dolgozó fizetési felszólítást nyújt be az egri Markhot Ferenc Kórháznak, hogy az intézmény fizesse ki a Kúria január 14-én született jogerős döntése értelmében nekik járó, de 2013 májusa óta ki nem fizetett cafetéria juttatásokat.

Kapcsolódó hír: http://www.hirado.hu/2016/01/20/egri-korhaz-a-szakszervezet-bizik-a-cafeteria-targyalasok-sikereben/?source=hirkereso

A sztrájkkal való fenyegetés már nem a dolgozók pénzéről szól – közleményt adott ki az miskolci közlekedési vállalat

Az MVK Zrt. 2016. január 19-én, az elvárható határidőn belül válaszolt a szakszervezeteknek – olvasható az MVK Zrt. közleményében.

 

Tarthatatlan, hogy a vasutasok keresete csökkenjen

A vasutas szakszervezetek fenntartják követeléseiket, amelynek része egy vasutas életpálya, 5 százalékos alanyi jogú alapbérfejlesztés és a kritikus létszámhiány csökkentése, derül ki az érdekvédelmi szerveztek közleményéből. A MÁV elnök-vezérigazgatója további tájékoztatást kért, hogy a tulajdonos felé érvelni tudjon.

Taxistüntetés – Szakszervezeti elnök: folytatják a demonstrációt, ha szerdán sem javítanak a helyzetükön

Budapest – a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke szerint a taxisok kénytelenek folytatni demonstrációjukat, ha szerdán sem javítanak a helyzetükön.

Minimálisan fizetendő munkabérek közterhei 2016-tól

Első ránézésre úgy gondolhatjuk, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum csak a munkaviszonyban foglalkoztatott dolgozókra vonatkoznak, de ez nem ilyen egyszerű. Rajtuk kívül az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók minimális járulékalapjának megállapításához is alapul szolgálnak. Nem hangsúlyozható eléggé, hogy a garantált bérminimum alkalmazását nem a dolgozó iskolai végzettsége határozza meg, hanem maga a munkakör által megkívánt szakképzettség – írja az ado.hu.

 

 

KÖZÉLET

 

Kolláth György: az alkotmánymódosítás olyan felhatalmazást ad a kormánynak, amivel békeidőben soha senki nem rendelkezik

Az ügyvédnek úgy tűnik, mintha a kormány unná és utálná a demokráciát, és egy huszárvágással túl akarna rajta lépni. Azon túl, hogy a módosítás szembemegy a római egyezménnyel, mindenki fölteheti magának a kérdést: elfogadható-e, hogy a kormány belátásán, vagy a miniszterelnök aznapi hangulatán múlik az internetet betiltása, a sajtószabadság korlátozása, vagy a határok lezárása.

LMP: lenne forrás az oktatás és az egészségügy megmentésére

A Lehet Más a Politika (LMP) társelnök-frakcióvezetője szerint lenne forrás arra, hogy a magyar közoktatást és egészségügyet "meg lehessen menteni az összeomlástól".

Még csak terv a kincstári kártya a Kliknél

Közel egy éve jelentették be, hogy az iskolák a kisebb beszerzéseik megkönnyítésére kincstári kártyát kapnak. Ebben a tanévben erre már aligha kerül sor.

Megváltoztatták a döntést, mégsem lehet népszavazás az olimpiáról és a Ligetről

Nem lehet népszavazást tartani az olimpiai pályázatról és a Városligetről sem - döntött a Kúria.

 

GAZDASÁG

 

ÚJ ELLENSÉGE VAN AZ EMBERISÉGNEK

A világszerte továbbra is magas munkanélküliségi ráták, és a folyamatosan veszélyeztetett foglalkoztatási helyzet számos feltörekvő és fejlődő gazdaságban továbbra is nagymértékben befolyásolják a munka világát, figyelmeztet egy új ILO jelentés.

Kapcsolódó hír: http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/egymillio-allassal-lesz-kevesebb-az-iden/

Százmilliárdok a versenyszférának

Szűk három év alatt majdnem 350 milliárd forintot hagytak a versenyszféra munkaadóinál a munkahelyvédelmi akció adókedvezményei. A program ma már 880 ezer személy állását garantálja.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Egyenlő munkáért egyenlő bért akarnak a rabok

Az alkotmányban rögzített egyesülési jog alapján alakult meg a német elítéltek szakszervezete, amely minimálbért és nyugdíjat követel a raboknak, hogy könnyebben vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba.

A Franciaországban betiltott Uber megnyitná a szolgáltatást a taxisofőröknek

Franciaországban betiltották az Ubert, de most a taxisoknak is meg akarja nyitni az elektronikus foglalás lehetőségét.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés