SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

PSZ: erősítik a tárgyalási pozíciót a tiltakozások

A Pedagógusok Sztrájkbizottsága nem köt olyan megállapodást a kormánnyal, amely nem tükrözi a pedagógustársadalom akaratát - erről a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke beszélt  HírTV reggeli műsorában 2016. január 20-án. Jelezte: a tárgyalási pozíciót erősítik a tiltakozások.

Kapcsolódó hírek: http://magyarnarancs.hu/belpol/teljes-tantestuletek-csatlakoznak-a-pedagogusok-tiltakozo-akciojahoz-97982

Hetvenhárom állami intézmény szűnhet meg

A megszüntetett intézmények feladatait a minisztériumok vehetik át. Megszűnhet az OEP és a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság is. Az érintett intézményekben 50 ezer ember dolgozik, többeknek megszűnhet a munkája.

Kapcsolódó hír: http://estiujsag.hu/belugy/megszunik-rengeteg-allami-intezmeny-sok-kozalkalmazott-kerul-utcara

Válaszolt az EMMI a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) Kultúráért Felelős Államtitkársága ismeri és érti a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének problémáit, hiszen az elmúlt egy évben folyamatosan egyeztetett a kulturális területet képviselő érdekképviseletekkel a bérkérdésről - olvasható a tárca közleményében.

Mikola folytatja konzultációit a szakszervezetekkel

A kormány és több szakszervezet között kedden lezárult tárgyalásokat követően újabb munkavállalói képviseleteket hív megbeszélésre Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön az MTI-vel.

Balogh Béla: német béreket, német színvonalú munkahelyeket!

Internacionális partnerségi irodát (TPI) nyitott január 14-én Németország legnagyobb szakszervezete, az IG Metall és a Vasas Szakszervezeti Szövetség Győrben. Magasabb béreket, jobb munkakörülményeket tűzött ki célként a két szervezet. A Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökével beszélgettünk.

Sztrájkra készek a vasutasok

A dolgozók béremeléséről hetek óta nincs megállapodás a MÁV-nál. A vasutasok továbbra is ragaszkodnak az 5 százalékos emeléshez. „A tegnapi napon, január 20-án egy bértárgyalást, egy kollektív munkaügyi vitát tartott a munkáltató és a szakszervezetek, amelyen még mindig nem sikerült közelebb kerülnünk egymáshoz.

Nőtt az átlagbér - az egészségügyben keresnek a legkevesebbet

2015. január–novemberben 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A novemberi keresetnövekedésre hatással volt a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleményében.

Kapcsolódó hírek: http://orientpress.hu/153020

http://magyarhirlap.hu/cikk/45728/A_gazdasag_ropteti_a_koltsegvetest

http://kanizsaujsag.hu/hirek/29223/cseresnyes_peter_a_kozszfera_beremeleseinek_is_koszonhet%F5_a_berek_folyamatos_novekedese/

300 ezer magyar fiatal kallódik itthon

Az OECD jelentése szerint minden hatodik 15-29 év közötti fiatal kallódik a régióban.

5-ből 3 új munkahely közmunka volt tavaly

2015 nem hozott drasztikus változást a munkaerőpiacon az új munkahelyek vonatkozásában. Negatív irányú változás nélkül azonban nem maradtunk tavaly sem.

13,7 SZÁZALÉKKAL CSÖKKENT AZ ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA 2015-BEN

Az álláskeresők száma 13,7 százalékkal csökkent 2015-ben, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a decemberi zárónapon 337,5 ezer álláskereső szerepelt, több mint 53 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az NFSZ honlapján közölte: az elmúlt tíz év decemberi hónapjait vizsgálva soha nem volt még ilyen alacsony az álláskeresők száma.

Közösségi média használata munkaidőben

A közösségi oldalakon való jelenlét, illetve a közösségi média aktív használata ma már annyira elterjedt, hogy szinte az számít kivételesnek, ha valaki nincsen jelen ezeken a felületeken.  A kérdés már nem is az, hogy a munkavállaló a munkaidejében rápillant-e ezekre az oldalakra, hanem az, hogy passzívan böngészi, vagy aktív, tartalom feltöltő tevékenységet is végez.

 

 

KÖZÉLET

 

Képzés a közszféra etikus és eredményes gazdálkodásáért

2016 szeptemberében indulhat meg az Állami Számvevőszék és a Miskolci Egyetem együttműködésével a közszolgáltatási teljesítménymenedzsment képzés, ami az etikus és eredményes gazdálkodásra készíti fel a közszférában dolgozó szakembereket – erről írt alá ma kiegészítő megállapodást a két intézmény vezetője, Budapesten.

Pedagógusszervezetekkel egyeztetett a köznevelési államtitkárság

A pedagógusok önértékeléséről és a tanfelügyelettel összefüggő adminisztrációs terhek mérsékléséről egyeztetett csütörtökön szakmai szervezetekkel a köznevelési államtitkárság Budapesten.

Rétvári szerint ők folyamatosan egyeztetnek a pedagógusokkal

A kormányzat folyamatosan egyeztet a pedagógusokkal az oktatás helyzetéről és finanszírozásáról – állította Rétvári Bence pénteken a TV2 Mokka című műsorában. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára erről annak kapcsán beszélt, hogy immár száz oktatási intézmény írta alá azt a petíciót, amely az oktatás rendszerének átalakítását és a finanszírozás bővítését szorgalmazza.

Kósa szerint jól halad az oktatás reformja, de a valóságban generációk életét teszi tönkre

Akkor beszéljünk egy kicsit Kósa Lajosról. Illetve arról, hogyan értékelte a Fidesz frakcióvezetője az oktatásban bekövetkezett és eljövendő reformokat. Elöljáróban legyen elég annyi: amit Kósa eddig elért sikernek tart, az kézzel fogható kudarc, és amit ő kudarcként él meg, annak a felszámolása tragikus következményekkel járhat.

Felvizezett baloldal

Miközben a szervezett baloldal egyre vészesebben sorvad, az értelmiségi és internetes közegben mind többen nevezik meg magukat független vagy civil baloldaliként. Ez utóbbi nem is lenne baj, ha Magyarországon lenne a jobboldal leváltására alkalmas baloldali párt, léteznének erős és har­cias szakszervezetek, ezek mögött pedig ott állna egy széles intézményi és szellemi háttér. De a politikai baloldal gyenge és megosztott, ráadásul a nagyobbik része csak nevében baloldali, valójában liberális és nyíltan kapitalistapárti ideológiát képvisel.

Orbán szerint igazuk van a taxisoknak

A kormány már dolgozik azon, hogyan néz majd ki - az idei első félévben elfogadandó - 2017-es költségvetés - mondta Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

 

GAZDASÁG

 

A világon a magyar állam a legmohóbb a minimálbérek adóztatásában

Tavaly olyan történt a minimálbérekkel, amire évek óta nem volt példa Magyarországon. Nem túlzás azt állítani, hogy 5 évbe telt a kormánynak ezt összehoznia.

Varga: lépést kell tartani a nyugat-európai bérekkel az egészségügyben

Nem torpanhat meg az eszköz- és bérfejlesztés az egészségügyben - mondta a nemzetgazdasági miniszter a fővárosi Szent Margit Kórház új radiológiai berendezéseinek átadásán csütörtökön.

A magyar reformok működnek – közel 3 éve emelkednek a reálbérek Magyarországon

Továbbra is kimagasló mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2015 első tizenegy hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, ezzel 35 hónapja folyamatosan emelkednek a reálbérek hazánkban.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Brüsszelt aggasztja a lagymatag EU-mobilitás

A munkaerő Európai Unión belüli mobilitásának növelésében látja a termelékenység, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás egyik fontos katalizátorát Brüsszel, miközben ennek éppen az ellenkezőjéről tárgyalnak a brit kormánnyal. A brit EU-referendum kérdése ezért a már egy ideje kilövésre váró uniós mobilitási csomag elfogadását is késlelteti.

Migránsok vagy uniós polgárok az angliai magyarok? - hetilapszemle

A Nagy Britanniában dolgozó magyarok megítéléséről, és a szigorodó brit szociális rendszerről közöl nagy összeállítást mind a Heti Válasz, mind a Figyelő. Londonban készült interjúikból megállapítható, hogy a magyarok nem a segélyekre utaznak és akiknek állandó munkahelyük van megtudnak élni Londonban, a gyerekesek pedig kifejezetten kedvező juttatásokban részesülnek.

Mindenhol drágult a munkaerő a régióban, Magyarországot kivéve

A közép-kelet- európai országokban jelentősen nőtt a munkaerő ára az elmúlt évtizedben, többek között a reálbérek növekedése miatt. Szlovákiában a legdrágább, Bulgáriában a legolcsóbb a munkaerő, írja a Portfolio.

Tízezer pedagógus készül sztrájkra Szlovákiában

Nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és a béremelést követelő pedagógusok csütörtöki egyeztetése, így egyre valószínűbbnek tűnik, hogy hétfőtől sztrájk kezdődik az ország alap- és középfokú oktatási intézményeinek mintegy ötödében.

Beteget jelentett Detroit összes pedagógusa

88 detroiti iskolában nem volt szerdán tanítás, mert gyakorlatilag az összes pedagógus a sztrájk sajátságos formáját választotta: beteget jelentettek, és elmentek tüntetni a lehetetlen munkakörülmények miatt.

 

 

EGYÉB

 

Orbánfej: felmentette Dopemant a bíróság

Bűncselekmény hiányában felmentette a Budai Központi Bíróság a nyilvánosan elkövetett garázdaság vádja alól Dopemant. A rapper az Együtt és a Szolidaritás Mozgalom 2013. szeptember 29-i politikai performanszán belerúgott egy hungarocell Orbán-szobor fejébe.

Nagyítóval kell keresni a magyar szinglit

Bár a politikusok időnként őket hibáztatják a magyarság fogyásáért, hazánkban alig élnek „igazi” szinglik. A 30-40 évesek közül valóban sokan élnek egyedül, de nem tudatosan választották ezt az életformát, s többnyire kétségbeesetten – és hiába – keresik a párjukat. Minden második „szinglinek” van gyereke.

Kúria-döntés törvényellenes indokokkal

A Kúria több hibát is elkövetett, amikor megtagadta a Városliget beépítésével, illetve az olimpiával kapcsolatos népszavazási kérdések hitelesítését. A Liget-törvény például nem is rendelkezik az épületekről, a fővárosi önkormányzatra bízza a döntéseket. A testületnek pedig alá kell magát vetnie a referendum eredményének. Eközben újabb változásokra készülnek a Liget-projektben.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Béla nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés