SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Megroppant a nemzet egészsége

Megroppant a nemzet egészsége - akár ezt a címet is kaphatta volna a SZEF Akadémia rendezvénye, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen nehéz helyzetben van a magyar egészségügy.

Törvényszegéssel vádolják Lázár Jánost

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), mint a közszféra legnagyobb szakszervezeteit tömörítő konföderációk, közös levelet írtak Lázár János miniszternek.

Kapcsolódó hír: http://szakszervezetek.hu/hirek/3208-az-eszt-es-szef-kozos-levelet-irt-lazar-janosnak

Boros Péterné: Rizsa és ködfüggöny

Szakszervezeti vezetőként minden elődöm arra tanított, hogy mértéktartó nyelvhasználat nélkül csak árthatok azoknak, akik a képviseletüket rám bízták. Ez a parancs vezetett akkor is, amikor e lap hasáb­jain 2014 novemberében halk szavú, visszafogott cikkben próbáltam jelzéseket adni a kormánynak és a tagjainknak is –olvasható Boros Péternének, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkárának véleménye a Népszabadságban.

Kapcsolódó hír: http://www.szef.hu/hirek/media/borosne_atv_20160128

Nyolc városban tüntetnek szerdán!

Amikor néhány hete a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelet tett közzé, amelyben teljesen nyíltan mentek neki a jelenlegi oktatáspolitikának, még nem sejthettük, hogy ekkora méretűvé duzzad az elégedetlenség.

Kapcsolódó hírek: http://magyarnarancs.hu/narancsblog/pedagogusok-szakszervezete-98074

http://www.168ora.hu/itthon/tomegtuntetes-keszulodik-miskolcon-142582.html

http://www.168ora.hu/itthon/balog-zoltan-cinikus-modon-hergeli-pedagogusokat-142608.html

Párbeszédet vár a miniszter

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken egyeztetett a Pedagógusok Szakszervezetével, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezettel és az Oktatási Vezetők Szakszervezetével. A tárcavezető felkérte a Pedagógusok Szakszervezetét a köznevelési kerekasztalon való részvételre, amelyet az érdekképviselet elfogadott – értesült a Magyar Idők.

Kapcsolódó hír:

http://hvg.hu/itthon/20160130_A_Pedagogusok_Szakszervezete_reszt_vesz_a?s=hk

Két oktatáspolitikai nyilatkozat is született szombaton, amit nem tesz ki Balog Zoltán az ablakba – forró februárra számíthat az oktatási kormányzat

 „A kialakult helyzet már súlyosan veszélyezteti hazánk jövőjét” – az oktatás egészének rendszerszintű átalakítását követeli szombati nyilatkozatában a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az Országos Tantestületi Értekezlet még tovább ment. Illegitimnek minősítve a Köznevelési Kerekasztalt, nemcsak a február 3-i tüntetésen való részvételre buzdít mindenkit, hanem február 10-re meghirdetett egy másikat is.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/ahirtvhirei/ha-a-kormany-nem-lep-sztrajk-lehet-1326338

Ki ad munkát a kirúgott közszolgáknak?

Érdekegyeztetést sürgetnek a közszféra szakszervezetei, mert a drasztikus létszámleépítések terveiről vagy a háttérintézmények átszervezéséről eddig nem ült le velük tárgyalni a kormány. A terület két legnagyobb tömörülése egy hetet adott Lázár Jánosnak, hogy eldöntse, mikor hajlandó megvitatni a javaslatokat – írja a Népszava.

Szakszervezeti lehetőségek

Egyelőre nem lehet tudni, hogy Gaskó István távozása csak erősíti a korrupt vezetőkről kialakított képet, vagy elindul egy „öntisztítási” folyamat – írja a Magyar Narancs.

Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1083969-demokraciaban-elunk/

http://magyarhirlap.hu/cikk/46545/Lehetnek_meg_csontvazak_a_Liganal

Rendkívüli döntést hozott a Kika

A bútoráruház-lánc egységesen körülbelül 12,3 százalékkal emelte dolgozói fizetését - tudta meg a Napi.hu szakszervezeti forrásból. A bérfejlesztés fő megfontolása a szakképzett dolgozók megtartása volt.

Munkába járni nagyobb stressz, mint maga a munka

Általánosságban elmondható: minél több időt töltünk ingázással, annál rosszabb lesz a közérzetünk. Koránkelés, csomagolás, zötykölődés, stressz, családtól elvett értékes percek. Egy brit kutatás arra a következtetésre jutott, hogy csak három órán túli utazásban lehet „értelmes” munkát végezni. Ezek után még inkább szomorú, hogy 2011-ben a magyarok harmada ingázott és valószínűleg szenvedett közben a tehetetlenségtől, a kimerültségtől.

Rengeteg magyar kivonult a munkaerőpiacról

2015 év végén 2 éve nem látott mértékben emelkedett a gazdaságilag inaktívak száma Magyarországon. Igaz, a korábbi évek tapasztalatai alapján az ilyen irányú változás az év ezen szakaszában szezonális hatásokkal is magyarázható.

Nyugdíjba menekülnek a magyar nők - Megjöttek a friss számok

Érdekes elemzést publikált a KSH a magyar nyugdíjasokról. Budapesten a legmagasabb az átlagnyugdíj (minden harmadik érintett több mint havi 150 ezret kap), külföldre csak kevés ember után fizet az ONYF.

 

 

KÖZÉLET

 

Mi lett a bürokráciacsökkentésre felvett EU-s 170 milliárddal?

Miközben a 73 szőnyeg szélére került minisztériumi háttérintézmény pánikszerűen nekilátott lobbizni a túlélésért, a kormányon belül is háború dúl Lázár János halállistája miatt. Szakértők szerint, ha nem egy újabb átgondolatlan rögtönzésről van szó, akkor a közigazgatás átszervezésének egyik lehetséges értelme a következő években felszabaduló 2-3 ezer milliárd forintnyi uniós forrás hatékonyabb felügyelete.

A kormány nem látja értelmét, hogy tovább tárgyaljon az alkotmánymódosításról

Tuzson Bence péntek este a köztévén azt mondta, hogy a kormány valószínűleg nem változtat az alaptörvény módosítását célzó javaslatán, pedig azt az összes ellenzéki párt bírálja.

Kockázatos az intézménybeolvasztás

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy éve kapott pluszfeladatokat, a változtatás után viszont a háttérbe szorulna. Nem valószínű, hogy bekövetkezik az a bő egy hete bejelentett intézménybeolvasztási elképzelés, amely a kormány bürokráciacsökkentő programjának részét képezi, mivel időközben „számos kockázati tényezőt tártak fel” – közölte lapunkkal Sinkó Eszter szakközgazdász, egészségpolitikai elemző.

Valami nem kerek Orbán vagyonnyilatkozatában

A miniszterelnöki vagyonnyilatkozat a típuspéldája annak, hogy miért nem alkalmas a jelenlegi vagyonnyilatkozati rendszer a politikusok vagyoni helyzetének és vagyongyarapodásának átláthatóvá tételére, ami a törvényi cél lenne.

Keményen kritizálja a bíróságokat a Fidesz

A Fidesz tiszteletben tartja "a bírói függetlenség liberális követelményét", de érvényt kíván szerezni az átláthatóság és elszámoltathatóság demokratikus követelményeinek is – mondta Németh szilárd, a Fidesz alelnöke, aki élesen kritizált néhány közelmúltban hozott bírósági döntést.

 

GAZDASÁG

 

ÍGY LÁTJA A GKI A MAGYAR GAZDASÁG HELYZETÉT

A magyar gazdaság növekedési üteme tavaly 1 százalékponttal, 2,7-2,8 százalék körülire lassult, 2016-ban a visszaeső uniós támogatások és az üzleti szféra alacsony beruházási hajlandósága miatt tovább csökken a növekedés lendülete, a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint 2,3 százalékra.

Matolcsy elárulta, mi kell a stabil növekedéshez

Elsősorban a pénzügyi stabilitás és a strukturális reformok végrehajtása vezethet fenntartható növekedéshez a világban - mondta hétfőn Matolcsy György, az MNB elnöke egy budapesti konferencián. A magyar jegybankelnök szavait megerősítette a Nemzetközi Fizetések Bankjának vezérigazgató-helyettese is.

 

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Szétesik az Európai Unió?

Az atv.hu riportere az utca emberét kérdezte.

Felturbózott NAFTA: Mexikói szakszervezetek és mozgalmak is tiltakoznak a TPP ellen

A mexikói Országos Munkásszakszervezet más vidéki és szociális mozgalmakkal együtt elutasítja a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) aláírását, mert egyrészt úgy vélik, hogy a kereskedelmi megállapodás tárgyalásaiból kizárták a dolgozókat, másrészt mert szerintük az hátrányosan fogja érinteni a mexikói gazdákat.

 

EGYÉB

 

125 éve, hogy pihenhetünk vasárnap

1891. január 31-én fogadta el az Országgyűlés a vasárnapi munkaszünetről szóló törvényt.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Gellért és Mercédesz nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés