Kampányba kezdett a tanárokkal szemben a kormány

Kiemelt három pontot a pedagógusok huszonöt tételből álló követeléslistájából az oktatásért felelős kormányzat külön sajtótájékoztatót tartva arról, hogy miért túlzó a tanárok bérigénye. Ugyanakkor a pedagógus-szakszervezetek továbbra is azt hangsúlyozzák, hogy nem a fizetésük emeléséért vonultak utcára.

„Támadás érte a Teleki Blanka Gimnáziumot”

Az igazgatótól rengeteg dokumentumot kért a Klik a miskolci Herman Ottó Gimnázium által elindított tiltakozási hullámmal kapcsolatban.

Összehangolják a tiltakozó akcióikat a tanárok

A kedden megalakult civil közoktatási platform kijelentette: nem vesznek részt a kormány által létrehozott köznevelési kerekasztal munkájában, de érdekeltek a kormánnyal folytatott nyílt, minden érdekelt bevonásával folyó tárgyalásokban. 

A lázadók a nulláról építenék fel az új magyar oktatási rendszert

A keddi nap eseményei azt mutatták, hogy a szombati tízezres tüntetés ellenére a kormány nem hátrál, beásta magát a pedagógusok körében szerveződő tiltakozó mozgalommal szemben.

„Ne növelje Orbán a tanárok vérnyomását!”

Nem értik a miniszterelnököt a pedagógusok. Orbán Viktor szerint ugyanis 18 százalékos bérfejlesztést követel a tanárok sztrájkbizottsága, erről azonban ők nem tudnak. Célja lehet-e a kormányfőnek, hogy szembefordítsa a társadalmat a pedagógusokkal?

Dénes Tamás:  „Ez a legmocskosabb fizetős egészségügy”

A hálapénz nem kopik ki magától, hiszen a jelenlegi bérek csupán a lassú halálhoz elegendők; jelentős forrásra van szükség ahhoz, hogy néhány év múlva is legyen még ápoló és orvos a magyar egészségügyben. Megtalálja-e a közös nevezőt az érdekvédelem a cél érdekében?

Sztrájkba léptek a közlekedési dolgozók

Megkezdődött a Miskolci Városi Közlekedési (MVK) Zrt. dolgozóinak sztrájkja szerdán, a cégnél működő szakszervezetek egyebek között a beígért, de elmaradt tavalyi béremelést, az évek óta visszatartott prémiumot, a diszkrimináció megszüntetését, valamint a szakszervezetekkel való kulturált, rendszeres egyeztetést akarják kikényszeríteni.

Sztrájkba lépnek a miskolci közlekedésiek

Ma éjféltől sztrájkot hirdettek Miskolcon a közlekedési szakszervezetek, emiatt a legforgalmasabb órákban is nagyobb fennakadásokra lehet számítani. A munkabeszüntetésre azért került sor, mert a Miskolci Városi Közlekedési Zrt.-vel hónapok óta nem tudnak megállapodni a béremeléssel kapcsolatban, a cég az érdemi egyeztetésekre sem hajlandó.

A vonatok után a buszok is megállnak, ha így maradnak a dolgok

Folytatja a sztrájkra való előkészületeket a Volán Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, mivel nem tekintik tárgyalási alapnak a munkáltató ajánlatát.

Tárgyalás vagy sztrájk?

Ha szombatig nincs megegyezés a MÁV-val, márciustól sztrájkolnak a vasutasok. Ugyanis a vasúttársaság már saját béremelési javaslatát is visszavonta. A gondok: túlhajszolt vasúti dolgozók, alacsony bérek, elvándorló munkaerő. És: egyre nagyobb a nyomás a tanárok sztrájkbizottságára, hogy tárgyalás helyett a tanárok is szüntessék be a munkát. Magyarul Balóval este 23.25-től az RTL Klub műsorán!

BKV-vezér: az elbocsátások elkerülhetetlenek

Szerdán dönt a pótlóbuszok beszerzéséről a Fővárosi Közgyűlés. Az egyik szakszervezet a 3-as metró felújítása miatt leállítaná a karbantartók elbocsátását. A BKV vezérigazgatója szerint viszont a csoportos létszámcsökkentés elkerülhetetlen.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint viszont kell az ember.

Kutatás: nem jó Magyarországon dolgozni

Megvizsgálták az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development – Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országokat aszerint, hogy mennyi a munkáért kapott juttatás minősége, milyen a munkahely biztonsága és a munkakörnyezet minősége.

Lehangoló, mennyire nem becsültük meg a tanárokat az utóbbi tíz évben

Miközben a kormány a tanárok bérköveteléseire próbálja leszűkíteni a pedagógusok lázongását, a tanárok pedig kitartóan hangoztatják, korán sem csak az alacsony fizetések miatt mentek utcára, a helyzet az, hogy a magyar középiskolai tanárok azért tényleg pocsékul keresnek.

Visszamenőleg nem alkalmazható a kedvezőbb szabály

A visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma a jogalkotással szemben fogalmaz meg követelményeket, abból a jogalkalmazó kedvezőbb szabályalkalmazására vonatkozó kötelezettségét levezetni nem lehet. A Kúria elvi határozata.

Meddig tart a próbaidő?

Mikor kezdődik és mikor ér véget a próbaidő? Hogyan alakul az időtartama, ha meghosszabbítják a felek? Fontosak a számítási szabályok, hiszen próbaidőre hivatkozással indokolás nélkül azonnali hatállyal felmondani csak a próbaidő tartama alatt lehet. 

Mi számít munkaidőnek, és mi nem?

Elsőre egyszerűnek tűnhet a fenti kérdés, de számos olyan időtartam van a munkanap folyamán, aminek munkajogi megítélése sokszor nem egyértelmű a munkaviszony alanyai számára. A munkaidő fogalmának és tartalmának tisztázása azért is fontos, mert ez alatt az idő alatt mind a munkavállalónak, mind a munkáltatónak számos, törvényből fakadó kötelezettsége keletkezik.

Amit a minimálbérről és a garantált bérminimumról tudni kell

Elegendő-e, ha pótlékokkal, különféle juttatásokkal együtt éri el a munkavállaló jövedelme az elvárt minimálbért, milyen szabályok érvényesek a teljesítménybérezésre, és mikor nem lehet garantált bérminimumot fizetni?

Milyen módon fejezzem be a munkaviszonyom nyugdíj előtt?

2016. június 29-én 40 éves munkaviszonnyal rendelkezem, amit a közszférában dolgoztam le, megszakítás nélkül. Július 10-én kérném jelenlegi munkáltatómtól a munkaviszonyom megszüntetését. Milyen módon kérjem a munkaviszonyom megszüntetését? Közös megegyezéssel, felmondással? Kérhetem-e végkielégítés kifizetését, mert a munkaviszony megszűnés időpontjában még nem számítok nyugdíjasnak? A 40 éves jubileumi jutalom szerintem nem kétséges. A felmentési idő visszaszámolására van-e lehetőség?

Nyolcmilliárdot kapnak bérkompenzációra az önkormányzatok

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2016. évi kompenzációja érdekében a költségvetés céltartalékából forrásokat csoportosít át a kormány az önkormányzatok támogatásai fejezetbe – olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozatban.

Hatszáz embert ereszthet szélnek a BKV

Teljesítménycsökkenés miatt bezárná óbudai buszgarázsát a BKV. Az üzemeltetés megszüntetéséről pénteken dönt az igazgatótanács. A létesítményt akár versenytársaknak is bérbe adnák

Vasutasok a sztrájkoló miskolciak mellett

Jogi segítséget is nyújt a Miskolcon sztrájkoló közlekedési dolgozóknak a Vasutasok Szakszervezete: jogtanácsosuk segítségével egyebek között azt vizsgálja, jogszerű-e a munkáltató, a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. különféle sztrájktörő próbálkozása – írta közleményében a VSZ. A vasutasok példaértékűnek tartják azt a következetességet és bátorságot, ahogy a miskolci szakszervezetek nem hagyták magukat megfélemlítéssel sem eltántorítani a sztrájktól. Az ott zajló események tanulságul szolgálhatnak több, éppen sztrájkolni készülő szakszervezetnek is – olvasható a közleményben.

Jön az országos sztrájk és a kormány hagyja?

Az elmúlt hetekben a pedagógusok váltak egyfajta vezéreivé azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyek szeretnék követeléseiket kikényszeríteni a kormányból. Az egészségügyi dolgozók, a közlekedési ágazat és a szociális szféra ugrásra készen várja, hogy a mostani hullámon ő is képes legyen társadalmi támogatottságot szerezni magának. Mit vár a Policy Agenda?

Gaskó milliókkal távozhat

Várhatóan elfogadják a Liga Szakszervezetek mai tanácsülésén Gaskó István lemondását, így az eddigi elnök megkaphatja a távozásával járó összesen csaknem 12 millió forintot. Több elnökségi tag a lemondás helyett fegyelmivel menesztette volna az elnököt, aki így elbukná a pénzt, de a jelek szerint ez a javaslat nem jut el szavazásig.

Jönnek a kockás ingesek

A kormány szándékaival ellentétben nem elhalni, hanem kiszélesedni látszik az elhibázott oktatási reform elleni tiltakozás: úgy tűnik, a demonstrációba a helyzet tarthatatlanságát a bőrükön érző szülők és diákok is beszállnak. Folytatják a pedagógusok is: a kedden megalakult Civil Közoktatási Platform egyik munkacsoportja deklaráltan a nyomásgyakorlás módozataival foglalkozik.

Nagy a bérfeszültség az adóhivatalban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) számos munkatársának fizetése alig haladja meg a minimálbért. Egy középfokú végzettségű, kezdő pénzügyőrjárőr például nagyjából bruttó 130 ezer forintot keres havonta - írta a Magyar Nemzet.

Így alakítanák át az egészségügyet - béremelést is kér az államtitkár

Kötöttem egy alkut a változtatás elkezdéséről, de a bérekért is másodpercek múlva be fogok jelentkezni a kormányzathoz- mondta egy mai szakmai konferencián Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, aki kifejtette, az elmúlt 3 hónapban tüzeket oltott, első eredményei június közepén várhatók. Úgy vélte, a bérekkel kezdeni kell valamit és adósságkonszolidációra is szükség lesz, a kórházak gazdálkodásában ugyanis már nem lát tartalékokat.

Demonstrációk miatti lezárások Budapesten

Demonstrációk miatt a hétvégén időszakosan lezárják az id. Antall József rakpartot, valamint a Nyugati tér - Bajcsy-Zsilinszky út - Alkotmány utca útvonalat.

 

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Edina nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés