Az LMP szerint: új kultúrapolitikát; újra kellene gondolni a Liget-projektet

Felszámolták az örökségvédelem rendszerét – állítja az LMP szakpolitikusa. Szerinte szakmai alapokra kellene helyezni és meg kellene erősíteni az örökségvédelmi intézményrendszert.

Komlósi Csaba szerint szakmai alapokra kellene helyezni és megerősíteni az örökségvédelmi intézményrendszert, vissza kellene állítani a 2010-ben felszámolt Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt önálló intézményrendszerrel, hatósági jogkörökkel és megfelelő finanszírozással.

Az LMP szerint fel kellene függeszteni és újragondolni a Hauszmann-tervet és a Liget projektet, mert azok elsősorban a „kormány nagyzási hóbortját és az üzleti körök gazdasági hasznát szolgálják", és nem a magyar emberek érdekeit. A párt elkötelezett olyan kultúrpolitika mellett, amely arra a több millió emberre is gondolna, akinek jelenleg semmilyen kapcsolata nincs a kultúrával.

Komlósi Csaba hangsúlyozta: olyan kultúrpolitikát támogatnának, amely esélyegyenlőséget, társadalmi integrációt teremt, és nemcsak fogyasztóként jelennek meg a társadalom tagjai, hanem aktívan részt vesznek a kulturális értékek teremtésében is.

Orbán belenyúl a kormányba

Radikálisan fel akarja pörgetni a miniszterelnök az embereit. Megtudtuk, hogy kit, hova csoportosít a nagyszabású kormányátalakítás során. Ő maga marad a centrum.

Ágh: Orbán létrehozott egy óriási kormányzati vízfejet

Arról van szó, hogy Orbán Viktor létrehozott egy óriási kormányzati vízfejet, ez a krományzati struktúra így nem működtethető, olyan intézményi dzsungel alakult ki, ami nem koordinálható, erre most egy új réteg kerül a gazdasági és stratégiai kabinet létrehozásával – ezt Ágh Attila mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Béremelést ígér hivatalnokainak a kormány

Az ATV Start vendége Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, Miniszterelnökség.

A nők és férfiak bére közötti szakadék: okok és megoldások, különös tekintettel a közszektorra

A férfiak és nők keresete közötti szakadék (Gender Pay Gap, GPG) jelenségének és kezelésének témaköre több ok miatt is aktuális napjainkban, illetve olyan kérdés, amelyet a szociális partnereknek is napirendre kell tűzniük.

Orbán visszavenné a hatalmi jogköröket Brüsszeltől

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottságot hibáztatja az Európai Uniót sújtó válság miatt a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német konzervatív napilapban hétfőn megjelent cikkében, és azzal a felhívással fordul a tagországokhoz, hogy vegyék vissza a hatalmi jogköröket Brüsszeltől.

Simicska hatalmas bosszúra készül Orbán ellen, beveti Vonát is

„Nagyon úgy tűnik, hogy Lajos ősztől bele fog állni a Vona-projektbe” – mondja lapunknak Simicska közeli munkatársa. Az MSZP kosarat kapott a milliárdos nagyvállalkozótól.

Az Orbán-kormány is tudja, hogy valami nem stimmel

A nem létező betelepítési kvóta elleni népszavazás célja a közvetlen demokrácia eszközeinek kiüresítése – állítja a Political Capital.

Érvek helyett az Orbán-kormány csak hergeli a népet

Objektív tájékoztatás híján az emberek nincsenek érdemi döntési helyzetben – állítja Unger Anna választási szakértő.

Az ELTE oktatója, Unger Anna szerint vannak országok, amelyek felnőttként kezelik saját polgáraikat, nem azt sulykolják, hogy egy népszavazáson hová tegyék az ikszet, hanem alaposan megismertetik velük döntésük lehetséges következményeit.

A magyar kormány viszont a kvótaügyben szerinte nem érvel, hanem inkább – rájátszva az amúgy is meglevő idegengyűlöletre – indulatot igyekszik kelteni.

Ferenc pápa szerint Isten az elkergetett migránsban rejlik

Az „elkergetett migránsok” segítését szorgalmazta Ferenc pápa vasárnap a római Szent Péter téren mondott beszédében.

Ha nem akarunk elfogyni, szükségünk van a bevándorlókra

Magyarország bajban van – ez a fő üzenete a Népesedési Világnapra a KSH által összeállított adatsornak. A jelentés arról szól, hogy a népességen belül miként alakul az egyes korosztályok aránya. A születés és halálozás mellett már a bevándorlás kezelése is meghatározó tényező egy-egy ország teherbírásának alakulásában.

Csalódtak az elemzők

Az elemzők többségében csalódást keltett, hogy a Moody's nem vizsgálta, így nem is javította Magyarország államadós-besorolását pénteken, de úgy vélték, a novemberi felülvizsgálaton már felminősítheti Magyarországot a hitelminősítő.

Viharzóna: Magyar munkavállalók a változó európai munkaerőpiacon

„2010 óta hazánk gyorsuló ütemben csatlakozott a közép-kelet-európai országokat jellemző elvándorlási hullámhoz” – hangzott el a Munkaerőpiaci tükör 2015 című kötet bemutatóján. Hosszú távú, tartósan növekvő tendenciáról van szó, pillanatnyilag a felnőtt magyar lakosság 13 százaléka akar külföldön munkát vállalni vagy letelepedni. Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy a közép-kelet-európai kivándorlási folyamatot miként fogja befolyásolni a Brexit vagy a menekültválság. A Hetek cikke.

Tízezrek hiányoznak a munkaerőpiacról, mi a megoldás?

Mind a bal-, mind a jobboldalon kivágta a biztosítékot a Magyar Gyáriparosok Szövetségének azon felvetése, hogy 250 ezer külföldi vendégmunkás bevonásával enyhíteni lehetne a magyar munkaerőhiányt. Évente több tízezer ember tűnik el a munkaerőpiacról, miközben nagyjából 230 ezren dolgoznak közmunkásként.

Egymástól lopkodják a melóst

Idehaza sokszor már nem tartják be a gentlemen's agreementet a cégek, csak hogy képzett munkaerőhöz jussanak. Akkora a baj, hogy vállalkozásokat veszíthetünk.

Buszsofőrök embertelen körülmények között

Ordítva tiltotta meg a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere az 58-as buszjárat egyik sofőrjének, hogy akár csak egyetlen percre megálljon bárhol is, hogy elvégezze a dolgát. Az érintett sofőr ugyanis három egymást követő napon, de szolgálatonként mindössze egyszer elment az Etele téri BKV-pihenő mosdójába, mivel az ő járatának egyik végállomásán sincs szociális helyiség – adta hírül az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

"Mit csinálsz??" Gázspray-vel fújták le a biztonságiak a rendőröket a Ligetnél

Népszavazási kezdeményezést nyújtanának be a Ligetvédők a Városligettel kapcsolatban, ehhez nyár végéig gyűjtik az aláírásokat. A csoport egy része Országvédők Tábora néven új szervezetet is alapít. Bár a Városliget vasárnap csendes volt, a szerdai események utózöngéi még most sem csengtek le teljesen. Nyilvánosságra került ugyanis egy videó, amiből kiderül, hogy egy biztonsági őr gázsprayvel lefújja a rendőröket, de ennek nem lett következménye. A Ligetvédők újabb akcióra készülnek, mert értesüléseik szerint hétfő reggel megkezdik a bontási munkákat.

A kórházak nem akarnak kancellárokat

AZ ATV Start vendége Mihályi Péter egészségügyi közgazdász.

Megmenekül a Péterfy utcai kórház

Legalább 2020-ig nem várható jelentős átszervezés a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ esetében, amely a kormány jelenlegi álláspontja szerint a kórházfejlesztések után nem csak ápolási otthonként működhet tovább - írja a Magyar Nemzet hétfői számában.

Elérhetetlen középiskolás tananyag

Még a tanárok sem olvashatták az érettségi évét kezdő diákok történelemkönyveit. Látatlanban kellett megrendelniük a tanároknak a tizenkettedikes diákok új történelemkönyveit, mert egyelőre sehol sem hozzáférhetők – értesült a Magyar Nemzet. A régi könyvek hiába kaphatók, a kerettanterv ugyanis ősztől jelentős változásokon esik át, amelyeket csak az új kiadvány követ. Információink szerint az új könyvek csak augusztus közepétől lesznek elérhetők, vagyis a pedagógusoknak két hetük lesz felkészülni azokból a jövőre érettségiző diákok tanítására.

Drága az ingyen cirkusz?

Megint csak fanyalognak a szocialisták. Azt teszik szóvá, hiába ad ingyen cirkuszjegyet a kitűnő bizonyítvány mellé a KLIK, mert egy vidéki általános iskolás diák egyedül nem fog Budapestre utazni, a családok többsége pedig nem tudja vállalni a járulékos költségeket.

A politikusoknak sokszor megéri hülyének lenni

Az ember már csak ilyen: mindenki pontosan meg tudja állapítani, ha a másik hülyeséget csinál. Lehet persze az egészet ésszerűtlen magatartásként is felfogni. Egy fiatal kutatókból álló csoport vizsgálataiból kiderült: a „hülyeségfaktort” tekintve a mosónők és a professzorok között nem is olyan nagy a különbség.

Mennyire lehet tudományos vizsgálódás tárgya a hülyeség? Egyáltalán szabad-e így nevezni azt, amikor az ember az ésszerű dön¬tések helyett valami egészen mást csinál?

A frissen végzett Pálfi Bence két éve egy társaival és tanárával végzett döntéspszichológiai kutatással hívta fel magára a figyelmet, még a Washington Post is interjúvolta őket.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés