Sztrájk: kivár a PSZ, vihar utáni csend, Mendrey, Törley, Pukli, szakértők szerint óriási teljesítménynek számít, hogy 25 ezer embert sikerült mozgósítani

 

25 ezren sztrájkoltak az ország több mint ezer iskolájában

Az ország 4970 oktatási intézményéből 1185-ben sztrájkoltak szerdán az előzetes adatok szerint. A tiltakozásban összesen 25 ezer pedagógus és munkatárs vett részt - jelentette be a Pedagógusok Sztrájkbizottságának sajtótájékoztatóján Galló Istvánné.

A Fidesz arra játszik, hátha a nyárra szétszélednek a tanárok

A tanárok tiltakozó hulláma legfeljebb átmenetileg simul el a szerdai országos sztrájk után. A Pedagógusok Szakszervezete abban bízik, hogy 25 ezres akció hatására a kormány érdemi tárgyalásba kezd. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és civil mozgalmak viszont már most jelezték: addig nem hagynak fel a demonstrációkkal, amíg a kormány nem hajlandó valódi párbeszédre.

Üzent a Klik a szülőknek: nem nézik el a tegnapi hiányzást

Pótolni kell a szerdai országos pedagógussztrájk miatt elmaradt órák tananyagát, és a diákok hiányzását igazolni kell – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön az MTI-vel.

Egy is sok a Klikből, most 57 lesz

Így az iskolák nem lennének távol attól a helytől, ahol a döntések születnek - indokolta az elképzelést Palkovics László.

Az oktatási államtitkár szerint azt javasolják a kormánynak, hogy a Klik helyett hozzanak létre ötvenhét köznevelési központot. Palkovics László azATV Start című műsorában beszélt az elképzelésről csütörtök reggel.

Több száz gimnáziumban szűnhet meg a földrajz, kétségbeesetten lázadnak a tanárok

Újabb fronton harcolhat a kormány az oktatásügyben: most a földrajztanárokat, földrajztudósokat tömörítő szakmai szervezet, a Magyar Földrajzi Társaság fogalmazott kétségbeesett kiáltványt, s kezd aláírásgyűjtésbe azért, hogy ne szűnjön meg a földrajzoktatás a szakgimná­ziumokban. A tervezett intézkedés miatt tanárok százai kerülhetnek utcára.

Szakszervezetis marad:kiszáll az MSZP egyik elnökségi tagja

Komjáthi Imre, a kockárda feltalálója az atv.hu-val közölte elsőként, hogy kilép a szocialista párt elnökségéből, és szakszervezeti vonalon folytatja tovább a munkát. Otthagyja az MSZP elnökségét Komjáthi Imre – közölte a baloldali politikus az atv.hu-val. Komjáthi portálunknak elmondta: tegnap a párt országos elnökségének ülésén hivatalosan is bejelentette, hogy semmilyen pártfunkcióra nem kíván pályázni, és nem is jelölteti magá „Közéleti munkámat szakszervezeti vonalon, illetve a Munkát, Kenyeret, Tisztességes Béreket Egyesület elnökeként folytatom”– tette hozzá Komjáthi, aki egyébként a Közmunkás Szakszervezet egyik vezetője is.

Buktatás

A kormány és a szakszervezetek viszonylatában – erről talán a vasutasok tudnának sokat beszélni – csak az állandó kontaktus és az erő permanens érzékeltetése hoz eredményt. Az elmúlt évek elvesztegetett lehetőségeit (nem a munkabeszüntetésekkel, hanem általában a szakmai, munkavállalói és gyermekérdekek érvényesítésével kapcsolatban) nem lehet egyetlen sztrájkkal visszaszerezni.

És nemcsak a mindenkori hatalmat kell(ene) kondicionálni, hanem a tagságot is – az egységre, a részvételre, a bátorságra – ahhoz, hogy a túloldal is érezze: nélkülük nem dönthet az életükről, a munkájukról, a hivatásukról – mert ha mégis, akkor a bukást kockáztatja.

Tízezres elbocsátás az önkormányzatoknál

Az Orbán-kormány letagadta, de megcsinálja.

A kormány illetékesei másfél hónapja elhatárolódtak az állítólag országosan tízezer önkormányzati alkalmazott elbocsátásával járó központi informatikai rendszer bevezetését sürgető „stratégiai elemzéstől”. Szerdán Pintér Sándor belügyminiszter beterjesztette a vonatkozó törvénymódosító javaslatát.

Nincs megállapodás az egészségügyi bérekről

Megállapodás nem született, pénteken folytatják – ez a szaldója annak a kétórás egyeztető tárgyalásnak, amelyre szerdán kerített sort Ónod-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár az ágazati érdekvédőkkel.

A magyarok felének nem lesz háziorvosa 2025-re

Az ombudsmanhoz fordult a legfiatalabb orvosszakszervezet abban bízva, hogy az alapvető jogok biztosa igazolja állításukat: Magyarország nem képes polgárainak garantálni a testi-lelki egészséghez való jogot.

Megaláztatás, halálos időhúzás várja a rákos betegeket az OEP-nél

A legsúlyosabb stádiumú rákkal küzdők méltányos segítség helyett megaláztatást, halálos ítélettel felérő cinikus időhúzást kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól – írja az Index.

Átverték a szépkorúakat

Népszabadság, nyomtatott 2016.04.22.,  4.oldal

Csupán az infláció mértékében nő az ellátás, senki sem fog jobban éni.

 

Már bontják a Várat Orbán kedvéért

Átalakításokkal készülnek a Miniszterelnökség költözésére a budai Várban. A kormányfő leendő dolgozószobája is itt, a Karmelita kolostorban lesz, és kap egy nagy erkélyt, amelyet már elkezdtek kialakítani. Világörökségi helyszínről van szó, de arra még nincs válasz, hogy a változtatásokat egyeztették-e a UNESCO-val.

A testükkel fogják megakadályozni a fairtást az Orczy-kertben

Összesen közel 300 fát vághatnak ki a VIII. kerületi Orczy-kertben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem bővítése miatt anélkül, hogy a terveket és az engedélyeket nyilvánosságra hoznák. A fideszes vezetésű önkormányzat mai ülésén kiderült, hogy ez a kormányoldali többséget nem aggasztja, az ellenzék és a helyi lakosság viszont tiltakozik, és szeretné megismerni a dokumentumokat.

Varga Mihály: Sokat gondolunk rá, még ha nem is beszélünk róla

A nemzetgazdasági miniszter szerint magas a 27 százalékos áfa, csökkentésére azonban nincs szabad forrás a jövő évi költségvetésben, a kormány hosszú távú szándéka az áfa felső kulcsának 25 százalékra, vagy az alá csökkentése.

Molos gigakölcsön

Mintegy 750 millió euró – több mint kétszázmilliárd forint – kötvényt, vagyis a lejegyzőknek visszafizetendő kölcsönt vett fel a Mol. A futamidő 7 év, a kamat a szinte tolongók versenyében végül évi 2,625 százalékra állt be.

Koldus? Szegény?

Miután a KSH a fenti adatokat eredményező létminimum-számítással fölhagyott, a szakszervezeti konföderáció megbízásából a Policy Agenda számolja ezt tovább a KSH régi módszere alapján. Nem lenne ez baj, mert ez is jelez valamit, és a korábbiakkal összevethető adatokat szolgáltat. Csak hát a szakszervezetek úgy állítják be a dolgot, mintha a nyomortól kellene megmenteni a minimálbér radikális növelésével az ország lakosságának majd felét.

Már a zsebpénzünkre is rászáll a NAV

Az adóhatóság a közösségi oldalak adok-veszek csoportjait és a garázsvásárokat is igyekszik ellenőrizni. Állítják: nem a használt gyerekruhákat áruló kismamák, hanem a rendszeresen feketén kereskedők vannak célkeresztben.

Megszavazták a zuglói MSZP-sek a Liget Projektet, Karácsony kiakadt

Megszavazták a Liget Projekt támogatását Zugló szocialista önkormányzati képviselői - közölte Karácsony Gergely PM-es polgármester, akit megdöbbentett a döntés és meg akarja azt vétózni. A helyi Fidesz-frakció szerint győzött a józan ész.

Lakner: Valami történik

A kormány egyensúlyt vesztett. Még nincs ellenfele, de már legyőzhetőnek látszik.

Eladná ingatlanjait az ORÖ, hogy törlessze adósságait

A Híd a munka világába programban vásárolt ingatlanjait ajánlja fel az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ), hogy csökkentse 1,6 milliárd forintos tartozását - közölte az szervezet elnöke a Magyar Nemzettel.

Kövér a szakkollégistáknak: A jövő természete, hogy kiszámíthatatlan

A jövő természete, hogy kiszámíthatatlan, új esélyekkel és új veszélyekkel egyaránt terhes, a mi felelőségünk, hogy lehetőséget teremtsünk a mai fiataloknak a felkészülésre, saját személyes sorsuk és az ország, a magyarság sorsának alakításában való részvételre - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szombathelyen a II. János Pál Katolikus Szakkollégium első támogatói estjén.

Megtagadta a kerítésépítést egy püspök

Ägidius Zsifkovics kismartoni püspök lelkiismereti okokra hivatkozva nem egyezett bele, hogy a burgenlandi Nagysároslakon (Moschendorf) található, egyházi tulajdonban lévő birtokon áthaladjon a tervezett migránsellenes kerítés

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anasztázia és Tas nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés