Sztrájkolhatnak a szemetesek

Veszélybe kerülhet a szemétszállítás Budapesten. A közterület-fenntartók ugyanis bejelentették, hogy ha nem kapnak béremelést, akkor sztrájkolni fognak - értesült a Lokál című lap. Az újság úgy tudja, hogy a dolgozók 10%-os fizetés-emelést szeretnének elérni, amiről azonban hallani sem akar a vezetőség. A héten kirobbant korrupciós botrány viszont még jobban feltüzelte a munkavállalókat.

A vízművek dolgozói sztrájkolnak

Azonnali bértárgyalásokat kezdeményez a Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VKDSZ) . A Vízügyi Közszolgáltatási Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint az elmúlt 6 évben a többségi állami tulajdonú társaságoknál egy alkalommal volt 2,5 százalékos bérfejlesztés, míg az önkormányzati tulajdonúaknál változó mértékben és időszakonként. A fizikai munkavállalók jellemzően a minimálbér körüli jövedelemmel rendelkeznek, mely nemcsak a családok megélhetését veszélyezteti, hanem jelentős elvándorlást is okoz az ágazatban.

MASZSZ. Tisztes munka 2016-ban, XVI. Munkavállaló NŐK Konferencia

Miért ér kevesebbet ma egy nő munkája, mint egy férfié? Miért ér kevesebbet egy anya, mint egy apa? Miért kell egy nőnek választania munka és a magánélet között? Már magában az is sértő és fájó, hogy ezeket a kérdéseket fel lehet, fel kell tenni a mai munkavállalónak, egy magyar nőnek. 

XVI. Munkavállaló Nők Konferenciára, 2016. október 07-én melyre, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozatanevében meghívlak. Helyszíne:Hotel BenczúrVI. Budapest, Benczúr u. 35. Előadók: Kordás László,Cseresnyés Péter, Hercegh Mária, MontserratMir,konföderációs ügyvivő, Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC), Brüsszel,Pogátsa Zoltán, Soós Eszter Petronella, Léder László, Kiss - Rigó Aliz, DrKotter József, Székely Sándor.

Tanodák. Az utolsó esélyt is elveszi a kormány, nehogy bárki kitörhessen a nyomorból

A kormány elveszi a pénzt a hátrányos helyzetű fiatalokat képző tanodák többségétől, az intézményeket kénytelenek lesznek bezárni.

Tanodatámogatásra fordítja a lovagkeresztjét Ritók Nóra

Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője korábban már bejelentette, hogy Bayer Zsolt kitüntetése miatt ő is lemond a lovagkeresztjéről és árverésre bocsátja azt. A kormány tanoda-támogatási döntése miatt most az is kiderült, mire fordítja a bevételt.

Ha a magyar gazdaság jobban teljesít, miért jár rosszabbul mindenki?

A kulturális lapok állami támogatásáról szóló tanácskozáson kiderült, hogy a pályázati rendszer mindenkinek rossz, a pénz egyre kevesebb, aminek nincs felelőse.

Tóth József: kitaszítjuk a gyerekeinket Angliába mosogatni

Eddig nem rúgtak ki tanárokat a szakképzési átalakítások miatt, és a sokak által az idei tanévre jósolt káoszt sem érzékeli a szakgimnáziumokban és a szakközépiskolákban Tóth József. Ennek ellenére a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke korántsem látja rózsásnak a helyzetet. A Pedagógusok Sztrájkbizottságának egyik tagja a kompetenciafejlesztés leépítéséről, a duális képzésben résztvevő diákok kihasználásáról, az alapítványi szakképzők kivéreztetéséről is beszélt lapunknak.

Navracsics: rugalmasabbá kell tenni az európai oktatási rendszert

Az európai oktatási rendszert a munkaerő-piaci kihívások miatt életkor, intézmény és tananyag szempontjából is rugalmasabbá kell tenni - mondta az EU kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a parlament kulturális bizottságának hétfői ülésén.

Rétvári: Megfogtuk a kórházi beszállítói árakat

Az elmúlt hat év kormányzati intézkedéseinek eredményeként sikerült letörni a kórházi beszállítói árak növekedését - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence szerint ez az egészségügyi intézmények számára stabilabb gazdálkodást és biztonságosabb feltételeket nyújt. A politikus szerint míg 2002 és 2010 között átlagosan évente 6,1 százalékkal nőttek az egészségügyi beszerzési árak, addig 2010 óta ez a szám mindössze évi 1,2 százalék.

Óvatosan a béremeléssel

Gazdaságfejlesztési programmal lehet növelni a jövedelmeket .A magyar munkabérek nyugat-európai fizetésekhez való felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor kioktatólag elutasított. A témáról ezúttal Mellár Tamás közgazdászprofesszort kérdeztük.

Ez betehet a magyar nyugdíjasoknak: ijesztő számok láttak napvilágot

A jelenlegi magyar nyugdíjrendszert nem lehet tovább fenntartani, így azért, hogy elkerüljük a katasztrófát, azonnali reformok szükségesek. A Pénzcentrum megszerezett egy friss kutatását, amely a nyugdíjrendszer átalakítására kínál alternatívákat.

Biztosítási jogviszony és nyugdíj

Hasznos tudnivalók a biztosítási jogviszony megszüntetéséről az öregségi nyugdíj megállapításakor. Ma már köztudott dolog, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása érdekében az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése, és a szükséges mértékű szolgálati idő (öregségi teljes nyugdíjhoz legalább húsz év, öregségi résznyugdíjhoz legalább tizenöt év) megléte mellett a biztosítási jogviszony megszüntetése is megkívánt jogosultsági feltétel a nyugdíj megállapításához.

Jogellenes felmondás és kárenyhítés

A munkáltató jogellenes felmondásánál a bíróság hivatalból nem vizsgálhatja, hogy a munkavállaló eleget tett-e a kárenyhítési kötelezettségének. Folytatjuk a Kúria joggyakorlat-elemző csoportja jelentésének ismertetését.

A szakszervezeti taglétszám igazolásának kérdései

A munkáltatónak a szakszervezet részére járó munkaidő-kedvezmény, illetve a kollektív szerződés megkötéséhez szükséges szakszervezeti reprezentativitás (melynek fogalma a Munka Törvénykönyvében nincs meghatározva, de a kollektív szerződéskötési képességet foglalja magában) megállapítása során elkerülhetetlenül tisztáznia kell a szakszervezet létszámát. Az első látásra egyszerűnek tűnő kérdés mögött azonban számos, a szabályozatlanságból eredő probléma bontakozik ki.

TGM: Komolyra fordulnak a dolgok

A roma jogvédő és aktivista NGO-k pusztulása az egyik legrosszabb hír a rengeteg rossz hír között, amelyet naponta olvasok.

„Ahelyett, hogy szégyellné magát, Orbán büszke amenekülők szenvedésére”

Az Amnesty International szerint a menedékkérőkkel szemben tanúsított bánásmód egy tudatos populista játszma része. Az emberi jogi szervezet jelentésében az áll, hogy több ezer menedékkérő, köztük kísérő nélküli kiskorúak szenvednek a magyar hatóságok és a távoltartásukra kitalált rendszer erőszakosságától, az illegális visszaküldésektől és jogellenes fogva tartástól.

Lázár: Százezrek is érkezhetnek Magyarországra

Akár százezrek is érkezhetnek Magyarországra, ennyi ember pedig már tízéves időtávon megváltoztathatja a demográfiai viszonyokat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Kiszomboron.

Mit is jelent a közpénzjelleg elvesztése a Nemzeti Bankban?

Fidesz-nyelvi fordítást közöl az MSZP a legújabb tematikus plakátján, amit a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt helyeztek el.Elloptátok.

A plakát szerint az "elvesztette közpénz jellegét" kifejezést lehet ebben az egy szóban összefoglalni. A kísérő szöveg szerint az MNB épületében tüntetett el több száz milliárd forintot az "emberek pénzéből".

Több mint 11 milliárd megy el akormányzati kampányra?

Az ATV Start vendége Ligeti Miklós jogi igazgató, Transparency International.

A Kúria szerint az ellenzéknek is lehetne 3,9 milliárdja kampányra

A Kúria is elutasította az MSZP alelnökének népszavazással kapcsolatos beadványát, amelyben a politikus azt kifogásolta, hogy nem érvényesül az egyenlőség alkotmányos joga az október 2-t megelőző kampányban.

Eredményes népszavazás után ismét módosíthatják az alaptörvényt

Az ATV Start vendége Magyar György ügyvéd.

Morgan Stanley: a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legjobban a régióban

Londoni pénzügyi elemzők szerint bár a piacokat meglepte, hogy a Standard &Poor's hitelminősítő visszaemelte Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, a lépés azonban már időszerű volt. A Morgan Stanley hétfőn ismertetett helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság alapmutatói javultak a legnagyobb mértékben a régión belül 2008 óta.

Az állam visszavesz: Szemetesek lekukázva, kéményseprők kiseperve

Megérte? Mit kezdett a visszaállamosított területekkel az állam, amely az elmúlt hat évben ötezermilliárd forint értékű vagyonra tette rá a kezét? Ezt mutatjuk be a HVG Dosszié sorozatában. Harmadik rész

Elképesztőnek tartják a magyar kormány felkészületlenségét

Lázár János szerint nem létezik olyan számítás, amely szerint az alternatív energia olcsóbb lenne az atomnál. Szívesen bemutatunk párat – így például a Nukleáris Energiaügynökség szabadkozását.

Atomkatasztrófával játszadozik az Orbán-kormány, kemény brüsszeli válasz jöhet

Jogsértő módon szállíttathatta ki az Orbán-kormány a 2003-as paksi üzemzavarban megsérült fűtőelemeket Oroszországba, az Európai Bizottság ­emiatt indított vizsgálata a kötelezettségszegési eljárás megindítását megelőző pilot fázisban van – tudta meg a Népszabadság.

Mikola István: Magyarországnak szüksége van a szabadkereskedelmi megállapodásokra

Magyarországnak szüksége van szabadkereskedelmi megállapodásokra, hogy ne szoruljon ki a világ egy piacáról sem - jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

 „Nem fogjuk lejjebb szorítani a minőségi elvárásokat”

Cecilia Malmström uniós biztos szerint minden olyasmi, ami ma tiltott az unióban, tiltott lesz a TTIP megkötése után is.

Fidesz: az ellenzék folytatja a magyarellenes és gazdaellenes földpolitikát

A kormánypárt hétfőn arra reagált, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP is kifogásolta, a kormány a földeladásokból származó bevételeket nem a vidék, a kis- és közepes családi gazdaságok helyzetének javítására akarja fordítani, hanem a törvény kiegészítésével az államadósság csökkentésére.

Orbán még várja a telefonhívást, de Simicska már csak megbuktatni akarja

Simicska Lajos már nem békülne Orbán Viktorral. Az egykori kollégiumi szobatárs nagy tétekben fogadna rá, hogy 2018-ban meg lehet buktatni az Orbán-rendszert.

Börtönt kapott a tanítványát molesztáló tornatanár

Három év két hónap börtönre súlyosította a Debreceni Törvényszék hétfőn annak a tornatanárnak a büntetését, aki tavaly intim kapcsolatot kezdeményezett egy tanítványával egy balmazújvárosi iskolában, az ítélet jogerős – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az MTI-vel.

Fiatalkutatás. Józanabb az európai átlag a magyar kamasznál

Kerestük az eredményekkel kapcsolatban a magyar résztvevőt, Elekes Zsuzsannát, ő viszont egyelőre csak a kutatás tanulmányozását javasolta, mint mondta, tervez sajtótájékoztatót is az ügyben. A TASZ-nak ugyanakkor nyilatkozott az eredményekről, kifejtve, hogy az illegális szerek használata terén tapasztalt csökkenő trend európai jelenség. Így ahogy nálunk később ugrott ez meg a nyugati országokhoz képest, úgy lehet fáziskésés az enyhülésben is.

Blokkolnák az illegális szerencsejáték-oldalakat

Az eddiginél szigorúbban és hatékonyabban léphet fel az állam a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben, amelyek a Magyarországon keletkezett jövedelmük, játékbevételük után nem fizetnek adót, illetve a pénzmosás- és terrorizmus-ellenes hatóságok számára elérhetetlenek - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Egy ideig még maradnak a poloskák

Főként a meleg időjárás kedvezett az észak-afrikai eredetű zöld vándorpoloska elszaporodásának Közép-Európában. A nagy számú, a lakásokba is beköltöző, büdös rovarok az első fagyokig, várhatóan október végéig okoznak kellemetlenséget – mondta a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára hétfőn az MTI érdeklődésére.

Van egy szakma, ahol durván alulfizetik a férfiakat a nőkhöz képest

Miért kap ugyanazért a munkáért egyik nem képviselője többet a másiknál? A munkaerőpiac ezen örök ellentmondása általában a nőket sújtja, akik sok országban, sok pozícióban valamiért még mindig kevesebb pénzt kapnak a férfiaknál. Van azonban egy olyan szakma, ahol ez éppen fordítva van: a férfi topmodellek ügynökeinek azért kell harcolniuk, hogy klienseiket ne érje ilyesfajta diszkrimináció.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Örs és Stella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés