SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Kevés bölcsődei dolgozót érint a béremelés

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint jövőbe mutató kezdeményezés, de "tizedmegoldás" az, hogy január 1-jétől bevonták a felsőfokú végzettségű bölcsődei nevelőket is a pedagógus-előmeneteli rendszerbe.

Kapcsolódó hír:

http://www.edupress.hu/index.php/kozneveles/112-januartol-emelkedik-a-bolcsodei-kisgyermeknevelok-bere

http://profitline.hu/hircentrum/hir/345019/Karrier-palya-a-diplomas-bolcsodei-dolgozoknak

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/mibol-elunk/2778-szucs-viktoria-tizedmegoldas-a-beremeles

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=194885

http://mno.hu/oktatas_es_neveles/tizedmegoldas-a-bolcsodei-beremeles-1321922

Pazar foglalkoztatási statisztika jött

A KSH a 2015. szeptember–novemberi időszakról közölte kedden reggel a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat. Mindkét statisztika jól fest, de azért a háttérben vastagon ott van a közmunka is.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ki_nem_talalja_hogy_mi_tolta_meg_a_foglalkoztatast.608221.html

Szakszervezetet alakíthatnak a tiltakozó orvosok

Csaknem 800 orvos írta alá eddig azt a nyílt levelet, amelyet Balog Zoltán miniszternek címeztek. Szerintük gyökeres reformok nélkül már nem lehet biztonságosan gyógyítani a betegeket. Az ATV értesülése szerint egyébként az „1001 Orvos Hálapénz Nélkül” nevű csoport, amely a tárgyalásokat is kezdeményezte, napokon belül önálló szakszervezetté alakul. Az EMMI, ahogy levelükben írják kész a tárgyalásokra a szakszervezetekkel. További részletek a videóban.

Összefognak "az Emmi mostohagyerekei" a jobb munkakörülményekért

Összefogást sürget a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyarország a magyar egészségügyért civil társaság és az Autonóm Területi Szakszervezet az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ágazatban a bérek emeléséért, a munkafeltételek javításáért.

Nyugdíjközeli nők kormányzati aktivizálás

Állami támogatással segítené a kormány mostantól az 55 év feletti nők foglalkoztatását. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a kezdeményezés nem rossz, de nem jelent megoldást a korosztály munkanélküliségi problémáira.

Kapcsolódó hír: https://www.profession.hu/cikk/20160104/segitenek-az-ev-feletti-allaskereso-noknek/6146

Megbéníthatják az országot az alulfizetett közlekedési dolgozók

Ma folytatódnak a karácsony előtt abbamaradt egyeztetések a MÁV és a munkavállalói érdekképviseletek között az idei béremelésről. Lapunknak két vasúti szakszervezeti vezető is azt állította, hogy eredménytelen tárgyalások esetén kénytelenek lesznek a nyomásgyakorlás hatékonyabb eszközéhez nyúlni.

Így változik a cafeteria az idén

2016. január 4. Az szja-kulcs csökkentése, a minimálbér emelése ezúttal kedvezően módosította a béren kívüli juttatások feltételeit. A tavaly hozott pénztári szabályozási változások is eredményeztek változást, ennek iránya azonban nem feltétlenül (és nem mindenkinek) okozhat örömöt. Akadhatnak pénztártagok, akiket kellemetlen meglepetés érhet.

A dolgozók harmadának egy dolog hiányzik a lakáshitelhez

A Trend Inspiration kutatása szerint a magyar munkavállalók 28 százaléka rendelkezik valamilyen lakáshitellel, és 71 százalékuk igénybe venne olyan juttatást, ami hozzájárul a hitelük törlesztéséhez. A munkavállalók harmada venne fel új lakáshitelt, ha kapna lakáshitel-cafeteriát.

400 ezres nettó? Hát hol élnek ezek a gyerekek?

A 2015-ös év egyik legérdekesebb pénzügyi felmérését tették közzé december elején. A Provident megbízásából a GfK reprezentatív kutatása a magyar fiatalok pénzügyi ismereteit vizsgálta. A kutatás során a kérdezők figyelembe vették többek között azt is, hogy a diákok iskolájukban részesülnek-e valamilyen pénzügyi oktatásban, vagy sem.

 

KÖZÉLET

 

Csúcsra járt a törvénygyár

A Wolters Kluwer összesítése szerint 2015-ben 1300 új jogszabály keletkezett, amely 30 százalékkal több, mint egy évvel korábban és az utóbbi hat év második legmagasabb adata, egyedül a 2013-as évi csúcsot nem sikerült megdönteni.

Megtámadták az olimpiai és a városligeti népszavazási kezdeményezést

A bírósági döntéstől függ, indulhat-e az aláírásgyűjtés január végén – írja az Index.

Korszerűbb fegyvereket kap a NAV

A Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) korszerűsíti bevetési egységeinek fegyvereit - mondta a NAV sajtófőnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 

 

GAZDASÁG

 

A kormány többet költött, de még több pénzt szedett be

A kormányzati szektor 2015. első három negyedévi hiánya az előzetes adatok szerint 109,7 milliárd forint, a GDP 0,4 százaléka volt, ami az előző év azonos időszakinál 548,0 milliárd forinttal, GDP-arányosan 2,3 százalékponttal alacsonyabb. A hiány azért volt alacsonyabb, mert ugyan nőttek a kiadások, de sokkal több volt a bevétel.

Itt már elérhető az új CSOK

Bár sok bankban egyelőre az ügyintézők tanácstalanok az új, kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) igényélésével kapcsolatban, már akad olyan bank is ahol kérhető az új támogatás.

Özönlenek a vendégek a magyar szállodákba

Rekordközeli forgalmat értek el a magyarországi szállodák a tavalyi év első háromnegyed évében, jelentősen nőtt a vendégek és a vendégéjszakák száma, és a belföldi forgalom is élénkült - mondta Niklai Ákos, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

 

KÜLFÖLDI KITEKINTÉS

 

Financial Times: Hiba volt Kelet-Európa EU-tagsága

A Financial Times lap szemleírója úgy gondolja, hogy Európát nem véletlenül sújtják egymás után a válságok, és hogy az unió ösztönösen hajlik a rossz kompromisszumokra, illetve a csakis a lehető legjobb megoldást feltételező forgatókönyvekre.

Budapestre érkezik a brit miniszterelnök

David Cameron csütörtökön munkalátogatásra érkezik Budapestre, Orbán Viktor miniszterelnök és a brit kormányfő délután tárgyal egymással.

 

 

EGYÉB

 

Mr. Hungary, avagy az esélyegyenlőség reménytelensége

A tisztán férfiakból álló magyar kormány világképe kirekesztő jellegű, az esélyegyenlőség hiányát a nők és a férfiak kereseti és karrierkülönbségei mutatják, ami a gazdaság gyenge versenyképességében, lanyha növekedésében is visszaüt.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Edina nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés