A nettó fizetés. A jelenlegi adórendszerben a mostani 169 806 forint helyett 237 728 forintot vihetne haza az átlag dolgozó, vagyis 67 983 forinttal többet.Noha arányát tekintve és nominálisan is jelentős megugrást mutatna a magyar átlagfizetés, uniós viszonylatban drasztikus változás nem történne.
 Továbbra is a rangsor előnytelenebbik végén tanyázna Magyarország még változatlan euró-forint árfolyam esetén is. Ha pedig a kormány élne a forintgyengítés kompenzáló hatásával, akkor még kisebb lenne az elmozdulásunk pozitív irányba.
 
 
Bérszínvonal, termelékenység, munkavállalói érdekképviselet ereje, a bérekre rakódó terhek, innovációs készség - mindez hatással van a hazai bérek alakulására. Ha nő a termelékenység attól nőnek majd a bérek, vagy éppen fordítva, ha nőnek a bérek, akkor lesz majd motiváció a termelékenység növelésére? Ezek mind releváns kérdésfelvetések, azonban a bérek felzárkózásának még árnyaltabb megközelítését választja Palócz Éva, a TÁRKI 2016-os Társadalmi Riport című kiadványában.
 
 
 
Legalább tízszázalékos minimálbér-emelést szeretnének a szakszervezetek 2017-ben – mondta el a Hír TV Magyarország élőben című műsorában Székely Tamás. A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke úgy véli, az elmúlt időszakban kialakult bérnyomást másképp már nem lehet kompenzálni.
„Legalább két év már elment, amióta a Magyar Szakszervezeti Szövetség meghirdette a 4-szer kilences programját. Mi azt látjuk, hogy két éven belül mindenképpen föl kell zárkóztatni, hiszen olyan bérnyomás van már a minimálbéren is, ami kezelhetetlenné teszi a magyar munkaerőpiacot” – fogalmazott.
 
 
 
10 százalékos béremelésre lenne szükség a folyamatos munkaerőhiány megállításához a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint. Az érdekvédők, ha a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán nem tudnak megegyezni a bérekről, akkor egyesével tárgyalnak a cégekkel. A KASZ a bérek és a munkaerőhiány kérdése mellett nagy hangsúlyt fektet a cafetéria rendezésére is, szeretnék ugyanis megőrizni a béren kívüli juttatásokat, amik 5-6000 forint kiegészítő jövedelmet jelentenek a kereskedelmi dolgozóknak.
 
 
Elon Musk, az amerikai milliárdos űrvállalkozó úgy gondolja, hogy az „automatizálás” miatt előbb-utóbb szükség lesz egy mindenki számára elérhető, általános alapjövedelem bevezetésére, mert a robotok egyre több ember munkáját veszik el.
 
 
 
Már nemcsak a nyugati bérekkel, hanem az ipar kereseteivel is versenyezniük kell a kereskedelmi láncoknak – állítja az egyik szakszervezet elnöke. Sáling József szerint ezzel is magyarázható az egyre nagyobb munkaerőhiány. A kormány járulékcsökkentéssel kezelné a problémát, a Jobbik pedig egy otthonteremtési programot is indítana. A kereskedelemben egyre súlyosabb a munkaerőhiány: a KSH szerint nyáron 4600 betöltetlen álláshely volt, az egyik szakszervezet úgy tudja, hogy akár 8 ezer embert is fel tudnának venni a cégek.
 
 
Négyszáznál több kistelepülés kapott hétmilliárd forintos pályázati támogatást önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre - ismertette a Belügyminisztérium (BM) önkormányzati államtitkára hétfőn Budapesten.Pogácsás Tibor sajtótájékoztatóján elmondta: a BM által kiírt, főként óvodák, iskolák, sportlétesítmények, utak felújítására szolgáló pályázat eredményeként kiosztott támogatások közül a legnagyobb 30 millió, a legkisebb 1 millió forintos volt – tette hozzá.Érvényes pályázatot 1895 önkormányzat adott be, a teljes pályázati igény több mint 35 milliárd forint volt. A hétmilliárd forintos keretből az első, ötmilliárdos ütemben 311, a második, kétmilliárdos ütemben 130 kapott támogatást – közölte az államtitkár.
 
 
Ahhoz, hogy előbbre jussunk, néha radikális változtatásokra, új irányra van szükség, állítja legújabb könyvében Charles Handy társadalomfilozófus, aki hétfő este tart előadást Budapesten.
„Az a baj, hogy még mindig a tanárok érdekeit tartjuk szem előtt, nem pedig a diákokét” – állítja a jelenlegi oktatási rendszerekről Charles Handy, az egyén, a cégek és a közösségek megújulását hirdető társadalomfilozófus.
 
 
 
 Idén és tavaly is az Egyesített Szent István és Szent László Kórház járt a legjobban. Több évben is ez az intézmény kapta ugyanis a legtöbb támogatást, amióta – 2012-ben – állami fenntartásba vették a budapesti kórházakat. Eközben kifejezetten rosszul járt a köztudottan lerobbant állapotban lévő Szent János-kórház – derült ki a lapunk által kikért adatokból.
 
 
Nagyon komoly összegeket kell megtakarítania azoknak, akik nyugdíjasként sem akarják lejjebb adni az életszínvonalukat. A számítások azt mutatják, hogy erre leginkább a most 20-as, 30-as éveikben járóknak mutatkozik valós esélyük.
 
 
 
A Békés megyében kimutatott madárinfluenza-vírus miatt több Európai Unión kívüli ország is megtiltotta az élőbaromfi és különböző baromfi termékek exportját az érintett megyéből vagy Magyarországról - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
 
 
Senkit sem marasztalnak a Népszabadság korábbi stábjából, ha felmondana a Mediaworksnél. Eddig már 30 ember távozott az október 8-án felfüggesztett lapból, végre új munkahelyet kereshetnek maguknak. A médiaportfólió bulvárlapjai a Habony-médiabirodalomhoz kerülhetnek, míg a többi újságot Liszkay Gábor, a Magyar Idők vezetője csatornázhatja be a Karc FM és a napilap mellé.
 
 
A lap munkatársait korábban mind felfüggesztették, miután Heinrich Pecina tulajdonos bezárta az újságot. Miután két héttel később az osztrák eladta a kiadót a Mészáros Lőrinc közeli Opimus Pressnek, végképp menni akar, aki csak teheti.
 
 
 
A Jobbik ragaszkodik ahhoz, hogy nem szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha a kormány nem vezeti ki a letelepedési kötvények intézményét, amire még van 24 órája. Ezt Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője nyilatkozta az ATV Start ma (hétfő-Szerk.) reggeli adásában.
 
 
A Fidesz-frakció szerint a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításhoz képest, ezért nem indokolt, hogy jobbikos javaslatra az alkotmánymódosítást megelőzően szavazzanak a letelepedési kötvény megszüntetéséről - mondta Kósa Lajos, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője a Házbizottság hétfői ülése után tartott sajtótájékoztatóján. A Jobbik arra kéri a Fideszt, hogy gondoskodjon a letelepedési kötvények megszüntetéséről.
 
 
Az országgyűlés hétfői ülésnapján a napirend előtti felszólalások között szó volt a Fidesz számára egyik legfontosabb kérdésről, az alaptörvény-módosításról is. Az már a felszólalások előtt kiderült, hogy nem lesz szavazás a kötvénybiznisz kivezetéséről azelőtt, hogy az alaptörvény-módosításáról szavazna a parlament. A Jobbik azonban továbbra is kitart amellett, hogy csak abban az esetben szavazzák meg az alaptörvény módosítását, ha addig a letelepedési kötvényeket kivezetik.
 
 
Csetényi Csaba a kormányzati kampányokra költött pénz 15 százalékát teheti zsebre- okt. 2., népszavazás.
 
 A jobbikos Bana Tibornak kétségei vannak, hogy az EU luxembourgi bíróságán objektíven zajlik az eljárás. Pesszimistán látom a helyzetet a per végkimenetelét illetően, és bár jó lenne, ha Magyarország győzne az Európai Unió Bíróságán Luxembourgban, erős kétsé¬geim vannak – konkrétumok említése nélkül erről beszélt lapunknak az Országgyűlés európai ügyek bizottságának tegnapi zárt ülése után Bana Tibor, a testület jobbikos alelnöke. A bizottság tagjai arról a kvótaperről hallgattak meg beszámolót, amelyben Magyarország megtámadta az Európai Tanácsnak, illetve az uniós államok bel- és igazságügyi minisztereinek azt a tavalyi döntését (az eddigi egyetlen ilyen döntést), amely előírta a tagországoknak migránsok betelepítését, illetve a velük kapcsolatos menekült¬ügyi eljárás lefolytatását.
 
 
 Hernádi Zsolt és GhaithPharaon is felkerült az Interpol vörös riasztási listájára. Noha már a kormányzat is megerősítette, hogy ha GhaithPharaon szaúdi milliárdos Magyarország területére lép, akkor őrizetbe veszik a hatóságok, az állami résztulajdonban álló Mol Nyrt. vezetőségének esze ágában sincs felülvizsgálni a szaúdi milliárdos vezette céggel kötött szerződését.
 
 
Az Alkotmányvédelmi Hivatal szakhatóságként eljárva minden esetben maradéktalanul ellenőrizte a nemzetgazdasági érdekből nemzeti letelepedési engedély iránti kérelmet előterjesztőket - reagálta a Belügyminisztérium (BM) hétfőn Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökének kijelentéseire.
 
 
A Legfőbb Ügyészség elutasította a napokban Mengyi Roland fideszes országgyűlési képviselő panaszait, amelyeket meggyanúsítása, illetve a lakásában és irodáiban tartott házkutatás ellen tett – tudtuk meg Futó Barnabástól, a politikus ügyvédjétől. Tájékoztatása szerint az ügyészség mindkét hatósági intézkedést megalapozottnak, jogszerűnek értékelte, ezért a beadványokat elutasította.
 
 
 
Nincs szükség további bizonyításra – értett egyet mind a vád, mind a védelem a rendőri vezetők pereként ismert büntetőeljárás másodfokán, a vita az első fok jogi minősítései és egyéb megállapításai kapcsán van. Az ügyészség új bűncselekmény ötletével állt elő, Gergényire pedig felfüggesztettet kértek.
Egyedül Gergényi Péter egykori budapesti rendőrfőkapitány járult hozzá, hogy képfelvétel készüljön róla a Markó utcai Igazságügyi Palota dísztermében, ahol tizenhárom társával – köztük Bene László volt országos főkapitánnyal – együtt a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt kellett vádlottként megjelennie.
A 2013 óta bírósági szakaszban járó ügy tárgya a 2006-os rendőri műveletekben rejlő elöljárói felelősség. A vádlottak padján zászlóstól tábornokig mindenféle rendfokozatú rendőr helyet foglal, többségük ma is aktív, sokan a Készenléti Rendőrség egyenruháját viselték.
 
 
Infarktust kapott pénteken Várhegyi Attila, a korábban hűtlen kezelés miatt elítélt szolnoki expolgármester, a Prestige Média ügyvezetője – írja a hvg.hu. Az egykori fideszes pártigazgatót állítólag újra kellett éleszteni, de állapotát mostanra stabilizálták
 
 
 Hadházy Ákos, az LMP képviselője az Országgyűlésben interpellációjában arról beszélt: menetrendszerűen kerülnek elő olyan Fidesz-közeli cégek, amelyek a közbeszerzésekre vonatkozó szabályokat figyelmen kívül hagyva nyernek hatalmas EU-s pénzeket. 
 
 
Orbán Viktor miniszterelnök munkáltatója a Miniszterelnöki Kabinetiroda, havi illetménye 2010 májusa óta változatlanul bruttó 1 507 400 forint – derült ki a kormány honlapján ma közzétett dokumentumból. Országgyűlési képviselőként ezt további bruttó 224 363 forint tiszeletdíjjal egészíti ki. Az előző Orbán-kormány idején ez az összeg valamivel nagyobb volt.Orbán 2016-os évi cafeteriakerete 200 ezer forint, 2010-ben még 446 ezer forint volt ez az összeg, azóta szerényebb a keret. 2011-nél egy 5400 forintos, csekély értékű ajándékot is feltüntettek Orbán egyéb pénzbeli juttatásai között.Érdekesség, hogy az első Orbán-kormány 2000 utáni időszakában a miniszterelnök illetménye még csak havi bruttó 591 150–693 000 forintot tett ki, évről évre dinamikusan nőtt a fizetése.
Rogán Antal propagandaminiszter munkáltatója szintén a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Tárcavezetői kinevezése, 2015 októbere óta ott havi bruttó 1 101 900 forintot keres. Szintén évi 200 ezer forint jut Rogán cafeteriájára. Egy szolgálati VW Multivant is biztosít neki az állam.Rogán képviselői tiszteletdíja – szintén 2015. októbere óta – havi bruttó 224 363 forint.
 
 
Londonba utazik november 9-én egynapos munkalátogatásra Orbán Viktor miniszterelnök – közölte hétfőn Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel. Elmondta: a magyar kormányfőt szerda délután hivatalában fogadja Theresa May brit miniszterelnök. A megbeszélés témáiról és eredményeiről a felek a tanácskozás után tájékoztatják a sajtót – tette hozzá Havasi Bertalan.Bár a magyar és a brit kormányfő tárgyalásáról külföldi sajtóinformációk már a múlt héten megjelentek, és magyar kormánytagok sem cáfolták a hírt, a látogatás hivatalos bejelentése hétfőn történt meg.
 
 
Cameron ment, May jött. Most pedig azon "erőlködik", hogyan tudja végrehajtani a brit nép "utasítását", miközben vélhetően azon töpreng, hogyan tudná valahogyan minden határon túlra tolni a Brexit végrehajtását.
 
 
Az anyákat és az apákat is ösztönzi a kormány, hogy minél több időt tölthessenek gyermekeikkel, ugyanakkor megteremtik a lehetőségét annak is, hogy rugalmas munkavállalási formákkal a munka világába is megállhassák a szülők a helyüket – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában.
 
 
A munkáltató felmondását köteles megindokolni, az indok pedig a munkavállaló magatartásával vagy képességével, illetőleg a munkáltató működésével összefüggő ok lehet. A minőségi csere a felmondásokban gyakran használt, a munkáltató működésével összefüggő indok, amely azonban kapcsolatban áll a munkavállaló jellemzőivel is.
 
 
A nagy stressznek kitett és túlhajszolt munkavállalók egészsége tipikus tüneteket mutatva rendül meg. Ezt a tünetegyüttest hívják széles körben menedzserbetegségnek. Úgy látszik, hogy ez ma már nem csak az irányítókat és döntéshozókat fenyegeti, hanem a beosztottaikat is.
 
 
Annak ellenére, hogy a szakemberek szerint rendkívül ártalmas a nemek közti megkülönböztetés, egy kutatás szerint csak nagyon lassan záródik az olló a férfiak és nők fizetése között. Ha minden így folytatódik tovább, 2186-ra lesznek egyenlők a fizetések.Magyarországon, Portugáliában, Észtországban, Bulgáriában, Írországban és Spanyolországban – az elmúlt néhány évben éppen, hogy tovább mélyült a nemek közötti bérszakadék. hazánkban kerek húsz százalékkal kapnak kevesebbet a nők ugyanazért a munkáért, így lényegében október végétől ingyen dolgoznak!
 
 
Erre szólítja fel a szebbik nem dolgozó tagjait, vagyis 13 millió 795 ezer nőt a Les Glorieuses nevű francia jogvédő mozgalom. Miért épp 16 óra 34 perc és 7,5 másodperc legyen a jelképes sztrájk kezdete?Mert Franciaországban a nők átlagos keresete 15,1 százalékkalal marad el a férfiakétól. A női jogvédők kiszámolták: pontosan ennyi munkaidő marad az évből. Vagyis a nők a hátralevő időben ingyen dolgoznak, kizárólag jótékonyságból – írja a Le Figaro.
 
 
A munkahelyi megfélemlítésnek számos komoly és negatív hatása van a munkavállalókra és a cégekre egyaránt, ezért mindenki számára előnyös a felismerése.
 
 
Bár sok magyar cégnél már az is gond, hogy elegendő dolgozót találjon, valójában ez még semmi. A valódi sikerhez kiemelkedő tehetségekre van szükségünk, akiket nem elég megszerezni, de meg kis kell tartani. Nem is várnak olyan sokat, mint gondolnánk.
 
 
Általános az egyetértés, hogy van abban valami jó, ha az ember felkel egy kicsit az íróasztal mellől, tart egy kis szünetet, és iszik közben egy jó kávét. Ráadásul a kávészünet nem csupán az egyén, hanem a munkavégzés szempontjából is hasznos lehet.  Dr. PernilleStrøbaek és a Koppenhágai Egyetemen működő kutatócsoportja cikket publikált „Igyunk egy csésze kávét! A kávézás és a jól működő munkahelyi közösségek” címmel, amelyben a kávészünetet a sikeres munkavégzés egyik fontos tényezőjeként írja le.
 
 
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt abszurd vitája a rendőrökkel a fal és a járda különbségéről.
 
 
Előállították a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistáit a hétvégén Pécsett, mert jó szokásuk szerint színesre festették az összetöredezett járdák darabjait. Amint a párt Facebook-oldalán írják: „kérdeztük, miért visznek el. Mondják, hogy bűncselekmény gyanúja: graffiti. Bevittek, aztán felolvasták nekünk a graffitis törvényt, amiben az áll, hogy a graffiti az olyan dolog, ami a falon van. Ez meg egy vízszintes betonon van, amin járni szoktak, tök másmilyen egy fal, az ilyen függőleges dolog”. „És, most figyeljetek: azért vittek be, hogy vallomást tegyünk. De nem kellett vallomást tenni, hanem azért ültünk ott két órát, hogy kiállítsanak mindenkinek egy igazolást arról, hogy bevitték, és alá kellett húzni, hogy nem kértünk enni. Boris Vian átkarolta Kafkát.”
Pár hónapja ugyanezért Pesten nem vittek be senkit, „csak” feljelentették, sok más helyen meg békén hagyták őket. A Helsinki Bizottság korábban precízen fogalmazott egy hasonló esetben: józan ésszel belátható, hogy a töredezett járda festése kárt senkinek nem okoz.
 
 
 
 Leginkább azok félnek, akik az elmúlt 5-10 évben szerezték meg vérbéli lakásuk bérleti jogát, ők ugyanis merőben más árat adtak érte, mint azok, akik régebben tettek szert ilyesmire, vagy egyszerűen csak örökölték azt.A budavári lakók aggódnak, hogy a kormányzati szervek várba települése miatt megszokott otthonukból ha nem is utcára, de más helyre kerülhetnek. A dilemma hatalmas. A bérleti jogok a növekvő kereslet miatt felértékelődhetnek, de veszélybe is kerülhetnek. Sokan fej vagy írás alapon döntenek a költözésről. Fix támpontot semmi sem ad.
 
 
Ki gondolta volna, hogy éppen Németországban jöhet létre a TTIP és a CETA ellen egy rendkívül erős és széles politikai alapokon nyugvó tiltakozó mozgalom? Szeptember 17-én hét német nagyvárosban voltak megmozdulások, amelyeken a szervezők szerint 320 ezer, a rendőrség szerint 190 ezer ember vett részt. Egy évvel korábban Berlinben 250 ezer részvevővel már lezajlott egy országos demonstráció. 
Függetlenül a részvevők számának rituális vitájától, a német újraegyesítés óta az EU kereskedelempolitikája elleni legnagyobb tiltakozó megmozdulásról van szó
 
 
 
Sem az euróövezetben, sem az Európai Unió egészében nem változott a munkanélküliségi ráta szeptemberben az előző hónaphoz képest, éves szinten azonban csökkenést regisztráltak - közölte csütörtökön az Eurostat.
Az unió statisztikai hivatalának adatai szerint az eurózóna 19 tagállamában 10,0 százalék, az unió 28 tagországban pedig 8,5 százalék volt az állástalanok aránya szeptemberben, szemben az egy évvel korábbi 10,6 százalékkal, illetve 9,2 százalékkal.
Az Eurostat úgy becsli, hogy szeptemberben 20,789 millióan voltak munka nélkül az EU 28 tagállamában, közülük 16,185 millióan az euróövezetben. Az EU-ban 150 ezerrel, az euróövezetben pedig 101 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma augusztushoz képest. 2015 szeptemberével összevetve az EU-ban 1,596 millióval, az euróövezetben 905 ezerrel voltak kevesebben munka nélkül.
 
 
A mágneses mező által mozgatott és pályán tartott vonat csúcssebessége világrekord lesz, ha elkészül.
 
 
 
Amíg az asszony vásárol, leadhatja barátját, férjét, aki hűtött italokat fogyasztva, magazinokat lapozgatva várakozhat.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés