Ez egy: 
Nemzetközi

EPSU konferencia, Brüsszel 2018. Június. 6-7

A minőségi foglalkoztatás és szolgáltatások a gyermekgondozás közszféra terültén

Az EPSU által megszervezett 2 napos nemzetközi konferencián hárman vettünk részt Brüsszelben, Szűcs Viktória BDDSZ elnök és két ifjúsági bizottsági tag, (Zsigó Judit és Lőrincz Noémi)A konferencia első napján a regisztrációt követően a program menetét ismertette Jan Willem Goudriaan.  24 országból több mint 70 szakszervezet képviselői vettek részt a konferencián. 

A konferencia a Leuveni Egyetem kutatóinak előadásaival kezdődött.  Az előadók esettanulmányokat ismertettek különböző országok (Bulgária, Olaszország, Svédország, Nagy Britannia, Görögország) eltérő szakmai területei kapcsán, úgymint gyermekgondozás vagy börtönben dolgozók területén.  

Például:

  • alulértékelt munka
  • alacsony fizetés
  • beszűkült karrier lehetőség
  • magas gyermek/dolgozó arány
  • kiégés, pszichoszomatikus megbetegedések
  • magas zajterhelés
  • magas adminisztrációs teher

Az előadásokat követően, a szakszervezetek képviselői hozzászólhattak az előadásokon elhangzottakhoz hasznos információkkal egészítve ki azokat, mint például a Bulgáriai példában, ahol egy bölcsődei csoportban 28 gyermek van, vagy, hogy több mint 50 % az 50 év felettiek aránya a gyermekgondozók között.  Az egyik legrégebben fennálló és legsúlyosabb problémának továbbra is az alulfizetettség mutatkozik.  Ez különösen érinti a gyermekgondozási szektort ahol főleg nők dolgoznak.  EPSU ez ellen szeretne küzdeni, folyamatosan megoldásokat, lehetőségeket kutat és alkalmaz a probléma megoldására.

A második nap egy nagyon érdekes témával folytatódót a konferencia, a digitalizáció hatásai a közszférában dolgozókra.  A digitális átmenet, a digitális fejlődés nem csak előnyöket jelent, hanem veszélyforrásokat is hordoz magában. A Technológia által okozott társadalmi, pszichés problémákról hallhatunk az előadások során.

A következő előadás a közszférában dolgozó fiatal munkavállalókkal foglalkozott.  Azonosított problémák: a fiatalok alacsony aránya a közszférában a fiatal munkaerő toborzásának nehézségei.  Az előadás után Zsigó Judit ifjúsági bizottsági tag is pár mondatban felszólalt. A konferencia végén a szakszervezeteken belül zajló eszmecsere, viták, megbeszélések (colective barganing) fontosságára hívták fel a figyelmet.  Hogyan lehet kezelni például olyan helyzeteket, amely az eszmecsere megszakadását okozza.

Készítette: Lőrincz Noémi, a BDDSZ Ifjúsági Tagozat Intéző Bizottsági tagja

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Janka és Zsanett nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés