SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Érdekegyeztetést sürget a kormánnyal a Vasas szakszervezet
http://www.mon.hu/erdekegyeztetest-surget-a-kormannyal-a-vasas-szakszervezet/2735075?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Az érdekegyeztetés fontosságára hívta fel Orbán Viktor figyelmét a Vasas Szakszervezeti Szövetség országos elnöksége abban az állásfoglalásban, amelyet a korkedvezményes nyugdíjra vonatkozó új szabályok megalkotásának évek óta tartó elodázása miatt fogalmaztak meg, és amelyet a szakszervezeti tömörülés szerdán az MTI-hez is eljuttatott.

http://www.hirado.hu/2015/01/07/erdekegyeztetest-surget-a-vasas/?source=hirkereso

http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/07/korkedvezmenyes-nyugdij-mikor-lesz-torvenyi-garancia/

Ne csak a munkáltató, hanem a dolgozó is legyen stratégiai partner!
http://www.hrportal.hu/hr/ne-csak-a-munkaltato-hanem-a-dolgozo-is-legyen-strategiai-partner-20150107.html

Újabb hat stratégiai partnerrel szerződött a magyar kormány, ezek közül négy vállalkozásnál a vegyipari szakszervezet képviseli a munkavállalókat. A VDSZ mára egymaga a stratégiai partnerek közel felénél felel a dolgozók érdekképviseletéért, ezért összefoglalta a munkavállalók elvárásait a partnerséggel kapcsolatban.

A hullakotró garantáltan leszed a szalagról
http://index.hu/video/2015/01/06/markushegyi_banya_bezarasa/

Vége a bányászlétnek, bezárt Márkushegyen az utolsó mélyművelésű szénbányánk is. Nincs több műszak, akik maradnak, már csak az értékeket mentik.

Magyar fuvar német minimálbérrel?
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

Átvizsgálják a nyugdíjakat - Sokakat érhet meglepetés
http://valasz.hu/uzlet/atvizsgaljak-a-nyugdijakat-sokakat-erhet-meglepetes-108181

Első körben az 1955 és 1959 között születetteket, közel 400 ezer embert vettek elő a nyugdíjbiztosítási igazgatóságok. Sok embert érhet meglepetés!

Több ezer cégnél hiába várják a fizetést
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tobb-ezer-cegnel-hiaba-varjak-a-fizetest/

A vállalati bankszámla tulajdonosok nagy része nyilatkozott december 31-ig tényleges tulajdonosáról, több ezer számlát azonban – azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre – a törvénynek megfelelően zárolták a bankok.

Táppénz: szigorúbb szabályok 2015-re
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tappenz-szigorubb-szabalyok-2015-re/

Előfordul, hogy a munkavállalók a rendes szabadság helyett táppénzen töltött idővel próbálnak elsősorban anyagi előnyt kovácsolni maguknak. Magyarán: orvosi papírokkal betegséget szimulálnak, miközben fusiznak, vagy épp csak lábat lógatnak. De az is előfordulhat, hogy egy cégvezető így próbálja meg megúszni a járulékfizetést saját vállalkozásában. Csakhogy a táppénz jogszerűségét nemcsak a munkáltató, hanem az állam is ellenőrizheti, a táppénzcsalókat akár két év börtönre is ítélheti.

Nyilvános az idei munkaügyi ellenőrzési terv
http://minap.hu//cikkek/nyilvanos-az-idei-munkaugyi-ellenorzesi-terv

Ezek alapján 2015. márciusában és áprilisában a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok ellenőrzése lesz a kitűzött feladatuk a munkaügyi ellenőröknek.

Közmunkáscsodával verjük Európát
http://index.hu/chart/2015/01/07/kozmunkasokkal_verjuk_europat/

Tavaly novemberi munkanélküliség-statisztikákat közölt az Eurostat. Jól látszik, hogy Magyarország ebben a versenyben nagyon jól áll – természetesen a tartós eredmények tekintetében igencsak vitatható közmunkának köszönhetően. Az uniós statisztikusok külön ki is emelik, hogy a munkanélküliség 2013 és 2014 novembere között Görögországban, Spanyolországban és Magyarországon esett a legnagyobbat.

Félhetnek az illegális munkaerő-kölcsönzők
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32661/

Maguk a munkaerő-kölcsönző cégek is üdvözlik a Munkaügyi Hivatal által meghirdetett ellenőrzési akciót; a szakemberek a piacon már elkezdődött tisztulási tendencia folytatását remélik.

Újabb esély a Malév volt dolgozóinak
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ujabb_esely_a_malev_volt_dolgozoinak.591794.html

A Malév felszámolója június végéig kapott lehetőséget arra, hogy megpróbálja eladni a légitársaság egyetlen repülőjét, ha sikerrel jár, újabb forintokhoz juthatnak a volt dolgozók - írta a Napi Gazdaság csütörtökön.

Hatalmas eltérések a munkaerőpiacon
http://mno.hu/lanchidradiogazdasag/tizszeres-szorzo-500-kilometeren-belul-1266518

A strukturális eltéréseket kell kezelni a munkaerőpiacon – mondta a területért felelős államtitkár.

Óriásit szakít az állam a minimálbér emelésén
http://nol.hu/gazdasag/oriasit-szakit-az-allam-a-minimalber-emelesen-1508495

Iszonyú jól hangzik, hogy az elmúlt években 71 ezerről 105 ezer forintra nőtt a minimálbér összege, ez azonban a gyakorlatban nem jelent sokat: 2010 óta 93 százalékkal nőtt az egy minimálbéres után az államkasszába befolyt összeg, miközben az érintettek csupán 14 százalékkal visznek haza többet – írja az mfor.hu. Gyermektelen dolgozóval számolva, hiszen a családi adókedvezmény jelentősen javítja az alkalmazottak jövedelmi helyzetét.

KÖZÉLET

A Miniszterelnökség szerint nem okoz fennakadást a költözés
http://www.stop.hu/belfold/a-miniszterelnokseg-szerint-nem-okoz-fennakadast-a-koltozes/1289449/

Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkárság Kecskemétre költözése nem okoz semmilyen fennakadást a munkavégzésben, a vidékfejlesztési program tervezésében, a véglegesítéshez szükséges rendszeres brüsszeli egyeztetésekben.

Habony Árpádról adott ki közleményt a Miniszterelnökség
http://valasz.hu/itthon/habony-arpadrol-adott-ki-kozlemenyt-a-miniszterelnokseg-108223

Több politikus is gyakran a Parlamentben hallgatja meg Habony Árpád tanácsait, ezért van neki állandó belépője a Házba - közölte a Miniszterelnökség szerdán.

60-an távoztak a Miniszterelnökségtől
http://index.hu/belfold/2015/01/07/a_10_oras_munkaido_miatt_60-an_tavoztak_a_miniszterelnoksegtol/

November végén derült ki, hogy 10 órás munkaidőt vezettek be a Miniszterelnökségen, ami miatt több családos dolgozó kénytelen volt felmondani, mivel a fél hatig tartó munkarend miatt nem tudták volna odaérni gyermekükért az óvodába, iskolába.

Soha nem látták ennyire sötéten a jövőt a magyar fiatalok
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/soha-nem-lattak-ennyire-soteten-a-jovot-a-magyar-fiatalok-441734

A K&H pályakezdők jóléti index legalacsonyabb értékét hozta a 2014. év végi felmérés.

L. Simon: a kormány nem tervezi szigorítani a gyülekezési törvény
http://www.vg.hu/kozelet/politika/l-simon-a-kormany-nem-tervezi-szigoritani-a-gyulekezesi-torvenyt-441691

A kormány nem gondolkodik a gyülekezési törvény módosításában, különösen nem a gyülekezési jog szűkítésében - jelentette ki L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára.

Megvan az egyik párizsi gyanúsított, hét embert letartóztattak
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/megvan-az-egyik-parizsi-gyanusitott-het-embert-letartoztattak-441720

A Charlie Hebdo szerkesztőségére támadó három férfi közül az egyik feladta magát - írja az AFP. Két társa után folyik a hajtóvadászat.

GAZDASÁG

Idén kiírják az első szénbányászati koncessziót
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32694/

Január végén indulhat el a kereskedelmi üzem a magyar–szlovák gázvezetéken, ha az unió lefolytatja az engedélyezéshez szükséges eljárásokat – mondta lapunknak  Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Idén először írhatnak ki szénbányászati koncessziókat, de egyelőre csak teszt jelleggel.

Orbán a hibás a forint gyengüléséért - így látják külföldön
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban_a_hibas_a_forint_gyenguleseert_igy_latjak_kulfoldon.591775.html

A magyar kormány autoritáriánus viselkedésével magyarázza a Financial Timesnak nyilatkozó elemző, miért szerepel sokkal gyengébben a forint, mint a zloty vagy a cseh korona. A helyzet szerinte tovább romolhat.

Változott az áfatörvény
http://nepszava.hu/cikk/1044502-valtozott-az-afatorveny

Változott az áfatörvény az év elejével, több termék esetében csökkent az adókulcs, módosultak az áfa-mentességre vonatkozó szabályok, és átalakultak részben a bevallási kötelezettséget érintő változások is.

Az MNB közzétette a kamatváltoztatási mutatókat
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32624/

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette honlapján a pénzintézetek által alkalmazandó kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint a különböző referenciakamatokat - közölte a jegybank.

Italereskedelem: mégsem lesz változás
http://www.logisztikama.hu/2015/01/italereskedelem-megsem-lesz-valtozas/

A Miniszterelnökség nem ért egyet sem a fideszes Gulyás Gergelynek, sem pedig a gazdasági tárcának a jövedéki biztosíték mértékéről, emeléséről szóló javaslataival, ezért törvénymódosítást kezdeményez, visszaállítandó a jövedéki biztosíték mértékét a 2014. január 1-jei szintre.

Brüsszel közbelépett az Audi állami támogatása miatt
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/brusszel_kozbelepett_az_audi_allami_tamogatasa_miatt.591807.html

Fel kellett függeszteni a győri Audinak nyújtott 40 milliárdos állami támogatást, amiről a magyar kormány nem tájékoztatta a közvéleményt, sőt Brüsszelt is késve értesítette - írta a HVG.

Több ezer számlát zároltak a bankok
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32605/

A vállalati ügyfelek nagy része nyilatkozott december 31-ig a számlaszámokról, több ezer számlát azonban - azokét, akik nem tették meg a nyilatkozatot határidőre - a törvénynek megfelelően zárolták a bankok- derül ki az MTI által megkérdezett bankok válaszaiból.

Szlovákiából rendelünk majd vasárnapra online
http://nol.hu/gazdasag/szlovakiabol-rendelunk-majd-vasarnapra-online-1508503

Szlovákiába terelődhet át az internetes kereskedelem egy része, miután márciusban életbe lép a vasárnapi pihenőnap kapcsán elrendelt értékesítési tilalom a webáruházak esetén is – írja a Magyar Nemzet. A lapnak nyilatkozó egyik szakember szerint az is megoldás lehet, ha olyan áruátadó helyet jelölnek meg, ami vasárnap is nyitva lehet – mint például a benzinkutak.

Sziriza-politikus: "csökkentjük az oligarchák befolyását"
http://www.hirado.hu/2015/01/07/sziriza-politikus-csokkentjuk-az-oligarchak-befolyasat/?source=hirkereso

A Sziriza párt egyik elsődleges feladatának tekinti az oligarchák befolyásának visszaszorítását a görög gazdaságban, mindenekelőtt a médiában - mondta a közelgő görögországi választások megnyerésére esélyesnek tartott radikális baloldali párt gazdasági szóvivője a Financial Timesnak.

EGYÉB

Budaörs után újabb önkormányzatok vágnának vissza az útdíjért
http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/budaors-utan-ujabb-onkormanyzatok-vagnanak-vissza-az-utdijert-441725

Budaörs után Budapest XV. kerületének polgármestere, Hajdu László is válaszlépésen gondolkozik az útdíj ellen - írja a Blikk. Soroksáron is vizsgálják, mit lehet tenni.

Ügy lett a trafikmutyiból Strasbourgban
http://nol.hu/belfold/strasbourgban-a-trafikugy-1508445

Az első akadályt sikerrel vették a trafikmutyi károsultjai: a strasbourgi emberi jogi bíróság befogadta a panaszokat, és felszólította a magyar kormányt, ismertesse álláspontját. Az Alkotmánybíróság korábban úgy döntött: a trafiktörvény rendben van.

Tömeg lesz szombaton az üzletekben
http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/tomeg-lesz-szombaton-az-uzletekben-441719

Az outletek és a Decathlon sportáruházlánc vásárlóinak egyaránt hiányozni fog a vasárnapi nyitva tartás, hiszen ezek látogatása családi programnak számít. A kereskedők a hét utolsó napján érik el heti forgalmuk több mint ötödét és attól félnek, szombaton még nagyobb lesz a tumultus.

Változások jönnek a szemétszállításban
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtozasok_jonnek_a_szemetszallitasban.591705.html

A hulladékot elszállító közszolgáltatónak legalább két méretű gyűjtőedényt kell felajánlania az ingatlant használók részére, akik ebből a képződő hulladék mennyisége szerint választhatnak - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet, amely a Magyar Közlönyben jelent meg.

Jó forgalmat hozhatnak idén a hosszú hétvégék
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32669/

Idén összesen hét hosszú hétvégén pihenhetünk, ez pedig kedvezően érinti az idegenforgalmi szolgáltatókat is. A hosszabb szünetek ugyanis az év minden szakaszában magas forgalmat generálnak a hazai szálláshelyeken. A szállodák minimum 2-3 éjszakás csomagokkal várják a vendégeket – és sokan a szokásosnál magasabb árakat kérnek a szolgáltatásokért.

Csak a kondenzációs gázkazánok maradhatnak a piacon
http://www.napigazdasag.hu/cikk/32615/

Szeptember 26-ától automatikusan hatályba lép Magyarországon is az az uniós rendelet, amely éves átlagban mérve a legalább 86 százalékos hatásfokú gázkazánok forgalomba hozatalát engedélyezi, ez azt jelenti, hogy ekkortól csak kondenzációs gázkazánok felszerelésére lehet engedélyt kapni - mondta Bart István, a Magyar Energiahatékonysági Intézet igazgatója, szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés