SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Éves számvetés a szakszervezet vezetőkkel a Klubrádió, Szolidarítás.hu műsorában
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-145855.mp3
/ 5. perc 5. mp-től/
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150105-152854.mp3
/folytatás : 3.perc 44. mp-től/
Kuti László, Pataky Péter, Székely Tamás és Varga László a műsor vendégei.

Milliárdokkal tömik ki az Oktatási Hivatalt
http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/07/milliardokkal-tomik-ki-az-oktatasi-hivatalt/

A Kliktől feladatokat átvevő háttérintézmény több mint 4,5 milliárd forintos büdzsével indítja az évet.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a feladatok átszervezése a központi költségvetésben nem eredményez pluszkiadást, az egyes feladatok ellátásának költségei a feladat korábbi címzettjei helyett az Oktatási Hivatalnál (OH) jelentkeznek - derül ki a Napi Gazdaság cikkéből.

18 hónap rettenet vár a munkanélküliekre
http://www.origo.hu/gazdasag/20150106-18-honap-rettenet-var-a-munkanelkuliekre.html

Egy magyar munkanélküli átlagosan 18 hónapig nem talál magának új állást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. 2014. szeptember–novemberben a munkanélküliek száma az előző év azonos időszakához képest 83 ezer fővel csökkent, 321 ezerre, a munkanélküliségi ráta 2,0 százalékponttal, 7,2 százalékra mérséklődött.

Az utolsó mankót is kirúgja a kormány a Tesco alól
http://hvg.hu/kkv/20150106_Az_utolso_mankot_is_kirugja_a_kormany_a_T?s=hk

Az NGM pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát. Kiderült: a vasárnapi házhoz szállítást is betiltja a kormány, így a G-Roby és a Tesco kiskapuja bezárult.

„Megint a jövőt akarják megállítani.” Téma: a vasárnapi nyitva tartás
http://www.atv.hu/videok/video-20150106-dav

Dávid Ferenc az Egyenes Beszéd c. műsor vendége.

Határon átnyúló munkaügyi jogviták – a joghatóság kérdése
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/hataron-atnyulo-munkaugyi-jogvitak-a-joghatosag-kerdese

A globalizáció és kísérőjelenségei a munkajog világát sem kímélik. A transznacionális vállalatok megjelenésével, illetve a külföldi szolgáltatásnyújtás lehetőségeinek exponenciális kiszélesedésével a munkaügyi jogviták is (legalábbis részben) kilépnek a nemzeti keretek közül.

A munkaalapú társadalom ötlete kukába való
http://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2015/01/07/illiberalis_vs_liberalis/

Mátyás László a CEU professzora:
Az illiberalizmus gondolatvilága a mai magyar gazdaságpolitika számos elemében fellelhető és látszólag hihető és csábító alternatívát kínál a jól bejáratott, nyugatos - nevezzük liberális - gazdaságpolitikával szemben. Ebben a rövid írásban szeretnénk azonban rávilágítani arra, hogy ez a megközelítés jobb esetben is féligazságokra épül, és kicsit hasonlatos a – bár kellemes, de sehová se vezető – végletekig leegyszerűsítő kocsmai viták érveléséhez. Nézzünk erre néhány példát!

Magyar fuvar német minimálbérrel?
http://www.baon.hu/bacs-kiskun/kozelet/magyar-fuvar-nemet-minimalberrel-589246

Idén január 1-től minden ágazatban óránként bruttó 8,5 eurós minimálbért vezetett be Németország. A törvény szerint ezt a minimumként meghatározott összeget minden olyan munkavállaló részére meg kell fizetni, aki Németországban munkát végez. Vonatkozik ez a magyar kamionosokra is, akik áthajtanak az országon.

A kormány újabb munkahelyeket veszélyeztet az ital-nagykereskedelem kivéreztetésével
http://www.stop.hu/belfold/a-kormany-ujabb-munkahelyeket-veszelyeztet-az-ital-nagykereskedelem-kivereztetesevel/1289206/

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az "oligarchabarát maffiakormány" az ital-nagykereskedők 95 százalékának "kivéreztetésével" újabb munkahelyeket veszélyeztet, miközben saját barátainak kedvez.

Teljes a káosz a Fideszben az italkereskedelem megregulázásáról
http://vs.hu/gazdasag/osszes/teljes-a-kaosz-a-fideszben-az-italkereskedelem-megregulazasarol-0106

Néhány órán belül a harmadik fordulat a Fidesz kommunikációjában arról, kitől, mikor, mennyi pénzt akarnak beszedni, ha szesszel üzletel.


Kedvezőek a foglalkoztatási adatok, de továbbra is jelentős a közmunkaprogram hatása
http://www.stop.hu/belfold/kedvezoek-a-foglalkoztatasi-adatok-de-tovabbra-is-jelentos-a-kozmunkaprogram-hatasa/1289179/

Jelentősen csökkent a munkanélküliségi ráta tavaly szeptember-novemberben az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor az augusztus-októberben mért adatokhoz képest nőtt - hívták fel a figyelmet az MTI-nek nyilatkozó elemzők, akik hangsúlyozták azt is, hogy a közmunkaprogram továbbra is erőteljesen befolyásolja az adatoka

Elemzők: el kellene kezdeni kivezetni a közmunkaprogramot
http://www.hrportal.hu/hr/elemzok-el-kellene-kezdeni-kivezetni-a-kozmunkaprogramot-20150106.html

Bár éves összehasonlításban csökkent a munkanélküliség, az augusztus-októberi adatokhoz képest nőtt, és még mindig jelentős javító tényező a közfoglalkoztatás.

KÖZÉLET

Már készülődik a népszavazás a vasárnapi boltbezárás ellen
http://www.resourceinfo.hu/hu/cikk/kiskereskedelem/36976.html

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége népszavazást kezdeményez a boltok vasárnapi bezárása ellen, és a szervezet elnöke szerint a szakmai és szakszervezeti összefogás hamarosan össze is áll - írja a Napi Gazdaság.

Vidékfejlesztési államtitkárság: a dolgozók fele nem költözött Kecskemétre
http://www.atv.hu/belfold/20150107-a-videkfejlesztesi-allamtitkarsag-mar-kecskemeten-van-a-dolgozok-fele-nem-koltozott-oda/hirkereso

Január 5-én megindult a munka a Kecskemétre költöztetett vidékfejlesztési államtitkárságon, a 110 fős létszámból 64-en kezdtek el dolgozni, ám folyamatosan érkeznek az új munkatársak - írja a szerdai Népszabadság.

GAZDASÁG

Eladja valakinek a magyar üzleteit a Tesco?
http://444.hu/2015/01/06/eladja-valakinek-a-magyar-uzleteit-a-tesco/

Bajok vannak a brit Tesconál, nem jön a profit az elvárt ütemben és volt egy nagy könyvelési botrány is, szóval el kell adni részlegeket, írja a Reuters. Az európai részlegei együttesen 3-4 milliárd fontot érhetnek, Magyarországon Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban vannak jelen.

Jön a tömegnyomor szombatonként
http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/tavasszal_jon_a_tomegnyomor_szombatonkent/

Nem kell kétségbe esni, a cégek kicselezik a vasárnapi zárva tartást, vásárolhatunk majd vasárnap is, csak nem mehetünk majd be ugyanabba a Tescóba, Auchanba, amibe eddig. Helyettük majd kicsit talán drágábban jön a házhoz szállítás, a szombati tömegnyomor, de mondjuk áremelések nem valószínűek. A cégek pedig elkezdtek gőzerővel dolgozni azon, hogy hogyan alakulhatnak át olyan franchise-lánccá, amit nem szívat hülyére törvény, és vasárnap is nyitva lehetnek.

Tovább csökkentek a gazdasági várakozások
http://www.sztarklikk.hu/egyeb/sztarklikk-kozelet/150794/

Az IBS - Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített felmérésből kiderül, hogy a magyar cégvezetők egyre kevésbé bíznak a gazdaság működésében, továbbá, hogy a KKV Konjunktúra Index értéke tovább csökkent, és már a 2014. I. negyedévi várakozások alatt van.

Matolcsy: a magyar gazdaság sebezhető
http://nepszava.hu/cikk/1044420-matolcsy-a-magyar-gazdasag-sebezheto/

Komoly eredményeket ért el a kormány és a jegybank is, ennek ellenére Magyarország továbbra is sérülékeny pozícióban van - értékelte az ország helyzetét Matolcsy György jegybankelnök a nemzeti hírügynökségnek tegnap adott nyilatkozatában. Állítása szerint Magyarország kiszámítható, stabil pályán van a 2010 utáni sikeres gazdaságpolitikai fordulat, az azt követő stabilizáció és monetáris politikai fordulat eredményeként, így az idén reálisan lehet számolni az ország felminősítésével.

Fizetésemelést várnak a magyar munkavállalók
http://www.hrportal.hu/hr/fizetesemelest-varnak-a-magyar-munkavallalok-20150106.html

A megkérdezettek közel fele fizetésemelésre számít 2015-ben, bár a gazdaság bővülését nem igazán látják biztosítottnak, derül ki a Randstad felméréséből, írja a Metropol.

Megduplázódott a használt autók behozatala
http://mno.hu/gazdasag/megduplazodott-a-hasznalt-autok-behozatala-1266344

Két év alatt 49 ezerről 96 ezerre nőtt, vagyis csaknem megduplázódott a használt személyautók importja, melyeknek a tizenegy éves átlagos életkora komoly műszaki problémákat vet fel – mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) ügyvezető elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

Állások milliói szűntek meg az euróövezeti válságban
http://inforadio.hu/hirek/gazdasag/hir-693427

Az euróövezetben eddig majdnem 4 millió állás szűnt meg a gazdasági-pénzügyi válság miatt az EY könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég elemzése szerint.

Államcsőd kopogtat a szomszédban
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/allamcsod_kopogtat_a_szomszedban.591706.html

Belátható időn belül fizetésképtelenné válik Ukrajna - erre következtetnek az ország államkötvényeinek áralakulásából az elemzők. Ennek nyomán nem egyszerűen ki fogják tolni a törlesztés határidejét, hanem csökkenti fogják a tartozásokat.

EGYÉB

Komoly változás jött a cafeteriában
http://www.napi.hu/ado/komoly_valtozas_jott_a_cafeteriaban.591713.html

Nem csak új cafeteria keretekkel kell ismerkednie a juttatást adó munkáltatóknak, hanem január 1-jétől a lakáshitel támogatás megvalósítását szabályozó NGM-rendelet is módosult.

Budaörs bosszút áll az útdíj miatt, nem fizetik az M1-M7 világítását
http://hvg.hu/itthon/20150106_Budaors_bosszut_all_az_utdij_miatt_nem_fi?s=hk

Budaörs nem fizeti tovább az M1-M7-es bevezető szakaszán a villanyszámlát az útdíj bevezetése miatt - jelentette be a város független polgármestere, Wittinghoff Tamás.

Nem jogosít az összes tb-ellátásra a gyes. Itt van a Kúria ítélete
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nem_jogosit_az_osszes_tbellatasra_a_gyesItt_RZ0OK2.aspx#rss

A gyes, mint családtámogatási forma nyugdíjszerző szolgálati időnek minősül, azonban nem számít munkaviszonynak, a gyes szolgálati idő, de társadalombiztosítási szempontból nem minősül a gyes folyósításának idejére kapott fizetés nélküli szabadság munkaviszonynak – állapította meg ítéletében a Kúria.

Az útdíjrendszer 13 legnagyobb szívatása
http://index.hu/gazdasag/2015/01/05/az_utdijrendszer_13_legnagyobb_szivatasa/

Mivel az új útdíjrendszerhez tartozó térképeket csupán két nappal a bevezetés előtt hozta nyilvánosságra a kormány, még most is sokan emésztik a rendszer különlegességeit. Habár a kormányzati kommunikáció a megyei matricák előnyeit hangsúlyozza, bekerült az intézkedések közé néhány olyan elem, amelyet az egyszeri autós simán tekinthet szívatásnak. Nem is egy ilyen kellemetlenséget találtunk.

Itt az első fizetős szombat a parkolásban
http://2.kerulet.ittlakunk.hu/kozlekedes/150107/itt-az-elso-fizetos-szombat-parkolasban

Január 10-én szombaton munkanap lesz, ezért parkoláskor az övezeteken belül várakozási díjat kell fizetni! 2015-ben további két szombaton – augusztus 8-án és december 12-én – is munkanap lesz - tájékoztat az önkormányzat.

Kiállítják a Városligetbe tervezett múzeumok terveit
http://www.origo.hu/itthon/20150106-kiallitjak-a-varosligetbe-tervezett-muzeumok-terveit.html

Kiállítják a Városligetbe tervezett múzeumok épületeinek megtervezésére kiírt pályázatra érkezett munkákat. Január 7. és 24. között lehet megnézni négy múzeum 17, második fordulóba jutott tervpályázatát.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés