SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA


A korkedvezményes nyugdíj eltörléséről
http://www.dunaferrvasas.hu/index.php/104-hirek/sakszervezet/504-elo-adasban-a-korkedvezmenyes-nyugdij-eltorleserol-nyilatkozik-balogh-bela-elnok-a-klubradio-musoraban

Balogh Béla elnök nyilatkozik a Klubrádió műsorában

Az utolsó műszakot töltötte a föld alatt 270 dolgozó
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150107-075900.mp3
/6.perc 20.mp-től/

Interjú Illés Róberttel, az oroszlányi  Bányász Szakszervezet elnökével.

Beomlott fellegvár
https://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/beomlott_fellegvar

14 óra 10 perc. Nyílik a kapu, kiömlik rajta ötszáz ember. Hideg van, néhányan ugyan rágyújtanak vagy a kocsma felé veszik az irányt, de a többség a buszokhoz siet. Vége a munkanapnak. És a bányának.

MN: Már februárban bezár 13 Tesco Magyarországon
http://hvg.hu/kkv/20150110_MN_Mar_februarban_bezar_13_Tesco_Magyaror#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default

Február elejétől tizenhárom veszteséges üzletét építi le a magyarországi Tesco áruházlánc – írja a Magyar Nemzet. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) tüntetés szervezésébe kezdhet.

Vidékre költözött egy államtitkárság
http://www.atv.hu/videok/video-20150108-videkre-koltozott-egy-allamtitkarsag

Az ATV Start vendége Agg Géza elnök, Közszolgálati Szakszervezetek Szövetsége.


200 millió forintot nyert kórházi alkalmazottaknak a szakszervezet
http://autonomok.hu/hirek/200_millio_forintot_nyert_korhazi_alkalmazottaknak_a_szakszervezet/

Összesen csaknem 200 millió forintnyi cafeteriát nyert első fokon a szakszervezet az állami fenntartású egri Markhot Ferenc kórház dolgozóinak, akik az intézmény államosítása óta, vagyis csaknem két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást – közölte a felperes, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége. Az ASZSZ elnöke szerint az egriek sikere példaértékű lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára.

Ez az álláskeresés legegyszerűbb módja
http://www.profession.hu/cikk/20150110/ez-az-allaskereses-legegyszerubb-modja/4983

Egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik mobilról használják a Profession.hu-t! És nekik van igazuk: ez az álláskeresés leggyorsabb és legegyszerűbb módja. Hiszen akár a buszon ülve vagy az ebédszünetben is elküldhetjük a pályázatunkat, és mostantól már az önéletrajzunkat is kezelhetjük az okostelefonunkkal.

Változott a táppénzszámítás, így szól a kormányrendelet
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Valtozott_a_tappenzszamitas_igy_szol_a_korm_OXU15D#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Több ponton is módosultak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaira, vonatkozó szabályok. Cikkünkben a táppénzre vonatkozó rendelkezéseket részletezzük.

Budapesten 300 ezer, Bács-Kiskunban 180 ezer forint az átlagkereset
http://keol.hu/orszag-vilag/budapesten-300-ezer-bacs-kiskunban-180-ezer-forint-az-atlagkereset

Magyarországon tavaly 6 százalékkal, 246 ezer forintra nőttek a bruttó átlagfizetések 2013-hoz képest. A legnagyobb növekedés a munkaerő-közvetítés és tanácsadás területén volt, de jelentősen emelkedtek a fizetések a vendéglátásban és a kiskereskedelemben is - derült ki a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu éves felméréséből.

Megduplázza a kormány az üdülési támogatást
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/megduplazza_a_kormany_az_udulesi_tamogatast.591879.html

Dupljára emeli a kormány az üdülési támogatást 2015-ben, a pénz felét a gyermekek kapják, a másik felét pedig a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők között osztaná szét a kabinet. A meghirdetett pályázat 30 nap múlva járnak le, a gyermekeknek 1000, a nyugdíjasoknak 5000 forint önerőt kell biztosítania.

Vasárnapi zárva tartás: teljes a zűrzavar
http://www.168ora.hu/itthon/vasarnapi-zarva-tartas-teljes-zurzavar-133036.html

Egyelőre nem tudni, hogy vasárnap árufeltöltői, takarítói munkát végezhetnek-e majd alkalmazottak az áruházakban a hét utolsó napján, miután életbe lépett a KDNP által szorgalmazott vasárnapi zárva tartás. Az online kereskedelemmel kapcsolatban is sok a kérdőjel.

Kisgyerekesek, figyelem! Így változott a Munka törvénykönvye
http://privatbankar.hu/karrier/kisgyerekesek-figyelem-igy-valtozott-a-munka-torvenykonvye-276550

Idén év elején módosult a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is, a változások a gyermeket nevelő szülőkre vonatkoznak. Kitolták a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, és a szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is változtak.

Milliós bírságot is kaphat a figyelmetlen munkáltató
http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/kkv/millios-birsagot-is-kaphat-a-figyelmetlen-munkaltato/

A Deloitte Legal Szarvas, Erdős és Társai Ügyvédi Iroda azt vizsgálja, hogy mely területeken várhatóak 2015-ben összehangolt, célzott munkaügyi ellenőrzések, mire számíthatnak pontosan az érintett szektorokban működő cégek, és hogyan készülhetnek fel leghatékonyabban a várható vizsgálatokra.

Továbbra is nagyban megy a feketézés
http://www.heol.hu/heves/kozelet/tovabbra-is-nagyban-megy-a-feketezes-589790

Az ellenőrzött munkáltatók több mint felénél tártak fel szabálytalanságokat a munkaügyi ellenőrök a tavalyi év első kilenc hónapjában.

Másfél ezer hajléktalan juthat munkához
http://mfor.hu/cikkek/Masfel_ezer_hajlektalan_juthat_munkahoz.html

Egész Magyarország területére kiterjesztené a kormány azt a fővárosban évek óta sikeresen működő mintaprogramot, amelyben hajléktalanokat foglalkoztatnak - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Jár a végkielégítés, ha jogutód nélkül szűnik meg egy cég?
http://www.profession.hu/cikk/20150110/jar-a-vegkielegites-ha-jogutod-nelkul-szunik-meg-egy-ceg/4988

Egy cég jogutód nélküli megszűnésekor mennyit kell fizetni a munkavállalóinknak? Jár-e nekik a béren felül egyéb juttatás, ha a vállalkozás fizetésképtelen?

Visszakérhető-e a túlfizetett munkabér?
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/visszakerheto-e-a-tulfizetett-munkaber#

A mindennapi gyakorlatban számos esetben előfordulhat az, hogy a munkáltató – például adminisztratív hiba miatt – a munkavállalót megillető munkabérnél magasabb összeget, jogalap nélküli munkabért fizet ki, amelyet vissza szeretne követelni.

KÖZÉLET

Orbán: a gazdasági bevándorlást meg kell állítani
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183159

Orbán Viktor szerint a gazdasági bevándorlás rossz, ezért a hazájukat gazdasági okokból otthagyóknak Magyarország nem tud menedéket nyújtani - a miniszterelnök erről az M1 Híradó tudósítójának beszélt vasárnap Párizsban.

Megvédik az MTA kutatói az érettségit a kormánytól
http://hvg.hu/itthon/20150110_megvedik_az_MTA_kutatoi_az_erettsegit

Az MTA kutatói kiálltak, hogy megvédjék az érettségit a politikától. Ha a kormány csökkentené a gimnáziumi férőhelyszámot, azzal a többre és jobbra törekvő családok százezreit fosztanák meg az anyagi boldogulás és a munkában való kiteljesedés lehetőségétől – olvasható friss tanulmányukban, amelyet az Index ismertetett.

Elbukott az egyik népszavazási kérdés a vasárnapi nyitva tartásról
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/elbukott_az_egyik_nepszavazasi_kerdes_a_vasarnapi_nyitva_tartasrol.591888.html

Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Nem a szavazás, a feltett kérdés volt rossz – Dávid
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183131
 
Hallgassa meg

    
Ugyan megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság a Vállalkozások és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint ez nem jelenti azt, hogy biztosan nem is lesz népszavazás a kérdésben. Dávid Ferenc minderről a Klubrádió Esti Gyors című műsorában beszélt.

Áder: a nemzet erejét gyarapítják nemzetiségeink
http://hir6.hu/cikk/106641/ader_a_nemzet_erejet_gyarapitjak_nemzetisegeink

A Magyarországon élő kisebbségek nemzetünk erejét gyarapítják, a németség munkája pedig mind az ország falvain és városain, mind az elért eredményekben megmutatkozik - mondta Áder János államfő vásárnap Budapesten.

Megemlékezés Párizsban a terror áldozataira- foto: AFP,MTI,Reuters
http://www.vg.hu/galeria/1844

GAZDASÁG

Bányanyitásra készül a Hun Mining Nyrt.
http://www.vg.hu/vallalatok/banyanyitasra-keszul-a-hun-mining-nyrt-441799

Olyan új, hosszú távú tervet készített a szupernehéz, sugárvédő betont előállító Hun Mining Nyrt., amelyben egy új, szemléletes mértékegységet vezetett be, ez pedig az „atomerőmű”. Tőzsdei bejelentése szerint ugyanis a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő RK Bányatársaság 2015-2025 között mintegy 20 épülő atomerőműhöz tud szupernehéz beton alapanyagot exportálni, a következő 10 évben pedig 80 atomerőműhöz, mindezt a 2015/2016-ban megnyitandó barit tartalmú vasért és baritbányája külszíni fejtésére alapozva.

Zöldadó napelemekre
http://nol.hu/belfold/zoldado-napelemekre-1509051

Januártól termékdíjkötelessé váltak a környezetkímélő áramtermelésre szolgáló napelemek – szúrta ki egy szakmai szervezet. Az új, nemzetközi viszonylatban is példátlan adónem kivetésének a pénzbehajtáson túl nincs racionális magyarázata, a használt napelem ugyanis nem veszélyes hulladék, és 100 százalékban újrahasznosítható.

Tartós deflációt okoz az olaj a régiónkban
http://figyelo.hu/cikkek/414168-tartos-deflaciot-okoz-az-olaj-a-regionkban

Az olajárak meredek zuhanása miatt várhatóan a nyárig elhúzódik a defláció Közép- és Kelet-Európa legtöbb EU-gazdaságában, sőt Magyarországon potenciálisan még a harmadik negyedévben is negatív lehet az átlagos infláció, és ez valószínűleg további monetáris enyhítéshez vezet - jósolták jelentősen felülvizsgált pénteki előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők.

Pogátsa: Jogunk van belelátni az EU-USA megállapodásba
http://www.hirado.hu/2015/01/11/pogatsa-jogunk-van-belelatni-az-eu-usa-megallapodasba/?source=hirkereso

A közgazdász szerint csak akkor lehet állást foglalni, milyen hatással lesz a magyar gazdaságra az Európai Unió és az Egyesült Államok között létrehozandó szabadkereskedelmi megállapodás, ha már ismerjük annak részleteit. Ehhez az Európai Unió összes alapelve szerint jogunk van - mondta Pogátsa Zoltán, aki Boros Imrével egyetértett abban, hogy szabadkereskedelmi viszonyok között még egyetlen fejletlen ország sem zárkózott fel, előbb valamennyi protekcionista gazdaságpolitikát folytatott.

Jó-e az nekünk, ha csökkennek az árak? A defláció okozza majd az újabb válságot?
http://privatbankar.hu/kotveny/jo-e-az-nekunk-ha-csokkennek-az-arak-a-deflacio-okozza-majd-az-ujabb-valsagot-276582

Európa válságkezelésből kettes alát érdemel, de nem olyan rossz a helyzet, mint hiszik. Nincs valódi defláció, az energiaárak esése pedig hosszabb távon növelheti a keresletet és élénkítheti a gazdaságot. A német államkötvények hozama ekkor extrém alacsony szintről felugorhat. Az amerikai tíz éves állampapír-hozamok rövid távon nem sokat mondanak a kamatvárakozásokról.

Egyeztetnének az NGM–el a webáruházak vasárnap-ügyben
http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/egyeztetnenek-az-ngmel-a-webaruhazak-vasarnap-ugyben-441808

Konzultációt kezdeményez a Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) a Nemzetgazdasági Minisztériummal (NGM) az üzletek vasárnapi zárvatartásával, illetve a kiszállítási tilalommal kapcsolatban – jelentette be a szervezet.

Újabb területen vásárol be Csányi
http://www.vg.hu/vallalatok/ujabb-teruleten-vasarol-be-csanyi-441845

Csányi Sándor OTP-vezér és Mol-alelnök cége jelentős részesedést vásárol a 15 éve a Molból kivásárolt, jelenleg OT Industriesnek hívott Olajtervben - írja a Népszabadság. A korábbi fő, jelenleg kisebbségi tulajdonos, Pap Géza fia eközben kivásárolta a nemzeti fejlesztési miniszter unokatestvérét a társaságban.

Varga: Töröcskei jó munkát végzett
http://index.hu/gazdasag/2015/01/12/varga_torocskei_jo_munkat_vegzett/

Elfogadta Töröcskei István lemondását az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatói posztjáról a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Kossuth Rádió 180 perc, illetve az M1 Ma reggel című műsorában hétfő reggel közölte: Töröcskei István már csak az új vezető kinevezéséig látja el feladatát. Az új vezetőről hamarosan megszületik a döntés, "vannak nevek a fejemben" - mondta.

Ki váltja Töröcskeit az ÁKK élén? Itt a név!
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ki_valtja_torocskeit_az_akk_elen_itt_a_nev.591906.html

Bár Varga Mihály nem mondott nevet, a Napi.hu információi szerint Nátrán Roland váltja Töröcskei Istvánt az ÁKK Zrt. élén.

Makrogazdaság: ez történt a múlt héten
http://www.logisztikama.hu/2015/01/makrogazdasag-ez-tortent-a-mult-heten-6/

Fontos, a gazdaság jövőbeni teljesítményét előrevetítő makrodatok is napvilágot láttak az elmúlt héten. A költségvetési hiány – mindenki meglepetésére – jobb lett a vártnál, s javultak az export és az ipari termelés mutatói is. De ez sem feltétlenül vetít előre töretlen bővülést.

Vezércsere a vagyonkezelőnél?
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/vezercsere-a-vagyonkezelonel-441911

Új vezetője lehet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-nek – értesült a Világgazdaság. Az energetikában és az ingatlanpiacon is jártas üzletember neve merült fel a poszt esélyeseként.

Varga Mihály vizsgálatot rendelt el az ekáer-rendszer meghibásodása miatt
http://nol.hu/gazdasag/varga-mihaly-vizsgalatot-rendelt-el-az-ekaer-rendszer-meghibasodasa-miatt-1509255

A nemzetgazdasági miniszter vizsgálatot rendelt el az ekáer-rendszer meghibásodása miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV), bár üzleti adatok nem kerültek nyilvánosságra.

EGYÉB

Szja-bevallás: már segít a NAV
http://ado.hu/rovatok/ado/szja-bevasllas-mar-segit-a-nav

A 2014-es adóbevallás elkészítéséhez már letölthetők a formanyomtatványok és a kitöltési útmutatók.

A lottózók is bezárhatnak
http://www.vg.hu/vallalatok/szolgaltatas/a-lottozok-is-bezarhatnak-441806

Állami cégeket is negatívan érinthet a vasárnapi zárva tartás. „A Magyar Posta Zrt. jelenleg országosan 29 olyan postát üzemeltet, amelyek vasárnap is nyitva tartanak. Vizsgáljuk a törvény alkalmazásával kapcsolatos intézkedéseket, feladatokat” – közölte lapunkkal az állami vállalat.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Zalán nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés