2015. január 26.
Sajtószemle
 
SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA
 
Nagyon sok a betöltetlen pozíció a kereskedelemben, főleg Dunántúlon
http://www.atv.hu/videok/video-20150123-saling-jozsef
Ezt az 570 embert, akitől most a Tesco megválik, azt fel fogja szívni a piac, mondta Sáling József az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. Sorra vonulnak ki a multik Magyarországról. A minap a Spar jelentette be, hogy üzleteket zár be, aztán a Tesco. A BAUMAX minden üzletét eladta. A kormány közben azt mondja, aggodalomra semmi ok, most is több ezer hely van betöltetlenül a kereskedelemben.
***
 
A szakszervezet szerint az Egri Munkaügyi Bíróság döntése példaértékű lehet.
http://www.radiologia.hu/belfoldi_hirek/13351
Csaknem 200 millió forintot nyert első fokon a szakszervezet az egri kórház dolgozóinak. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége azért indított pert, mert a dolgozók a kórház 2013-as újbóli államosítása óta, azaz mintegy két éve nem kapták meg a jogszerűen járó béren kívüli juttatásokat, a cafeteriát.
 
VDSZ: Törvényt sértett a Bridgestone
http://www.hrportal.hu/hr/vdsz-torvenyt-sertett-a-bridgestone-20150123.html
Világméretű szolidaritási mozgalmat indít a kormány egyik stratégiai partnerénél, a japán Bridgestone-nál dolgozókért a vegyipari szakszervezet, mert úgy látják, a cégnél akadályozzák a törvényes szakszervezeti munkát. A VDSZ a 25 millió tagot tömörítő IndustriAll Global Uniontól kér széleskörű támogatást.
 
PSZ: Több ponttal egészítsék ki a sztrájkbizottsági megállapodást 
http://www.mediaklikk.hu/mediatar/
/22. perctől/
Galló Istvánné a Pedagógus Szakszervezet elnöke az M1 csatorna Az Este
vendége.
____________________
Kiegészítenék a sztrájkbizottsági megállapodást
http://mno.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/kiegeszitenek-a-sztrajkbizottsagi-megallapodast-1269376
Havi 15 ezer forintos pluszjuttatásban rendezné a pedagógus végzettséggel nem rendelkező iskolai dolgozók bérét a Pedagógusok Szakszervezete.
 
Számítanak az érdekvédők munkájára
http://magyarhirlap.hu/cikk/15391/Szamitanak_az_erdekvedok_munkajara
A két évvel ezelőtt kötött sztrájkbizottsági megállapodást tekintette át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár tegnap az ágazati szakszervezetek képviselőivel. 
 
Vágnak, faragnak az egészségügyben – akár 10 ezer ember is mehet
http://nol.hu/belfold/vagnak-faragnak-elbocsatanak-1511843
Mintegy nyolc-tízezer ember elbocsátásával számol a kormányzat a kórházi kapacitások újraosztásának eredményeként – értesült a Népszabadság. Bár várhatóan ahhoz kínosan ragaszkodni fognak, hogy kórházat egészében ne zárjanak be, a karcsúsítás részlegek, telephelyek, osztályok megszűnésével járhat.
 
Svajda József: A félelem hatalmas a munkahelyeken
http://www.szakszervezetek.hu/index.php/hirek/13094-svajda-jozsef-a-felelem-hatalmas-a-munkahelyeken
 
 
 Több esetben is sértőnek találta a magyar munka törvénykönyvét a Szociális Jogok Európai Bizottsága. Szabályellenes többek között a készenlétre és az ügyeletre vonatkozó szabályozás, a kollektív szerződések alacsony száma és a szabadságolások kérdése. S habár a munkaügyi perek száma nem csökkent az elmúlt években, mégis kevés munkavállaló fordul jogorvoslatért, ha munkahelyén méltánytalanság éri.
 
Baumax: a dolgozók már sejtették, hogy nagy a baj
http://www.penzcentrum.hu/karrier/baumax_a_dolgozok_mar_sejtettek_hogy_nagy_a_baj.1043429.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Újabb részleteket tudott meg a Pénzcentrum a Baumax barkácsáruházlánc boltbezárásairól. Információink szerint a dolgozókkal e-mailben közölte a menedzsment, hogy kivonul a cég Magyarországról.
 
Nincs elég szakember az országban
http://www.profession.hu/cikk/20150123/nincs-eleg-szakember-az-orszagban/5033
Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek Európa országai - köztük hazánk is -, az elérhető munkaerő képzettsége nem találkozik a munkáltató elvárásaival.
 
Kiakadtak a kéményseprők: életveszélyes helyzeteket okozhat egy új módosítás
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kiakadtak_a_kemenyseprok_eletveszelyes_helyzeteket_okozhat_egy_uj_modositas.592555.html
A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) elutasítja a kéményseprő-ipari közszolgáltatást érintő törvénymódosítási előterjesztést - közölte az érdekképviselet pénteken az MTI-vel.
 
Német minimálbér kiterjesztése: Brüsszel megtorpedózza?
http://adozona.hu/altalanos/Nemet_minimalber_kiterjesztese_Brusszel_meg_R8JKIJ#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly
Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon - írta a Der Spiegel. Az esetleges kötelezettségszegési eljárásra azonban még sokat kellene várni
 
Tízből kilenc új állásban állami pénz van
http://gazdasagtv.hu/sztorik/napstart/2015-01-23/tizbol-kilenc-uj-allasban-allami-penz-van
Tavaly a munkaügyi hivatalnál 77700 üres állashelyet regisztráltak a munkaadók. 2014-ben 6587 építőipari cég szűnt meg. A kormány módosított az útdíjrendeleten, kevesebb helyen kell majd fizetni. A tavalyi évben csúcsot döntött a Budapest Airport növekedése.
 
Mit jelent a sérelemdíj a munkaügyi gyakorlatban?
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/mit-jelent-a-serelemdij-a-munkaugyi-gyakorlatban
Mi a sérelemdíj lényege? A bevezetése mit jelent a gyakorlat számára? Jelentheti-e a sérelemdíj a jogellenes munkaviszony megszüntetések miatti igények bővülését? Írásunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
 
A szakma üdvözli a vagyonőrök szolgáltatásaiért járó rezsióradíjat
http://szegedma.hu/hir/szeged/2015/01/a-szakma-udvozli-a-vagyonorok-szolgaltatasaiert-jaro-rezsioradijat.html
Az 1929 forintos rezsióradíj megfelel a szakma elvárásainak, hiszen nem csak kifizethetővé teszi a garantált bérminimumot, de figyelembe veszi a munkáltatót terhelő költségeket is – árulta el Német Ferenc a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke keddi sajtótájékoztatóján.
 
Sértő a munka törvénykönyve?
http://www.somogytv.hu/cikkek/105858
Több esetben is sértőnek találta a magyar munka törvénykönyvét a Szociális Jogok Európai Bizottsága. Szabályellenes többek között a készenlétre és az ügyeletre vonatkozó szabályozás, a kollektív szerződések alacsony száma és a szabadságolások kérdése. S habár a munkaügyi perek száma nem csökkent az elmúlt években, mégis kevés munkavállaló fordul jogorvoslatért, ha munkahelyén 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
KÖZÉLET
 
 
Fontos mérföldkő jöhet a közigazgatási pereknél
http://hvg.hu/itthon/20150122_onallo_kozigazgatasi_perrendtartas
A kormány elrendelte az önálló közigazgatási perrendtartás kidolgozására irányuló munka megkezdését – olvasható a Magyar Közlöny csütörtöki számában.
 
Orbán országjárásba kezd
http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/22/orban-orszagjarasba-kezd/
A miniszterelnök a következő hetekben végigjárja az ország 23 megyei jogú városát, hogy megállapodásokat kössön, mire is költsék majd el az uniós forrásokat – jelentette be Lázár János.
 
Ha másfél évig húzodik, akkor sem adják fel - Dávid Ferenc
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=183671
Hallgassa meg
Visszautasították a VOSZ népszavazási kérelmét is az üzletek vasárnapi zárva tartás kapcsán, de a szervezet főtitkára szerint nincs okuk arra gondolni, hogy feladják az ügyet. Dávid Ferenc a Klubrádió Esti Gyors című műsorában elmondta, akkor sincs nagy baj, ha igazolódnak azok a hírek, hogy fél évtől akár másfél évig is elhúzódhat a népszavazás ügye. 
 
A letelepedési kötvény nem bevándorlási kérdés
http://mno.hu/belfold/a-letelepedesi-kotveny-nem-bevandorlasi-hanem-befektetesi-kerdes-1269576
Nem lehet együtt kezelni a megélhetési bevándorlókat és a letelepedési kötvényt vásárlókat, mert amíg az első a migrációs politika eleme, az utóbbi a befektetők vonzására kitalált program – nyilatkozta Rogán Antal a Napi Gazdaságnak.
 
Tönkretették a gyermekvédelmet Magyarországon
http://nol.hu/belfold/tanacstalan-iskolarendorok-1511475
Az iskolarendőrök teljesen magukra maradtak az iskolákban, valójában nem tudják, hogy rendőrként, pedagógusként vagy szociális munkásként kellene foglalkozniuk a gyermekekkel. A segítségre szoruló tanulók tömege növekszik, a problémáikban segíteni tudók száma viszont csökken, már csak a gyermekvédelmi pedagógushálózat leépítése miatt is.
 
Nemzetközi megemlékezés Auschwitzban
http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-698120
Nemzetközi megemlékezést tartanak kedden, az auschwitzi náci koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulóján. Magyarország részéről - Áder János köztársasági elnök képviseletében - Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere vesz részt a megemlékezésen. 
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
GAZDASÁG
 
Andor László: Gazdaság és vándorlás
http://www.vg.hu/velemeny/andor-laszlo-gazdasag-es-vandorlas-442580
Hogy a migrációval kapcsolatos vitákból gyakran hiányzik a ráció, azt megszoktuk. A párizsi terrorcselekmények óta azonban – legalább is Magyarországon – az egyik fő vitatéma az lett, hogy van-e kapcsolat a bevándorlás és a terrorizmus között. Még messzebb menve: van-e egyáltalán haszna a bevándorlásnak, szükséges-e ez Európában, hogyha – feltételezhetően – ilyen kockázatok származnak belőle.
 
Orbán szerint meg kell állapodni az oroszokkal
http://www.atv.hu/belfold/20150123-orban-szerint-meg-kell-allapodni-az-oroszokkal/hirkereso
Magyarországnak meg kell állapodnia Oroszországgal a hosszú távú földgázszállítási szerződésekről annak érdekében, hogy a magyar gazdaság működni tudjon, és biztosított legyen a háztartások gázellátása - jelentette ki pénteken Brüsszelben a közszolgálati média tudósítóinak nyilatkozva Orbán Viktor.
 
És akkor megnyitnak egy 18 600 milliárdos pénzcsapot
http://hvg.hu/gazdasag/20150125_Es_akkor_meg_fogunk_fulladni_annyi_penz_l?s=hk
 
Sosem lépett még olyat az európai jegybank, mint most, a kivonuló Baumax helyére máris bejelentkezett az XXXLutz Bútorlánc, de sok plázát vasárnapra teljesen bezárhatnak. A jegybanki alapítvány újabb tízmilliárdokat kapott, miközben szépen gyarapszik a pénz az "állami pénzmosodában". A hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.
 
Egyetlen ábra arról, hogy kiket szeret a kormány
http://www.portfolio.hu/gazdasag/egyetlen_abra_arrol_hogy_kiket_szeret_a_kormany.209289.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Ahogyan már azt korábban sejteni lehetett, a vártnál jobb egyenleggel zárta a költségvetés a tavalyi évet. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig csütörtökön közzétette a részletes államháztartási adatokat, amiből kiolvasható például, hogy a főbb költségvetési kiadási sorok hogyan teljesültek. Akadnak érdekes tételek. A kiadások összességében egyébként magasabbak lettek a tervnél és a 2013-as teljesülésnél.
 
Törvénnyel nyitottak utat a kartellezés előtt
http://hvg.hu/gazdasag/20150123_Hulladek_kartell_modositas
Decemberben egy salátatörvényben egy fideszes képviselői módosító javaslattal "kartellmentesítették" a 2012-2013-ban kiírt állami hulladéktendereket – tudta meg a Napi.hu. Mindez azért is érdekes, mivel a versenyhivatal tavaly szeptemberben indított kartellezés gyanújával eljárást négy cég ellen.
 
Nem egyeztetnek a kifli árról
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/nem-egyeztetnek-a-kifliarrol-442658
Csak a hírekből értesültek a megnevezett érdekképviseletek arról, hogy egyeztetni fognak jövő hét elején Rogán Antallal a benzinár-csökkenés élelmiszerárakra gyakorolt hatásáról. Hivatalos meghívót vagy értesítőt nem kaptak, a résztvevők köre és az időpont sem ismert. Az élelmiszer-feldolgozók úgy vélik, piaci körülmények között az üzemanyag ára csak az egyik, és nem is a legfontosabb tényező. Az NGM vizsgálja, hogy szükség van-e kormányzati lépésre.
 
Jó hír jött a magyar gazdaságból
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/jo_hir_jott_a_magyar_gazdasagbol.592593.html
 
2014-ben a cégek átlagosan számláik 66 százalékát fizették ki időben, míg egy évvel korábban csupán 62 százalékát, derül ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő fizetési tapasztalat programjából.
 
Látványosan romlott a magyar gazdaság megítélése
http://nol.hu/gazdasag/latvanyosan-romlott-a-magyar-gazdasag-megitelese-1512031
A GKI bizalmi indexek szerint szinte minden területen rosszak a cégek és a fogyasztók várakozásai. 
 
Megszűnhet az államadósság-csökkentő alap
http://www.atv.hu/belfold/20150126-megszuntetnek-az-allamadossag-csokkento-alapot/hirkereso
Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap (Összefogás Alap) megszüntetését javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belső auditja – értesült a Napi Gazdaság.
 
Drágább lett a kőolaj a szaúdi király halála miatt
http://hvg.hu/gazdasag/20150123_dragabb_lett_a_koolaj
A Brent kőolaj hordónkénti ára 1,79 százalékkal drágult, és 49,39 dollárra nőtt, a WTI olaj hordónkénti ára 1,25 százalékkal ment feljebb és 46,89 dollárra emelkedett péntek délelőtt, miután csütörtökön meghalt Abdalláh bin Abdel-Azíz szaúdi király.
 
Magyar QE? Kapjon minden európai polgár 1500 eurót ingyen?
http://privatbankar.hu/makro/magyar-qe-kapjon-minden-europai-polgar-1500-eurot-ingyen-277129
Súlyos buborékfújás indulhat a tőkepiacokon az EKB lazító lépései és a meginduló gazdasági növekedés miatt – írja az Alapblog. A pénznyomtatás miatt sok pénz már játékpénz, amiért azonban valódi értéket, például tőzsdei cégeket lehet venni. A japánok már rájöttek: nyomtatni kell jó sok fedezetlen jent, és felvásárolni érte értékes vállalatokat.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
EGYÉB
 
"Egyéni szocprobléma" – így veszik el a családoktól az ápolási díjat
http://hvg.hu/itthon/20150122_Egyeni_szocproblema__igy_veszik_el_a_csa
Márciustól megszűnik a méltányossági ápolási díj: az, aki ezek után otthon ápolja valamelyik családtagját, és alanyi juttatásra nem jogosult, nemhogy egy fillér támogatást nem kap, de az ápolással töltött évek sem számítanak majd bele a szolgálati időbe a nyugdíj meghatározásánál, és még a saját egészségbiztosítását is fizetnie kell. Mivel a változás többféle betegségcsoportban viszonylag kevés embert érint, és az igények is az önkormányzatoknál jelentkeztek, a kormánynak nem kell hangos ellenállással számolnia.
 
Nem kapnak obsitot
http://nol.hu/belfold/nem-kapnak-obsitot-1511743
Bár rendre része a kormányzati sikerpropagandának az új mentőautók vásárlása, eddig még nem sikerült pótolni a szolgálatból „kiöregedett” kocsikat. A kormány néhány hete megemelte a járművek nyugdíjkorhatárát tízről tizenhárom évre. Jelenleg a mentőautók csaknem negyede tíz évnél öregebb.
 
Figyelem! Változások az egészségügyben
http://www.otvenentul.hu/egeszseg/91045
Megnéztük, mi változott január 1-jétől, mire számítsanak a kismamák, az orvoshoz járók, mit takar az új CSED elnevezés. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága válaszolt a kérdéseinkre, illetve a Magyar Közlönyből, valamint az OEP és az ÁNTSZ közleményeiből szemezgettünk.
 
Társasházban lakik? - Fontos változás jön!
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/tarsashazban_lakik_fontos_valtozas_jon.592524.html
Az állam novembertől magához vonja és egyúttal ingyenessé teszi a kéményseprést. Az újabb átgondolatlan központosítás ellehetetleníti a szakmát és milliárdos pénzkidobással jár - írta a Népszabadság.
 
Világuralomra tör a Facebook: újabb helyen ad ingyen internetet
http://hvg.hu/tudomany/20150126_facebook_ingyen_internet_mindenkinek
A Facebook ingyenes internetet biztosító szervezete eddig csak afrikai országok lakóin segített, de most már Dél-Amerikában is megjelent a szolgáltatása.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anita és Kármen nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés