2015. január 27.
Sajtószemle
 
SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA
 
A január 26-i Klubrádió Szolidaritás.hu c. adás interjúi:
 
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150126-152855.mp3
/ 4. perc 20. mp /
Pataky Péter az MSZOSZ elnöke 
______________________
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150126-145855.mp3
/ 8 perc 27. mp /
Balogh Béla a Vasas Szakszervezet elnöke
______________________
http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20150126-145855.mp3
/ 18. perc 20. mp /
Simon Balázs a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének kommunikáció alelnöke
 
Bezáró Tescók: Eladás, bontás vagy bérbeadás
http://www.vg.hu/vallalatok/bezaro-tescok-eladas-bontas-vagy-berbeadas-442761
„Várhatóan sokan elfogadják majd az új munkahelyet. Vélhetően a hosszabb munkaviszonnyal rendelkező, elsősorban közép- és felsővezetők voksolhatnak a távozásra, hiszen ők több havi fizetésükhöz juthatnak hozzá, illetve azok, akiknek túl sokat kellene utazni az új munkahelyükre” – mondta a Világgazdaságnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke, miután a szövetség hétfőn is egyeztetett a Tescoval. Az elnök megismételte: a több mint 570 ember – köztük 120 vezető – többsége el fog tudni helyezkedni.
 
 
Rendezetlen kapcsolatok miatt is bukhatjuk a támogatást
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/rendezetlen-kapcsolatok-miatt-is-bukhatjuk-a-tamogatast/
Amennyiben cégünk rendezetlen munkaügyi kapcsolatai a munkaügyi hatóság nyilvántartásába bekerülnek, valamennyi központi költségvetési támogatástól elesünk! De mit is jelent a gyakorlatban a rendezetlen munkaügyi kapcsolat?
 
Tárgyalnak, hogy ne legyen pedagógus-sztrájk
http://www.hrportal.hu/c/targyalnak-hogy-ne-legyen-pedagogus-sztrajk-20150126.html
Hétfőn megkezdte a szaktárca képviselőivel a sztrájkbizottsági tárgyalásokat a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az első egyeztetésen a pedagógusok munkaterhelésének vizsgálatával kapcsolatos szakszervezeti felvetésről volt szó.
 
Kiflikommandó
http://nepszava.hu/cikk/1046437-kiflikommando/
Az egységparancsnok kipróbált, megbízható katona, saját meghatározása szerint: nem urizáló parasztgyerek. Ismert pártaktivistaként évekkel ezelőtt a híres-hírhedt bérkommandót irányította nagy lelkesedéssel, viszont kevés hozzáértéssel. Felsőbb parancsra az üzleti szféra béremelési gyakorlatát akarta elszánt csapatával ellenőrizni és befolyásolni, és közben megismertette az országgal az "elvárt béremelés" addig ismeretlen fogalmát.
 
Vasárnapi zárva tartás: tényleg robotoknak hisznek minket?
http://mfor.hu/cikkek/Robotoknak_hisznek_minket_a_vasarnapi_zarva_tartas_partfogoi.html
Az állítás, hogy a vasárnap kieső forgalom áttevődik a hét többi napjára azt feltételezi, hogy minden ember pontosan megtervezi vásárlását és soha, egyetlen egy esetben sem csábul el egy olyan termék láttán, amelyet eredetileg esze ágában sem volt megvenni.
 
Közmunkások a tetőn: lesznek áldozatok
http://nol.hu/gazdasag/aldozatokkal-jar-az-atallas-1511979
A Belügyminisztérium akár betanított közmunkásokkal is elvégeztetné az év végével ingyenessé váló kéményseprést. Kérdés, így is kiszűrhető-e az életveszély. Áldozatok mindenképpen lesznek: egy szakmát például garantáltan tönkretesz a kormány.
 
Jobban félünk a munkanélküliségtől 
http://karrier-tanacsok.monster.hu/Karrierepites/Hirek/gki-erste-15-1/article.aspx?WT.mc_n=hirkereso
A foglalkoztatási szándék az ipari és szolgáltató cégeknél romlott, az építőiparban és a kereskedelemben viszont javult – derül ki a GKI-Erste konjunktúrafelmérés munkaügyi részéből. A lakosság pedig jobban fél az állás elvesztésétől.
 
Hogyan lehet elszámolni a munkaidőben az ápoltak nyaralásra kísérését?
http://www.hrportal.hu/c/hogyan-lehet-elszamolni-a-munkaidoben-az-apoltak-nyaralasra-kisereset-20150126.html
Egy pszichiátriai intézet munkaügyeseként szeretném a segítségét kérni. A mentálhigiénés csoport munkavállalói több alkalommal is kísérik az intézet lakóit foglalkozásokra, kirándulásokra illetve több napon át nyaralásra is. Ezen alkalmakkor a munkaidejüket meghaladó (10-12 órában) órában látják el e faladatukat. A több napon át tartó távollétek pedig 0-24 órás részvételt kívánnak Tőlük. Közalkalmazottak vagyunk, ezen belül pedig a szociális ágazathoz tartozunk. Miként lehet illetve érdemes a fenti munkavállalók számára ezeket az időket elszámolni, mint munkabért és túlmunkát?
 
Lazuló fegyelem - számít-e a munka védelme ma Magyarországon?
http://www.hrportal.hu/hr/lazulo-fegyelem-szamit-e-a-munka-vedelme-ma-magyarorszagon-20150126.html
Teljesen átalakult a munkaerő-piaci intézményrendszer az elmúlt években, s közben drasztikusan csökkent a munkaügyi és a munkavédelmi helyzetre közvetlenül kiható ellenőrzéseket végző munkaügyi, illetve munkavédelmi felügyelők száma. A munkahelyeken lazult a munkavédelmi fegyelem, nőtt a tragikus esetek, megbetegedések, szabálytalanságok száma, hiszen nincs visszatartó erő és kontroll – tapasztalják az érdekvédők, melyet a hivatal kissé hiányos statisztikája is visszaigazol. 
 
Mit jelent a sérelemdíj a munkaügyi gyakorlatban?
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/mit-jelent-a-serelemdij-a-munkaugyi-gyakorlatban
 
Mi a sérelemdíj lényege? A bevezetése mit jelent a gyakorlat számára? Jelentheti-e a sérelemdíj a jogellenes munkaviszony megszüntetések miatti igények bővülését? Írásunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.
Szja-bevallás: mit kell tudni az összesített adóigazolásról?
http://ado.hu/rovatok/ado/szja-bevallas-mit-kell-tudni-az-osszesitett-adoigazolasrol
A munkáltatóknak, kifizetőknek a magánszemélyek számára 2014-ben teljesített kifizetésekről, juttatásokról 2015. február 2-áig összesített igazolást kell kiállítani és a magánszemélyeknek átadni. Az igazolásra ajánlott 14M30-as nyomtatvány és kitöltési tájékoztató a NAV honlapjáról letölthető. Azok a magánszemélyek, akinek az adóját nem a munkáltató állapítja meg, ezen igazolások alapján készíthetik el adóhatósági közreműködés nélkül a 1453-as nyomtatványon a 2014. évi személyi jövedelemadó bevallásukat.
 
Táppénz jogosultság munkáltató megszűnés esetén?
http://www.infopapa.hu/hir_olvas/permalink:tappenz-jogosultsag-munkaltato-megszunes-eseten-2015-01-27-060000
Megszűnik-e a táppénzre jogosultság, - ha a munkáltató jogutód nélkül megszűnik a keresőképtelenség ideje alatt? Erre is válaszol az onlinejogsebesz.hu! Ne feledje, joga van kérdezni!
 
Közmunka: segítség a munkahelykeresésben
http://promenad.hu/cikk/kozmunka-segitseg-a-munkahelykeresesben-150566
A Hódmezővásárhelyi Szakképző Iskola Kalmár Zsigmond Tagintézményébe látogatott hétfőn dr. Juhász Tünde kormánymegbízott és Hegedűs Zoltán, Vásárhely alpolgármestere, aki elmondta: az intézmény textilipari képzésben résztvevőknek lehetőségük nyílik az immáron két telephellyel működő SZEFO Zrt-nél, vagy a város más cégénél, pl. a Marzt-nél elhelyezkedni.
 
Berágtak a pékek
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/01/26/beragtak-a-pekek/
Nem értik, miért rajtuk kéri számon a kormány a kifli árának csökkentését, miközben akkor sem emeltek áraikon, amikor épp 450 forint volt egy liter üzemanyag.
 
A munkabérfizetés szabályai
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/a-munkaber-fizetes-szabalyai/
Mi a különbség a munkabér és a személyi alapbér között? Mikor és hogyan kell fizetni? Mennyit tilthatunk le maximum a jogosan járó bérből? Cikkünkben megtalálja a válaszokat.
 
Előbb jut a pénzéhez, ha nem feledkezik meg erről
http://adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Csaladi_kedvezmeny_most_kell_nyilatkozni_KRIW8Q#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly
Aki nem utólag szeretné megkapni 2015-ben a rendszeres jövedelmének adóját, járulékait csökkentő családi kedvezményt, még az első kifizetés számfejtését megelőzően nyilatkoznia kell arról, hogy a kifizető a járandóság adóelőlegének, járulékainak megállapításánál vegye figyelembe ezt a kedvezményt. Mire figyeljenek az érintettek?
 
Még nem tudni, mi lesz a Baumax munkavállalóival
http://www.tozsdeforum.hu/uzlet-2/gazdasag/meg-nem-tudni-mi-lesz-a-baumax-munkavallaloival/
Később dönt a Baumax dolgozóinak esetleges foglalkoztatásáról az MMXH Kft, a Magyarországról kivonuló Baumax áruházait átvevő magyarországi Möbelix és Mömax áruházak tulajdonosa, az ausztriai XXXLutz leányvállalata – mondta Simonyi András, a cég ügyvezető igazgatója.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
KÖZÉLET
 
Kevesebb civil szervezetnek adhatjuk az adónk egy százalékát 
http://www.origo.hu/itthon/20150127-csokkent-az-adonk-egy-szazalekara-jogosult-szervezetek-szama.html
Idén mintegy húsz százalékkal kevesebb civil szervezet fogadhatja az állampolgárok személyi jövedelemadójából felajánlható egy százalékot, mint korábban.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
GAZDASÁG
 
Zsugorodik a Templeton magyar eszközállománya
http://hvg.hu/gazdasag/20150127_Zsugorodik_a_Templeton_magyar_eszkozallom?s=hk
A Napi Gazdaság szerint árulkodó jel, hogy nem növeli tovább kitettségét az amerikai alapkezelő, hanem a korábban megvásárolt magyar papírok "gyümölcsét" igyekszik learatni.
 
Ez a szerződés határozhatja meg az ön életét is a következő évekre 
http://vs.hu/gazdasag/osszes/ez-a-szerzodes-hatarozhatja-meg-az-on-eletet-is-a-kovetkezo-evekre-0127?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main#!s24
Benyomulhat egy amerikai cég a magyar egészségügyi piacra? „Akadálytalanul jön majd az amerikai szemét” a kultúrában? Mi lesz az európai autóiparral, lehet-e majd Kentucky-ban gyártott „bajor kolbászt” kapni, és elismerhetik-e a tengeren túlon a magyar mérnökdiplomát? Utánanéztünk, milyen változásokat hozhat, ha Amerika és Európa aláírja a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Egyezményt – akár még idén.
 
Megszűnhet az államadósság elleni alap?
http://www.haszon.hu/napindito-hirlevel/40918-megsz%C5%B1nhet_az_allamadossag_elleni_alap.html
A nemzetgazdasági tárca vizsgálata szerint olyan kevesen utalnak pénzt az alapba, hogy érdemes volna megszüntetni-írja a Napi Gazdaság. 2012-ben még 263 millió, egy évre rá azonban csak 27, tavaly pedig 57 millió forint támogatás érkezett a Rédly Elemér plébános kezdeményezésére létrehozott alapba, amelynek az a célja, hogy magánszemélyek, vállalkozások járuljanak hozzá adományaikkal az államadósság csökkentéséhez.
 
Másfél milliárdért reklámozza magát a posta
http://nepszava.hu/cikk/1046434-masfel-milliardert-reklamozza-magat-a-posta
Az Initiative Média Kft. nyerte meg a Magyar Posta Zrt. beszerzési igazgatóságának 1 milliárd 690 millió forintos keretösszegű, médiaügynökség-kiválasztási tenderét - az eredmény a hétfői Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
 
Kik az olajár-zuhanás nyertesei és vesztesei? 
http://profitline.hu/hircentrum/hir/326424/Kik-az-olajar-zuhanas-nyertesei-es-vesztesei?
2014 vitathatatlanul legfontosabb gazdasági fejleménye a globális olajáraknak az év második felében bekövetkezett zuhanása volt. Bár az olajár csökkenése a világgazdaság egészét feltehetően kedvezően érinti majd, a folyamatnak mégis lesznek konkrét nyertesei és vesztesei is, ami aláhúzza az aktív befektetési politika fontosságát - olvasható a Fidelity elemzésében.
 
Csökkenhetnek a kamatok
http://www.vg.hu/penzugy/csokkenhetnek-a-kamatok-442720
A lakossági állampapírok kamatát annak ellenére sem csökkentette az állam, hogy a piaci kamatok folyamatosan süllyednek. Igaz, a változó kamatozású kötvényeknél elkerülhetetlen az idén a kamatesés.
 
Adócsökkentéssel venné meg az RTL Klub barátságát a kormány
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/adocsokkentessel_venne_meg_az_rtl_klub_baratsagat_a_kormany.592657.html
Nem Magyarországon, hanem egy szinttel feljebb,  a csatornát üzemeltető Bertlemsmann vezetőivel tárgyalva szerelné le a tavaly kormányellenes üzemmódra váltó RTL Klubot a kormány - értesült a 444.hu.
 
Százmilliókat ad külsősöknek az állami média - itt az új kiszervezés
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szazmilliokat_ad_kulsosoknek_az_allami_media_itt_az_uj_kiszervezes.592641.html
A milliárdos bevételt termelő hirdetésértékesítés után újabb munkát szervez ki a közmédiumokat felügyelő MTVA: rendezvényeinek szervezését nettó 285 millió forintért.
 
Két százalék alá eshet az alapkamat
http://nol.hu/gazdasag/ket-szazalek-ala-vagjak-az-alapkamatot-1512321
Az év végére 1,6-1,9 százalékra süllyedhet a magyar alapkamat, de a jegybank monetáris tanácsa nem most lát hozzá a 2,1 százalékon álló ráta mérsékléséhez – az Equilor prognózisa szerint.
 
A görög lakosság elsöprő többsége EU-párti
http://www.napigazdasag.hu/cikk/34268/
A görögök többsége megtartaná az eurót – véli a görögországi magyar nagykövet. Sándorfi Eszter a Napi Gazdaságnak azt is elmondta, van kapcsolata a magyar diplomáciának a győztes párttal.
 
Bóvli lett Oroszország
http://nol.hu/gazdasag/bovli-lett-oroszorszag-1512169
Megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Oroszországtól hétfőn a Standard & Poor's hitelminősítő, arra a véleményére hivatkozva, hogy az orosz monetáris politika egyre kevésbé rugalmas, és az orosz gazdaság növekedési kilátásai is gyengülnek.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
EGYÉB
 
 
Áprilistól sok ismert kórházi részleget már hiába keres 
http://vs.hu/kozelet/osszes/aprilistol-sok-ismert-korhazi-reszleget-mar-hiaba-keres-0126?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
Az egészségügyi államtitkár cáfolta, hogy több ezer ember utcára kerülne, azt viszont mondta, hogy a kórházak adósságának csökkennie kell. Márpedig a Népszabadság értesülése szerint ehhez a főigazgatók feladatává tették, hogy egyezzenek meg, ki melyik részlegéről mond le.
 
A 24 megyei Volán társaságból csak hét maradt
http://valasz.hu/uzlet/a-24-megyei-volan-tarsasagbol-csak-het-maradt-108912
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anasztázia és Tas nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés