SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA
 
Bányász emlékek: élet, munka, halál Márkus-hegyen
http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/banyasz-emlekek-elet-munka-halal-markushegyen-592399
 
Egy letűnt szakma képviselői vallanak múltjukról a bezáró Márkus-hegy árnyékában. Komoly határvonalat húztak több évtizeddel ezelőtti munkájuk és a mostani között.
 
Nem várhatók újabb elbocsátások a multiknál
http://orientpress.hu/138708
 
Nem várhatók újabb elbocsátások a multiknál a vasárnapi zárva tartás bevezetése miatt – nyilatkozta a Világgazdaságnak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke. A Tescónál a napokban kell dönteniük azoknak, akiknek új állást ajánl a vállalat, hogy élnek-e a lehetőséggel, vagy inkább a végkielégítést választják.
 
 
Mi lesz a Baumax dolgozóival?
http://realista.hu/news/details/128455
 
Később dönt a Baumax dolgozóinak esetleges foglalkoztatásáról az MMXH Kft, a Magyarországról kivonuló Baumax áruházait átvevő magyarországi Möbelix és Mömax áruházak tulajdonosa, az ausztriai XXXLutz leányvállalata - derül ki Simonyi András, a cég ügyvezető igazgatójának hétfőn az MTI-hez eljuttatott válaszából.
 
Minden második nőt zaklatnak a munkahelyén
http://nol.hu/belfold/civilek-a-munkahelyi-szexualis-zaklatas-ellen-1512359
 
Az Európai Unióban a nők 30-50 százalékát, míg a férfiak 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén. Egy nyíregyházi és egy miskolci civil szervezet a Norvég Civil Alap támogatásával programot indít az erőszakot elszenvedők megsegítésére és a fölvilágosításra.
 
Így változott a szochó januártól
http://munkajog.hu/rovatok/munkaber/igy-valtozott-a-szocho-januartol
 
Néhány gyakorlati tapasztalat és egyéb jogszabályváltozások miatt módosult kissé a szociális hozzájárulási adó szabályozása. Cikkünkben elmagyarázzuk azt is, miként módosultak az adókedvezmények.
 
Vasárnapi zárva tartás: a kérdésen is múlhat a népszavazás
http://www.hir24.hu/belfold/2015/01/27/vasarnapi-zarva-tartas-a-kerdesen-is-mulhat-a-nepszavazas/
 
Önkényes és jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogértelmezése, amellyel elutasította a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezését, ezért az érdekvédelmi szervezetek ismételten kezdeményezik kérdéseik hitelesítését - közölte a Liga és a VOSZ kedden az MTI-vel
 
Ők járnak még jól a minimálbér-emeléssel
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ok_jarnak_meg_jol_a_minimalberemelessel_E858NS#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly
 
A legkisebb bér összegének emelkedése nemcsak a minimálbéren foglalkoztatottaknak kedvező hír, hanem egy sor társadalombiztosítási, adózási összeghatár is növekedett.
 
Hazudj, ahol tudsz - ezt tanítják a munkaügyi hivatalban
http://www.penzcentrum.hu/karrier/hazudj_ahol_tudsz_ezt_tanitjak_a_munkaugyi_hivatalban.1043459.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator
 
Elképesztő tapasztalatairól számolt be a Pénzcentrumnak egy fiatal diplomás álláskereső, aki a tavalyi évben veszítette el az állását, és még most is munkát keres. A praktikus tanácsok mellett felháborító tippeket is kapott az adófizetők pénzéből dolgozó munkaügyi szakemberektől.
 
Munka nyugdíj és korhatár előtti ellátás mellett: erre nagyon figyeljen!
http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Munka_nyugdij_es_korhatar_elotti_ellatas_me_GW9KT2.aspx#rss
 
Ki dolgozhat korlátlanul nyugdíj mellett, és kinek, mikor szünetel a nyugellátása, illetve a korhatár előtti ellátása, ha mindezek mellett munkát vállal? Példákon keresztül mutatjuk be cikkünkben az egyes esetek
 
Ezt viseld, ha fizetésemelést kérnél
http://menshealth.hu/ezt-viseld-ha-fizetesemelest-kernel/
 
Van egy mondás, miszerint mindig érdemes nyakkendőt viselned, amikor pénzt kérsz. Ez igaznak bizonyulhat, mert a főnöködnek látnia kell, hogy mennyire komolyan veszed a munkád.
 
Itt a lista, hol kopogtatnak idén a munkaügyi ellenőrök
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/itt-a-lista-hol-kopogtatnak-iden-a-munkaugyi-ellenorok/
 
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága kiadta a 2015. évre szóló munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseinek az irányelveit, amelyekből kiderül, hogy az idei évben, mikor, milyen szektorok munkáltatói számíthatnak munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésekre.
 
7,1%-on a munkanélküliség
http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/71-on_a_munkanelkuliseg.209451.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
 
A harmadik negyedévi megtorpanás után 2014 utolsó negyedévében ismét emelkedett a foglalkoztatottság Magyarországon. Jó hír, hogy már közmunkások nélkül is elérjük a válság előtti foglalkoztatottsági szintet. A közmunkások és a munkanélküliek együttes száma félmillió alá csökkenhetett.
 
Közel 2 éve nem történt ilyen rossz dolog a munkaerőpiacon
http://mfor.hu/cikkek/Kozel_2_eve_nem_tortent_ilyen_rossz_dolog_a_munkaeropiacon.html
 
Meglepetésre 14 ezer fővel kevesebben dolgoztak hazánkban, mint egy hónappal korábban - derül ki a friss adatokból. Ebből 12 ezer ki is vonult a piacról.
 
Itt a példa: a vasárnapi nyitva tartás rengeteg új munkahelyet teremt
http://hvg.hu/gazdasag/20150128_Itt_a_pelda_a_vasarnapi_nyitva_tartas_ren#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso&utm_content=default
 
Cipruson 2013 nyarán vezette be a kormány, hogy hosszabb ideig és vasárnaponként is nyitva lehetnek a boltok. Az új rendelkezés utáni egy évben 7 ezerrel több ember dolgozott a szektorban, a kiskereskedelmi forgalom pedig 3,6 százalékkal nőtt. Magyarországon eközben a kiskereskedelmet érintő jogszabály változások miatt elbocsátások indultak be, és fejlesztések maradnak el.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
KÖZÉLET
 
 
Az esélyegyenlőség megteremtése elsősorban az állam feladata 
http://www.pedagogusok.hu/node/1052
 
Dr. Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság volt elnöke szerint Magyarországon nem az a kérdés, hogy mennyi pénzből lehetne felszámolni az esélyegyenlőtlenséget, hanem hogy mennyiből lehet megállítani, visszafordítani a kedvezőtlen változásokat.
 
Demjánék tovább harcolnak: mindenáron népszavazást akarnak a vasárnapról 
http://privatbankar.hu/kkv/demjanek-tovabb-harcolnak-mindenaron-nepszavazast-akarnak-a-vasarnaprol-277238
 
Önkényes és jogsértő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) jogértelmezése, amellyel elutasította a Liga Szakszervezetek és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) népszavazási kezdeményezését a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatban, ezért az érdekvédelmi szervezetek ismételten kezdeményezik kérdéseik hitelesítését.
 
Szijjártó szerint ebben leszünk világelsők 
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szijjarto_szerint_ebben_leszunk_vilagelsok.592682.html
 
A magyar vízipar kutatás-fejlesztési kapacitásának növelése jelentősen segíti az ágazat és ezzel az egész magyar nemzetgazdaság exportképességének növelését - mondta a külgazdasági és külügyminiszter Nagykanizsán, egy víztechnológiai kutatóközpont avatóján kedden.
 
Stratégiai megállapodást írt alá a kormány egy autóipari beszállítóval
http://www.vg.hu/kozelet/kozeleti-hirek/strategiai-megallapodast-irt-ala-a-kormany-egy-autoipari-beszallitoval-442806
 
Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.
 
Az ügyészség szerint normális a parlagfűpénz elherdálása
http://nol.hu/belfold/nem-bun-mas-celra-kolteni-a-parlagfupenzt-1512475
 
Nem bűncselekmény az adózók egyszázalékos személyijövedelemadó-felajánlását tudtuk nélkül parlagfű-mentesítés helyett cipőtisztító gépre, végkielégítésre és hasonlókra költeni – ezzel az indokkal utasította el az V. és XIII. Kerületi Ügyészség a jobbikos Magyar Zoltán feljelentését.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
GAZDASÁG
 
 
Így szorított az adóprésen a kormány
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/igy_szoritott_az_adopresen_a_kormany.592603.html
 
Tavaly a költségvetés bevételei 7,2 százalékkal nőttek - mindezt nulla százalékos infláció mellett. A lakosság adóbefizetései legalább száz milliárd forinttal emelkedtek, miközben számottevően fehéredett a gazdaság is.
 
Államosítaná az NGM a liftek ellenőrzését
http://www.vg.hu/gazdasag/allamositana-az-ngm-a-liftek-ellenorzeset-442864
 
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a liftek ellenőrzésének államosítását javasolja.
 
Itt a kormány csodafegyvere a nemfizetők ellen 
http://www.napi.hu/ingatlan/itt_a_kormany_csodafegyvere_a_nemfizetok_ellen.592180.html
 
Nincsenek csodák, a 25 százalékkal ár alatt elvitt kivitelezési megbízásoknál a hiányzó összeget a beruházók gyakran a kivitelezőkön spórolják meg, de sokszor még ez a kényszer sem kell ahhoz, hogy a tényleges munkát elvégző alvállalkozó hoppon maradjon. A rutinszerű nemfizetés ellen létrehozott Teljesítésigazolási Szakértő Szervhez működése másfél éve alatt mégis csupán 220-an fordultak.
 
A péktermékek áráról egyeztetnek
http://mno.hu/ahirtvhirei/a-pektermekek-ararol-egyeztetnek-1269977
 
A pékszövetséggel és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetségével egyeztet a Fidesz frakcióvezetője a péktermékek áráról.
 
Orbán és Simicska harca a paksi atomerőműben
http://nol.hu/belfold/orban-es-simicska-harca-a-paksi-atomeromuben-1512481
 
Egy parlamenti szópárbajban Lázár János nemrég burkoltan az atomerőmű „simicskátlanítására” utalt annak kapcsán, hogy a kormány nemzetközi menedzsmentet állítana az energiacég élére. A tervezett lépés másik célja a régi és az új blokkok párhuzamos működtetése ellen lázadozó paksi szakembergárda megfegyelmezése lehet.
 
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
EGYÉB
 
 
Méltányossági nyugdíjszabályok 2015-ben
http://ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/meltanyossagi-nyugdijszabalyok-2015-ben
 
A méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély iránti kérelem szabályainak idei módosulásait tekintjük át cikkünkben.
 
Jogsértő volt a Magyar Nemzeti Bank két újságra is kirótt büntetése
http://vs.hu/kozelet/osszes/jogserto-volt-a-magyar-nemzeti-bank-ket-ujsagra-is-kirott-buntetese-0127?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main
 
Még 2013 novemberében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3-3 millió forintra büntette a Napi Gazdaságot és a Napi.hu-t azért, mert az MNB szerint a két lap cikkei befolyásolták a piacot. Azok a cikkek, amelyekben érvekkel egyébként alaposan alátámasztva azt feltételezték, hogy a norvég olajalap eladhatja a Mol-részvényeit. Most az Alkotmánybíróság elmeszelte az MNB-bírságot helyben hagyó ítéletet -vette észre a 444.
 
Veszprém megyében a legdrágább autózni 
http://alfahir.hu/veszprem_megyeben_a_legdragabb_autozni
 
Aki Veszprém megyében vásárol megyei matricát, tizenegyszer annyit fizet egy kilométer gyorsforgalmi út használatáért, mint ha valaki Pest megye útjaira váltja meg ötezer forintért az idei használat jogát - írja a Népszabadság.
 
Új magyarázatot talált a kormány, mire jó a vasárnapi zárva tartás
http://www.vg.hu/vallalatok/turizmus/uj-magyarazatot-talalt-a-kormany-mire-jo-a-vasarnapi-zarva-tartas-442818
 
A szabad vasárnap új lehetőséget teremt a turizmusban, és a szabadidőiparban: fellendítheti a turisztikai szolgáltatók forgalmát - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára több érintett intézménnyel, szervezettel tartott közös sajtótájékoztatóján.
 
Vigyázat! Kiadták a figyelmeztetést szerdára
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vigyazat_kiadtak_a_figyelmeztetest_szerdara.592696.html
 
Tíz megyére és a fővárosra figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd miatt szerdára az Országos Meteorológiai Szolgálat.
---------------------------------------------------------------------------------------

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Arnold és Levente nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés