SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Közösen tüntetnek a civilek és a szakszervezetek.
https://www.facebook.com/events/1578666985743868/

Május 1-je a munka ünnepe, de ma Magyarországon azokat is fenyegeti a lecsúszás, akiknek van munkája. A fiatalok tömegesen menekülnek külföldre. A középosztály helyzete bizonytalanná vált, a minimálbér pedig a létminimumot sem fedezi. Alig vannak új munkahelyek, a közmunkásoknak meg cinikusan azt mondták: "havi 47 ezerből biztosan meg lehet élni." A közalkalmazottak bére hét éve egy forinttal sem nőtt.

Az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak a törvény miatt
http://mno.hu/ahirtvhirei/az-alkotmanybirosaghoz-fordulhatnak-a-torveny-miatt-1282064

Az Alkotmánybírósághoz fordulhat a rendvédelmi dolgozók új életpályamodelljéről szóló törvény miatt a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete.

Elzavarnák a BKV-vezért
http://nol.hu/belfold/elzavarnak-a-bkv-vezert-1528647

Felülvizsgáltatná a BKV vezérigazgatójának alkalmasságát a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a béremelés elmaradása, a dolgozók folyamatos félrevezetése és megfélemlítése miatt. A követelés nyomatékául az EKSZ aláírásgyűjtést kezdett a dolgozók körében.
Kapcsolódó hír: http://www.ma.hu/belfold/246629/EKSZ_Alairasgyujtes_a_BKVvezer_ellen?place=srss

Egyre több közszolgálati dolgozó bére nő a Fidesz szerint
http://www.hirado.hu/2015/04/14/egyre-tobb-kozszolgalati-dolgozo-bere-no-a-fidesz-szerint/

A kormánypárti frakció szerint a tavalyi 5-11 százalékos béremelés után az idén tovább nőhet a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti dolgozók bére, és már zajlanak az egyeztetések az ágazat életpályamodelljének tervéről is, ahogyan a kulturális dolgozók életpályamodelljének előkészítéséről is.

Drasztikus emelkedés a munkahelyi balesetekben
http://www.hrportal.hu/hr/drasztikus-emelkedes-a-munkahelyi-balesetekben-20150416.html

Tavaly kétezernél is több munkahelyi baleset volt, és 20 százalékkal nőtt a halálos kimenetelűek száma. Ezzel egy tíz éve tartó, pozitívan alakuló folyamat tört meg, mondta Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke a Népszavának.

Orbánnak is írtak a Wallenberg iskola bezárása miatt a pedagógusok
http://vs.hu/kozelet/osszes/orbannak-is-irtak-a-wallenberg-iskola-bezarasa-miatt-a-pedagogusok-0416

A Pedagógusok Szakszervezete arra kéri a kormányt, vonja vissza a Raoul Wallenberg Szakközépiskola jogutódlással történő megszüntetéséről hozott döntését. Amennyiben ez nem történik meg, a szakszervezet bírósághoz fordul – írja a kormányhoz és a kormányfőhöz intézett nyílt levelekben.
Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1054499-a-tanarok-nekimennek-a-kormanynak

Diplomás pályakezdők vagy pályaelhagyók a közszolgálatban
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/diplomas-palyakezdok-vagy-palyaelhagyok-a-kozszolgalatban
A fiataloké a jövő, az ő felkészültségükön, szakmai és emberi kvalitásaikon múlik a mi jövőnk is. Lépten-nyomon hallani ilyen, és ehhez hasonló közhelyszerű igazságokat, de valójában mennyire ismerjük a közszolgálatban munkát vállaló mai pályakezdők igényeit? Ténylegesen mit teszünk meg a jól képzett, diplomás fiatalok megszerzéséért, pályán tartásáért és karrierindításuk támogatásáért? Foglalkozunk-e egyáltalán tudatosan ezzel a réteggel, akik egyszer – a vonatkozó kutatási eredmények szerint nem is olyan sokára – jó eséllyel vezetőink, szervezetünk kultúrájának, teljesítményének meghatározó szereplői lesznek? Ezekre a kérdésekre keresem a választ jelen munkában néhány – a közelmúltban napvilágot látott felmérés – tanulságának összegzésével.

Súlyos szakemberhiány: éhbér riasztja a gyermekvédőket
http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/sulyos-szakemberhiany-ehber-riasztja-a-gyermekvedoket-606398

Súlyos szakemberhiánnyal küzdenek a gyermekjóléti szolgálatok, különösen kevés a gyermekpszichológus. Azok közül pedig, akik mégis ezt a szakmát választják, sokan amint tudnak, menekülnek a pályáról. Az ok leginkább az alacsony bérezés, de a pszichés terhelés is szerepet játszik ebben.

400 új munkahely Nyírbátorban
http://www.hrportal.hu/c/400-uj-munkahely-nyirbatorban-20150416.html

Átadták a Coloplast új gyártócsarnokát Nyírbátorban, a 7,9 milliárd forintos beruházás 1,1 milliárd forintos állami támogatással jött létre. A fejlesztéssel mintegy négyszáz új munkahely jött létre a nyírbátori gyárban.

Közlemény – NAV: Háztartási munka szabályosan
http://www.mon.hu/kozlemeny-nav-haztartasi-munka-szabalyosan/2811350?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Miskolc – Háztartási munka a természetes személy (és háztartásában vele együtt élő személyek, és közeli hozzátartozói) részére végzett lakástakarítás, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítás, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás.

Az alapjövedelemről egészen máshonnan
http://mandiner.hu/cikk/20150416_babarczy_eszter_az_alapjovedelemrol_egeszen_mashonnan

Teljes önáltatás azt hinni, hogy bármilyen munkaerőpiaci vagy szociális programmal növelni lehet a munkanélküliség kultúrájában felnőtt és iskolázatlan felnőttek tényleges munkaerőpiaci részvételét.

Elszegényedés vár az idősekre
http://nepszava.hu/cikk/1054486-elszegenyedes-var-az-idosekre
Hosszú távon mindenki jól jár vele, ha nem siet nyugdíjba, napi szinten azonban a legtöbben korán és sok pénzért hagynák abba a munkát. A magyar nyugdíjrendszer csak kis lélegzethez jut, mert ugyan egyharmaddal kevesebben mennek most nyugdíjba, mint három éve, de a Ratkó-nemzedék még aktív része is vágja már a centit. Gyerekeik alig vállaltak utódot, a 2030-as évek végétől drasztikusan csökken a nyugdíjkassza bevétele, alacsonyabb kezdőnyugdíjak és további korhatár-emelés várható.

KÖZÉLET

Akadálymentes munkahelyeket sürget az unióban egy fideszes képviselő
http://www.stop.hu/kulfold/akadalymentes-munkahelyeket-surget-az-unioban-egy-fideszes-kepviselo/1316926/
A fogyatékkal élők foglalkoztatására vonatkozó uniós adatok hiányát kérte számon, valamint a legjobb tagállami gyakorlatoknak az uniós intézményekben történő átvételét szorgalmazta az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Kósa Ádám, a Fidesz-KDNP politikusa - derül ki a politikus csütörtöki közleményéből.

Tényleg seriffrendszer lesz Miskolcon
http://propeller.hu/itthon/3091284-tenyleg-sheriffrendszer-lesz-miskolcon?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3091284-tenyleg-sheriffrendszer-lesz-miskolcon

Támogatta a miskolci közgyűlés csütörtökön az úgynevezett seriffrendszer bevezetését: minden választókerület kap egy-egy önkormányzati rendészt. A miskolci önkormányzat rendészeti feladatot ellátó munkatársainak száma 2010-ben még csak 81 volt, a közgyűlés mostani döntése nyomán pedig már 160 lesz. Ez a létszámbővítés szükséges volt ahhoz, hogy mind a húsz miskolci választókerület saját rendészt, azaz seriffet kaphasson – szerepelt az előterjesztésben.

Az iwiw-alapító új közösségi oldalt indított el
http://www.vg.hu/kozelet/az-iwiw-alapito-uj-kozossegi-oldalt-inditott-el-448275

A populus.hu-ra azokat várják, akik aktívan kívánnak foglalkozni a közügyekkel. Az első téma a kerékbilincselés kérdése - írja a hír24.

Lassú erjedés a Fideszben
http://nepszava.hu/cikk/1054544-lassu-erjedes-a-fideszben
Egyfajta szellemi erjedés indult meg a Fideszben és a párt holdudvarában a három időközi parlamenti választási vereség (Újpest, Veszprém és Tapolca) után. A hétvégén már nem a parlamenti kétharmad olvadt el, de a Jobbik megszerezte első egyéni képviselői mandátumát. A hármas vereséget csak tetézte, hogy a közvélemény-kutatások szerint a kormánypárt elveszítette korábbi támogatóinak csaknem felét.

Lázár kioktatta az egészségügyi államtitkárt
http://nol.hu/belfold/lazar-kioktatta-az-egeszsegugyi-allamtitkart-1528545
 „A legmegnyugtatóbb válasz az, hogy a költségvetésben 60 milliárd forint azonnal rendelkezésre áll az eddig felhalmozott kórházi adósságállomány kifizetésére. Tudomásom szerint nem kell kormányülés ahhoz, hogy a kormányhatározatot kiadják, és a pénz kifizetése megtörténjen” – mondta Lázár János a kórházak adósságrendezésére vonatkozó kérdésre szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hozzátéve: ezt a tájékoztatást kapta Banai Péter nemzetgazdasági államtitkártól, és ő maga is erről tájékoztatta Zombor Gábor egészségügyi államtitkárt az államtitkári értekezleten.
Kapcsolódó hír: http://nepszava.hu/cikk/1054543-lazar-terelt-igert-es-fenyegetett

Elsüllyed a múzeumok alatt a Liget?
http://nepszava.hu/cikk/1054503-elsullyed-a-muzeumok-alatt-a-liget
Már kormányrészről is megkérdőjelezik a múzeumi negyed létjogosultságát, L. Simon László államtitkár után Zoboki Gábor építész is kritikát fogalmazott meg a tervezett új múzeumok ellen. Baán László, a beruházás miniszteri biztosa szerint viszont aggodalomra semmi ok, mint mondja, az üggyel kapcsolatos hivatalos kormányzati álláspont változatlan.

GAZDASÁG

4 tipp, hogy hogyan szerezzünk munkavállalókat kezdő vállalkozásként
http://hvg.hu/enesacegem/20150417_4_tipp_hogy_hogyan_szerezzunk_munkavallal?s=hk
Hogyan szerezzünk munkavállalókat kezdő vállalkozásként? Egy adatvédelemmel foglalkozó start-up, az Exabeam egyik társalapítója, Nir Polak adott hasznos tanácsokat az amerikai Fortune magazinban arról, hogy hogyan szerezzünk munkavállalókat kezdő vállalkozásként, vagy még nem befutott start-upként.

Lenyúltuk az EU pénzét, és ezen nagyon kiakadt
http://hvg.hu/gazdasag/20150416_A_kormanynak_mar_papirja_van_arrol_hogy_k?s=hk

23-szoros túlárazás, 220 millióért beszerezni kívánt mobilolló, milliós fizetések százezres munkáért – ilyen és ezekhez hasonló ügyeskedések miatt akadt ki a magyar kormányra az EU. Megszereztük az uniós jelentést. Nem mondott igazat az Orbán-kormány, nem azért blokkolta Brüsszel a 700 milliárdos uniós programot, mert szabálytalan volt a Gyurcsány–Bajnai-kormány pályáztatási gyakorlata, hanem azért, mert rájött, hogy átverjük az uniós pénzeknél. És a bizottságnak nem a szocialisták, hanem az Orbán-kormány idejében kiírt pályázatokkal van komoly baja.

A kormány nem vállal semmilyen felelősséget
http://nepszava.hu/cikk/1054527-a-kormany-nem-vallal-semmilyen-felelosseget
A kormány semmilyen felelősséget nem hajlandó vállalni a Quaestor-ügyben, mint ahogyan a kormánytagok érintettségét sem vizsgálja - jelentette ki tegnap Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Nem vizsgálhatja a független Nemzeti Bankot sem, és a brókercégekkel – jogsértően - üzletelő helyhatóságokat felügyelő belügyminiszter felelősségét sem, hiszen az önkormányzatok autonóm szervezetek. A külügyi tárcát pedig azért nem kell felelősségre vonni, mert sikerült visszaszerezni az ő 3,8 milliárd forintját. A kormány felelőssége azért nem is vizsgálandó, mert "nem történt pénzveszteség". A több tízezer károsultról nem beszélt, mint ahogyan a fölművelési tárca elveszett 410 millió forintjáról sem.
 
Zár az unió, nincs pénz
http://nol.hu/belfold/zar-az-unio-nincs-penz-1528625
Az a 700 milliárd forintnyi uniós támogatás, amelynek a kifizetését Brüsszelben felfüggesztették, könnyen lehet, hogy csak a kezdet: a bizottság további operatív programokat is vizsgál, és a súlyos kifogások nyomán újabb szankciók várhatók. Az eljárás teljes egészében az Orbán-kabinet támogatási döntéseire fókuszál.

EGYÉB

Tegnap még döntöttek, ma már savanyú a Liget-projekt
http://www.fovarosi-hirhatar.hu/hir/tegnap-meg-dontottek-ma-mar-savanyu-a-liget-projekt

Kedden volt a Nemzeti Galéria épületére kiírt tervpályázat eredményhirdetése. A zsüri két első helyezettet hirdetett, a norvég Snøhetta és a japán SANAA építészirodák futottak be. A Nemzeti Galéria helyéül a bontásra ítélt Petőfi Csarnok területét szemelte ki a projektiroda, tudvalévő azonban, hogy az új múzeumépület sokkal nagyobb, mint a Pecsa jelenlegi épülete.
 
Egymillió beteg adatai kerültek ki az internetre – a hatóság vizsgálódik
http://propeller.hu/itthon/3091413-egymillio-beteg-adatai-kerultek-ki-internetre?utm_source=hirkereso.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=3091413-egymillio-beteg-adatai-kerultek-ki-internetre

Közel egymillió kórházi beteg adatai kerültek ki az internetre – derült ki a TV2 Tények című műsorának csütörtök esti adásából. A táblázatot egy kórházi adatkezeléssel foglalkozó cég oldaláról bárki elérhette, így például munkaadók megtudhatták, hogy az alkalmazottaik voltak-e kórházban, és ha igen, miért.

Futók miatt zárják le a főváros egy részét
http://mno.hu/kek_hirek/futok-miatt-zarjak-le-a-fovaros-egy-reszet-1282144

Ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani Budapesten egy futóverseny miatt vasárnap reggel 7 órától délután 5 óráig – közölte a Budapest Sportiroda (BSI) csütörtökön.

Kidobta környezetvédelmi kutatásait a BP
http://mno.hu/kulfold/kidobta-kornyezetvedelmi-kutatasait-a-bp-1282086

Több mint 4400 kutató munkáját, öt év eredményeit tette semmisé a BP olajvállalat, amikor megszüntette zöld programját a kilencvenes években. A kutatás célja szerint a fosszilis üzemanyag használatát cserélték volna le alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákra.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Örs és Stella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés