SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Stadionok helyett európai béreket – demonstráció a kormány ellen
http://mno.hu/ahirtvhirei/stadionok-helyett-europai-bereket-demonstracio-a-kormany-ellen-1282353

Majális helyett a kormány ellen demonstrál civil szervetekkel közösen a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

Nagy demonstrációt szerveznek május elsejére
http://figyelo.hu/cikkek/418096-egyutt-majalisoznak-es-demonstralnak-a-szakszervetek-es-a-civilek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) valamint a kormány intézkedései ellen fellépő civil szervezetek együtt majálisoznak és demonstrálnak május 1-jén Budapesten - jelentették be az érintettek pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Lázadás a Wallenberg iskola szétverése ellen
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=186597
 
Az MSZP és az Együtt mellett a Pedagógusok Szakszervezete is tiltakozik a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetése miatt. Galló Istvánné, a PSZ elnöke a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában azt mondta, a kormány szabálytalanul szüntette meg az iskolát, átnyúltak a miniszteren. Ha a kormány nem változtatja meg döntését, bírósághoz fordulnak. Érthetetlen azért is a gyorsaság, mert a szakképzők a nemzetgazdasági tárcához fognak kerülni és ők fognak dönteni a szakképzés új szervezeti struktúrájáról.

A tanárok is nekimennek a kormánynak
http://www.stop.hu/belfold/a-tanarok-is-nekimennek-a-kormanynak/1317302/

Számos pontban sérti a nemzeti köznevelési törvényt a kormány és a Klik a Wallenberg Szakközépiskola bezárásáról hozott döntése a Pedagógusok Szakszervezete szerint, ezért megtámadták a határozatot. Az ugyancsak bezárásra ítélt Neptun Általános Iskolába tegnap kezdődött a beiratkozás, amit a szülők szerint a tankerületi igazgató akadályozott.

Változik a vasárnapi boltzár?
http://tv2.hu/musoraink/mokka/173780_valtozik_a_vasarnapi_boltzar.html

Ismét változhat a vasárnapi zárva tartás. A kiskereskedelmi boltok az eddigi 6 óra helyett akár hajnali 4 óra 30 perckor is kinyithatnának, a pékségek pedig kikerülnének a vasárnapi boltzár alól. A Mokka vendége Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke volt.

Elzavarnák a BKV-vezért
http://nol.hu/belfold/elzavarnak-a-bkv-vezert-1528647

Felülvizsgáltatná a BKV vezérigazgatójának alkalmasságát a cégnél működő Egységes Közlekedési Szakszervezet a béremelés elmaradása, a dolgozók folyamatos félrevezetése és megfélemlítése miatt. A követelés nyomatékául az EKSZ aláírásgyűjtést kezdett a dolgozók körében

Sztrájkkal fenyeget a szakszervezet az SZKT-nál
http://m.delmagyar.hu/szeged_hirek/sztrajkkal_fenyeget_a_szakszervezet_az_szkt-nal/2426122/

Szeged - ¨Nem nézhetjük tétlenül az SZKT munkavállalóinak egyre romló anyagi helyzetét. Felháborítónak tartjuk, hogy a többségében nehéz körülmények között élő, a társaságért elkötelezett munkavállalók számára az üzleti terv március 27-i elfogadása óta mind a mai napig nem kezdődtek el a bértárgyalások˝ - írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott április 9-i levelében a Szegedi Közlekedési Kft.-nél működő egyik érdekképviselet.

Tömeges felmondás a mentőknél? 95 ezer bárhol megvan…
http://kiskunhir.hu/index.php/velemeny/279-tomeges-felmondas-a-mentoknel-95-ezer-barhol-megvan

Odavert a mentődolgozók lelkének a Blikk minapi cikke, mely nem mással foglalkozott, mint az Országos Mentőszolgálat dolgozóinak bérezésével. A mentődolgozók legjava most döbbent rá, gyakorlatilag „gombokért” teszik kockára életüket, vagy egészségüket, holott a számadatokból az derül ki, van pénz néhányak európai szintű bérére. A suttogó kampány beindult, az sem kizárt, hogy tömeges felmondások következnek a szolgálatnál.

Kiégtek a tűzoltók Bakondi idején
http://www.hir24.hu/belfold/2015/04/17/kiegtek-a-tuzoltok-bakondi-idejen/

„Bakondi György a szakszervezeti vezetőkkel sem találta meg a közös hangot. Hozzáállását más vezető is példaként vette. A tűzoltók szívatására, megalázására és fenyegetésére azért volt energia…” – idézi a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete a lánglovagok.hu nevű szakportál írását.

Kirúgták a nővért, aki elmondta az igazságot a magyar egészségügyről
http://tudnodkell.info/nover/

Biztosan mindannyian emlékeztek Máriára, a nővérre, aki fel merte emelni a hangját a magyar egészségügy embertelen helyzete ellen. Most kirúgták.

Feketében dolgoznak az ápolónők
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/feketeben-tiltakoznak-az-apolonok/

Fekete hétvégék címmel két egymást követő hétvégére hirdettek tiltakozó mozgalmat a Magyar Ápolónő Hangja című Facebook-oldal aktivistái. A Facebookon létrehozott esemény falán arra kérik a kórházi ápolókat és ápolónőket, hogy április 18-19-én és 25-26-án aki műszakban van, fekete pólóban és/vagy nadrágban dolgozzon.

Feketében mentek dolgozni a hétvégén az ápolók
http://444.hu/2015/04/20/feketeben-mentek-dolgozni-a-hetvegen-az-apolok/

Egyre többen csatlakoznak az Ápoló/Nőkért – Feketében mozgalomhoz. A csoport felhívására a hétvégén több kórházban is feketeruhás, vagy fekete karszalagos ápolók álltak munkába, kifejezve szolidaritásukat a fekete ruhás tiltakozásával elhíresült, szombaton pedig a felmondását is benyújtó ápolónővel, Sándor Máriával.

Csaknem minden ápolót bántottak már a munkahelyén
http://vs.hu/kozelet/osszes/csaknem-minden-apolot-bantottak-mar-a-munkahelyen-0420?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Egy kutatás szerint a szakdolgozók 87 százalékát érte munkahelyén valamilyen atrocitás, noha az egészségügyi dolgozók közfeladatot ellátó személyek, fokozottabb védelem illeti meg őket. Ők még szigorúbb törvényt szeretnének.

Jobb az idősebb kolléga, mint a fiatal? Ezt mondják a munkáltatók
http://privatbankar.hu/ongondoskodas/jobb-az-idosebb-kollega-mint-a-fiatal-ezt-mondjak-a-munkaltatok-280226

Markáns paradigmaváltási szándék mutatkozik a foglalkoztatók körében: egy friss felmérés szerint, a fiatalabb generációkkal szemben megbízhatóbbak munkájukban az idősebbek, ezért a munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik.
Markáns paradigmaváltási szándék mutatkozik a foglalkoztatók körében: egy friss felmérés szerint, a fiatalabb generációkkal szemben megbízhatóbbak munkájukban az idősebbek, ezért a munkaadók egyre több 50 év feletti munkavállaló foglalkoztatását tervezik.

Úgy is rúgtak egyet a boltosokba, hogy észre sem vették
http://nol.hu/gazdasag/ugy-is-rugtak-egyet-a-boltosokba-hogy-eszre-sem-vettek-1528801

Iskolapadba kell küldeniük saját családtagjaikat az élelmiszerkisbolt-tulajdonosoknak, ha a törvény adta lehetőségekkel élve nyitva akarnak maradni vasárnap is – hívja fel a figyelmet a blokkk.com kiskereskedelmi szakmai blog. A kormányban ugyanis senkinek sem tűnt fel, hogy van egy 2007-es rendelet, amely szerint csak szakképzettséggel rendelkező munkavállaló lehet az eladó.

Életfogytig munkára ítélve
http://www.heol.hu/heves/gazdasag/eletfogytig-munkara-itelve-606910

A magyarok 77 százaléka véli úgy, még nyugdíjas korában is dolgoznia kell, de gondot jelenthet, hogy a munkavállaló aktív életpályája gyakran hosszabb, mint egy szakma élettartama.

Már nem éri meg perelni a munkáltatót
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/drasztikusan-csokkent-a-munkaugyi-perek-szama/

Az új Mt. szabályai néhány kivételtől eltekintve 2012. július 1. napjával léptek hatályba, és alapvetően rajzolták át a munkavállalók és a munkáltatók jogait és kötelezettségeit, valamint kockázat átcsoportosítást is végrehajtottak a felek között.

Jogeset: pedagógus illetménye
http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/jogeset-pedagogus-illetmenye
A Kúria által vizsgált esetben a tanárként dolgozó felperes garantált illetményét növelte a munkáltató, ugyanakkor a garantált összegen felüli munkáltatói döntésen alapuló illetményrészen felül illetménypótlékot eltörölte.

Ahol tényleg a dolgozó emberek a legfontosabbak
http://vs.hu/kozelet/osszes/ahol-tenyleg-a-dolgozo-emberek-a-legfontosabbak-0418#!s46

Az elégedett munkavállaló motivált, képzi magát, többet dolgozik. Az erre épülő modellnek azonban nincs értelme emberi jogok, demokrácia, jogállam nélkül. Dániában éppen ezért elképzelhetetlennek tartják az illiberális berendezkedést. Interjú Tom Norring dán nagykövettel.

Ha nem jön össze az iskola, belépek a seregbe
http://mno.hu/belfold/ha-nem-jon-ossze-az-iskola-belepek-a-seregbe-1282217

A Nyíregyházi Főiskola állásbörzéjén jártunk, ahová nem mellesleg kitelepült egy standdal a Magyar Honvédség is. Északkelet-Magyarországon sokan választják hivatásul a katonaságot, többek között a térséget sújtó munkanélküliség miatt. Riport.

Önkéntes munkát segítő honlapot indít az Emmi
http://orientpress.hu/142078

Fiatalok önkéntes munkáját segítő honlapot hoz létre az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) májusban - mondta Schanda Tamás János, a tárca ifjúságpolitikáért felelős helyettes államtitkára a 'Rólad szól' konzultációs programsorozat eddigi tapasztalatai alapján az M1 aktuális csatornának.

Több ezer roma foglalkoztatására nyitottak az Észak-magyarországi munkaadók
http://orientpress.hu/142036

A romák felzárkóztatását célzó „Hid a munka világába” projekt szakmai programjának következő lépéseként csütörtökön Balassagyarmaton a projekt Észak-magyarországi regionális irodájának szervezésében munkaadói workshop keretében mondták el foglalkoztatási igényeiket, szempontjaikat a régió vállalkozásai. Az országos workshop-sorozat célja, hogy a roma foglalkoztatási szövetkezet majd a konkrét munkaadói visszajelzések figyelembe vételével kezdhesse meg működését.

2,1 milliárd lejáró összeg van csak az OTP SZÉP-kártyákon
http://mfor.hu/cikkek/2_1_milliard_lejaro_osszeg_van_csak_az_OTP_SZEP_kartyakon.html

Jelentősen nőtt az OTP Széchenyi pihenőkártyára (SZÉP-kártya) feltöltött összeg, az idén, az első negyedévben 19 milliárd forintot, a tavalyinál 22 százalékkal többet utaltak a munkáltatók mintegy 860 ezer kártyára - közölte az OTP Bankcsoport pénteken az MTI-vel.

KÖZÉLET

Emmi: csökken a szakok száma a felsőoktatásban
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/emmi-csokken-a-szakok-szama-a-felsooktatasban-448379

Elkészült az új felsőoktatási szakjegyzék tervezete. Az előterjesztés szerint ismét osztatlan formában képezhetik majd a pszichológusokat és az elméleti közgazdászokat, és létrejön az ötéves agrármérnöki képzés. Alapképzésben és mesterképzésben sem szűnne meg a kommunikáció és médiatudomány szak, ugyanakkor a felsőoktatási szakképzésben és a szabad bölcsészet külön szakirányaként megszűnne ez a szak.

Új börtönök építésére negyven önkormányzat ajánlotta fel telkét
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/uj-bortonok-epitesere-negyven-onkormanyzat-ajanlotta-fel-telket-448467

Negyven önkormányzat ajánlott fel telket új börtön építésére, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP)megkezdték a pályázatok értékelését - tájékoztatta a BVOP hétfőn az MTI-t.

Parlament: A duális képzés és a bérszakdolgozat-írás is a napirenden
http://www.vg.hu/kozelet/politika/parlament-a-dualis-kepzes-es-a-berszakdolgozat-iras-is-a-napirenden-448463

A duális képzésről, villamosfejlesztésről, energiapolitikáról, veszélyes hulladékokról és iskolabezárási tervekről is kérdezik a kormányt a képviselők az Országgyűlés mai ülésén.

GAZDASÁG

Tippeljen, mennyi uniós forrást kap Magyarország naponta?
http://privatbankar.hu/unios_palyazatok/tippeljen-mennyi-unios-forrast-kap-magyarorszag-naponta-280278

2014 és 2020 között naponta 3 milliárd forint európai támogatáshoz jut Magyarország Szűcs Tamás szerint. Kérdés, mennyire használjuk fel optimálisan?

Életszínvonal: Mexikó és Magyarország a két sereghajtó
http://mfor.hu/cikkek/Eletszinvonal__Mexiko_es_Magyarorszag_a_ket_sereghajto.html

Az OECD országok között továbbra is Magyarországon a második legalacsonyabb a vásárlóerő-paritáson számolt átlagjövedelem. A gyerekes családok viszont némiképp jobb helyzetben vannak.

Bankszövetség: nem jár kártérítés a Quaestor-károsultaknak
http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/bankszovetseg_nem_jar_karterites_a_quaestor-karosultaknak.596640.html

A bankszövetség azt az álláspontot képviseli - s ezt még az alkotmányból is le lehetne vezetni -, hogy Quaestor károsultaknak nem jár semmilyen kárpótlás - jelentette ki az állami rádió műsorában Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Az állam támogatja az újabb pénztárgép-cserét
http://www.portfolio.hu/gazdasag/adozas/az_allam_tamogatja_az_ujabb_penztargep-cseret.212844.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Az állam támogatja az újabb online kassza beszerzést - derül ki Pankucsi Zoltán Napi Gazdaságnak adott nyilatkozatából. Az adóügyi helyettes államtitkár azt is elmondta: jelenleg az egyeztetés szakaszában vannak.

És akkor azt üzenik Orbánnak: Halló, jó napot kívánunk!
http://hvg.hu/gazdasag/20150419_Es_akkor_a_nemetek_uzenik_Orbannak_Hallo?s=hk

Satuféket nyomott Brüsszel az uniós pályázati pénzosztás lázári gyakorlatának, nem épül meg az M4-es autópálya, de beszóltak a kormányzati gazdaságpolitikának a német cégek. A Telekom meg plusz pénzforrások után kajtat. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Öregedés kontra növekedés
http://www.atv.hu/gazdasag/20150419-oregedes-kontra-novekedes-carusel-cikk-hetfore/hirkereso

A The Economist nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy a 2008-as pénzügyi válságból kikászálódva sem lehetünk maradéktalanul elégedettek, hiszen a feltörekvő gazdaságok növekedési kilátásai tovább romlanak. Ennek oka pedig a rohamosan öregedő népességük. A 60 év feletti lakosság számszerű növekedése azonban nemcsak a fejlődők problémája. A Hetek cikke.

Ki fizeti az ingyenebédet?
http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/ki-fizeti-az-ingyenebedet-448458

Kevésnek bizonyulhat a bölcsödések és óvodások 90 százalékának térítésmentes étkezésére szánt évi 10-11 milliárd forintos költségvetési keret. A pénzt ráadásul eredetileg nem is erre, hanem a minőség javítására ígérték.

Közel kétmilliárdot ad az állam a DRB-károsult önkormányzatoknak
http://www.vg.hu/gazdasag/onkormanyzatok/kozel-ketmilliardot-ad-az-allam-a-drb-karosult-onkormanyzatoknak-448395

A DRB-bankcsoportnál számlával rendelkező önkormányzatok támogatására 1,92 milliárd forint egyszeri átcsoportosításáról döntött a kormány - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, pénteken megjelent számában.

Több mint 70 ezer új online pénztárgépre lehet szükség
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/tobb-mint-70-ezer-uj-online-penztargepre-lehet-szukseg-448378

A pénztárgépforgalmazók arra számítanak, hogy több mint 70 ezer új online pénztárgépre lesz szükség, ha bővítik a kötelezetti kört, a berendezések körülbelül három hónap alatt üzembe helyezhetők - mondta Madarász Jenő, a Pénztárgépcentrum webáruházat működtető Alt Cash Kft. ügyvezető igazgatója Budapesten.

EGYÉB

Vasárnapi boltzár: mentességet kérnek a Balatonnál
http://adozona.hu/altalanos/Vasarnapi_boltzar_mentesseget_kernek_a_Bala_B2PBFV

A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez, kérve, hogy a kiemelt üdülőkörzet május elejétől szeptember végéig mentességet kaphasson a kereskedelmi vállalkozások, üzletek vasárnapi kötelező zárva tartása alól.
Több tízezren tüntettek Varsóban jobb munkakörülményekért
http://inforadio.hu/hirek/kulfold/hir-719771

A baloldali OPZZ szakszervezet kezdeményezésére több tízezres menet vonult át szombaton Varsó belvárosán, a tiltakozáson több szakma képviselői a munkakörülmények javítását követelték.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Arnold és Levente nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés