SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Sokan támogatják a JNT-nél sztrájkoló dolgozókat
http://www.hrportal.hu/c/sokan-tamogatjak-a-jnt-nel-sztrajkolo-dolgozokat-20150422.html

Az EUROFEDOP és a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) is szolidaritását fejezte ki a JNT-s dolgozók felé. Bíznak abban, hogy az akció eredményes lesz, eléri célját.

Április 28-án a munkahelyi balesetek következtében megsérültekre és elhunytakra emlékezünk.
https://www.facebook.com/events/1576944805928202/

Flashmob-bal kívánjuk felhívni a figyelmet a munkabiztonság betartásának fontosságára annak érdekében, hogy a hasonló esetek a jövőben elkerülhetővé váljanak.

Közműszolgáltatói szakszervezetek: ne féljenek!
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kozmuszolgaltatoi_szakszervezetek_ne_feljenek/2426554/?utm_source=rssfeed

"Ha a nemzeti közműszolgáltató holding olyan lesz, mint az iskolák esetében a KLIK, akkor a feladatot központosítják, a fizetnivaló marad." Mutassanak erőt! Ne féljenek! Ezt az átmeneti időszakot át kell vészelni, akármilyen nyomást is gyakorol a kormányzat – ajánlotta a Helyiipari és Városgazdálkodási Dolgozók Szakszervezetének (HVDSZ 2000) szerdai ágazati konzultációján Ménesi Imre.

„Nincs okuk örömre”
http://rtl.hu/rtlklub/hirek/nincs-okuk-oromre

Kedden van a Bölcsődék Napja, de az ott dolgozóknak nincs sok okuk az örömre a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerint. Szűcs Viktória Híradónknak azt mondta, a nevelők háromnegyede még 90 ezer forintot sem visz haza. A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár azt mondta, nem tudni, mikor várható bérrendezés, de egyeztetnek a szakszervezettel.

Visszavették a „renitens” ápolónőt
http://nol.hu/belfold/szombaton-a-normafanal-gyaszolnak-az-apolonok-1529429

Folytathatja a munkáját Sándor Mária a Péterfy Sándor utcai kórházban. Ezzel zárult a kedd délelőtti munkaügyi egyeztetés az intézmény menedzsmentje és a szombaton indulatosan fölmondó ápolónő között – tudta meg a Népszabadság. Az ápolók ettől függetlenül szombaton a Normafánál gyászolnak.

Kiss László: Ez nem bérharc, hanem felhívás
http://www.atv.hu/belfold/20150420-kiss-laszlo

Ez nem bérharc, ez a magyar egészségügy helyzetére való felhívás - mondta Kiss László az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Fekete hétvégéket hirdettek a magyar kórházak ápolói.

Folytatják a sztrájkot az értékszállítási dolgozók
http://profitline.hu/hircentrum/hir/331362/Folytatjak-a-sztrajkot-az-ertekszallitasi-dolgozok

Folytatják a sztrájkot az Értékszállítási és Őrzésvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (ÉŐDSZ) a JNT Security Kft.-nél működő szervezetének dolgozói, miután a munkáltató kedden nem kereste meg őket egyeztetés céljából - közölte Kuti Zsolt, az ÉŐDOSZ sajtókapcsolatokért felelős megbízottja az MTI érdeklődésére.

Feljelentés az Uber ügyében
http://nol.hu/gazdasag/feljelentes-az-uber-ugyeben-1529515

Továbbra is feszültségekkel teli a hazai, s különösen a budapesti taxis piac. A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TG-FSZ) március végén feljelentést tett az amerikai hátterű, okostelefonos alkalmazást működtető Uber miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságon – tudta meg a Népszabadság.

Nem lehet belőni a hiányszakmákat
http://figyelo.hu/cikkek/418212-nem-lehet-beloni-a-hianyszakmakat

Célravezetőbb lenne nálunk is ösztönözni azt a nemzetközi, és hazánkban is létező trendet, hogy érettségi után tanuljanak szakmát a fiatalok. Ők már jól képezhetőek, s olyan szakmunkás lehet belőlük, amilyet a gazdaság igényel.

Ma tárgyalják a szociális szférában dolgozók béremelését
http://www.portfolio.hu/gazdasag/ma_targyaljak_a_szocialis_szferaban_dolgozok_beremeleset.212994.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Már a mai ülésén tárgyalhatja a kormány a szociális ágazatban dolgozók júliusban induló béremelését - tudta meg a Napi Gazdaság. A 15 milliárd forintos keretemelés mellett a kabinet várhatóan a legkésőbb 2016 januárjában életbe lépő életpályamodell bevezetésével kapcsolatos intézkedésről is egyeztet.

Emberi tényező
http://mno.hu/vezercikk/emberi-tenyezo-1282931

Pillanatok alatt megismerte az ország annak az ápolónőnek a nevét, aki február közepén egy kereskedelmi csatornának beszélt a ki nem fizetett túlórapénzekről és a szakdolgozók leterheltségéről.

KÖZÉLET

Közéleti napilappá alakítják a Napi Gazdaságot
http://gepnarancs.hu/2015/04/kozeleti-napilappa-alakitjak-a-napi-gazdasagot/

A Magyar Nemzettől távozók közül és máshonnan is igazoltak munkatársakat. A nyár végén új nevet is kap az újság.

GAZDASÁG

Varga Mihály: a gazdasági növekedés többletforrásaiból jut az adócsökkentésre
http://profitline.hu/hircentrum/hir/331368/Varga-Mihaly:-a-gazdasagi-novekedes-tobbletforrasaibol-jut-az-adocsokkentesre

Hosszú vita után a kormány úgy döntött, a gazdasági növekedés többletforrásait további beruházások, munkahelyteremtés helyett adócsökkentésre fordítja 2016-ban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden az M1 aktuális csatornán arra a kérdésre válaszolva, hogy az adócsökkentés miként hat a költségvetésre.

Csökkennének az adók - de miből?
http://www.stop.hu/gazdasag/csokkennenek-az-adok--de-mibol/1318171/

Még azelőtt benyújtanák az új költségvetés tervezetét, hogy az ideit módosítanák - ez derült ki Varga Mihály gazdasági miniszter bejelentéséből. A tervek szerint a személyi jövedelemadó kulcsa egy százalékkal csökkenne, és a szocialisták terveit is megvalósítanák.

Andor László: Piketty és az euróválság
http://www.vg.hu/velemeny/andor-laszlo-piketty-es-az-eurovalsag-448621

Thomas Piketty sztárközgazdász lett nagyon hamar. Túl fiatal ugyan ahhoz, hogy Nobel-díjra terjesszék fel, de sok helyen már most korunk legfontosabb gondolkodói között tartják számon. Nagy jelentőségű könyve (A tőke a 21. Században magyarul a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg) óriási adatbázisra támaszkodik, amely mintegy kétszáz évre visszamenőleg nyújt képet arról, hogyan alakultak a jövedelmi viszonyok és felhalmozási folyamatok a világban.

Matolcsyék szembeszállnak a forint erősödésével: Jönnek még kamatvágások
http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/matolcsyek-szembeszallnak-a-forint-erosodesevel-jonnek-meg-kamatvagasok-448608

Újabb 15 bázisponttal csökkentette az irányadó kamatszintet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, így új történelmi mélypontra, 1,8 százalékra süllyedt a ráta. Elemzők szerint az MNB-nek gyengítenie kell a forintot – további kamatvágásokkal –, hogy inflációt gerjesszen. A ciklust azonban több tényező is befolyásolhatja.

A brókerbotány miatt jegeli a kormány a gigatendert?
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_brokerbotany_miatt_jegeli_a_kormany_a_gigatendert.596751.html

A kormány kis híján döntött a 172 milliárd forintra becsült rendőrségi és honvédségi helikoptertender kiírásáról, ám a brókerbotrányok okozta költségvetési bizonytalanság miatt csúszik a terv - írja a Magyar Nemzet.

A keleti és déli nyitás után a szomszédok vannak terítéken
http://mno.hu/gazdasag/a-keleti-es-deli-nyitas-utan-a-szomszedok-vannak-teriteken-1282961

A magyar külgazdaság több dimenzióban gondolkodik: a keleti és déli nyitás mellett nagy hangsúlyt helyez a kormány a szomszédos államokkal való kereskedelem növelésére is – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjújában a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára.

A magyar-azeri gazdasági kapcsolatok bővítéséről tárgyalt Varga Mihály
http://www.ma.hu/uzlet/247107/A_magyarazeri_gazdasagi_kapcsolatok_boviteserol_targyalt_Varga_Mihaly?place=srss

A felek egyetértettek abban, hogy a gyógyszer- és egészségipar területén tovább kell bővíteni az együttműködést, a magyar vállalatok készek részt venni az azeri gyógyszergyártás fejlesztésében, valamint érdeklődnek vegyes vállalatok alapítása iránt is.

Tíz százalékkal növelhetik az árakat a kartellek
http://figyelo.hu/cikkek/418259-tiz-szazalekkal-novelhetik-az-arakat-a-kartellek

Az ajánlattevők összejátszása közbeszerzési vagy koncessziós eljárásban veszélyezteti a közpénzek racionális felhasználását, óvatos becslések szerint akár több mint 10 százalékkal növelve az árakat - állapították meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) szakemberei.

A fiatalok hallják az idők szavát
http://www.vg.hu/gazdasag/a-fiatalok-halljak-az-idok-szavat-448534

Még mindig a gazdaságtudományi képzések a legnépszerűbbek a felsőoktatásba jelentkezők között, a műszaki területek iránt már majdnem többen érdeklődnek, mint a pedagógus szakok iránt.

Közel húsz uniós projekt szúrt szemet - itt a gyanúsak listája
http://www.vg.hu/gazdasag/kozel-husz-unios-projekt-szurt-szemet-itt-a-gyanusak-listaja-448639

A Henkel Magyarország, Matyi Dezső több cége és a fogászati turizmusért milliárdokhoz jutó csoport több cége is szerepel azon a kifogásolt projekteket tartalmazó, lapunk birtokába került listán, amelyek miatt az Európai Bizottság felfüggesztette a 2007–2013-as ciklus még ki nem fizetett gazdaságfejlesztési támogatásainak átutalását.

El kell engedni a görög adósság egy részét
http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/el_kell_engedni_a_gorog_adossag_egy_reszet.596731.html

A Nemzetközi Valutaalapnak be kellene látnia és korrigálnia kellene görögországi baklövését, és le kellene írnia az ország adósságának nagy részét - áll a Bruegel gazdaságkutató intézet keddi elemzésében.

EGYÉB

Megtudhatjuk, mennyivel támogatja a gyógyszeripar az orvosokat
http://fn.hir24.hu/gazdasag/2015/04/22/megtudhatjuk-mennyivel-tamogatja-a-gyogyszeripar-az-orvosokat/

A városi legendákat megcáfolnák azzal, hogy megtudhatnánk, mennyi pénzzel támogatják az orvosokat a gyógyszercégek. Jó hír, hogy a megkérdezett orvosok háromnegyede az átláthatóságot támogatja.

Még nincs vége a harcnak: művészeti szakokat is megszűnés fenyeget
http://nol.hu/belfold/meg-nincs-vege-a-harcnak-muveszeti-szakokat-is-megszunes-fenyeget-1529503

Információnk szerint megszűnés fenyegeti a mozgóképkultúra, a tervező grafikus és a környezetkultúra szakokat. Hiába tűnik úgy tehát, hogy meghátrált a kormány a hétfői diáktüntetés hatására. Nem véletlen, hogy a hallgatókat nem hatották meg a kormány keddi ígéretei.

Felsőoktatás: egy kicsit hátrébb, mint a nyolcvanas évek
http://hvg.hu/itthon/20150422_egyetemi_autonomia_szakstruktura_valtozas

A Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülését követően pár szak esetében visszakozott a kormány, ám újabbak sorsa viszont ugyanúgy kérdéses, mint az egyeztetés előtt. A kabinet az egyetemi polgárok megosztására játszhat, miközben a szereplők számára nyilvánvaló, hogy a kormány(fő) szeszélye legközelebb az ő szakirányukat érintheti. Csendben változhat az egyetemek irányítása is, az intézmények gazdasági működtetéséért felelős kancellár és az egyetemi autonómiát megtestesítő rektor fölé bekerül a konzisztórium, amely túlzott befolyást szerezhet a rektor kontójára. A hallgatói képviseletek is visszaszorulnak.

Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben
http://www.vg.hu/vallalatok/kozlekedes/megugrottak-a-kgfb-dijak-az-elso-negyedevben-448655

A Netrisk.hu adatai szerint az évfordulós kötések átlagdíjának növekedése jóval elmarad az azonnali kötésekétől: míg az előbbi körben átlagosan 9, az utóbbiban közel 17 százalékkal lettek magasabbak az átlagdíjak az előző év hasonló periódusához képes

Sokat tettünk, de még nem eleget: ma van a Föld Napja
http://www.piacesprofit.hu/klimablog/fenntarthato_fejlodes/sokat-tettunk-de-meg-nem-eleget-ma-van-a-fold-napja/

Világszerte több mint 125 országban ma ünneplik a Föld Napját, amikor akciókkal, programokkal hívják fel a lakosság figyelmét, hogy takarékoskodjunk jobban bolygónk erőforrásaival. De az elmúlt évtizedekben – bár sok mindent tettünk – még mindig nem eleget.

Korrupciós vádak miatt lemondott a szlovák gazdasági miniszter
http://www.napigazdasag.hu/cikk/41451/

Szlovákiában korrupció gyanúja miatt távozik posztjáról Robert Fico kabinetjének gazdasági minisztere, Pavol Pavlis, aki lemondását szóvivőjén keresztül jelentette be kedden.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Örs és Stella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés