SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Segítenek a nyomtatványok kitöltésében
http://www.kisalfold.hu/kulfold_hirek/segitenek_a_nyomtatvanyok_kitolteseben/2428327/

Az „IGR – Jövő a határtérségben” projekt a határ menti szakszervezeti összefogás keretében működtetett Ausztriában dolgozóknak magyar nyelvű jogtanácsadást március 31-ig uniós támogatás segítségével. A Magyar Szakszervezeti Szövetség tájékoztatása szerint ezeken az ügyfélfogadásokon az osztrák dokumentumok, nyomtatványok kitöltésében tudnak segíteni és általános munkavállalási információkat adnak.

A tűzzel játszik a kormány: eltörlik a munkanélküli-segélyt, csak közmunka lesz
http://index.hu/gazdasag/2014/11/13/szocialpolitika/

A válság óta Európa nagy része inkább növelte a szociális kiadásait, hogy enyhítse a munkanélküliséget. Mi ezzel szemben jövőre rekordra tervezzük járatni a közmunkaprogramot, 2018-ig pedig eltörölnénk a munkanélküli-segélyt. Ez hosszabb távon öngyilkos terv lehet – főleg, hogy úgy tűnik, bármit is mond a kormány, a közmunka nem kapu a rendes munkához. Összeszedtük, hogy mit lehet tudni a közmunkásokról, mire elég a közmunka, és hogy miért lehet szörnyen veszélyes, ha a kormány megvalósítja azt, amit a következő évekre tervez.

Továbbra sincs megállapodás az értékszállítók és a munkáltató között
http://www.hirado.hu/2015/05/05/tovabbra-sincs-megallapodas-az-ertekszallitok-es-a-munkaltato-kozott/?source=hirkereso

Az ÉŐDSZ a posta értékszállító cégnél, a JNT Security Kft.-nél működő szervezete április 20-án éjféltől hirdetett sztrájkot határozatlan időre, mivel nem sikerült megállapodni az idei bérekről a munkáltatóval.

Eltűnt 255 alkalmazott a postánál
http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-eltunt-255-fo-a-postanal.html

Az idei első negyedévben 255 dolgozójától vált meg a Magyar Posta. A posta honlapjára felkerült negyedéves állományi statisztika szerint az idei első negyedévben 30 470 fő dolgozott a társaságnál, ami 255-tel kevesebb a tavaly év végi adatnál. A Magyar Posta természetes fogyásról beszél.

A túlórákról egyeztetett Zombor a szakszervezetekkel
http://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/a_tulorakrol_egyeztetett_zombor_a_szakszervezetekkel.213639.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

A túlmunka és a túlórák kérdése is napirendre került azon a mintegy három órán át tartó egészségügyi ágazati egyeztetésen, amelyet Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár hívott össze kedd délelőtt és amelyen az ágazat érdekképviseleti szervezetei voltak jelen. Az érdekképviseletek azt ígérték, nem hirdetnek sztrájkot, de a béremelési követelések nyomatékosítása végett május 12-re közös demonstrációt szerveznek - értesült a Hír TV. Az államtitkárral pedig megállapodtak, hogy a túlóráért és túlmunkáért járó kompenzációk elszámolási idejét országosan egységesíteni fogják.

Nyomorognak a szegedi színház dolgozói
http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/nyomorognak_a_szegedi_szinhaz_dolgozoi/2428272/?utm_source=hirkereso&utm_medium=feed&utm_campaign=hirkereso

Szeged - Hiába kérik, évek óta nincs a műszaki dolgozóknak kollektív szerződésük a Szegedi Nemzeti Színházban. Nyomorúságos a fizetésük, nem biztosítják a szakszervezet működéséhez szükséges feltételeket sem - panaszolja Pusztai Katalin érdekvédő.

Pert nyert Árki a szakszervezetis ellen
http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/pert-nyert-arki-szakszervezetis-ellen/

Első fokon pert nyert a Tüke Busz volt vezetője a cég szakszervezetise ellen. A bíróság szerint ugyanis Árki Sándor nem követett el bűncselekményt korábbi kijelentésével.

Terhes örökség - kollektív szerződés jogutódlás után
http://www.munkajog.hu/rovatok/szakertoi-blog/terhes-orokseg-kollektiv-szerzodes-jogutodlas-utan

A munkáltatói jogutódlás esetén az érintett munkaviszonyokból származó jogok és kötelezettségek változatlan tartalommal az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át. A folytonosság elvét követi a törvény akkor is, ha az átadónál kollektív szerződés volt hatályban az átadáskor. Ez azonban számos érdekes kérdést vet fel.

Parragh László: szeptemberben fontos változások lesznek a szakképzésben
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-723924

A szeptember 1-jén induló tanévben a gazdaság és a tanulók szempontjából fontos változások következnek be a szakképzésben, a diákok lehetőséget kapnak a piacon keresett szakmák elsajátítására - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kedden az M1 aktuális csatorna műsorában.
 
Európai Ifjúsági Hét
http://www.eurodesk.hu/hirek/10718

Magyarországon több, mint 20 településen találkozhattok az Európa-szerte megrendezésre kerülő Európai Ifjúsági Hét programjaival. Az Európai Ifjúsági Hét magyarországi záróeseménye izgalmas programokkal vár mindenkit május 9-én az Európa-napi fesztiválon Budapesten.

A nemzeti konzultáció leállítását követeli az Európai Szakszervezeti Konföderáció
http://inforadio.hu/hirek/belfold/hir-724079

A bevándorlásról kezdeményezett nemzeti konzultáció leállítására szólítja fel a magyar kormányt kedden kiadott közleményében a munkavállalói érdekképviseletek brüsszeli ernyőszervezete, az Európai Szakszervezeti Konföderáció (ETUC).

KÖZÉLET

Felforgathatja a Fideszt Orbán Bayer Zsoltnak tett ígérete
http://hvg.hu/itthon/20150506_Felforgathatja_a_Fidesz_Orban_Bayer_Zsolt#utm_source=hirlista&utm_medium=aggregator&utm_campaign=hvg

Miközben a Fidesz évtizedek óta fékezi, hogy kiteregessék a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok szennyesét, Orbán Viktor most meglepő javaslattal állt elő. Szerinte semmit sem szabad kitakarni a régi dokumentumokból, és a rendszer áldozatai döntsék el, mit hoznak nyilvánosságra. Megnéztük, hogy a Bayer Zsoltnak adott interjúban bedobott ötlet milyen következményekkel járna, és hogy végül kiderülne-e, hogy kik voltak a besúgok és a kémek?

Tényleg kezd betelni az EU pohara azzal, amit Orbán csinál
http://vs.hu/kozelet/osszes/tenyleg-kezd-betelni-az-eu-pohara-azzal-amit-orban-csinal-0506?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

„Ne az én adómból csináljon szélsőjobbos politikát”, „eddig támogattam Orbánt, de elvesztettem a fonalat” – az utóbbi időben meglehetősen keresetlenül fogalmaznak a magyarországi helyzetről az itteni EU-s diplomaták. Az uniós országok külügyminisztériumai pedig közben sorra kérik be a sürgős jelentéseket budapesti embereiktől arról, hogy mi is történik.

Az első ötvenben sincsenek a világon a magyar anyák életkörülményei
http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/az-elso-otvenben-sincsenek-a-vilagon-a-magyar-anyak-eletkorulmenyei-449420

Norvégiában és az észak-európai országokban a legjobb anyának lenni, és Szomáliában élnek a legrosszabb körülmények között a világon az anyák a Save The Children nemzetközi gyermekvédelmi szervezet hétfőn közzétett jelentése szerint.

Tárki: csúcson az idegenellenesség
http://www.vg.hu/kozelet/tarki-csucson-az-idegenellenesseg-449432

Csúcson az idegenellenesek aránya Magyarországon - állapította meg a Tárki az 1992 óta végzett kutatásának 2015 áprilisi adatai alapján.

GAZDASÁG

Brüsszel megjósolta, mi vár a magyar gazdaságra 2016-ig
http://www.origo.hu/gazdasag/20150505-brusszel-megjosolta-mi-var-a-magyar-gazdasagra-2016-ig.html

Lassuló GDP-növekedést, emelkedő inflációt, csökkenő munkanélküliséget, alacsony költségvetési hiányt és csökkenő államadósságot vár az Európai Bizottság a magyar gazdaságtól a következő két évre.

A rezsicsökkentés a szegényeken nem segített
http://www.vg.hu/gazdasag/a-rezsicsokkentes-a-szegenyeken-nem-segitett-449444

A jómódúak és a szegények aránya is csökkent Magyarországon 2012 és 2014 között. A társadalom legfelső és legalsó tizedének jövedelme közötti különbség is mérséklődött, bár még mindig jelentős: a leggazdagabbak három éve több mint kilencszer több pénzből éltek, mint a legszegényebbek, tavaly „már csak” több mint nyolcszoros volt az eltérés

Továbbra sincsen áttörés a gazdaságban
http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/tovabbra-sincsen-attores-a-gazdasagban-449481

A Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) javulást mutat az előző negyedévhez képest. Ez a folyamat lényegében megegyezik az elmúlt év általános tendenciáival, azonban a növekedési kilátások változatlanul bizonytalanok.

A gazdasági kilátások javulásának köszönhető az építőipar fellendülése
http://www.stop.hu/belfold/a-gazdasagi-kilatasok-javulasanak-koszonheto-az-epitoipar-fellendulese/1321519/
Varga Mihály kitért arra: az építőiparban továbbra is az állam a legnagyobb megrendelő. A kormány 2016-ban nagyjából 100 milliárd forintos nagyságrendben tervez állami beruházást a szektorban, de szeretné, ha a magánszektor is fűtené az építőipari konjunktúrát.

Van, aki már kapott az uniós pénzből
http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kkv-palyazatok/van-aki-mar-kapott-az-unios-penzbol/

Megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain közölte az NGM. Így néhány cég már örülhet az uniós pénznek.

Mától nyújthatják be kárigényüket a Quaestor-károsultak
http://www.vg.hu/gazdasag/matol-nyujthatjak-be-karigenyuket-a-quaestor-karosultak-449475

Mától június 5-éig kérelmezhetik a kártalanítást a Quaestor-károsultak, vagyis a Quaestor Financial Hrurira által kibocsátott, illetve a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. vagy kapcsolt vállalkozása által értékesített kötvények tulajdonosai.

Putyin figyelmeztette Magyarországot: baj lehet Roszatom-üzlet nélkül
http://www.vg.hu/vallalatok/energia/putyin-figyelmeztette-magyarorszagot-baj-lehet-roszatom-uzlet-nelkul-449431

Ha Magyarország visszautasítja az együttműködést a Roszatommal, az ártana a magyar gazdaságnak - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin .

Minden magyarnak van 2,1 milliós megtakarítása! Tényleg? És hol lehet átvenni?
http://hvg.hu/gazdasag/20150505_Minden_magyarnak_van_21_millios_megtakari

A magyar lakosság megtakarításai közel 21 ezermilliárd forintot tesznek ki, azaz mintha mindenki 2,7 évnyi fizetését tartaná megtakarításként. Bár első ránézésre ez nagyon soknak tűnhet, kiderült, hogy európai viszonylatban bőven van még hova fejlődnünk, hiszen míg egy magyar embernek átlagosan 2,1 millió forintos megtakarítása van, egy nyugat-európainál ugyanez 23,9 millió.

Nyolcmilliárd jutott hálapénzre is - infografika
http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/nyolcmilliard-jutott-halapenzre-is-infografika

Gyakorlatilag ugyanannyit fizettünk ki hálapénzre tavaly, mint borravalóra: bő 8 milliárd forintot. A legtöbb paraszolvencia változatlanul a kórházi orvosoknak jut. Az InfoTandem infografikája.

Barcza: a Templeton magyar portfóliójának leépítése kedvező az országnak
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/barcza_a_templeton_magyar_portfoliojanak_leepitese_kedvezo_az_orszagnak.597364.html

A legnagyobb magyarországi forint befektető, a Franklin Templeton vagyonkezelő csoport portfóliójának fokozatos, normál piaci körülmények között zajló leépítése kedvező Magyarország számára - mondta Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója szerdán az állami hírtelevízióban.

Négyezer euróért toboroznak szakorvosokat Budapesten
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/negyezer_euroert_toboroznak_szakorvosokat_budapesten.597317.html

Vasárnap bezártak a boltok - gyengébb lett a márciusi forgalom
http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vasarnap_bezartak_a_boltok_gyengebb_lett_a_marciusi_forgalom.597355.html

A februárinál gyengébben emelkedett márciusban a kiskereskedelmi forgalom a KSH első becslése szerint.

Nem ellenzi az offshore-ozást a Fidesz
http://nol.hu/gazdasag/nem-ellenzi-az-offshore-ozast-a-fidesz-1532147

A kormány az ellenzéki bírálatok ellenére továbbra is kiáll az E.ON gázüzletágának felvásárlása mellett. A gazdasági bizottság Fidesz-többsége elvetette az LMP offshore-tilalomra vonatkozó javaslatát

A Fidesz nem vizsgálná a Quaestor-ügyet
http://nepszava.hu/cikk/1056249-a-fidesz-nem-vizsgalna-a-quaestor-ugyet

Továbbra sem alakulhat meg a Quaestor- és a Buda-Cash-ügyekben eljáró parlamenti vizsgálóbizottság. Ezért a Demokratikus Koalíció azt követeli, teremtsék meg a feltételeket, hogy elkezdhesse a munkáját – erről Varju László, a párt alelnöke beszélt hétfői sajtótájékoztatóján.

Japán szuperhatalommal a háta mögött készül történelmi fordulatra
http://mno.hu/kulfold/japan-szuperhatalommal-a-hata-mogott-keszul-tortenelmi-fordulatra-1284874

A tavaly megreformált japán külpolitika határozottabban kíván fellépni a vitatott hovatartozású szigetek ügyében a Kelet-kínai-tengeren. Ehhez kapcsolódva Japán tizennyolc év után az Egyesült Államokkal közösen megújította védelmi stratégiáját. Ráadásul Abe Sinzó Barack Obamával és még tíz országgal közösen valószínűleg 2015-ben megalkot egy akkora kereskedelmi zónát, mely a világ GDP-jének körülbelül 40 százalékát foglalja magában.

EGYÉB

Az egészségben is szétszakadt az ország
http://www.vg.hu/vallalatok/egeszsegugy/az-egeszsegben-is-szetszakadt-az-orszag-449385

A magyarok az európai átlagnál rövidebb életre számíthatnak, és az egészségben eltöltött évekből is kevesebb jut nekünk. Az átlag magyarénál is rosszabbak azonban az életkilátásaik az Észak-Alföldön élőknek. Jó hír viszont, hogy a tervek szerint, aki rendszeresen jár szűrésre, előbbre kerülhet a várólistákon.

Pedagógussztrájk bénítja meg Olaszországot
http://www.hirado.hu/2015/05/05/pedagogussztrajk-benitja-meg-olaszorszagot/?source=hirkereso

Tanárok, diákok és szülők tüntetnek kedden az olasz városok utcáin a Matteo Renzi-vezette kormány tervezett oktatási reformjai ellen.

Nyakunkba szakad az ég
http://nol.hu/mozaik/nyakunkba-szakad-az-eg-1532323

A várható heves zivatarok miatt két délkeleti megye kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Több megyében sok esőre és viharos szélre is figyelmeztetne
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Vilma nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés