SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Tüntetésen követeltek bérrendezést a szociális ágazat dolgozói
http://www.168ora.hu/itthon/tuntetesen-koveteltek-berrendezest-szocialis-agazat-dolgozoi-136222.html

A bérek rendezéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei pénteken a fővárosban.
Becsapva és kisemmizve: az utcán álltak ki magukért a szociális ágazat dolgozói
http://www.hir24.hu/belfold/2015/05/29/becsapva-es-kisemmizve-az-utcan-allnak-ki-magukert-a-szocialis-agazat-dolgozoi/

A bérek rendezéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei pénteken a fővárosban. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a dolgozók 25 éve nem kerestek ennyire keveset, többen éheznek, napról napra élnek.
Az ígéret nem fizetőeszköz
http://nepszava.hu/cikk/1058782-az-igeret-nem-fizetoeszkoz

Borzasztó életkörülmények mellett dolgoznak, nem véletlenül elégedetlenek az elmúlt öt év kormányzati teljesítményével a szociális ágazat dolgozói - így értékelt az ágazati sztrájkbizottság ügyvivője a pénteki többezres budapesti demonstráción. A miniszterelnöknek címzett petícióban már idén béremelést, jövő januártól pedig kiszámítható életpályát követeltek a felvonulók.
 „Ha madárnak néznek, tollasodni akarunk!” – ezrek vonultak a belvárosban
http://nol.hu/belfold/ha-madarnak-neznek-tollasodni-akarunk-ezrek-tuntetnek-a-belvarosban-1536953

Nekünk csak ez jutott – volt olvasható egy botra tűzött pelenkán, amelyet az Andrássy úton lobogtat egy tüntető a szociális ágazatban dolgozók „fekete pólós” demonstrációján. Több ezren vonultak a Kodály köröndtől a Kossuth térre, hogy sípokkal, sámándobokkal adják a kormány értésére: elég volt az ígérgetésekből. Hátha ebből értenek.
Létbizonytalanság és kivándorlás – Tüntettek a szociális ágazatban dolgozók
http://mno.hu/ahirtvhirei/letbizonytalansag-es-kivandorlas-tuntettek-a-szocialis-agazatban-dolgozok-1288487

Több ezren tüntettek Budapesten délután, ezúttal a szociális ágazatban dolgozók vonultak utcára. Tisztességes bért, megbecsülést és életpályamodellt követeltek. Azt mondják: átlagkeresetük 70-80 ezer forint, aminek a duplájára lenne szükség a megélhetéshez. A szociális államtitkár a demonstráció előtt jelentette be, hogy július elsejétől bérpótlékot kapnak az ágazat dolgozói.
A bérrendezést követelték a szociális ágazat dolgozói
http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=a-berrendezest-koveteltek-a-szocialis-agazat-dolgozoi

A bérek rendezéséért és az életpályamodell bevezetéséért tüntettek a szociális ágazat szakszervezetei pénteken a fővárosban. A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, hogy a dolgozók 25 éve nem kerestek ennyire rosszul, többen éheznek, napról-napra élnek.
Ugyanannyit dolgoznak, mégis kevesebbet keresnek
http://mno.hu/ahirtvhirei/ugyanannyit-dolgoznak-megis-kevesebbet-keresnek-1288582

Egyre több munkakörben alkalmaznak közmunkásokat, ugyanis ők kevesebbe kerülnek a munkáltatónak, mint egy normál munkaerő. Az ország második legnagyobb közfoglalkoztatója az iskolákat fenntartó Klik. Az LMP szerint számos olyan esetről tudnak, amikor közalkalmazottat közmunkásként foglalkoztatnak tovább.
Nincs pénz a júniusi fizetésekre?
http://mno.hu/ahirtvhirei/nincs-penz-a-juniusi-fizetesekre-1288436

Bizonytalannak tartja a tanárok júniusi fizetését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete.
A szakszervezetek együttműködését szorgalmazza a Munkástanácsok
http://profitline.hu/hircentrum/hir/333428/A-szakszervezetek-egyuttmukodeset-szorgalmazza-a-Munkastanacsok
A szakszervezetek együttműködésének fontosságát hangsúlyozta Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a szervezet megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi választmányi ülésen pénteken Budapesten.

Gaskó István: Az állandóság híve vagyok
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/gasko-istvan-az-allandosag-hive-vagyok-1288493
A közeli hetekben dőlhet el, hogy a szakszervezetek szerveznek-e útlezárást, tüntetést vagy sztrájkot amiatt, hogy hosszú ideje nem sikerül megállapodni a munka törvénykönyve, a sztrájktörvény és a korkedvezmény ügyében. Erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Gaskó István. A Liga Szakszervezetek elnöke kifejtette: bár a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnökválasztásánál véleménye szerint szervezett akció zajlott ellene, a körülményekhez képest az elmúlt időszak volt pályafutásának legsikeresebb négy éve.

Hamis nyelvvizsga miatt 57 rendőrt rúgtak ki
http://hvg.hu/itthon/20150529_Hamis_nyelvvizsga_miatt_57_rendort_kuldte
Hamis nyelvvizsga miatt több tucat embernek kellett távoznia a rendőrségtől, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak pedig tíz pénzügyőre ül emiatt a vádlottak padján. Hasonló esetek előfordultak a Honvédségnél és a Katasztrófavédelemnél is, de a Budapesti Törvényszék sem maradt ki a szórásból. Egyedül a NAV-nál titokzatoskodnak. A kirúgottaknak nemcsak az állásuk veszett el, a jogtalanul felvett nyelvpótlékot is vissza kell fizetniük.

Gyakori a munkahelyi diszkrimináció Csongrád megyében
http://promenad.hu/cikk/gyakori-a-munkahelyi-diszkriminacio-csongrad-megyeben-154451
Ügyfélfogadást tartott pénteken a SINOSZ hódmezővásárhelyi szervezeténél dr. Kiss Éva, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Csongrád megyei referense, aki elmondta: a hatósághoz fordulhatnak azok, akik nem rendelkeznek megfelelő érdekérvényesítő képességgel, és életkoruk, nemük, egészségi állapotuk, más véleményük vagy fogyatékosságuk miatt hátrányos megkülönböztetés éri őket. Amennyiben ez megvalósul, akkor a hatósághoz fordulhat, az pedig eljár. Kiderült: Csongrád megyében sokak tesznek panaszt munkahelyi diszkrimináció miatt.

Lefelé fejlesztik a bért a járási hivatalokban
http://nol.hu/belfold/lefele-fejlesztik-a-bert-1537257
Eddigi illetményük akár harminc százalékát is elveszíthetik most azok a kormánytisztviselők, akiket a közigazgatási rendszer átszervezése miatt két esztendeje az önkormányzatoktól a kormányhivatalokhoz helyeztek át.

Több mint százezres bércsökkenés
http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/tobb-mint-szazezres-bercsokkenes-1288354
Rosszul jártak azok a mesterpedagógusok, akik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megszűnő pedagógiai intézeteiben dolgoztak, és nem kérték időben az áthelyezésüket. Az intézetek feladatait április 1-jétől az Oktatási Hivatalhoz (OH) rendelték, az átvett kollégák pedig kormány-tisztviselői jogviszonyban folytathatták munkájukat. A kényszerű váltás egyeseknél havi 120–150 ezres fizetéscsökkenéssel járt.

Lazsál a dolgozója? Így fizethet ki kevesebb munkaidőt
http://adozona.hu/munkajog/Csokkentene_a_munkaidot_a_munkakozi_szunett_NDJ8IN#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly
Hogyan lehet jogszerűen csökkenteni a munkaidőt a munkaközi szünettel, hogyan kell módosítani a munkaszerződéseket és eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

A Facebookon keresnek munkát a diákok
http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=113161
A diákok több mint 70 százaléka a Facebookon keres munkát, ezt követik a diákszövetkezetek weboldalai, valamint az állásbörzék és karriernapok - derült ki a Mind-Diák Szövetkezet felméréséből.
 
Válassza ki, mit dolgozik, és kiderül, milyen eséllyel nem lesz szükség önre 20 év múlva
http://hvg.hu/tudomany/20150530_20_ev_mulva_robotok_dolgozhatnak_helyettu?s=hk
Van egy oldal, ami kiszámolja, hogy 20 év múlva helyettesíthetőek leszünk-e egy robottal. A telemarketingeseknek, a könyvelőknek, és a modelleknek sem szolgálhatunk jó hírekkel.

Ezekkel a szakmákkal ötször annyit kereshetsz külföldön, mint itthon
http://www.penzcentrum.hu/karrier/ezekkel_a_szakmakkal_otszor_annyit_kereshetsz_kulfoldon_mint_itthon.1044941.html
Lassan már a Nagy Kivándorlást, az amerikás magyarok idejét idézi a magyarok migrációs kedve. Nincs mit csodálkozni, például egy hazai és egy brit egészségügyi dolgozó éves fizetése között akár egy lakás ára is elfér.


Iskolaszövetkezeten keresztül is garantált lesz a minimálbér
http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/iskolaszovetkezeten_keresztul_is_garantalt_lesz_a_minimalber.214863.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator
Hamarosan a parlament elé kerül az az iskolaszövetkezeteket érintő törvénymódosítás, ami garanciákat tartalmaz a diákmunkáért fizetendő minimum összegre - mondta Czomba Sándor az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában.
 
KÖZÉLET

Százmilliárdos többletforrásra lenne szükség az egészségügyben
http://www.vg.hu/gazdasag/szazmilliardos-tobbletforrasra-lenne-szukseg-az-egeszsegugyben-451050
Nem látni a jövő évi költségvetési tervezetben azt az összeget, amellyel érdemben javíthatnának az egészségügy helyzetén - írja a Magyar Nemzet. Csupán 52 milliárddal kap többet az egészségügy és a tervezett büdzséből hiányzik a további kórházi adósságok kiegyenlítésének forrása.

Menekülnek a válaszadók a "konzultáció" elől
http://nepszava.hu/cikk/1058904-menekulnek-a-valaszadok-a-konzultacio-elol
A kormányszóvivő szerint semmiképpen sem mondható, hogy a magyarok ne vennének részt a menekültügyi konzultációban, noha állítása szerint is alig 200 ezren küldtek választ Orbán Viktornak a bevándorlóellenes kérdőívére. Azt sem tudni, a visszaküldött levelek értékelhetőek-e, de a kabinet más szempontból is "bűvészkedik" a statisztikákkal; miközben Kovács Zoltán kikérte magának a fogalmak összemosását, épp erre tett újbóli kísérletet.

Ígéretek földje - a társadalmi mobilitás esélyei
http://mno.hu/magyar_nemzet_magazin/igeretek-foldje-a-tarsadalmi-mobilitas-eselyei-1288402
Nincsenek Magyarországon hivatalos adatok arról, hogy a mélyszegénységben élők milyen eséllyel léphetnek feljebb a társadalmi ranglétrán. A lapunknak nyilatkozó ifjúságszociológus állítja, a nehéz sorsú gyerekek helyzete kilátástalan, mivel az iskolarendszer képtelen ellátni feladatát. Az Egyesült Államokban közben áttörést hozott a témában egy kutatás, a kérdés a következő választási kampány fő témája lehet.
 
GAZDASÁG

Több mint ötszáz javaslatban írnák át a jövő évi büdzsét a képviselők
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=187966
A teljes MSZP-frakció jegyzi azt a módosítót, amely 285 milliárd forintot biztosítana a közszférában, ezen belül is elsődlegesen a szociális területen, az oktatásban, valamint az egészségügyben dolgozók bérfejlesztésére.

Megrázó állami áramüzlet
http://nepszava.hu/cikk/1058867-megrazo-allami-aramuzlet
Szándéknyilatkozat már van, de az üzlet még korántsincs megkötve az állam és az Elmü-Émász német tulajdonosai között. Az anyacégek szívesen megszabadulnának a veszteséges lakossági üzletágtól, viszont a profitabilis ágazatokat megtartanák. Természetesen csak akkor, ha egyáltalán létrejön a megállapodás. Az sem mellékes, hogy a becslések szerint több száz milliárd forintos kiadásnak egyelőre nem látni a költségvetési forrását.

A NAV is benne volt a kapuvári húsüzem csődjében?
http://www.napi.hu/ado/a_nav_is_benne_volt_a_kapuvari_husuzem_csodjeben.598454.html
A kapuvári húsüzem csődjében jelentős szerepet játszhatott, hogy a NAV egy friss bírósági döntés alapján jogtalanul állapított meg a cégnél több százmilló forintos adóhátralékot - véli az LMP.
 
EGYÉB

Ésszerű vagy észszerű? Jön az új helyesírás!
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/esszeru-vagy-eszszeru-jon-az-uj-helyesiras
Az MTA Magyar Nyelvi Bizottsága bejelentette, szeptemberben jön a 12. Magyar Helyesírási szótár.
A tartalomra vonatkozó találgatások már évekkel ezelőtt elkezdődtek, az biztos, hogy az ésszerű-észszerű vita lényeges eleme lesz a változásoknak.
 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Miklós nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés