SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

 

Alternatív színház a Tisztes Munka Világnapján!

http://szef.hu/esemenyek/WDDW2015

Idén is elérkezik október 7.e, a Tisztes Munka Világnapja, melynek alkalmából a SZEF és a SZEFIT közös szervezésében egy performansszal igyekszünk felhívni a figyelmet a tisztes munka fontosságára és a magyar munkavállalókat ezzel kapcsolatban érintő legsúlyosabb problémákra, amelyre várjuk a tagszervezetek érdekelt tagjait, vezetőit!

Tisztes munkát és tisztes béreket követel az LMP

http://www.hrportal.hu/c/tisztes-munkat-es-tisztes-bereket-kovetel-az-lmp-20151006.html

A parlamentben napirend előtt szó volt egyebek mellett a munkavállalók helyzetéről is. Szél Bernadett (LMP) tisztes munkát és tisztes béreket követelt október 7-e, a Tisztes Munka Világnapja alkalmából.

MOST SZOMBATON! SZEF Akadémia, első előadás

http://szakszervezetek.hu/hirek/1455-szef-akademia-elso-eloadas

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma 2015. október 10-én, szombaton 10.00 órai kezdettel ÁLLAM ÉS TÁRSADALOM címmel tartja a SZEF AKADÉMIA első rendezvényét a Budapest, Múzeum u 7. alatti KOSSUTH KLUBBAN.

„Bizalmi katasztrófa" az ellenzéki pártoknál

http://nepszava.hu/cikk/1072379-bizalmi-katasztrofa-az-ellenzeki-partoknal/

Az ellenzéki pártok „bizalmi katasztrófája” miatt a közmédia ma szinte kizárólag a kormányzati érdekeket közvetíti és a társadalmi viták is manipulálttá váltak. Ebben a helyzetben az érdekvédelem és a társadalmi párbeszéd témavilága kiveszett a nyilvánosságból, márpedig az eddigieknél aktívabb és tudatosabb munkavállalókra, modernebb és hatékonyabb érdekvédelemre van szükség. Ezt fogalmazta meg a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) legutóbbi kongresszusa, ahol négyéves cselekvési programot fogadtak el.

Valóban  szükség van az önértékelési csoportra?

https://soundcloud.com/pedag-gusok-szakszervezet/20151005-lanchidradio-gallo-istvanne

Galló Istvánnét kérdezték a Lánchidradióban

A szakképzés része a közoktatásnak

https://veol.hu/hirek/a-szakkepzes-resze-a-kozoktatasnak-gallo-istvanne-a-pedagogusok-szakszervezetenek-elnoke-a-tanev-valtozasairol-1730881

Galló Istvánné PSZ elnök a tanév változásairól beszélt a megyei tanévnyitó értekezleten.

Ígérhetnek bármit, a szakszervezet tart a NAV átszervezésétől

http://szakszervezetek.hu/hirek/1445-igerhetnek-barmit-a-szakszervezet-tart-a-nav-atszervezesetol

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete (VPDSZ) nem a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett szakmai irányokkal vitatkozik, és bízik abban, hogy lesz konzultáció, de még a döntés előtt szükség van erre - mondta Holecz Gábor, a VPDSZ elnöke a sajtótájékoztatón.

Mégsem elégedettek a pedagógusok - állítja a szakszervezet

http://www.hrportal.hu/c/megsem-elegedettek-a-pedagogusok-allitja-a-szakszervezet-20151006.html

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) leszögezte: nem elégedettek a pedagógusok, többek között azért, mert nagyon nagy a munkaterhelés és rengeteg az adminisztráció. Mendrey László közleményében a PDSZ elnöke Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár korábbi sajtótájékoztatójára reagált.

BKV-dolgozókat rúgnak ki a buszbérlés miatt

http://nol.hu/belfold/allasukkal-fizetnek-a-buszberlesert-1567421

Egyenként szólítja fel a Fővárosi Közgyűlés tagjait a BKV egyik szakszervezete: ne szavazza meg a buszok bérlését, mert minden egyes igen voks egy dolgozó kirúgását jelentheti. Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) biztos forrásból tudja, hogy a cégvezetés a buszbérlés nyomán – teljesítménycsökkenésre hivatkozva – több tucat ember kirúgásáról döntött. Holott a buszbérlés ésszerűtlenül drága, ráadásul a teljesítménycsökkenés miatt a cég pozícióit is rontja – véli az EKSZ.

Emberéletet követelt a rossz munkakörülmény Tatán

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=191988

Munkavégzés közben meghalt egy sofőr a Güntner-Tata Kft. telephelyén. A Vasas Szakszervezet szerint a balesetnek köze lehet a nem megfelelő munkakörülményekhez.

A Férfi 40" népszavazás kezdeményezés AB döntés utáni következményei

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20151005-145855.mp3

/10perc 10mp-től/

http://www.klubradio.hu/klubmp3/klub20151005-152854.mp3

 folytatódik a beszélgetés.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke, a MASZSZ alelnöke a Klub Rádió legutóbbi "Szolidaritás.hu" című műsorában a Férfi 40" népszavazás kezdeményezés AB döntés utáni következményeiről, az energetikai ágazat aktuálitásairól és a Magyar Szakszervezeti Szövetség helyzetéről beszélt a riporter, Törtei Takács Krisztina kérdéseire válaszolva.

Egyik disznóságot tárta fel a másik után, kirúgás a hála

http://nol.hu/belfold/egyik-disznosagot-tarta-fel-a-masik-utan-kirugas-a-hala-1567223

Szakszervezeti védettsége ellenére elbocsátották állásából Hoffmann Antalt, a Dél-alföldi Közlekedési Központ felügyelőbizottsági tagját, aki hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett a cég gyanús beszerzései miatt.

Egyre inkább látszik a munkaerőhiány a magyar béreken

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/egyre_inkabb_latszik_a_munkaerohiany_a_magyar_bereken.220597.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Nagyvonalú fizetésemeléseket hajtottak végre idén a magyar vállalatok a Hays Group felmérése szerint. A közel félezer cégre kiterjedő kutatás alapján a bérek átlagosan 2,6 százalékkal emelkedtek 2015-ben és az emelések különösen az ipari szektorban voltak magasak. A cég szakértője szerint ebben jelentős szerepet játszik az egyre komolyabb munkaerőhiány, amivel a szektorban küzdenek.

Nyugdíj mellett is dolgoznánk

http://mno.hu/tarsadalom/nyugdij-mellett-is-dolgoznank-1307642

Bár a magyarok közel fele azt tervezi, hogy a nyugdíj mellett kötetlen munkaidőben dolgozni fog, a valóságban csak a férfiak 22,9, míg a nők 18,9 százaléka tud ily módon valóban visszatérni a munkaerőpiacra – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzéséből. Annak ellenére, hogy a nyugdíj előtt álló 55–64 éves korosztály foglalkoztatási rátája is messze elmarad az európai uniós átlagtól, a nyugdíjasok jövedelmi helyzete átlagosan jobb, mint a gyermekes családoké.

A fizetésem hány százaléka lesz a nyugdíjam?

http://www.bankmonitor.hu/cikk/a-fizetesem-hany-szazaleka-lesz-a-nyugdijam-.htm

Minél jobban közeledik a nyugdíjba vonulás várható időpontja, annál gyakrabban merül fel a kérdés, hogy vajon milyen összegű ellátásra számíthatunk a nyugdíjas éveink alatt. A helyettesítési ráta (átlagnyugdíjak a nettó átlagbérek százalékában) jelenleg 74,5%-ra jön ki, bár a baljós előrejelzések szerint 2030-ra 50%-ra, 2040-re akár 30%-ra is zuhanhat a mutató. A kedvezőtlen hatásokkal szemben az állam a nyugdíjrendszer feltételeinek átalakításával tehet, az emberek pedig az egyéni nyugdíjcélú megtakarítások elindításával, bővítésével gondoskodhatnak.

Repülőtéri szigor jöhet a vasutaknál

http://szakszervezetek.hu/hirek/1443-repuloteri-szigor-johet-a-vasutaknal

A repülőtereken vagy a bíróságokon már alkalmazott fémdetektoros kapu, a csomagok átvilágítása, zárttá tett vasútállomások – ezekre a lépésekre is szükség lehet a vasútbiztonság érdekében, ha az uniós közlekedési miniszterek a jövő héten elfogadják az erről szóló kezdeményezést. A Vasutasok Szakszervezeténél hallottak a tervekről, de szerintük ezek itthon szinte kivitelezhetetlenek, és inkább a vasútőrök számát kellene növelni – tudta meg az mno.hu.

 

KÖZÉLET

 

Meghalt Göncz Árpád

http://hvg.hu/itthon/20151006_Meghalt_Goncz_Arpad?s=hk

93 éves korában meghalt Göncz Árpád, akit 25 éve, 1990. augusztus 3-án választott az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.

The Times: 400 ezer migráns kiutasítását tervezi Brüsszel

http://vs.hu/kozelet/osszes/the-times-400-ezer-migrans-kiutasitasat-tervezi-brusszel-1007?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az Európai Unió belügyminiszterei több százezer migráns kiutasításáról szóló tervezetet fognak megvitatni Brüsszelben – adta hírül a The Times brit napilap internetes felületén a birtokába jutott dokumentumokra hivatkozva szerdán.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés