SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Változnak a szabadságszabályok - átírják a Munka törvénykönyvét

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/valtoznak_a_szabadsag-szabalyok_atirjak_a_munka_torvenykonyvet.604395.html

Megszűnik a diplomás munkanélküliek közmunkába való kényszerítése, pontosítják a pihenőnapok számítást, illetve számos eddig vitára okot adó módosítást vezetnek át a Munka törvénykönyvén és más foglalkoztatási jogszabályokon a kormány javaslata alapján.

Kapcsolódó hírek: http://www.jogiforum.hu/hirek/34573

http://www.hirado.hu/2015/10/13/modosul-a-munka-torvenykonyve/?source=hirkereso

http://mno.hu/gazdasag/modosul-a-munka-torvenykonyve-1308791

A karrierépítés évei fizikai munkával telnek

http://www.metropol.hu/mellekletek/allasoktatas/cikk/1371894

A legnagyobb baj, ha valaki külföldön aprópénzre váltja azokat az éveket, melyekben megalapozhatná későbbi sikeres karrierjét itthon.

Minden a foglalkoztatási támogatásokról

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/minden-a-foglalkoztatasi-tamogatasokrol

Csaknem 300 milliárd forintot hagyott az állam azon munkáltatók zsebében, akik munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztattak. A jelentős összeg jó apropó arra, hogy a munkajog.hu összegyűjtse, konkrétan milyen támogatási formákról is van szó.

Amiről hallgat a kormány: régen átlépte a négymilliót a létminimum alatt élők száma

http://tenytar.blog.hu/2015/10/13/amirol_hallgat_a_kormany_regen_atlepte_a_negymilliot_a_letminimum_alatt_elok_szama

A legfrissebb kutatások továbbra is azt mutatják, hogy a magyar lakosság jelentős hányada súlyos anyagi problémákkal néz szembe: milliók nélkülöznek, a szegények aránya pedig nemhogy nem csökkent az elmúlt években, hanem több 100 ezer fővel emelkedett. Ezzel nem szívesen szembesül a kormány, de persze semmi összefüggés nincs ebben és a tényben, hogy a KSH tavaly pénzhiányra hivatkozva nem akarta kiadni a létminimum-adatokat, idén pedig egyszerűen nem is méri őket.

Nincs elég gyógytornász az állami kórházakban

http://orientpress.hu/149214

Több gyógytornászra lenne szükség az állami intézményekben, de létszámstop van érvényben - mondta Horváth Mónika, a Semmelweis Egyetem fizioterápiai tanszékének vezetője a Magyar Nemzetnek. Horváth Mónika szerint a diplomás gyógytornászoknak járó közalkalmazotti fizetés messze nem piacképes, ami hozzájárul ahhoz, hogy az állami finanszírozású intézményekben szinte állandóan hiány van gyógytornászokból, ami a betegek és a dolgozók mindennapjait is megnehezíti.

A magyarok 90 százaléka nem elkötelezett a munkahelye felé

http://www.hrportal.hu/hr/a-magyarok-90-szazaleka-nem-elkotelezett-a-munkahelye-fele-20151012.html

Döbbenetes eredményeket hozott egy globális felmérés: a magyar munkavállalók 90 százaléka nem elkötelezett a munkahelye iránt, 45 százalékuk aktívan állást is keres a meglévő munkája mellett. Mivel pedig ha valaki manapság tehetséges munkavállalókat akar találni, akkor egyáltalán nincs (akár szó szerint) határok közé szorítva, hiszen a technológiának köszönhetően a globális munkaerőpiacról válogathat – akár a máshol elégedetlen munkavállalók közül. Ugyanez igaz a másik oldalra, az álláskeresőkre, akik ha megvan hozzá a képzettségük, tehetségük, nyelvtudásuk, akkor bárhol találhatnak munkát, ahol éppen az ő készségeikre, képességeikre van szükség.

Harc a szakszervezetek között

http://hirtv.hu/reggelijarat/harc-a-szakszervezetek-kozott-1308845

– Karaktergyilkosságról és puccsról beszél Gaskó István. Szerinte hazugságok sora kering róla, például az, hogy eltűnt a sztrájkalapban lévő százmillió forint. Vajon miért nem tesz feljelentést a Liga elnöke?

Foglalkoztatási betegség-perben döntött a Kúria

http://szakszervezetek.hu/hirek/1543-foglalkoztatasi-betegseg-perben-dontott-a-kuria

A munkáltató a munkavállalónak munkaviszonyával összefüggésben okozott kárért vétkességre tekintet nélkül teljes mértékben felel - hívta fel a figyelmet ítéletével a Kúria.

Betegen is dolgozunk! Ez nooormááális?

http://www.eletforma.hu/test-es-lelek/betegen-is-dolgozunk-ez-nooormaaalis/

Világviszonylatban nézve évente 2-3 alkalommal esünk át megfázásos, influenzás megbetegedéseken az őszi-téli szezonban, és átlagosan 5 napig tart a felépülés. Sokszor azonban nem pihenéssel, hanem munkával töltjük a gyógyulás napjait is. Miért nem maradunk otthon?

Sofőrképzés és munka: komoly kiválasztási folyamat kezdődött

http://www.hrportal.hu/c/soforkepzes-es-munka-komoly-kivalasztasi-folyamat-kezdodott-20151012.html

Már 23 ezren jelentkeztek az állami finanszírozású hivatásos gépjárművezetői képzésre, amely során hatezer ember kap lehetőséget a tanfolyam elvégzésére és elhelyezkedésre - tájékoztatta a program egyik szervezője, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) pénteken.

Tízezer lépés a dolgozók egészségéért

https://www.profession.hu/cikk/20151012/tizezer-lepes-a-dolgozok-egeszsegeert/5895

Munkavállalói egészségügyi kampányt indított Magyarországon az Amerikai Kereskedelmi Kamara. 10 000 lépés címmel a munkavállalók egészségtudatosságát növelő kampányt indított a budapesti Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham); a kezdeményezést csütörtökön mutatták be Budapesten.

Munkahelyeket teremthet a magyar erdő

http://szakszervezetek.hu/hirek/1555-munkahelyeket-teremthet-a-magyar-erdo

Mind nagyobb területet foglalnak el hazánkban az erdők, és a várhatóan a tavasszal a parlament elé kerülő új erdőtörvény és a mintegy 33 milliárd forintos uniós erdőtelepítési támogatás még inkább hozzájárul a további gyarapodáshoz. A környezetvédelmet és a munkahelyteremtést egyaránt szolgáló erdőgazdálkodás lendületet kap a magán-erdőtulajdonosok támogatásának erősítésével.

Mi hiányzik a munkaidő-nyilvántartásból?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/mi-hianyzik-a-munkaido-nyilvantartasbol

A munkaidő-nyilvántartás a munkabér elszámolás alapja, amelyből pontosan látszik a munkavállaló teljesítése. Feltéve persze, ha a nyilvántartás valóban pontos. Biztos, hogy mindent rögzítenek benne, amit kell?

Miért indulnak útnak a magyarok?

http://hataratkelo.blog.hu/2015/10/13/miert_indulnak_utnak_a_magyarok

A napokban jelent meg az egyik piacvezető állásportálokat tömörítő szervezet és a Boston Consulting Group közös felmérése, melyben egy hatalmas világméretű felmérésben vizsgálták meg a külföldi munkavállalás kérdését. A méreteket talán jól jelzi, hogy 189 országban 200 ezer embert kérdeztek meg arról, belevágnának-e és ha igen, milyen okokból a határátkelésbe. A felmérésben részt vett Magyarország is, arra gondoltam, érdekes lenne kicsit kutakodni az eredmények között (maga az oldal egyébként rendkívül látványos, ajánlom nektek is, jól el lehet maszatolni vele, igaz, regisztrálni kell hozzá), annál is inkább, mert elég sok kérdésre választ ad – nem egyszer meglepőt is. (Csupán zárójelben jegyzem meg, hogy a mai a blog történetének 1500. posztja, ami kicsit több mint négy év alatt nem tűnik kevésnek…)

KÖZÉLET

Megsokszorozódik az egy helyen elintézhető hivatalos ügyek száma

http://promenad.hu/cikk/megsokszorozodik-az-egy-helyen-elintezheto-hivatalos-ugyek-szama-159100

Mint ismeretes, hamarosan elkészül a Csongrád Megyei Kormányhivatal épületének energetikai felújítása és akadálymentesítése valamint az első emeleten kialakított központi kormányablak, amely az ország legtöbb munkaállomással rendelkező, ilyen ügyfélszolgálata lesz. Ezzel egy időben az épületbe új közszolgáltatások költöznek.

Háromszázezren élnek nyomortanyákon - kell a szociális bérlakás

http://www.napi.hu/ingatlan/haromszazezren_elnek_nyomortanyakon_kell_a_szocialis_berlakas.604366.html

A következő hét éves uniós tervezési időszakban minden hetedik telep felszámolása vagy rehabilitálása reális cél lehet - olvasható a telepszerű lakhatás kezelését meglapozó, az emberi erőforrás tárca által készített szakpolitikai stratégiában. Felszámoló programokra 2005 óta eddig 12,5 milliárd forintot költöttek, de a várt áttörés elmaradt.

Harangozó válthatja Tóbiást az MSZP élén

http://24.hu/kozelet/2015/10/13/harangozo-valthatja-tobiast-az-mszp-elen/

Harangozó Tamás lehet az MSZP új elnöke – értesült a Magyar Idők szocialista megyei elnököktől. Ahogyan korábban mi is beszámoltunk róla: a párton belüli politikai ellenzék és a megyei elnökök is elégedetlenek a jelenlegi elnök, Tóbiás József munkájával. A napilap szerint többen arra készülnek, hogy az MSZP november 28-án esedékes következő kongresszusán adnak hangot elégedetlenségüknek, többen az előhozott tisztújítást tartanák a legjobb megoldásnak. A párt alapszabálya szerint váltásra legközelebb jövő tavasszal kerülhet sor.

GAZDASÁG

Policy Agenda: borúlátó cégek, nehezen pótolható a munkaerő

http://hu.budapestbeacon.com/kiemelt-cikkek/policy-agenda-borulato-cegek-nehezen-potolhato-a-munkaero/

Policy Agenda: Kétéves mélyponton a magyar cégek várakozásai, miközben egyre nagyobb problémát jelent a megfelelő végzettségű és szaktudású munkaerő biztosítása – derült ki a Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által végzett felmérésből.

Lőttek az olcsó benzinnek? - A FED közbelépett, meglódultak a nyersanyag árak

http://minap.hu/cikkek/lottek-az-olcso-benzinnek-fed-kozbelepett-meglodultak-nyersanyag-arak

A siralmas amerikai foglalkoztatási adatok megfertőzték a globális piacot. Az alacsony amerikai kamatlábak kedvezően hatnak a feltörekvő piacok devizáira és részvényeire, a nyersanyag árak emelkedésnek indultak – írja a profitline.hu

EG​YÉB

Nem a Z-generáció butább, csak az oktatás ragadt a 20. században

http://www.muon.hu/szajhosok-tere/2754-nem-a-z-generacio-butabb-csak-az-oktatas-ragadt-a-20-szazadban

Generation Z. Az infokommunikációs technológiák fejlődése miatt alapvetően változott meg az 1990-es évek végén születettek világlátása, gondolkodása, készségei és kompetenciái, erre a kihívásra pedig a jelenlegi oktatási modell egyelőre még keresi a válaszokat. Miközben a pedagógusok jó része csak lemondóan sóhajtozik a diákok romló teljesítménye láttán, és a „bezzeg az én időmben”-frázist mantrázza, érdemes végiggondolni, hogy valóban aggodalomra ad-e okot a fiatalabb generáció viselkedése? Mik a generációk közötti változások legfőbb kiváltó okai? Legfőképpen pedig el kell dönteni, hogy mihez kezdünk ezekkel a változásokkal, és mihamarabb korszerűsíteni kell az iskolai tudásátadást, mivel a jövő munkavállalóiként, döntéshozóiként, szavazóiként – és a következő, Alfa-generáció tanáraiként – néhány éven belül gyermekeink ismeretei lesznek a társadalom fejlődésének legfőbb mozgatórugói.

Országos fórum indul a továbbtanulásról

http://www.hrportal.hu/c/orszagos-forum-indul-a-tovabbtanulasrol-20151012.html

Országos tájékoztató programsorozatot indít a továbbtanulásról a Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ. A jelentkezéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók mellett a résztvevők betekintést nyerhetnek a különböző ösztöndíjprogramokba, megismerkedhetnek az aktuális munkaerő-piaci trendekkel, tájékozódhatnak a finanszírozási lehetőségekről és a továbbtanulás pszichológiájáról is.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés