SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Eljöhet-e a szakszervezeti reneszánsz?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/eljohet-e-a-szakszervezeti-reneszansz

 „Hogyan tovább szakszervezet?” címmel tartottak kerekasztal beszélgetést múlt héten Visegrádon a XII. Magyar Munkajogi Konferencián, ahol a munkavállalói érdekvédelem hazai és európai kilátásait taglalták a meghívott vendégek. A hozzászólók egyetértettek abban, hogy az európai szakszervezeti mozgalmak válságban vannak és arra is vállalkoztak, hogy felvázolják, milyen megoldásokkal újulhatnának meg ezek a munkavállalói szervezetek.

Felemás siker a belügyi életpálya

http://mno.hu/belfold/felemas-siker-a-belugyi-eletpalya-1309787

Óriási várakozás előzte meg a Belügyminisztérium alá tartozó szerveknél beharangozott életpályamodell nyári bevezetését, az augusztusi és szeptemberi bérpapírokat látva azonban egyre többen panaszkodnak: nem azt kapták, amit megígértek nekik. A tárca szerint minden rendben van, az érintettek átlagosan 26 százalékkal többet visznek haza, mint korábban. A szakszervezetek viszont azt állítják: vannak, akiknél ez a valóságban csak néhány ezer forint többletet jelent, és a pótlékok zömének megszüntetése is nagy igazságtalanságokat eredményezett a rendszerben.

Tarthatatlan bérek: fizess vagy megyek!

http://www.vasarnapihirek.hu/fokusz/tarthatatlan_berek_fizess_vagy_megyek

Egész szakmák halhatnak ki Magyarországon – ám nem elöregedés okán: a kivándorlás és a közmunka torzíthatja be a munkaerőpiacot. Ez, persze, azt is jelenti, hogy számtalan cég lehúzhatja a rolót, amennyiben nem menekül előre. A megoldás a béremelés lehet, ám kérdés, hogy többletköltségét képesek-e kigazdálkodni a vállalkozások. Jelen állás szerint nem. Azaz, ha az állam nem nyúl hozzá a minimálbérhez, nem alakítja át az adórendszert, illetve nem tolja meg a közszféra dolgozóinak béreit, akkor nem növekszik a fogyasztás. A következmény: sok ágazatban elbocsátások várhatóak, illetve a közszolgálatban dolgozók egy része akár éhezhet is.

Kapcsolódó hír http://www.origo.hu/itthon/20151017-otven-szazalekos-fizetesemeles-mszp-valasztmany.html

Törvénytelen az őszi tanárkontroll?

http://nepszava.hu/cikk/1073345-torvenytelen-az-oszi-tanarkontroll

Ellentmondásos értesítések érkeznek a pedagógusokhoz az ősszel induló szakmai ellenőrzések időpontjával kapcsolatban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezzel a küldő Oktatási Hivatal jogsértést követ el. Szakértők úgy vélik: az egész tanfelügyeleti rendszerben káosz uralkodik.

Szuperdadus

http://nol.hu/velemeny/szuperdadus-1569863

Azt kérte egy pedagógus egy szakszervezeti fórumon, hogy mondják meg neki: kifizesse-e a saját zsebéből a bélyeget, amikor a bukásra álló gyerek szüleinek kötelezően küldendő figyelmeztető levelet igyekszik feladni?

Vélemény a Munka törvénykönyve módosításának tervezetéhez

http://szakszervezetek.hu/hirek/1637-velemeny-a-munka-torvenykonyve-modositasanak-tervezetehez

A napokban került fel a kormányzati portálra a Munka törvénykönyve módosításának tervezete, amit 2015. október 15-ig bárki véleményezhetett. A Szociális Munkások Demokratikus Szakszervezete élt a lehetőséggel, és elküldte véleményét a minisztériumba.

A kormány üzenete az on-line generációnak: Lesz munkád!

http://kamaraonline.hu/cikk/a-kormany-uzenete-az-on-line-generacionak-lesz-munkad

Az Európai Unió a fiatalok munkába állítására szánt 6,4 milliárd eurós pályázati forrásainak 30 százalékát nyitotta meg az idén – mondta Navracsics Tibor, az Európai Unió oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa a FIVOSZ konferenciáján Budapesten.

Három helyszínen egy célért demonstrál a VASAS Szakszervezeti Szövetség

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/1633-harom-helyszinen-egy-celert-demonstral-a-a-vasas-szakszervezeti-szovetseg

2015. október 19-én, azonos kezdéssel, 13.30-kor demonstrációt tart a VASAS Szakszervezeti Szövetség Budapesten, Tatán és Szombathelyen. Három helyszín, de ugyanaz a cél: a dolgozók érdekeinek védelmében, a szakszervezeti szervezkedés szabadságának biztosítása és a munkavállaló ellenes munkáltatói fellépések ellen emelik fel hangjukat. Német tulajdonban lévő cégeket szólítanak fel jogkövető, tisztességes, európai és nemzetközi egyezményeknek megfelelő foglalkoztatásra, a társadalmi és a szakszervezeti érdekek figyelembevételére.

KIBÚJNÁNAK A BÉREMELÉS ALÓL A MULTICÉGEK

http://magyaridok.hu/gazdasag/kormanytol-varnak-segitseget-multik-58490/

Féltik folyamatosan növekvő nyereségüket az áruházláncok, ezért a kiskereskedelemben jellemző súlyos szakemberhiányra versenyképes béremelések helyett a magyar kormánytól várják a megoldást. A szakszervezet szerint viszont az adókedvezményekkel is támogatott multik számára egyre nyilvánvalóbb: véget ért a bérrabszolgaság hazánkban.

Felzárkózott hazánk az írekhez, belgákhoz

http://magyarhirlap.hu/cikk/38254/Felzarkozott_hazank_az_irekhez_belgakhoz

Javultunk női foglalkoztatásban az EU gazdaságát meghatározó országok közt. Nyár végére a 15–64 éves nők foglalkoztatási rátája hazánkban 56,7 százalékra emelkedett, ami épp ugyanekkora Írországban és Belgiumban is az Eurostat adatai szerint. Ilyen közel még nem voltunk az uniós átlaghoz – tájékoztatta a Magyar Hírlapot Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri tanácsadója.

Kéményseprők: átszervezés az adófizetők pénzéből

http://szakszervezetek.hu/hirek/1646-kemenyseprok-atszervezes-az-adofizetok-penzebol

Az adófizetők állhatják a kéményseprés átszervezését. Egy törvényjavaslat szerint jövőre már a katasztrófavédelem felelne a szolgáltatásért. A szakszervezetek tiltakoznak – szerintük több vállalkozás is bedőlhet, a kéményseprők pedig belengették, hogy inkább felmondanak, ha a katasztrófavédelemhez kerülnek.

Elindult a kiválasztás a hivatásos gépjárművezetői képzésre

http://www.stop.hu/belfold/elindult-a-kivalasztas-a-hivatasos-gepjarmuvezetoi-kepzesre/1369531/

Elindult pénteken a kiválasztás a kormány által támogatott hivatásos gépjárművezetői képzésre, amelyre eddig már több mint 23 ezren jelentkeztek - mondta Pákozdi Szabolcs, a programot meghirdető Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója pénteken az MTI-nek.

Munkaügyi bírság: döntött a Kúria

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/munkaugyi-birsag-dontott-a-kuria

A munkavédelmi bírság mértékének meghatározásakor a szorzószámokat valamennyi veszélyeztetett munkavállaló figyelembevételével kell alkalmazni, függetlenül attól, hogy valamennyi, a mérték szempontjából értékelt szabálytalanság minden érintett munkavállaló esetében megállapításra került-e - hívja fel a figyelmet ítéletével a Kúria.

„Kerítést kell építeni a német határra”

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/keritest-kell-epiteni-a-nemet-hatarra-1309737

Veszélybe került a közrend Németországban a menekülthullám miatt, ezért meg kell húzni a vészféket, és kerítést kell építeni a határra – mondta egy német rendőr-szakszervezet elnöke a Welt am Sonntag című hetilapnak.

KÖZÉLET

A migrációs válság miatt módosítja a költségvetést a parlament

http://magyarhirlap.hu/cikk/38221/A_migracios_valsag_miatt_modositja_a_koltsegvetest_a_parlament

Az Országgyűlés következő kéthetes ülésén teheti le a miniszteri esküjét a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetésére kinevezett Rogán Antal. A képviselők emellett részben a migránshelyzettel összefüggésben nagyobb átcsoportosításokat hajthatnak végre az idei költségvetésben, valamint vitanapot tarthatnak a termőföldek privatizációjáról.

Aki a menekültekben a holnap munkaerejét látja, az összetéveszti a foglalkoztatáspolitikát a menekültpolitikával

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/aki-a-menekultekben-a-holnap-munkaerejet-latja-az-osszeteveszti-a-foglalkoztataspolitikat-a-menekultpolitikaval

Aki a menekültekben a holnap munkaerejét látja, az összetéveszti a foglalkoztatáspolitikát a menekültpolitikával - jelentette ki Balog Zoltán a kormányzó Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) Baden-Württemberg tartománybeli rendezvényén péntek este Bad Saulgauban.

Kovács Zoltán: Eseménytelenül telnek az órák a határon

http://magyarhirlap.hu/cikk/38216/Kovacs_Zoltan_Esemenytelenul_telnek_az_orak_a_hataron

A határsértések megszüntetése és a migránsok regisztrálása érdekében "szinte lehetetlen volt más megoldást találni", mint kerítést építeni a magyar-szerb határra  - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter a France24 francia hírtelevíziónak adott interjúban. Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta - közölte a kormányszóvivő a vasárnap délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

GAZDASÁG

Meghökkentő adatok Magyarországról - a legrosszabbak között vagyunk

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/meghokkento_adatok_magyarorszagrol_a_legrosszabbak_kozott_vagyunk.604649.html

Az EU-ban minden negyedik embert érintette tavaly az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata - derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Magyarországon a lakosság harmada esett ebbe a kategóriába

Milliárdos fizetés - Megtalálták a csúcsadózókat

http://www.napi.hu/ado/hol_fizetik_a_legtobb_adot_vallott_a_nav.604696.html

Az egy főre jutó összevont jövedelmek területenkénti megoszlása szerint a főváros XII. kerületében (Hegyvidéken) élők, Pest megyében pedig Telki lakosai kerestek a legtöbbet. A legmagasabb bérjövedelem 1,1 milliárd forint volt tavaly.

EGYÉB

Tizenöt ábra arról, milyenek vagyunk mi, magyarok

http://www.portfolio.hu/gazdasag/tizenot_abra_arrol_milyenek_vagyunk_mi_magyarok.221120.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 A héten tette közzé érdekes, sok részletre kiterjedő adatbázisát az OECD a tagállamokról. A How is Life? (Milyen az élet?) című összeállítás a magyar gazdaság és társadalom vonatkozásában is rengeteg érdekes adatot tartalmaz, ezekből szemezgettünk. Kiderül például, hogy az elkölthető jövedelmünk még mindig alacsony és pihenésre sem jut időnk, ugyanakkor a közhiedelemmel ellentétben a magyar háztartások egyáltalán nincsenek eladósodva nemzetközi összehasonlításban.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Edina nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés