SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Szakmai szervezetek elutasítják a pedagógusok etikai kódexét

http://www.mon.hu/szakmai-szervezetek-elutasitjak-a-pedagogusok-etikai-kodexet/2938886?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+mon%2Forszagos+%28Magyar+Online+Orsz%C3%A1gos%29

Budapest – Elutasítja a pedagógusok etikai kódexét tizenegy szakmai szervezet, köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért.

Kapcsolódó hír: http://www.vg.hu/kozelet/politika/csokkenti-a-pedagoguspalya-megbecsuleset-az-etikai-kodex-459544

http://www.stop.hu/belfold/szervezodnek-a-pedagogusok--meglepetes-varhato/1370738/

http://magyarhirlap.hu/cikk/38465/Ujra_tamadjak_a_pedagogusok_etikai_kodexet

Meglódultak a bérek a közszférában

http://www.piacesprofit.hu/gazdasag/meglodultak-a-berek-a-kormany-kozeleben/

Az idén 3-4 százalékos átlagos bérnövekedéssel számolnak az elemzők, és mivel az infláció 0 százalék körül mozog, a béremelkedés ütemével körülbelül azonos mértékben emelkednek várakozásaik szerint a reálbérek.

Kapcsolódó hír: http://mfor.hu/cikkek/makro/Nagyot_nott_a_kozszferasok_bere.html

http://www.elemzeskozpont.hu/az-lmp-szerint-semmi-ok-az-oromre

http://magyarhirlap.hu/cikk/38382/Jelentos_beremelkedes_a_kozszferaban

Nőttek a fizetések a vállalkozásoknál és a közszférában

http://magyarhirlap.hu/cikk/38448/Nottek_a_fizetesek_a_vallalkozasoknal_es_a_kozszferaban

Kiemelkedően magas volt a keresetek emelkedése augusztusban és az év első nyolc hónapjában. Az emelkedő reálkeresetek miatt növekszik a lakossági fogyasztás, ez pedig jótékonyan hat a nemzeti össztermék (GDP) második féléves alakulására.

Kapcsolódó hír: http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/augusztusban-5-4-szazalekkal-kerestunk-tobbet2

A tanárok nyáron fagyit árulnak

http://www.stop.hu/belfold/a-tanarok-nyaron-fagyit-arulnak/1370804/

Továbbra is mindennapi gyakorlat az állami iskolákban, hogy szeptembertől júniusig tartó ideiglenes megbízással alkalmaznak tanárokat. A fenntartó így szeretne spórolni, hiszen a nyári hónapokban az érintettek után nem kell bért és járulékokat fizetni. A szakszervezetek szerint ez súlyosan jogellenes, a tanárok azonban félnek bejelentést tenni vagy bírósághoz fordulni; ha megtennék, még így sem alkalmaznák őket.

Megpuccsolták a szakszervezetet

http://nepszava.hu/cikk/1073810-megpuccsoltak-a-szakszervezetet/

Az, hogy a fekete ruhás ápolónő, Sándor Mária civil mozgalom létrehozását jelentette be a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) hétfőn félresikerült tisztújító küldöttgyűlésén, semmit nem változtat a szakszervezet és tagjainak a helyzetén – így látja az érdekvédelmi szervezet egy hónapja lemondott elnöke.

Kapcsolódó hír: http://www.hirhatar.hu/index_cikk.php?hh=radikalis-utra-lepett-a-lazado-apolono

Pongó: Elengedhetetlen a rendőrök bérfejlesztése

http://lanchidradio.hu/lanchidradiobelfold/pongo-elengedhetetlen-a-rendorok-berfejlesztese-1310002

Többen kimaradtak a bérfejlesztésből a belügyi dolgozók közül – mondta a Lánchíd Rádióban a Független Rendőr Szakszervezet elnöke. Pongó Géza hozzátette: sokaknak csupán 5 százalékkal emelték a bérüket, amit kevésnek tartanak, éppen az ő érdekükben lépne fel a szakszervezet. Azt is kifejtette, hogy szerinte nagy létszámú rendőri erőre szükség van, ehhez pedig elengedhetetlen lenne a bérfejlesztés.

Nem ezt várják a német cégektől

http://nol.hu/gazdasag/nem-ezt-varjak-a-nemet-cegektol-1570141

Két német hátterű vállalat telephelye előtt demonstrált hétfőn a Vasas Szakszervezeti Szövetség Szombathelyen és Tatán. A budapesti német nagykövetségen a gazdasági referens számára egy nyílt levelet adtak át.

Fertőzésveszély miatt sztrájkolnak a vasutasok Gyékényesen

http://szakszervezetek.hu/dokumentumok/akciok/1681-fertozesveszely-miatt-sztrajkolnak-a-vasutasok-gyekenyesen

Fertőzésveszélyre hivatkozva megtagadta a munkát az éjszakás és a nappalos tolatócsapat is a gyékényesi vasútállomáson - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás).

Kapcsolódó hír:

http://kapos.hu/hirek/egeszsegugyi_anyagok/2015-10-20/szakszervezet_igy_kell_ezt_csinalni.html

http://www.hrportal.hu/c/varjak-a-kompenzaciot-a-migransokkal-erintkezo-vasutasok-20151020.html

Picit több pihenőidő járhat a munkavállalóknak

http://www.hrportal.hu/hr/picit-tobb-pihenoido-jarhat-a-munkavallaloknak-20151020.html

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) keretében folyamatban van a foglalkoztatásra vonatkozó joganyag módosítása. A jogszabály módosítások tervezete a kormany.hu oldalon érhető el. A tárgyalások a VKF keretében tavasszal indultak a szociális partnerek bevonásával, és ma folytatódtak. A tervezet a Munka törvénykönyvéhez is több ponton hozzányúlna. Ezek a változások a munka- és pihenőidő szabályozását is érintenék. Ezen belül változna az ún. kompenzáló pihenőidő szabályozása is.

Osszuk be másképp: a részmunkaidő

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaido/osszuk-be-maskepp-a-reszmunkaido

Az atipikus munkaidő-szervezési módszerek közül a részmunkaidő az egyik legritkábban előforduló megoldás ma Magyarországon. Dr. Kozma Anna, a XII. Magyar Munkajogi Konferencián elhangzott előadásában a részmunkaidős munkaszerződések legfontosabb tudnivalóit ismertette munkáltatói és munkavállalói szemszögből, és bemutatta a foglalkoztatási forma speciális eseteit is.

Nem egyszerű megállapítani, milyen hatással van a migráció a munkaerőpiacra

http://szakszervezetek.hu/hirek/1689-nem-egyszeru-megallapitani-milyen-hatassal-van-a-migracio-a-munkaeropiacra

Húsz év alatt nagyjából húszmillió forintjába kerül a magyar államnak, hogy egy menedékkérőként ideérkező külföldit integráljon, és a munkaerő-piaci aktivitását felhozza arra a szintre, amit egy gazdasági céllal ideérkezett, jellemzően képzettebb bevándorló hozni tud – derült ki a Budapesti Műszaki Egyetemen tartott hétfői előadáson, melyről az mno is beszmolt. György László egyetemi adjunktus szerint a menedékkérők befogadásával nem feltétlenül oldódik meg a hiányszakmák problémája sem.

Nem lesz népszavazás a vasárnapi munkáról, a Kúria döntött

http://www.hrportal.hu/c/nem-lesz-nepszavazas-a-vasarnapi-munkarol-a-kuria-dontott-20151020.html

Az MSZP szerint jogi nonszensz a Kúria keddi döntése a párt vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről, a szocialisták szerint a Kúria politikai döntést hajtott végre.

Keresik a legjobb női munkahelyet

http://nepszava.hu/cikk/1073800-keresik-a-legjobb-noi-munkahelyet/

A Magyar Női Karrierfejlesztési Szövetség - nyolcadik alkalommal kiírt pályázata alapján - a Legjobb Női Munkahely 2014 díj elnyerésére keresi azokat a munkahelyeket, ahol a legtöbbet tesznek a női munkavállalókért.

Ez a baj az egy kaptafára készült munkaszerződésekkel

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ez-a-baj-az-egy-kaptafara-keszult-munkaszerzodesekkel/

Az egy kaptafára készült munkaszerződéseivel kapcsolatos legfontosabb probléma, hogy „nagyüzemben” készülnek, így igen kis tér nyílik az adott munkavállalóra, az adott munkaviszonyra vonatkozó speciális rendelkezések megalkotására.

A postások munkahelye van a legnagyobb veszélyben

http://szakszervezetek.hu/hirek/1679-a-postasok-munkahelye-van-a-legnagyobb-veszelyben

A postások munkahelye van a legnagyobb veszélyben, 2022-ig az állások több mint negyede megszűnhet - derül ki a CarreerCast felméréséből, melyről a World Economic Forum (WEF) számolt be. A kézbesítők mellett kezdhetnek aggódni a díjbeszedők, sőt az újságírók is.

KÖZÉLET

Jönnek a munkahelyi bölcsődék

http://www.portfolio.hu/gazdasag/jonnek_a_munkahelyi_bolcsodek.221279.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Több száz önkormányzatnak kell majd bölcsődét létrehoznia a következő három évben - írja az Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett törvénytervezetre hivatkozva szerdai számában a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó hír: http://mno.hu/belfold/tobb-szaz-bolcsodet-kell-letrehozni-1310126

http://nol.hu/belfold/jonnek-a-munkahelyi-bolcsodek-1570315

Rogán Antal korlátlan kinevezési jogkört kapott

http://www.origo.hu/itthon/percrolpercre/20151020-kinevezesek-varhatok-a-kabinetirodan.html

Törvénymódosításokkal teremtik meg Rogán Antal minisztériumának személyi feltételeit. Az általános politikai koordinációért felelős miniszter a megfelelő alapilletmény-eltérítésekkel főtanácsadói, tanácsadói munkaköröket létesíthet, a Miniszterelnöki Kabinetirodán a munkaszerződéssel foglalkoztatottak aránya meghaladhatja a személyi állomány tíz százalékát. A jogszabály hatásköröket is tisztáz Lázár János és Rogán Antal között. Követtük a törvény általános vitáját.

GAZDASÁG

Egy nap az átlagos magyar életében

http://index.hu/gazdasag/2015/10/20/ksh_statisztika_csalad/

Október 20-án van a statisztika világnapja, ezért a KSH összeállította, hogy nagyjából hogy néz ki egy átlagos magyar család napja számokban. Alvás, munka, iskola, lakás, pénz, közlekedés, kommunikáció, étel-ital és szabadidő: a KSH adatai alapján ezekről mind kiderül valami érdekes.

Évente egy négyes metró árát stresszeljük el

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/evente-egy-negyes-metro-arat-stresszeljuk-el/

A munkahelyi stressz okozta kockázatok az európai és a magyar munkavállalóknak is több mint negyedét érintik – derült ki az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) adataiból. Hazánkban a kockázatok miatti költségeket, ideértve az egészségkárosodások mellett a gazdaságnak okozott károkat is, évente 440 milliárd forintra becsülik, amelynek jelentős része elkerülhető lenne a munkahelyi pszichoszociális kockázatok megfelelő kezelésével.

EGYÉB

Időzavar – azaz az óraátállítás hatása a szervezetünkre

http://lifemagazin.hu/egeszseg/idozavar-azaz-az-oraatallitas-hatasa-a-szervezetunkre

Vasárnap hivatalosan is elbúcsúzunk a jó időtől, beköszönt a téli időszámításra. Az óraátállításnak köszönhetően ugyan 60 perccel többet alhatunk, de a rövidebb nappalok és az egyre hűvösebb esték a hangulatunkra és a szervezetünkre is hatással lehetnek. A szürke időben hajlamosabbak vagyunk a depresszióra, az átállítás pedig felborítja napi ritmusunkat. Akad ugyanakkor néhány praktika, amellyel felkészülhetünk erre az időszakra, és könnyebben alkalmazkodhatunk a változásokhoz.

 

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Csanád és Emil nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés