SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Áldatlan állapotok a határon – Tűz mellett szárítják bakancsukat a rendőrök

http://24.hu/belfold/2015/10/28/aldatlan-allapotok-a-hataron-tuz-mellett-szaritjak-bakancsukat-a-rendorok/

Ezeket a határt védő rendőröket, így becsüli meg a kormányunk – ezzel a szöveggel tett ki a Facebookra több képet egy volt rendőr, amelyeken az látható, hogy a Készenléti Rendőrség egyenruhásai tábort vertek maguknak.  Ponyvából és ágakból összetákolt kalyibában, zoknijukat, bakancsukat tűz mellett szárítgatták. Így szolgálnak a rendőrök a déli határszakaszon.

Megtartották a Munkavállaló Nők XV. kongresszusát

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/1782-megtartottak-a-munkavallalo-nok-xv-kongresszusat

Megtartották a MASZSZ Női Tagozata szervezésében, a Munkavállaló Nők XV. kongresszusát. A küldöttek „Nyilatkozatot” fogadtak el, amelyben a nők foglalkoztathatóságának elősegítésére, a munkahelyi hátrányok felszámolására, a gyermekvállalás jelentős segítésére vonatkozó követeléseket fogalmaztak meg.

Ifjúsági Garancia a fiatalok szolgálatában

http://orientpress.hu/149855

A fiatalok munkanélküliségének csökkentése jelenleg az Európai Unió egyik leghangsúlyosabb célkitűzése. A Kormány az Európai Unióval kötött Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a fiatalok foglalkoztatásának növelését. A cél az, hogy a nem foglalkoztatott, nem tanuló fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, illetve hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

Itt vannak a számok: ennyien dolgoznak és ennyi magyarnak nincs munkája

http://privatbankar.hu/karrier/itt-vannak-a-szamok-ennyien-dolgoznak-es-ennyi-magyarnak-nincs-munkaja-286937

A KSH adatai szerint július–szeptemberben a foglalkoztatottak létszáma 4 millió 265 ezer fő volt, 116 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 64,8 százalékra emelkedett. A férfiak foglalkoztatási mutatói nagyobb mértékben javultak - jegyzi meg a hivatal közleménye.

Kapcsolódó hír: http://www.hirado.hu/2015/10/28/hat-es-fel-szazalek-ala-csokkent-a-munkanelkuliseg/?source=hirkereso

Teljesítményértékelés a közszférában I.

http://munkajog.hu/rovatok/napi-hr/teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban-i

A közszférában  a siker – több más tényezőn, mint az aktuális politikai prioritásokon, a rendelkezésre álló anyagi erőforrásokon, a hozzáértő döntéshozatalon túl – igen nagy mértékben az ott dolgozó emberek által nyújtott teljesítmény színvonalától függ.

A cégek többé nem szúrhatnak ki az anyákkal

http://hvg.hu/plazs/20151027_A_cegek_tobbe_nem_szurhatnak_ki_az_anyakk

Ki ne hallott volna már legalább egy olyan történetet arról, hogy a kisgyerekes anyukát szülés után nem vették vissza a munkahelyére vagy egyáltalán nem kapott munkát, mert gyereke van? Vagy egy kínos és megalázó állásinterjún arról faggatták a leendő női munkavállalót, hogy mikor tervez gyereket vállalni, majd ezután félretették az önéletrajzát, és egy egyedülálló férfit vettek föl helyette? – Egy úttörő közösségi kezdeményezés most véget vethet a hasonló méltatlan szituációknak.

A szakszervezetnek erősen bűzlik a BKV buszbeszerzése

http://mno.hu/belfold/a-szakszervezetnek-erosen-buzlik-a-bkv-buszbeszerzese-1311039

A 3-as metró közelgő felújítása idejére drágábban bérelné a szükséges buszok egy részét a BKV, mintha megvenné – állítja az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ). A tömörülés úgy látja, a BKK mint megrendelő is mintha már elgondolkodott volna ezen. Közben a Fővárosi Közgyűlés asztalán van a vásárlási hitelkonstrukció és a bérleti szándék is, mutatjuk, hogy néz ki. Ha szerdán rábólintanak a tervekre, a szakszervezet feljelentést tesz. A BKV szerint ez az elérhető legjobb konstrukció.

Rossz hír a férfiaknak nyugdíjügyben

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/rossz_hir_a_ferfiaknak_nyugdijugyben.605074.html

A Kúria kedden helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amelyben a testület megtagadta a férfiak kedvezményes nyugdíjba vonulása ügyében benyújtott országos népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányának hitelesítését - derül ki a Kúria honlapjáról. A Kúriának azt követően kellett megváltoztatnia korábbi hitelesítő határozatát, hogy az Alkotmánybíróság a közelmúltban megállapította: a kérdés a költségvetést érinti, ezért abban nem lehet népszavazást tartani.

Kiskereskedelem: Kötelező létszámnövelés lenne a válasz a munkaerőhiányra

http://www.vg.hu/vallalatok/kereskedelem/kiskereskedelem-kotelezo-letszamnoveles-lenne-a-valasz-a-munkaerohianyra-459928

Egy készülő jogszabálytervezet szerint átlagosan a duplájára kell emelniük a 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű áruházaknak dolgozóik létszámát - olvasható a Magyar Idők szerdai számában.

Kapcsolódó hír: http://www.elelmiszer.hu/cikk/johet_a_kotelezo_foglalkoztatasi_minimum_a_nagyobb_aruhazakban

Egyre több a munkahelyi baleset

http://www.biztositasiszemle.hu/cikk/hazaihirek/nemeletbiztositas/egyre_tobb_a_munkahelyi_baleset.5228.html

A KSH adatai alapján az elmúlt két évben itthon 15%-kal emelkedett a munkahelyi balesetek száma. A balesetekben a stressz is közrejátszhat, ezért fontos a bizalomépítés, amiben a megfelelő, személyre szabott biztosítások is segíthetnek - írja a ProfitLine.hu.

Kispapa szabadság, felmondás emailben: ráncfelvarrás előtt a Munka Törvénykönyve

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/kispapa-szabadsag-felmondas-emailben-rancfelvarras-elott-a-munka-torvenykonyve/

A három éve elfogadott Munka Törvénykönyve az első igazi, átfogó „ráncfelvarrásán”, esik át rövidesen. Bár a módosító jogszabálytervezet még messze nem végleges, tekintsük át, a HR Portál szakértőjének segítségével, mennyiben és miként változnak az előírások.

Tanácsok a munka világáról ifjaknak

http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/tanacsok_a_munka_vilagarol_ifjaknak/2450257/?utm_source=rssfeed

Középiskolásoknak és egyetemistáknak tartott road- show-t az osztrák-magyar határrégió munkaügyi információs portálja, az Eures-T Pannonia társulás.

Rugalmasabb munkaerőpiac a közfoglalkoztatottakért?

http://www.szakszervezetek.hu/hirek/1778-rugalmasabb-munkaeropiac-a-kozfoglalkoztatottakert

A júliusban bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) várakozáson felüli eredményeket hozott, ezért érdemes lehet kiterjeszteni a következő hónapokban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden a Portfolio Öngondoskodás 2015 című konferenciáján.

Így kurtítják meg a pihenőidőt

http://adozona.hu/munkajog/Igy_kurtitjak_meg_a_pihenoidot_9IWIC3.aspx#rss

A munkáltatóknak nem kötelező a naptári napot munkanapnak tekinteni, s ez számtalan félreértésre adhat okot. A munka törvénykönyve tervezett módosításából más fontos változtatás is hiányzik.

Mit tehet a munkavállaló, ha megszűnik a munkaadója?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/mit-tehet-a-munkavallalo-ha-megszunik-a-munkaadoja

Cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen jogai és kötelezettségei vannak a munkavállalónak abban az esetben, ha munkáltatója jogutód nélkül szűnik meg.

ATIPIKUS FOGLALKOZTATÁS?

http://c36.hu/2015/10/az-atipikus-foglalkoztatas-a-megoldas/

A munkaképes lakosság fogyása az évszázad közepére kritikus munkaerőhiányhoz vezethet Európában: 2050-re kontinensünk lesz a legöregebb régió, a GDP 15 százalékát fogja kitenni a nyugdíj. A Randstad tanulmánya, a Flexibility@Work 2015 elemzés szerint a rugalmas foglalkoztatási formák jelenthetik az egyik megoldást, ráadásul a feketegazdaság visszaszorítását is segíthetik.

De ki is az az office assistant? - munkakörök szépen becsomagolva

http://www.hrportal.hu/hr/de-ki-is-az-az-office-assistant-munkakorok-szepen-becsomagolva-20151028.html

Egynyomvonalú kézi erőgép-kezelő technikus, termékpozíció optimalizálásért felelős logisztikai menedzser – vajon mit jelenthetnek ezek a bonyolult munkakörnek hangzó pozíciók? Mennyivel jobban hangzik, ha a mi a foglalkozása kérdésre valaki ezt válaszolja, minthogy talicskás segédmunkás vagy raktáros. De van-e bármi értelme annak, ha valaki jobb színben tünteti fel magát? Két HR-szakembert kérdeztünk a pozíció megnevezésekről.

KÖZÉLET

Ha ez nem hozza vissza a szocialistákat, akkor semmi sem

http://444.hu/2015/10/27/ha-ez-nem-hozza-vissza-a-szocialistakat-akkor-semmi-sem

A Facebookon indítottak kampányt, hogy 50 százalékkal emeljék a közalkalmazottak fizetését. Medgyessy Péter hatalomra jutása óta nem láttunk ilyet!

Az MSZP támogatja, hogy vitanapot tartsanak a Klik-ről

http://www.stop.hu/belfold/az-mszp-tamogatja-hogy-vitanapot-tartsanak-a-klik-rol/1372858/

Az MSZP támogatja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének azon kezdeményezését, hogy a Magyar Országgyűlés tartson vitanapot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) tevékenységéről és a közoktatás színvonaláról - közölte az MTI-vel kedden a párt oktatási kabinetvezetője.

Kincses: vége az egy település egy háziorvos rendszernek

http://www.atv.hu/belfold/20151026-atv-start-kincses-gyula/hirkereso

Nem fenntartható tovább a jelenlegi háziorvosi rendszer a volt egészségügyi államtitkár szerint. Kincses Gyula az ATV Start című műsorűban elmondta, a rendszert 1990-ben az orvostudomány akkori állásának és az orvosok korösszetételének megfelelően vezették be, mára azonban a helyzet mindkét területen jelentős mértékben megváltozott.

GAZDASÁG

Így emelné a kormány a nyugdíjakat

http://palyazatok.co/2015/05/04/igy-emelne-meg-kormany-a-nyugdijakat.php

Jó hír a nyugdíjasoknak, hogy kezd igen erősen körvonalazódni, hogy mire is számíthatnak az elkövetkezendőkben nyugdíjemelési fronton.2010 óta az a kormány politikája, hogy a nyugdíjak reálértékét meg fogják őrizni, íg yminden költségvetés tervezésekor a jövő évre várt infláció mértékével emeli a nyugdíjak összegét.

Varga kiterjesztené az otthonteremtési kedvezményt

http://figyelo.hu/cikkek/425393-varga-kiterjesztene-az-otthonteremtesi-kedvezmenyt

A júliusban bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) várakozáson felüli eredményeket hozott - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter

Matolcsy elárulta, mire költik a közpénzt

http://www.atv.hu/belfold/20151028-matolcsy-elarulta-mire-koltik-a-kozpenzt/hirkereso

Oktatási célra és a közösségi vagyon építésére fordítja a közpénzt a Jegybank – így reagált meghallgatásán Matolcsy György a kastély és műkincsvásárlásokkal kapcsolatos kritikákra. A Nemzeti Bank elnöke sikeresnek ítélte az elmúlt évek munkáját, példaként a növekedési és hitelprogramot valamint a kamatcsökkentést említette.

EGYÉB

Eldőlt, hogyan építik be a Városligetet

http://hvg.hu/itthon/20151026_Eldolt_beepitik_a_Varosligetet

Elfogadta a kormány a városligeti múzeumnegyed végleges koncepcióját. Ugyan nem lesz építészeti múzeum és fotómúzeum, mégis bővült a projekt, pár kultikus helyszíntől azonban biztosan búcsút inthetünk. Baán László miniszteri biztos megerősítette, hogy változtak ugyan a tervek, de beépítik a Városligetet.

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Örs és Stella nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés