SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Cseresnyés szerint megszűnik a szakmunkásképzés zsákutca jellege

http://www.stop.hu/belfold/cseresnyes-szerint-megszunik-a-szakmunkaskepzes-zsakutca-jellege/1373251/

A foglalkoztatás növekedésében a szakképzés átalakítása is jelentős szerepet játszik, többek között azzal, hogy megszűnik a szakmunkásképzés zsákutca jellege - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

„Tényleg nem lehet ma népszavazást tartani Magyarországon?”

http://nol.hu/belfold/tenyleg-nem-lehet-ma-nepszavazast-tartani-magyarorszagon-1572123

Áder János államfőtől várják a szakszervezetek, hogy mondjon valamit arról: Tényleg nem lehet ma népszavazást tartani Magyarországon? Azt nehezményezik, hogy az Alkotmánybíróság szerint a Férfi 40 – és nagyjából minden olyan kérdés, amelynek jelentős költségvetési hatása lehet – nem lehet referendum tárgya.

A pedagógusok összefogtak az etikai kódex ellen

http://tv2.hu/musoraink/mokka/191014_a-pedagogusok-osszefogtak-az-etikai-kodex-ellen.html

Összefognak a tanárok! A 11 legnagyobb pedagógus szakszervezet ugyanis egységesen kíván fellépni a Nemzeti Pedagógus Kar által jegyzett etikai kódex ellen. A helyzet jelentőségét talán az is mutatja, hogy a két legnagyobb szervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete is felsorakozott az ügy mellett, holott több kérdésben is máshogy ítélik meg a kormány oktatási reformjait. A stúdió vendége Mendrey László, a PDSZ elnöke volt.

Munkajogi változások - Elkészült az Mt. módosításának tervezete

http://www.jogiforum.hu/hirek/34685

Szigorodó felmondás, erősödő munkavédelem, konkretizált pihenőidő, pontosított kártérítési szabályok - Átfogó módosítás előtt a foglalkoztatással kapcsolatos szabályozás. A Munka törvénykönyve a jövőben sem lesz munkavállaló barát.

„Minimum 10-15 százalékos béremelést”

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/minimum-10-15-szazalekos-beremelest-1311317

Legalább 15 százalékos béremelésre lenne szükség a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete szerint. Bubenkó Csaba elnök Reggeli járat című műsorunkban arra reagált, hogy kötelező létszámnövelést írna elő a kormány a hipermarketeknek.

Káros lehet a kötelező alkalmazott-felvétel

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192717

Tönkreteheti a bértárgyalásokat és megakadályozhatja a béremelést, ha alkalmazottak felvételére kötelezik a multikat, ezt a kereskedelmi alkalmazottak szakszervezetének elnöke mondta a Klubrádiónak.

„ A BKV vezérigazgatója zsarolja a szakszervezeteket és a szakszervezeten belül a munkavállalókat is…”

http://www.atv.hu/videok/video-20151027-nemes-gabor

Az Esti Start vendége Nemes Gábor elnök, Egységes Közlekedési Szakszervezet.

Veszélyesek a buszok a hamis fékek miatt?

http://tv2.hu/musoraink/mokka/191017_veszelyesek-a-buszok-a-hamis-fekek-miatt.html

amis fékeket szereltek több Volánbuszba is. A fékekbe szerelt úgynevezett légszárító patront hamisították nagy tételben. Egy győri alkatrészraktár ellenőrzésekor találták az első 26 darab hamisítványt, utána még négy megyében összesen ezret. Azonnal elkezdték átvizsgálni a Volán buszokat és az összes olyat visszahívták a forgalomból, amelyikbe hamis patront szereltek, ezeket még most is folyamatosan cserélik. A téma kapcsán Nemes Gábor, a Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke volt a Mokka vendége.

Már a sofőrök is nyugatra mennek

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/mar_a_soforok_is_nyugatra_mennek/2450632/

Hiányszakma a troli-, villamos- és buszvezető, pedig a közlekedési társaságok akár 130 ezres kezdő fizetést is adnak. Jelentkező még van elég, csak a minőséggel van baj.

Hogy jelenthetjük a munkáltatói visszaélést?

http://munkajog.hu/rovatok/munkahely/hogy-jelenthetjuk-a-munkaltatoi-visszaelest

A hazai vállalatok életében is egyre elterjedtebbé válik a belső jelentési rendszer (más nevén whistleblowing) használata, ami arra szolgál, hogy a munkáltató visszajelzést kaphasson a cégen belüli jogellenes, vagy a szervezet magatartási szabályait sértő cselekményekről.

Kifogástalanul dolgozott, mégis lapátra tették. Ez is okozhatta

http://adozona.hu/munkajog/Kifogastalanul_dolgozott_megis_lapatra_tett_EY9WW2.aspx#rss

Mikor hivatkozhat felmondásában minőségi cserére a munkáltató? Védi-e ilyenkor a törvény a munkavállalót, kaphat-e végkielégítést? Jogesetekkel illusztráljuk az ilyen munkaügyi szituációkat.

MUNKAHELYET TEREMTENEK A MAGYAR TERMÉKEK

http://magyaridok.hu/gazdasag/munkahelyet-teremtenek-magyar-termekek-79060/

Almakóstoltatással indul az év végi szezonális fogyasztásösztönző kampány, majd a liba, a hal és a bor kerül terítékre. A promóció célja tudatosítani a vásárlókban, hogy a magyar termékek választásával nemcsak kiváló minőségű áru kerül a kosarakba, hanem új munkahelyek létrehozásához és megtartásához is hozzájárulnak.

KÖZÉLET

Az MTA szerint továbbra is jönnek majd a menekültek

http://www.origo.hu/itthon/20151029-az-mta-szerint-tovabbra-is-jonnek-majd-a-menekultek.html

Elkészítette tanulmányát a Magyar Tudományos Akadémia migrációs munkacsoportja. Megállapításaik között szerepel, hogy a menekültek áramlása nem áll le, sőt egyre többen érkeznek majd Afrikából is. A kormánynak azt javasolják: alkalmazkodjanak.

Kapcsolódó hírek: http://www.egerhirek.hu/nem-all-le-a-menekultek-europaba-aramlasa/

http://rtl.hu/rtl2/magyarul/a-felgyorsult-migracio-es-magyarorszag-lehetosegei

http://www.hrportal.hu/hr/aki-menedeket-kapott-azok-tobbsege-dolgozik-20151029.html

Meghökkentő: Ide ment a legtöbb nem uniós polgár dolgozni

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/meghokkento_ide_ment_a_legtobb_nem_unios_polgar_dolgozni.604799.html

Az EU-tagállamok tavaly 2,3 millió első tartózkodási engedélyt adtak ki nem uniós állampolgárok számára - derül ki az Eurostat legfrissebb statisztikájából. Ennek a legnagyobb haszonélvezői az ukránok, amerikaiak és kínaiak voltak. Magyarország ebből mindössze 21 188 engedélyt adott ki, hazánkat elsősorban kínaiak, amerikaiak és oroszok célozták meg.

Tízezrek élnek a hajléktalanság peremén Magyarországon

http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/tizezrek-elnek-a-hajlektalansag-peremen-magyarorszagon-460013

Több millió embert érint a lakhatási válság ma Magyarországon, tízezrek élnek hajléktalanként vagy a hajléktalanság peremén, százezrek pedig egészségtelen, zsúfolt lakókörülmények között vagy hátrányos helyzetű térségekben - állapította meg a Habitat for Humanity Magyarország a 2014-es évre vonatkozó, lakhatási szegénységről szóló jelentésében.

GAZDASÁG

Még könnyebb lesz kölcsönadni az államnak

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/meg_konnyebb_lesz_kolcsonadni_az_alllamnak.605216.html

A Magyar Államkincstár megkezdte a fiókhálózat bővítésének előkészítését. A most 55 ügyfélszolgálatból álló hálózat 25 értékesítési ponttal bővülhet - írt a Világgazdaság.

Megéri hátrányos helyzetű térségbe költözni?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/megeri-hatranyos-helyzetu-tersegbe-koltozni/

A jellemzően hátrányos helyzetű kistérségekben letelepedő vállalkozások nagyobb pályázati kerettel és pluszpontokkal számolhatnak a nemrégiben indult pályázati ciklusban. Ez akár lökésszerűen több vállalkozást eredményezhet ezekben a szabad vállalkozási zónákban, jóllehet a nyár folyamán ennek még nem láttuk a jeleit. Talán azért sem, mert a többletkedvezmény mellett infrastrukturális hiányosságokra, alulképzett munkaerőre és logisztikai nehézségekre is számíthatnak a kiköltözők.

Lázár: új különadót vezet be a kormány

http://www.napi.hu/ado/lazar_uj_kulonadot_vezet_be_a_kormany.605173.html

Új dohányipari különadó bevezetését javasolja a kormány, az egészségre különösen káros dohánytípusokat, például a mentolos cigarettát, 2016. január 1-jétől szálanként négy forint adóteherrel sújtanák - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Veszteséggel szállt ki az állam az OTP-ből

http://www.vg.hu/penzugy/veszteseggel-szallt-ki-az-allam-az-otp-bol-460044

Közel 8 milliárd forinttal kevesebbért adhatta el az állam 5 százalékos OTP-részvénycsomagját a tőzsdei aukción, mint amennyiért azok a magánnyugdíjpénztári vagyon elvétele után hozzá kerültek.

237 millió négy nap munkáért – mutyival lép át a digitális korszakba a magyar oktatás

http://nol.hu/belfold/237-millio-negynapi-munkaert-1572257

Egy hónap alatt zavarta le az oktatási kormányzat azt a nagyszabású közbeszerzési eljárást, amely évtizedekre meghatározhatja a magyarországi oktatás fejlődését. Az állam decemberig bruttó 924 millió forintot fog költeni egy létező szoftver, a Neptun bevezetésére az iskolákban. A két hete aláírt szerződésben több furcsa részletet is találtunk.

EGYÉB

Így kaphatnak pluszpénzt a legszegényebb nyugdíjasok is

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/igy_kaphatnak_pluszpenzt_a_legszegenyebb_nyugdijasok_is.1046837.html

Sokan vannak, akik  havi 50-60 ezer forintos nyugdíjból kénytelenek megélni. Számukra rossz hír, hogy jövőre sem emelkednek számottevően a nyugdíjak, viszont picit talán segíthetnek azok az állami támogatások, amelyekre ők is jogosultak lehetnek. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfontosabbakat.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Arnold és Levente nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés