SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Furcsa figyelemfelhívás érkezett: hétfőtől ingyen dolgoznak a nők

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/furcsa_figyelemfelhivas_erkezett_hetfotol_ingyen_dolgoznak_a_nok.605260.html

November 2. az a nap ebben az évben, amikortól a nők Európában ingyen dolgoznak, miközben a férfiak december 31-ig megkapják fizetésüket munkájukért - ezzel a kijelentéssel hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság a nemek közötti, fizetésekben mutatkozó különbségekre. Magyarországon az átlagos órabéreket tekintve az uniós átlagnál rosszabb a helyzet, viszont az éves átlagkeresetben már jobbnak tűnik a helyzet.

„Megyünk, míg elegen nem leszünk”

http://nol.hu/belfold/megyunk-mig-elegen-nem-leszunk-1572683

Egészségügyet mondott? Nincs arról mit beszélni, az maga a Balkán! Ha kicsit nem figyel oda, a végén még lábbal előre hozzák ki – a sommás véleményt Debrecen belvárosában egy idős úr veti oda a fekete ruhás nővér, Sándor Mária csapatával érkezett ápolónak, Kiss Lászlónak.

Minimálbér: 9 százalékos emelést akarnak kiharcolni

http://nol.hu/belfold/minimalber-9-szazalekos-emelest-akarnak-kiharcolni-1572651

A minimálbér kilencszázalékos emelését szeretné elérni a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) jövőre, s hogy ehhez mit szólnak a szociális partnerek, már a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) monitoring bizottságának keddi ülésén kiderülhet. Valószínűbb azonban, hogy a megegyezésre várni kell, hiszen az idei 3,4 százalék után ekkora növekedést igen nehezen lehetne letuszkolni a vállalkozások torkán.

Ellehetetlenült a népszavazás - ezért nyílt levélben fordult Áder József köztársasági elnökhöz a Magyar Szakszervezeti Szövetség.

http://www.atv.hu/videok/video-20151030-esti-hirado-2015-10-30

/ A tudósítás 16:10 perctől nézhető meg./ Erről számolt be Kordás László MASZSZ elnök az ATV Híradójának.

Kapcsolódó hírek:

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192768

http://hir.ma/belfold/ader-janoshoz-fordul-a-maszsz-mert-szerinte-megszunt-a-nepszavazas-lehetosege/582689

http://www.metropol.hu/itthon/cikk/1378415

http://figyelo.hu/cikkek/425583-magyarorszagon-vege-a-nepszavazasnak

Teljesítményértékelés a közszférában II.

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/teljesitmenyertekeles-a-kozszferaban-ii

Mik a teljesítményértékelés eljárási szabályai és jogkövetkezményei a közszférában? Erre adunk választ cikksorozatunk második részében.

Egyenlő bánásmódot minden közlekedési dolgozónak! – Európai aláírásgyűjtés

http://vsz.hu/index.php/hirek/erdekegyezteto-forumok/48-fokuszban/706-egyenlo-banasmodot-minden-koezlekedesi-dolgozonak-europai-alairasgyujtes

Az Európai Bizottság elfogadta az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) Európai Polgári Kezdeményezését, mottója: "Tisztességes közlekedést Európában – egyenlő bánásmódot minden közlekedési dolgozónak!"

Megállapodás a munkavállalók érdekében a GYSEV-nél!

http://vsz.hu/index.php/hirek/erdekegyezteto-forumok/48-fokuszban/711-megallapodas-a-munkavallalok-erdekeben-a-gysev-nel

A Vasutasok Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete Szolidaritás és a Mozdonyvezetők Szakszervezete 2015.09.07-én a teljes vasúti területre vonatkozásában megállapodást kötöttek, amely a megszűnőben lévő VASZ alapelveit hivatott továbbvinni.

A HVDSZ elnökségének közleménye

http://www.szakszervezet.net/hu/2014-04-03-13-35-01/636-a-hvdsz-2000-elnoksegenek-kozlemenye

A HVDSZ 2000 a létbizonytalanság kiküszöbölésén közel egy éve dolgozik. Az eddigi egyeztetéseink alapján, megítélésünk szerint, a szakmájukat szerető, azt tisztességesen végző, becsületes munkavállalókra továbbra is nagy szükség van.

Továbbra sem szeretik a munkavállalókat

http://nepszava.hu/cikk/1074953-tovabbra-sem-szeretik-a-munkavallalokat

Hamarosan módosítják a három éve elfogadott új munka törvénykönyve több passzusát is: változnak a felmondási szabályok, a munka- és pihenőidőre vonatkozó előírások. A munkajogász szerint azonban a ráncfelvarrás nem nagy horderejű, a kormány ráadásul egyoldalúan döntött a javasolt változtatásokról.

Hatalmas blöff a magyar munkapiac sikere

http://www.origo.hu/gazdasag/20151027-munkanelkulisegi-adatok-magyarorszagon-es-a-kozmunka.html?fb_action_ids=1052464351471738&fb_action_types=og.recommends

Nyolcvanezer magyar munkanélküli talált állást egy negyedév alatt. Az inaktívak közül is sokan kezdtek ismét dolgozni. Az európai statisztikákban is kiemelkedően teljesít a magyar munkaerőpiac. Első ránézésre, mert ha megnézzük, hogyan alakult a közfoglalkoztatás, és mi lett volna enélkül, akkor rájöhetünk, hogy szinte itthon a legrosszabb a helyzet Európában.

Vámos György: Uniós jogba ütközhet a szabályozás

http://lanchidradio.hu/lanchidradiogazdasag/vamos-gyorgy-unios-jogba-utkozhet-a-szabalyozas-1311703

A felügyeleti díj megkülönböztetést tett az áruházláncok között.

Nyugdíj helyett csak a csodában bízhatunk

http://nol.hu/gazdasag/sokan-nyugdij-helyett-csak-a-csodaban-bizhatnak-1572373

Míg a lakosság egyre nagyobb hányada várja el az államtól, hogy oldja meg a tisztességes időskor biztosítását, az is egyértelmű: erre gyakorlatilag semmi esély. Ráadásul a lakosság tisztában is van azzal, hogy felesleges ez az irreálisan magas elvárás az állammal szemben.

KÖZÉLET

A héten milliárdokról döntenek a Parlamentben

http://nol.hu/belfold/a-heten-milliardokrol-dontenek-a-parlamentben-1572623

A Országgyűlés jövő heti munkája során az egyik markánsnak mondható módosítás részeként a költségvetéshez nyúlhatnak hozzá – sok milliárdról döntenek.

Ezek az igazolványok lesznek ingyenesek: itt a teljes lista

http://www.penzcentrum.hu/karrier/ezek_az_igazolvanyok_lesznek_ingyenesek_itt_a_teljes_lista.1046933.html

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter benyújtotta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében számos igazolvány - köztük a személyi, a lakcímkártya és a diák - kiállítását illetékmentessé teszi a kormány, illetve egyes eljárásoknál a szolgáltatási díjat is eltörlik.

GAZDASÁG

Nagy a baj: óriási béremelés kell Magyarországon

http://www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/nagy-a-baj-oriasi-beremeles-kell-magyarorszagon-460103

A visegrádi országok bérszínvonalával összevetve 15-20 százalékkal alacsonyabbak a magyar bérek – állapítják meg elemzésükben a Raiffeisen Bank közgazdászai. Rámutatnak, hogy a gazdasági növekedés egyik akadálya egyre inkább a növekvő munkaerőhiány – leginkább az iparilag fejlett terülteteken, vagyis az Észak-, és a Nyugat-Dunántúlon, Közép-, és Észak-Magyarországon.

Mi a baj a magyar gazdaság szerkezetével?

http://mno.hu/velemeny/mi-a-baj-a-magyar-gazdasag-szerkezetevel-1310847?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201511

A magyar gazdasági szerkezet egysíkúságának veszélyeire hazai szakemberek és a nemzetközi elemzők is már hosszabb ideje figyelmeztetnek. Az egysíkúság lényege a járműipartól való erős függőség, amely jelentős bizonytalanságforrás. Azt jelenti ugyanis, hogy a főbb gazdasági mutatóink, a bruttó hazai termék (GDP), az export és ehhez kapcsolódóan a külkereskedelmi mérleg alakulása nem egy kiegyensúlyozott gazdasági szerkezetnek, hanem egy domináló ágazat működésének függvénye. A járműipar növekvő dominanciáját jól méri, hogy míg 2006-ban a termelés teljes értékének 17 százalékát adta, 2014-re ez az érték 26 százalékra nőtt. Vagyis 2014-ben már az ipari termelés több mint negyedét a járműipar adta.

Megkérdeztünk egy bankvezetőt: hova tegyük most a pénzünket?

http://www.penzcentrum.hu/megtakaritas/megkerdeztunk_egy_bankvezetot_hova_tegyuk_most_a_penzunket.1046922.html

Ma, október utolsó munkanapján ünnepeljük a Takarékosság Világnapját. Persze a takarékosság mindenkinek mást jelent: a takarékbélyegtől kezdve a bankbetéten át az állampapírokig számos formáját ismerjük. A Pénzcentrum Szabó Leventét, a Takarékbank (a takarékok központi bankja) vezérigazgatóját kérdezte arról, hogyan érdemes most megtakarítani, hol kamatozik a legtöbbet a pénzünk, és milyen lehetőségei vannak azoknak, akik hosszú távon terveznek. Kíváncsiak voltunk arra is, ő hogyan kezdte a megtakarítást, és azt is elárulta, mit mond a családi ebédnél, ha rokonai megkérdezik, hova tegyék a pénzüket.

Hány évtized kell ahhoz, hogy utolérjük a nyugati életszínvonalat?

http://privatbankar.hu/makro/balatoni2-286988

A versenyképességünk javításához kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára lenne szükség, egy ilyen fordulatra azonban nem sok esélyt lát a szakértő - pedig nagy szükség lenne rá, hogy ne maradjunk le a versenytársainktól. Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a magyar gazdaság termelékenységi mutatói addig nehezen fognak javulni, amíg ilyen magas a közmunkások aránya és amíg az állami vállalatoknál nem javul ez a mutató.

Csaknem teljesen kiürült a kormány 100 milliárdos rendkívüli tartaléka

http://vs.hu/gazdasag/osszes/csaknem-teljesen-kiurult-a-kormany-100-milliardos-rendkivuli-tartaleka-1102?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A migrációs válsággal összefüggésben 60 milliárd forinttal emelnék meg a rendkívüli előirányzatok keretét, mivel az eredetileg 100 milliárd forintos tartalék szinte teljesen kimerült.

A szupergazdagoké a fél világ

http://mno.hu/gazdasag/a-szupergazdagoke-a-fel-vilag-1311869

Elégedettek lehetünk-e egy olyan világgal, ahol a leggazdagabb egy százaléknak több vagyona van, mint a maradék 99 százaléknak együttvéve? Vagy ahol a legszegényebbeknek csak a javak egy százaléka jut? – teszi fel a kérdést Mark Goldring, az Oxfam vezetője. A szegénység ellen küzdő nagy-britanniai székhelyű szervezet korábban azzal számolt, hogy ez az állapot legkorábban jövőre következik be, ám a Credit Suisse svájci bankház globális vagyonról szóló jelentése a szélsőséges egyenlőtlenségek gyorsuló növekedéséről tanúskodik.

EGYÉB

1956 össznépi terápiája

http://www.atv.hu/belfold/20151030-ossznepi-terapia/hirkereso

Interjú Horváth Juliannával, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár igazgatójával 1956 humoráról.

Jól járhatnak a magyar anyák: csak ez kell hozzá

http://www.penzcentrum.hu/karrier/jol_jarhatnak_a_magyar_anyak_csak_ez_kell_hozza.1046934.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

A kisgyerekes családokat támogatja az utóbbi időben bevezetett számos intézkedés. A cél, hogy egyre többen döntsenek a családalapítás mellett. De sokan még így is féltik az állásukat: mi lesz, ha nem lesz hova visszamenni a szülés után?

Rokkantsági és a rehabilitációs ellátás: vigyázat, elveszítheti!

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Vigyazat_igy_veszitheti_el_a_rokkantsagi_es_S263CN#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Optimális esetben is nem csekély időre és türelemre van szükség, míg valaki az igény benyújtásától eljut a rokkantsági, illetve rehabilitációs ellátások folyósításáig, érdemes tekintettel lennie arra is, hogy a vonatkozó törvény jelentősen korlátozza az említett ellátások mellett folyósítható egyéb pénzbeli juttatásokat. Cikkünkben azokra a buktatókra hívjuk fel a figyelmet, melyek kifejezetten az ellátásban részesülők személyes döntésein múlnak.

Rövidesen változik a KRESZ

http://vs.hu/gazdasag/osszes/rovidesen-valtozik-a-kresz-1031?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

A kormány számos kedvezményt adna, hogy segítse az elektromos autók elterjedését.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Jenő nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés