SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Nyílt levélben válaszoltak Gálvölgyi kézmozdulatára

http://nol.hu/belfold/nyilt-levelben-valaszoltak-galvolgyi-kezmozdulatara-1573013

A Színházi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mihályi Győző nyílt levélben reagált arra, hogy Gálvölgyi János a Heti Hetesben félreérthetetlen kézmozdulattal üzent neki.

Kapcsolódó hír: http://szinhaz.hu/szinhazi-hirek/62515-mihalyi-gyozo-nyilt-levele-galvolgyi-janosnak-a-szidosz-neveben-irt

SZERÉNY REÁLKERESET EMELKEDÉST TARTANÁNAK JÓNAK A MUNKAADÓK

http://www.elemzeskozpont.hu/szereny-realkereset-emelkedest-tartananak-jonak-munkaadok

A reálkeresetet szerényen növelő béremelésben tudnak partnerek lenni a minimálbér és a szakmunkás bérminimum esetében jövőre a munkáltatók - számolt be a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) zajlott keddi egyeztetésről az MTI-nek Zs. Szőke Zoltán és Dávid Ferenc, a munkáltatói oldal képviselői.

Kapcsolódó hír:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ekkora_beremelesre_szamithat_jovore.605439.html

Pörgetnék a gazdaságot a fiatalok

http://www.munkajog.hu/rovatok/hirek/porgetnek-a-gazdasagot-a-fiatalok

Tartós GDP-növekedést hozna a 25 év alatti korosztály továbbképzése és foglalkoztatása – derül ki a PwC új indexéből.

Ennyit fizet egy dolgozóra a közmédia

http://vs.hu/gazdasag/osszes/ennyit-fizet-egy-dolgozora-a-kozmedia-1102?utm_source=hrkrs&utm_medium=rss&utm_campaign=main

Az MTVA-nál az idén egy dolgozóra összesen átlagosan 624-642 ezer forint jutott, a teljes pedig létszám csökkent. A közmédiás közmunkások pedig eltűntek. A negyedik negyedévben az egy főre jutó átlagos bérköltség 478 ezer forint volt.

Több mint háromszáz kéményseprő mondhat fel a bizonytalanság miatt

http://www.hrportal.hu/c/tobb-mint-haromszaz-kemenysepro-mondhat-fel-a-bizonytalansag-miatt-20151103.html

A kéményseprők helyzetének rendezetlensége miatt 322 kéményseprő helyezte letétbe felmondását december 21-i határidővel - mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnöke kedden Budapesten.

Kapcsolódó hír: http://tenyek.hu/belfold/191691_felmondhat-tobb-szaz-kemenysepro.html

AZ ÜNNEPI TÚLÓRA ELLEN TILTAKOZNAK A BOLTOSOK

http://tenyek.hu/belfold/191693_az_unnepi_tulora_ellen_tiltakoznak_a_boltosok.html

Tiltakoznak a karácsonyi munkaidő-beosztás miatt az egyik áruházlánc dolgozói. Azon háborodtak fel, hogy a munkáltató egy akcióváltás miatt azt kéri tőlük, hogy december 24-én záróra után még 3 órát dolgozzanak. Az egyik szakszervezeti vezető szerint ráadásul a cégek évek óta egyre kevesebb munkavállalót foglalkoztatnak alacsony fizetésért. A Nemzetgazdasági Minisztérium pedig azt közölte, hogy a kormány épp az ilyen esetek miatt akarja felülvizsgálni a multinacionális cégek foglalkoztatáspolitikáját.

Mivel Magyarországon az Alkotmánybíróság fölött már nincs semmi, ezért kénytelen Strasbourghoz fordulni

http://www.atv.hu/videok/video-20151103-bodnar-jozsef

Mondta Bodnár József az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Az Orbán-kormány bünteti a BKV-t?

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/az-orban-kormany-bunteti-a-bkv-t-1312037

Jövőre a BKV 18 milliárd forintot kap az állami költségvetésből, 6 milliárddal kevesebbet, mint idén. Az egyik szakszervezet szerint az Orbán-kormány bünteti a BKV-t.

Itt a friss lista: ezekkel a diplomákkal lehet a legjobban keresni

http://eduline.hu/felsooktatas/2015/11/3/Itt_a_friss_lista_ezekkel_a_diplomakkal_leh_D9831B

Az informatikai, a műszaki, gazdaságtudományi, illetve orvos- és egészségtudományi képzésen végzettek számíthatnak a legmagasabb fizetésre - derül ki a diplomás-pályakövetési rendszer legfrissebb, 2014-es adataiból

A munkaadók alig éltek a közmunkások kiközvetítésének lehetőségével

http://szakszervezetek.hu/hirek/1881-a-munkaadok-alig-eltek-a-kozmunkasok-kikozvetitesenek-lehetosegevel

Az utóbbi három hónapban 1335 közfoglalkoztatottnak kínáltak egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára lehetőséget. A beérkező állásajánlatokra 950 álláskeresőt közvetítettek ki a kormányhivatalok, közülük 484 embert foglalkoztattak is – közölte a Magyar Idők megkeresésére a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Osszuk be másképp: munkaidőkeret és elszámolási időszak

http://ado.hu/rovatok/munkaugyek/osszuk-be-maskepp-munkaidokeret-elszamolasi-idoszak

Az atipikus munkaidő megszervezési módszerek közül a munkaidőkeret és az elszámolási időszak intézményéről tartott előadást Máriás Attila a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója a XII. Magyar Munkajogi Konferencián. Az előadó kitért arra, hogy a munkáltatóknak milyen módon van lehetősége munkaidőkeret vagy elszámolási időszak elrendelésére és azt is megtudhattuk, mik ezen jogintézmények korlátai.

Prémium vagy jutalom – Mi a különbség?

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/premium-vagy-jutalom-mi-a-kulonbseg/

A munkáltató a dolgozók motiválására és jutalmazására a rendes munkabéren felül is teljesíthet kifizetéseket. E kifizetések leggyakrabban előforduló formái a prémium és a jutalom. A hétköznapi szóhasználatban a kettőt gyakran összekeverik, azonban a munkajogban egyértelmű különbségek vannak a kettő között. Mit takar e két kifejezés, és mi a különbség a kettő között? Szakértőnk segít!

Lehet-e munkavállaló a cselekvőképtelen személy?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/lehet-e-munkavallalo-a-cselekvokeptelen-szemely

A 2014. március 15-től hatályba lépett új polgári törvénykönyv módosította a cselekvőképességre vonatkozó szabályokat is. Hogyan hatnak az új Ptk. előírásai a munkavállalók foglalkoztatására, a munkaviszony létrehozására? Hogyan, milyen feltételekkel létesíthető munkaviszony a korlátozottan vagy teljesen cselekvőképtelen személyekkel?

Zajos munkahelyen agresszívvé válhatunk

https://www.profession.hu/cikk/20151103/zajos-munkahelyen-agresszivve-valhatunk/5966

A zajártalom hátrányos hatásait az iskolai és a munkahelyi környezetben is vizsgálatok bizonyítják, Magyarországon még nem létezik akusztikus szabályozás.

Kiszámolták: ennyi lesz a nyugdíjunk 2050-ben

http://www.penzcentrum.hu/nyugdij/kiszamoltak_ennyi_lesz_a_nyugdijunk_2050_ben.1046974.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

Idén júniusban az öregségi nyugdíj összege átlagosan összege 119 ezer forint volt Magyarországon. A nyugdíjas háztartások kiadásainak negyedét élelmiszervásárlásra költik, a lakásfenntartás pedig éves kiadásaik 30 százalékát emészti fel. De mennyi nyugdíjra számíthatunk 2050-ben? Mikor érdemes elkezdenünk takarékoskodni?

KÖZÉLET

Sikeres projektmenedzsereket díjazott Varga Mihály

http://www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/sikeres-projektmenedzsereket-dijazott-varga-mihaly

A siker a verseny- és a közszférában is azon múlik, hogy a jól kijelölt célok mellé sikerül-e megtalálni a hatékony utat, és azon sikerül-e végig is haladni – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter „Az év projektmenedzsere” díj átadásán.

Módosult a 3,5 milliárdos foglalkoztatási pályázat határideje

http://kamaraonline.hu/cikk/modosult-a-35-milliardos-foglalkoztatasi-palyazat-hatarideje

A „Jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása” című felhívásra benyújtandó támogatási kérelmeket a fellépett technikai és adminisztratív hibák miatt 2015. október 31. helyett 2015. november 5. éjfélig fogadják be – jelent meg a kormány pályázati honlapján.

GAZDASÁG

Vámos György: Uniós jogba ütközhet a szabályozás

http://lanchidradio.hu/lanchidradiogazdasag/vamos-gyorgy-unios-jogba-utkozhet-a-szabalyozas-1311703

A felügyeleti díj megkülönböztetést tett az áruházláncok között. Egyáltalán nem biztos, hogy javít a munkaerőpiac helyzetén az a javaslat, mely szerint a kabinet alapterülethez szabná a bevásárlóközpontok munkavállalóinak számát – mondta a Lánchíd Rádióban az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György hangsúlyozta: efféle szabályozás sehol nincs a világon, emiatt uniós jogba is ütközhet.

Húznak a nadrágszíjon

http://www.vg.hu/gazdasag/huznak-a-nadragszijon-460247

Egyre kevesebbet költ a kormány arra, hogy az emberek életét megkönnyítse, vagy a nehéz helyzetekben lévőkét segítse. A tervek szerint még tovább húznak a nadrágszíjon.

Ledöbbentek a kínaiak a BKK húzásán

http://index.hu/belfold/budapest/2015/11/03/ledobbentek_a_kinaiak_a_bkk_huzasan/

Politikai és külgazdasági bonyodalmakat okozott a BKK javaslata, miszerint a BKV ne kössön szerződést a világ egyik vezető elektromosbusz-gyártójával, a kínai BYD-val 5 darab elektromos busz hosszú távú bérlésére, annak ellenére, hogy kínaiak megnyerték az erre kiírt tendert. A BYD európai ügyvezető igazgatója értetlenségét fejezte ki a lépés miatt, ami a Komáromba tervezett elektromosbusz-gyáruk építését is meghiúsíthatja. A főváros szerdán rendkívüli közgyűlésen dönt az ügyben.

EGYÉB

Gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátások és igénylésük: itt a lista!

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Itt_a_lista_a_gyermekvallalashoz_kapcsolodo_04XK6N#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly

Az elmúlt években több, a gyermekvállalást elősegítő szabályt fogadtak el a törvényalkotók, gondoljunk csak például a gyed extrára vagy a családi adó- és járulékkedvezményre. Tapasztalatok szerint a szülőknek még abban sem egyszerű kiigazodniuk, hogy gyermekvállalás esetén milyen pénzbeli ellátásokat vehetnek igénybe gyermekük születése esetén, és azokat hol kell igényelni. Alábbi cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés