SZAKSZERVEZET, A MUNKA VILÁGA

Pedagógusok nyílt levele a pedagógusokhoz

http://24.hu/belfold/2015/11/04/pedagogusok-nyilt-levele-a-pedagogusokhoz/

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) kéri a Nemzeti Pedagógus Kar Országos Küldöttgyűlésének tagjait, hogy az Alkotmánybíróság döntéséig ne fogadják el az etikai kódexet.

Nem tudni, hogy lesz-e etikai kódexe a pedagógusoknak

http://www.hrportal.hu/c/nem-tudni-hogy-lesz-e-etikai-kodexe-a-pedagogusoknak-20151104.html

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve annak megállapítását, hogy a nemzeti köznevelési törvénynek a Pedagógus Etikai Kódexe megalkotására és kiadására vonatkozó rendelkezései sértik Magyarország Alaptörvényét.

Új fejlemények: mennyi lesz a minimálbér?

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_fejlemenyek_mennyi_lesz_a_minimalber.605480.html

A minimálbér nettó értékének a létminimumhoz való felzárkóztatását tartják prioritásnak a munkavállalói szervezetek, ám ellenállással találkoznak a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF). Kiderült az is, hogy a parlament egyelőre nem tárgyalja a Munka törvénykönyve módosításait.

Kapcsolódó hírek: http://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/megakadhatnak-a-bertargyalasok-60220.html

http://gazdasagportal.hu/index.php/a-minimalber-8-a-szakmai-berminimum-13-szazalekos-emeleset-javasolja-a-munkastanacsok/

Tíz százalékkal emelné a minimálbért a szakszervezet

http://www.atv.hu/videok/video-20151104-tiz-szazalekkal-emelne-a-minimalbert-a-szakszervezet

Telefonnál: Székely Tamás - Elnök, VDSZ

Bod Péter Ákos: Nő a bérnyomásunk

http://www.vg.hu/velemeny/bod-peter-akos-no-a-bernyomasunk-460288

A magyar bérszinttel nyilvánvalóan gond van. A bruttó bérek töredékét teszik ki a közeli nyugati országokénak. Miután nálunk nagy az állami elvonás, főleg a társadalombiztosítás okán, a nettó bérek még a visegrádi országokétól is elmaradnak. Így egyre nehezebb megtartani a munkaerőt. A bérből élők gyenge vásárlóereje pedig szűkíti a hazai piacra termelők lehetőségeit. Rendre felmerül a kis és közepes cégek gondjainak taglalásakor, hogy „kevés a pénz az embereknél”.

Kapcsolódó hír: http://hvg.hu/gazdasag/20151104_Nagy_a_baj_a_magyar_berekkel

Czibere: mindenkinek biztosítani kell az értékteremtő munka lehetőségét

http://www.stop.hu/belfold/czibere-mindenkinek-biztositani-kell-az-ertekteremto-munka-lehetoseget/1375079/

Egy összetartó társadalomban mindenkinek, köztük a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereknek is biztosítani kell az értékteremtő munka lehetőségét, hogy azon keresztül is bekapcsolódhassanak a helyi közösségek életébe - hangoztatta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár egy szerdai budapesti konferencián.

Válaszol: Nemes Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke

http://nepszava.hu/cikk/1075341-valaszol-nemes-gabor-az-egyseges-kozlekedesi-szakszervezet-elnoke/

Ha az eredeti terveknek megfelelően 70 autóbuszt bérelt volna a cég, 70 karbantartó utcára kerül, miután a buszokat bérbeadó cégek végzik a javítást. Végül a Fővárosi Közgyűlés döntése alapján csak 40 buszt fog bérelni a BKV, a többit hitelből vásárolhatja mag. Úgy tudjuk, hogy a karbantartást is csak részben végezhetik a külső cégek, így bízunk abban, hogy egyetlen dolgozót sem bocsájt el a BKV. A szakszervezet ezért küzd

A kéményseprő szakma érdekképviseletei elhatárolódnak a szakszervezet kezdeményezésétől

http://szakszervezetek.hu/hirek/1911-a-kemenysepro-szakma-erdekkepviseletei-elhatarolodnak-a-szakszervezet-kezdemenyezesetol

A Magyarországi Kéményseprők Országos Ipartestülete (MKOI) és a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége (MOKÉSZ) elhatárolódik a Kéményseprők Országos Szakszervezete (KOSZ) elnökségének kezdeményezésétől, miszerint a kéményseprők helyezzék letétbe felmondásukat 2015. december 21-i határidővel, és érvényesítsék azt, amennyiben az Országgyűlés nem dönt a szakma jövőjéről - közölte a két szakmai szervezet szerdán az MTI-vel közös közleményben.

Tréningelhető-e a közigazgatás?

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkahely/treningelheto-e-a-kozigazgatas

Ha meghalljuk azt a szót, hogy tréning, sok minden eszünkbe juthat; elsősorban és főként a versenyszféra – ha pedig már vettünk részt bármilyen tréningen – a játékos feladatok, esetleg kínos csoportmunkák, vicces megoldások villanhatnak fel, de legritkább esetben egy okmányiroda.

A kormány kitart a hipermarketek kötelező létszámemelése mellett

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/a_kormany_kitart_a_hipermarketek_kotelezo_letszamemelese_mellett.605515.html

Csupán az élelmiszereket, napi fogyasztási cikkeket árusító nagy áruházakra lesz érvényes a kötelező foglalkoztatási minimumra vonatkozó előírás a Magyar Idők információi szerint.

Kapcsolódó hír: http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/nem-mindenkit-erint-a-kotelezo-foglalkoztatasi-minimum-1312470

Így duplázhatod meg az év végi szabadságod

http://www.penzcentrum.hu/karrier/igy_duplazhatod_meg_az_ev_vegi_szabadsagod.1046890.html

Aki nem vette ki nyáron az összes szabadságát, annak mutatjuk, hogy érdemes kivennie a megmaradt szabadnapokat.  Ugyanis ha ügyesen osztjuk be, akár egészen hosszú karácsonyi szünetet is összehozhatunk.

Nyugdíj mellett dolgozik? Így nőhet az ellátása

http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Nyugdij_mellett_dolgozik_Igy_nohet_az_ellat_KMVD89.aspx#rss

Növekedhet a nyugdíj a nyugdíjasként elért keresetek alapján. Fontos azonban tudni, hogy nem automatikusan, hanem kérelmezni kell, ám a növelés akár több évre visszamenőlegesen is érvényesíthető.

A munkavállalói biztosíték a gyakorlatban

http://www.munkajog.hu/rovatok/munkaber/a-munkavallaloi-biztositek-a-gyakorlatban

A biztosíték tulajdonképpen az óvadék egy olyan sajátos formája, amelyből a jogosult igényét közvetlenül nem elégítheti ki (ld. alább). Az arról szóló megállapodást a feleknek írásba kell foglalnia – akár a munkaszerződésbe, akár attól elkülönülten – és abban meg kell állapodniuk annak mértékében is, amely nem haladhatja meg a munkavállaló egyhavi alapbérének összegét.

Imádják a cégek a külföldről hazatérő munkavállalókat

http://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/imadjak_a_cegek_a_kulfoldrol_hazatero_munkavallalokat.221984.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik. A Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network több mint 5000 magyar munkavállalót kérdezett meg a témában.

KÖZÉLET

Mitől szakad szét egy társadalom? - Erre ön sem gondolt volna!

http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mitol_no_az_egyenlotlenseg_egy_tarsadalomban_erre_on_sem_gondolt_volna.605382.html

A legtöbb országban 30 éve most a legmélyebb a szakadék a gazdagok és a szegények között, de ennek nem a válság vagy a globalizáció az oka. Az OECD szerint a jelenség egyik legfőbb hajtóereje egyebek mellett az atipikus foglalkoztatás elterjedése.

Hiteltelen a kormány család-barát programja – Szél Bernadett - 2015.11.04

http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=192923

A közszféra az elmúlt években sem lett jobb munkahely a családosoknak – mondta az LMP társelnöke a Klubrádiónak. Összeegyeztethetővé kell tenni a gyereknevelést a munkával, ez pedig azzal érhető el, ha rugalmassá teszik a közszférában dolgozók foglalkoztatását, illetve ha az apák nagyobb szerepet vállalnának a gyereknevelésben. Szél Bernadett határozati javaslatot terjeszt a Parlament elé, 2016 májusáig adva határidőt a kabinetnek egy cselekvési terv kidolgozására annak érdekében, hogy a közszférában dolgozók számára ne okozzon gondot a gyermeknevelés.

Szükség van a migráció munkaerő-piaci alapú kezelésére

http://www.hrportal.hu/c/szukseg-van-a-migracio-munkaero-piaci-alapu-kezelesere-20151104.html

Európának nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a migráció munkaerő-piaci igényeken alapuló kezelésére - jelentette ki Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára szerdán Budapesten, a Tudomány világfóruma (World Science Forum) keretében rendezett beszélgetésen.

GAZDASÁG

Óvatosak maradtak a hitelintézetek

http://www.vg.hu/penzugy/hitel/ovatosak-maradtak-a-hitelintezetek-460376

Az ingatlanárak emelkedése nem kedvez a hiteleseknek. A bankok nem mindig adják meg 20 százalék önerővel a hitelt, nem vállalják az elrugaszkodott árú lakások kockázatát.

Reszkessetek nyugdíjasok!

http://profitline.hu/hircentrum/hir/341925/Mibe-kerul-nyugdijba-menni-ma-es-2050-ben

Az ONYF statisztikái szerint Magyarországon 2015 júniusában 2 millió 22 ezer öregségi nyugdíjra jogosult élt, az öregségi nyugdíj összege pedig átlagosan 119 ezer forint volt. A nyugdíjas háztartások kiadásaik negyedét élelmiszerek vásárlására fordítják, a lakásfenntartás pedig éves kiadásaik 30 százalékát emészti fel.

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés