Ez egy: 
Tájékoztató

Több ezer ember jött el a MASZSZ szervezésében lezajlott demonstrációra.

Mi ellen is tiltakoztak ennyien?

Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf képviselők november végén nyújtották be a „rabszolgatörvény” néven elhíresült törvényjavaslatot, melynek elfogadása esetén évente 250-ről 400 órára nőhet a kiróható túlórák száma, ami 2,5 hónapnyi túlmunkát jelentene a munkavállalóknak, 6 napos munkahetekkel számolva.  A munkaidőkeretet pedig 12 hónapról 36 hónapra módosítanák, így csak 2,5-3 év múltával kellene kifizetni visszamenőleg a túlóráikat, de a munkáltató, élve az új lehetőséggel, kényszerszabadságolással akár mentesülhet is ennek kifizetése alól.

Ez a javaslat minden magyar dolgozót hátrányosan érint, ezért sok, eltérő ágazatban dolgozó, szakszervezetek, diákok, szimpatizánsok gyülekeztek a Jászai Mari téren szombat reggel. Bár a törvényjavaslatot a meghirdetett demonstráció kezdete előtti estén módosították, miszerint egyéni megállapodással lehet túlmunkáról egyezséget kötni, de ez továbbra sem nyújt megoldást a dolgozók kiszolgáltatottsága és kizsigerelése ellen.

A felszólalók előtt nemzetközi érdekvédő szervezetek támogatásukról, szolidaritásukról írt leveleit olvasták fel, valamint a felszólalások között is láthattunk külföldi szervezetek vezetői által küldött videóüzeneteket, melyben arról biztosították a jelenévőket, hogy nincsenek egyedül a küzdelmükben, minden törekvésükben támogatják őket. Kitartásra, további cselekvésre biztattak.

A felszólalók elfogadhatatlannak tartják, hogy a versenyképesség növekedését a kormányzat a dolgozók terheinek emelésével akarja elérni. Véleményük szerint a kizsákmányolás mellett az alapvető szociális jogok is sérülnek. A dolgozókat, az őket érintő fontos változtatásokkal kapcsolatban, kizárják az egyeztető tárgyalásokból. Tisztes munkáért tisztességtelenül alacsony bért kapnak, a legalacsonyabbat az Európai Unióban. A túlzott terhek miatt a magánélet és munka egyensúlya felbomlik, a családok élete kiszámíthatatlanná válik.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke „förtelmes”-nek nevezete a törvénytervezetet, amely ellen minden módon tiltakozni kell. Bejelentette, hogy hétfőtől útlezárásokat, egyéb tiltakozó akciókat tartanak, és mindenkit csatlakozásra kérnek. Valamint hozzátette, hogy 2019. január 1-jétől kétszámjegyű béremelést és a cafeteria megszüntetett elemeinek visszaadást is követelik.

Dr. Szilágyi József, a LIGA társelnöke és az EVDSZ elnöke kiemelte, hogy a kormány rendelkezései a dolgozók biztonságos munkavégzéshez való jogát tiporják meg, veszélyeztetve ezzel a dolgozók életét, egészségét. Élhető életet és tisztességes bért kér mindenkinek, ehhez pedig a párbeszédet tarja megoldásnak.

Eörsi Nóra a Hallgatói Szakszervezetek nevében tolmácsolta a diákok véleményét, miszerint a felsőoktatás kérdése ugyan most jobban foglalkoztatja őket, de kiállnak a törvénymódosítás elleni tiltakozás mellett. Megjegyezte azt is, hogy a kölcsönös együttműködés a szakszervezetek és a diákok között szükséges és jó irány.

A Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Mezei Tibor beszédében szintén kiemelte a munkahelyi biztonság csökkenését, amely már a közszférában is érzékelhető, és a  „A rabszolgatörvénynek pusztulnia kell!” felszólítással zárta beszédét.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének (VDSZ) elnöke, Székely Tamás szólalt fel utoljára. Kiemelte a magyar dolgozók meghatározó szerepét a termelésben.  Mélyen elítélte a hatalom arroganciáját, ahogy a dolgozókkal bánik: kiszolgáltatottságba, méltatlan helyzetbe sodorja őket és a magyar családokat a Családok Évében. Mindenkit ellenállásra, cselekvésre szólított fel.

Néhány médiamegjelenés:

Index

Mérce

444

 

Üdvözöljük! (bővebb tartalomért regisztráció után lépjen be)


Amennyiben regisztrálni szeretne kattintson a linkre: Regisztráció


Köszöntjük Anett és Antal nevű olvasóinkat!

Szavazás (csak regisztrált felhasználók!)

Egyetért-e a szociális ágazatban dolgozók béremelésének elodázhatatlan szükségességével? (Csak regisztrált tagi felület!)
igen
97%
nem
3%
nem tudom
0%
Összes szavazat: 66

Találj meg minket a Facebook-on

Hirdetés